Diverse

Sasano Bori – tradiție și măiestrie japoneză

Tradiția japoneză în ceea ce privește prelucrarea lemnului ne fascinează și ne uimește întotdeauna. Nu este prima dată când intru în această lume. Vă amintiți desigur de Kumiko, o artă de îmbinare a lemnului, cu ajutorul căruia se obțin delicatele uși glisante japoneze sau panouri decorative cu desene făcute cu migală. Mă întorc din nou spre Japonia pentru că am descoperit o altă tradiție care m-a impresionat în primul rând prin simplitate și prin valoarea imensă a acestei simplități. Este vorba despre Sasano Bori, arta tradițională prin care se obțin figurine din lemn.

figurine din lemn
sursa foto: pref.yamagata.jp

Sasano este o regiune din orașul japonez Yonezawa, locul unde în urmă cu mai bine de 1200 de ani a luat naștere această artă. Bori, în limba japoneza, înseamnă sculptură, cioplire. Meșteșugul a fost transmis din generație în generație, fiind cunoscut numai local până în secolul al XVII-lea. Atunci, în timpul șogunatului Yozan Uesugi, pentru că economia se dezvolta foarte încet, s-a hotărât ca meșteșugul și figurinele să fie promovate în toată Japonia. Acțiunea a fost un succes, figurinele ajungând să fie cunoscute în toată țara și apoi peste tot în lume.

figurine din lemn
sursa foto: 2013.mingei.org

Ce este deosebit la această artă este că figurina este cioplită dintr-o singură bucată de lemn. Totul – figurina, decorațiunile ei, postamentul – sunt obținute prelucrând, cu artă și răbdare, o singură bucată de lemn. Și sculele sunt specifice și tradiționale. Se folosesc un fel de dălți, care seamănă mai mult cu un satâr și care se numesc Sarukiri și Chijire. Dalta-satâr Sarukiri este folosită de meșter ca un cuțit, făcând sculpturi delicate pe bucata de lemn.

figurine din lemn
sursa foto: fujichubo.n-do-jp

Lemnul folosit este și el special. Trebuie să fie în egală măsură dur și flexibil, pentru a se putea modela aripile făcute prin cioplire. Se folosesc specii de Koshiabura și Enjyu, existente în Japonia și China. Figurinele pot fi luate și ridicate de aripi fără ca acestea să se rupă. În timp, culoarea lemnului capătă alte tonuri și se închide. Aceste figurine din lemn sunt făcute să fie lăsate moștenire generație după generație.

figurine din lemn
sursa foto: etsy.com

Unul dintre cei mai cunoscuți meșteri Sasano din Japonia este Tona Kanpu. Este a șasea generație dintr-o familie renumită de cioplitori Sasano. A început să lucreze încă de la 11 ani iar acum, la 67 de ani, are propriul magazin pe al cărui pereți sunt fotografii în care Kanpu este alături de celebrii actori japonezi, primari și ministrii  din întreaga lume.

figurine din lemn
sursa foto: bushcraftru.com

Figurinele Sasano sunt atat de importante încât, atunci când primul ministru este desemat i se face cadou o astfel de păpușă. Când o persoana ajunge CEO într-o fimă tot o astfel de figurină primește cadou. Iar când se naște un copil cadoul tradițional este o figurină Sasano care are exact înălțimea copilului la naștere.

figurine din lemn
sursa foto: terapeak.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian