Art&Craft

Jucării din lemn ca odinioară

Este greu de crezut că se mai fac jucării din lemn în era în care tot mai multe companii se concentrează pe jocuri video noi cu tot felul de subiecte. Și totuși, există însă idealiști care cred că jucăriile din lemn pot fi încă actuale. Pentru bunicii de azi, genul acesta de jucării au fost bucuria copilăriei. Sunt ecologice, simple și ajută copii să facă mai multă mișcare. Le puteți descoperi și voi pe pagina de Facebook Jucării din lemn. Cei care au avut această idee sunt Rareș Roman și soția sa Ribana, din Râșnov, județul Brașov. Împreună dau viață unor bucăți de lemn, în mare parte recuperate, transformându-le în jucării ecologice pentru bebeluși și copii mici. Despre cum s-a născut ideea, cum a ajuns să funcționeze și alte aspecte legate de acest business, ne spune mai multe Rareș.

jucării ecologice
Zornăitoare
jucării ecologice
Mașinuțe

Jucării ecologice din lemn pentru copiii care descoperă lumea

Cum v-a venit ideea să faceți jucării tradiționale din lemn pentru copii?

Nașterea fiicei noastre a fost factorul declanșator. Pasiunea pentru lemn și lucrul cu lemnul am avut-o dintotdeauna, însă am fost cu atât mai motivat să îi transmit fiicei mele plăcerea de a experimenta texturile naturale în jocul ei. Vom dori să o învățăm cât este de frumos și satisfăcător să poți crea ceva prin puterile tale, ceva care este în același timp practic, educativ, frumos și rezistent în timp. Iar lemnul este, din perspectiva mea, cel mai bun material – organic, rezistent, reciclabil.

Când ați început?

Chiar anul acesta, din luna august. Suntem încă la început, dar foarte pasionați.

Ați spus că o bună parte din lemn este recuperat. De unde îl recuperați?

În cele mai multe cazuri lemnul provine din resturi de la construcții (de exemplu, lemnul rămas după construirea unei mansarde), lemn recuperat de la mobila veche deteriorată sau chiar crengi rupte de vânt. Bineînțeles, folosesc și lemn cumpărat de la gatere sau fabrici specializate.

Ce specii de lemn folosești la construcția jucăriilor?

Pentru marea majoritate a jucăriilor este nevoie de lemn de esență tare și atunci folosesc mult stejar, dar și fag, brad, corcoduș, nuc și chiar mahon.

Cum sunt finisate jucăriile? Ce fel de materiale folosești?

Șlefuirea lemnului se face la mană, cu șmirghel clasic și multă răbdare. Am adaptat eu o mașină veche de cusut, am tranformat-o în mașină de șlefuit și acum pot spune că mai șlefuim și “la picior”. La final, alegem dacă piesa este dată cu ulei de in sau ceară de albine sau dacă rămâne fără finisaj, naturală. Nu folosim vopsea sau alte tipuri de ulei.

jucării ecologice
Zornăitoare
jucării ecologice
Mașinuță
jucării ecologice
Zornăitoare cu bile

Sperăm să avem în timp o afacere de familie viabilă.

Unde lucrezi? Aveți atelier, o mică fabrică?

Aveam deja un mic atelier acasă încă înainte de a începe activitatea cu jucăriile ecologice. Între timp l-am mai extins și l-am amenajat în așa fel încât să se preteze activității actuale.

În atelier lucrezi numai tu sau este o activitate de familie?

Doar eu prelucrez lemnul și realizez jucăriile, dar mă consult cu soția cu privire la modele și dimensiuni. Cu multă muncă și clienții potriviți, sperăm să o transformăm în timp într-o afacere de familie viabilă.

Fiind vorba de jucării pentru copii cu siguranță este nevoie de o aprobări. Aveți toate avizele și aprobările necesare? Sunt greu de obținut?

Suntem în stadiul final în ceea ce privește avizele necesare comercializării produselor. Sunt multe norme iar documentația este foarte stufoasă. Dar am reușit și în foarte scurt timp vom fi în regulă cu toate cerințele.

jucării ecologice
Cub în cub
jucării ecologice
Cisternă

Succes, Rareș și Ribana!

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Jucariile din lemn prezentate de dumneavostra sunt simpatice dar nu sunt finisate corespunzator, lemnul de brad nu este cel mai indicat la comfectionarea lor ( au suprafete care prezinta rugozitate accentuata si urme de arsura) iar asta nu este permis mai ales in cazul copiilor. Oricum intentia este laudabila….!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână