Art&Craft

Kumiko – arta delicată a asamblării lemnului

Kumiko este o artă delicată prin care se asamblează mici bucăți de lemn fără a folosi cuie. Elementele de lemn sunt găurite sau profilate folosind unelte manuale – rindea, fierăstrău, dălți – și apoi asamblate una câte una pentru a forma modele delicate. Arta a apărut în Japonia în perioada Asuka, cu 1.500 de ani în urmă și de atunci a fost perfecționată continuu fiind transmisă din generație în generație de meșterii tâmplari japonezi.

sursa foto: k-ino.jp
sursa foto: k-ino.jp
O artă care cere multă îndemânare și execuții de finețe

Kumiko a fost folosită pentru a decora pereții despărțitori și ușile glisante din casele tradiționale japoneze. Cum casele cu arhitectură modernă au luat locul celor tradiționale, arta a început să fie folosită pentru a face și alte obiecte decorative care, combinate cu lumina, creează o atmosferă de poveste.

Cei care practică arta Kumiko trebuie să aibă îndemânare și calități deosebite. Pentru a realiza delicatele modele, tăieturile în lemn pot fi și de 1,5 mm și trebuie făcute cu foarte mare acuratețe. Apoi aceste tăieturi sunt șlefuite și aranjate astfel încât să se potrivească perfect modelului. Pentru realizarea modelului, dimensiuni de 0,1 mm nu sunt ceva neobișnuit. Lemnul are propriile caracteristici și este ai greu de lucrat cu el cu cât devine mai subțire. Este nevoie de cunoștințe aprofundate și multă experiență pentru a-l alege pe cel potrivi și a-l prelucra corespunzător.

kumiko
sursa foto: en.rockednews24.com
kumiko
sursa foto: ippinproject.com
Modelele Kumiko

Există peste 100 de modele originale realizate prin aceasta metodă, dar numărul actual al modelelor este mult mai mare pentru că, în timp, au fost create și alte modele prin combinarea celor originale. Uneori, se pot folosi peste 100.000 bucăți de lemn pentru a realiza delicatele modele.

Modelele Kumiko originale sunt împărțite în 2 categorii. Hishi Kumiko sau forma de diamant sunt desenele cu forme rotunjite, modele florale realizate din linii curbe. Koshi Komiko sunt modelele sub formă de rețea, forme geometrice rezultate din linii drepte orizontale și verticale.

În trecut erau folosite doar scule manuale pentru a realiza modelele. Există și acum meșteri care respectă tradiția și care realizează modelele folosind aceleași tehnici ca acum sute de ani. Sunt însă și abordări moderne ale acestei tehnici. Lemnul este prelucrat cu mașini computerizate performante înainte de a fi montat astfel încât realizarea unor prelucrări sub milimetru nu mai este o provocare.

kumiko
sursa foto: tanihata.biz
kumiko
sursa foto: touchons-du-bois.com
Arta tradițională japoneză prezentă și la Salonul de Mobilă de la Milano

Lumea modernă cu tehnicile ei automatizate și cu schimbările majore din construcții și arhitectură pun în pericol tradițiile japoneze de prelucrare a lemnului. De aceea meșterii urmași încearcă să se adapteze pentru ca tradiția lucrului cu lemnul să nu dispară. Este o datorie a tinerilor urmași ai familiilor de meșteri tradiționali.

„Tradiția poate supraviețui doar prin revoluție”, cum spune Yuji Kuroda, a treia generație de meșteri tâmplari din familia Kuroda. Această familie s-a adaptat lumii moderne și a ajuns să facă cunoscută în lume arta Kumiko, fiind prezenți chiar și la Salonul de Mobilă de la Milano.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian