Finisare DIY

Cum poate fi îndepărtat stratul vechi de vopsea de pe lemn

Din dorința de a vă spune lucruri cât mai interesante sar uneori peste cele simple, dar esențiale. Zilele trecute o doamnă mă ruga să o ajut să curețe vechea ladă de zestre a bunicii pe care dorea să o refacă. Câte ceva am mai spus eu pe această temă, dar niciodată nu am tratat-o ca pe un subiect separat. Cred însă că modul cum poate fi îndepărtat stratul vechi de vopsea este o temă interesantă pentru mulți dintre voi și de aceea va fi tratată pe larg în acest articol.

stratul vechi de vopsea
sursa foto: coppiceoldpine.co.uk

Sunt 3 metode principale de îndepărtare a straturilor vechi de vopsea sau de lac ce acoperă mobilierul:

 • șlefuirea
 • sablarea
 • curățare chimică

Șlefuirea este asemănătoare cu cea a lemnului, cu șlefuirea în alb. Se folosește hârtie abrazivă grosieră, cu granulații de 60 și 80. Se poate face manual sau cu mașina. Șlefuirea manuală implică multă muncă, deoarece lacul s-a fixat bine în timp și nu este foarte ușor de îndepărtat. Manual însă este mai ușor de ajuns în spații mai înguste sau ascunse, iar materialele abrazive pot fi adaptate pentru astfel de locuri (bureți abrazivi, benzi abrazive înguste).

stratul vechi de vopsea
sursa foto: aprendeme.com

Șlefuirea mecanică reduce foarte mult efortul, mașina făcând toată munca. Se pot folosi mașini mici, de mână, sau mașini de șlefuit industriale, cu bandă abrazivă. Este o metodă utilă pentru suprafețe plane mari, dar mai greu de folosit atunci când avem obiecte cu curburi, sculpturi, frezări sau modele care impiedică mașina să ajungă până la lemn.

stratul vechi de vopsea
sursa foto: bobvila.com

După ce stratul de vopsea a fost îndepărtat, suprafața se șterge cu diluant pentru îndepărtarea urmelor rămase. Se face apoi șlefuirea lemnului exact ca la șlefuirea în alb, folosind hârtie abrazivă mai fină – 150 sau 180 – pentru a îndepărta fibra ridicată și a pregăti lemnul pentru următorul finisaj.

Dezavantajele șlefuirii sunt consumul mare de manoperă și materiale (banzile și hârtia abrazivă se colmatează repede și trebuie înlocuite pentru a ca șlefuirea să fie eficientă) și imposibilitatea de a ajunge în locurile ascunse și foarte înguste.

Sablarea a fost folosită inițial pentru a curăța metalul de rugina și straturi vechi de vopsea. Cu timpul metoda a ajuns și în domeniul lemnului fiind folosită nu numai pentru a curăța straturile finisajul vechi, ci și pentru structurarea lemnului. De fapt acum este folosită în special pentru acest scop, lemnul căpătând aspectul celui care a stat o perioadă îndelungată afară (cum sunt scândurile gardurilor vechi).

stratul vechi de vopsea
sursa foto: revistadinlemn.ro

Este tot o curățare prin abraziune, numai că în acest caz granule fine abrazive sunt împroșcate asupra suptafeței de curățat cu ajutorul unui pistol special. Curățarea se face foarte bine, în urmă lemnul rămânând curat și fin, fără să necesite o altă șlefuire în alb. Ca agent de sablare se foloseste în special nisip, dar pot fi lolosite și alte materiale (coji de nucă, porumb mărunțiț, etc).

stratul vechi de vopsea
sursa foto: designideias.com

Dezavantajul metodei este că este nevoie de aparatură specială, iar cel care face sablarea trebuie să fie echipat corespunzător si să aibă pregătire în domeniu.

stratul vechi de vopsea
sursa foto: wisegeek.com

Curățarea chimică implică o acțiune chimică asupra stratului de vopsea, nu una mecanică, cum sunt cele de mai sus. Asupra stratului vechi de vopsea se intervine cu solvenți – mai mult sau mai puțin agresivi – sau cu substanțe și mai agresive cum sunt acizii (derivați ai acidului clorhidric) sau bazele (soda caustică), pentru a-l înmuia și a face posibilă îndepărtarea lui. Pentru proiecte DIY se găsesc în magazinele de profil materiale decapante care au o agresivitate medie astfel încât să fie folosite fără mari riscuri.

stratul vechi de vopsea
sursa foto: frugalfluorish.blogspot.com

Modul de lucru este simplu. Substanța decapantă este aplicată cu pensula pe suprafața vopsită și este lăsată să acționeze o perioadă. Dacă sustanța este agresivă sunt suficiente câteva minute. Dacă este un solvent foarte lent va trebui să-l lăsați să acționeze 10-12 ore, poate chiar 24. Substanța va înmuia stratul de vopsea pe care după aceea îl curățați cu o racletă. Puteți folosi fără probleme un șpaclu. Când substanța este agresivă stratul de vopsea se și umflă așa că îndepărtarea este mai ușoară. La diluant, numai se înmoaie.

stratul vechi de vopsea
sursa foto: silentpaintremover.com

Dacă stratul nu a fost îndepărtat total de prima data operațiunea poate fi reluată de 2-3 ori până la îndepărtarea totală. Dupa aceea suprafața se șterge cu o cârpă înmuiată în diluant, după care se șlefuiește ca la șlefuirea în alb. Dacă pe suprafată rămân pete închise la culoare pe care vreți să le îndepărtați folosiți metodele de albire și decolorare a lemnului.

ATENȚIE: dacă ați folosit substanțe speciale de decapare s-ar putea să fie nevoie de neutralizare ulterioară. Substanța folosită trebuie să aibă instrucțiuni de folosire și să vă indică cu ce anume trebuie neutralizat suportul pentru a nu influența stratul viitor de finisaj.

In afară de aceste metode vopseaua mai poate fi indepartată cu peria de sârmă, prin încălzire cu o sursă de căldură (uscător de păr) și îndepărtarea stratului înmuiat cu racleta sau prin ardere directă cu un arzător. Sunt totuși mai puțin folosite, cele la care se apelează cel mai mult fiind cele 3 de mai sus.

stratul vechi de vopsea
youtube.com

Daca ați îndepărtat corect și total vechiul strat de vopsea atunci lemnul este pregătit pentru o nouă experiență. Este ca o pânză nouă și curată care își așteaptă pictorul. Succes!

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

24 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Buna ziua!
  Am slefuit o masa din lemn de brad, data cu lac incolor, cu hartie abrasiva de 60, apoi cu cea de 120. Problema e ca au ramas multe pete mai galbene, banuiesc ca acolo lemnul a absorbit mai mult lac, si nu reusesc nicicum sa le indepartez. Ma puteti ajuta cu un sfat? Am incercat si cu diluant si cu inalbitor si nu a functionat. Va multumesc!

 • Buna ziua m-ar interesa cum pot indeparta lacul vechi de pe un corp din catapeteasma unei biserici.E stejar natur, lacuit cu un lac care are zone mai mate si zone mai „normale” .Nu pot folosi spatule sau spaclu pentru ca suprafetele sunt neuniforme (sculptura), de asemenea nu se poate folosi smirghel pt ca se strica fatetele sculpturii.Doar ceva chimic si fara apa.Apa poate crea tensiuni si poate crapa sculptura, in zonele subtiri….Multumesc frumos pt raspuns.
  Am lucrat multe lucruri cu lemn si din lemn, dar cu lemn sculptat nu am experienta la restaurare.

  • Buna ziua.
   Este greu sa nu folositi spatule sau spaclu pentru ca diluantul sau substantele chimice doar inmoaie vopseaua veche, urmand ca ea sa fie indepartata dupa aceea. Nu exista o substanta care sa faca sa dispara vopseaua sau atat de fluida incat sa curga singura. Cea mai buna solutie in cazul unor suprafete cu multa sculptura este sablarea, dar aveti nevoie de un pistol special. Sunt firme care reconditioneaza mobila veche si care folosesc aceasta metoda pentru indepartarea stratului de lac.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 

   Va multumim!

   https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

  • Cunosc foarte bine procesul de resaurare-curatare mobilier din lemn vechi sau chair si alte suprafete lemnoase.
   Din experient si din mai multe discutii cu specialisti in domeniu, SABLAREA este una din metodele cele mai eficiente doar ca si sistem de sablare se recomanda cel cu duza VORTEX care imprastie granulele de material in tro miscare elicoidala astfel in cat curatarea sa fie cat mai fina putandu se indeparta vopsea sau lacul , strat cu strat. importanti sunt mai multi factori precum typ ul de material abraziv, presiunea de lucru si granulatia.

 • dupa indepartearea pe cale chimica a vopselei vechi se poate vopsi din nou sau va trebui spalata bine suprafata, sa substanta sa nu actioneze si asupra vopselei noi?

  • Buna ziua.
   Este bine sa spalati cu diluant suprafata (diluant universal) pentru ca este posibil sa fi ramas resturi care sa intre in reactie cu noua vopsea. Stergeti practic cu o carpa sau un burete cu diluant (un burete rezistent la diluant) intreaga suprafata de 2-3 ori si lasati sa se usuce foarte bine. Dupa aceea puteti aplica noua vopsea. Pentru o suprafata fina ar fi bine sa slefuiti suprafata.
   Succes!

 • Buna ziua !
  Am achizitionat un set piese sah din lemn,de colectie.Piesele albe,din pacate,sunt vopsite cu o vopsea bej/crem.As dori sa le curat aceasta vopsea.Din pacate,slefuirea nu este o solutie,dat fiind faptul ca sunt suprafete curbe cu zone fine,pe un lemn moale.Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc !

  • Buna ziua.
   Incercati cu o carpa cu diluant universal. Daca vopseaua se ia insistati pana ajungeti la lemn dupa care slefuiti lemnul cu bureti abrazivi fini si revopsiti cu vopsea alba.
   Daca nu merge cu diluant incercati cu decapant. In magazinele de bricolaj sau de specialitate exista astfel de produse. Aplicati cu pensula pe piesa si lasati sa actioneze 10-15 minute. Dupa aceea incercati sa indepartati stratul cu o dalta sau o surubelnita fina. Repetati operatiunea pana la indepartarea totala. La final stergeti lemnul cu diluant, slefuiti si revopsiti.
   Puteti incerca si cu soda. Ataca majoritatea lacurilor si vopselelor. In magazinul online Iscusit gasiti soda si indicatii de folosire pentru indepartarea straturilor de vopsea.
   Toate cele bune!
   https://iscusit.revistadinlemn.ro/ro/intreinere-lemn/47-soda-kreidezeit.html

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 
   Va multumim!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Buna ziua.Am o suprafata de lemn din brad care a fost lacuita.Mi-as dori sa o innoiesc cu o vopsea hidrodiluabila. E recomandat indepartarea totala a stratului de lac pana ajung la lemnul curat?E indicat stergerea suprafețe cu alcool tehnic inainte de vopsire pentru o aderenta mai buna?Ce ma sfatuiti?Va multumesc.

  • Buna ziua.
   Nu este nevoie sa indepartati tot finisajul anterior daca freti sa vopsiti mobila. Important este sa o degresati, adica sa o spalati cu apa si detergent, dupa care sa o stergeti bine si sa o lasati sa se zvante bine. Daca aplicati vopsele cretoase (Annie Sloan) puteti face aplicarea fara sa slefuiti suprafata. Vopseaua are aderenta. Dupa aplicarea vopselei va trebui sa „sigilati” suprafata cu ceara.
   Daca vopsiti cu alt tip de vopsea pe baza de apa (din cele pe care le gasiti in magazinele de bricolaj), trebuie sa slefuiti usor suprafata mobilei (dupa ce ati degresat-o) pentru ca vopseaua sa aiba aderenta. Nu trebuie sa ajungeti la lemn ci sa creati mici rizuri pe suprafata lacuita a mobilei, cu ajutorul unui burete abraziv fin sau a hartiei de slefuit cu granulatia 280 sau 320. De aceste rizuri se va prinde stratul de vopsea pe care-l aplicati. Pentru o acoperire buna va trebui sa aplicati min. 2 straturi. Aceste vopseluri nu mai au nevoie de ceara ca strat final.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
   Va multumim!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Buna ziua!
  Am descoperit cu mare placere site-ul dvs, am invatat multe. As avea si eu nevoie de un sfat. am o casuta la tara si m-am hotarat sa curat geamurile/ usile originale de vopsea. Straturile de vopsea s-au dat jos relativ usor cu suflanta cu aer cald, dar sub vopseaua clasica am gasit un strat pacatos de ceva albastru cu aspect de creta care se face plastelina sub aer cald si parca patrunde, se dilueaza in fibra lemnului. Pe acest strat vopseau clasica pe baza de ulei nu sta, sare. Am reusit sa curat o usa cu buretele de sarma si detergent pt aragaz, cu smirghel nu merge caci se infunda fff repede, intrebarea este imi puteti recomanda o solutie mai eficienta? Tamplaria/ vopseaua sa tot aiba vreo 80-90 ani. Imi doresc sa las fibra lemnului la vedere. Multumesc!

  • Buna ziua.
   Mi-ati dat greu. 🙂 Ma tot gandesc ce ar putea fi acea substanta, mai ales ca este atat de veche. Ma gandesc la un derivat de cauciuc natural sau un strat rezultat in urma interactiunii dintre rasinile si taninul lemnului si uleiul vopselei.
   Incercati sa raciti, nu sa incalziti acel strat. Daca spuneti ca este asemanator cretei s-ar putea ca la racire sa devina casant si sa poata fi indepartat usor cu peria (de sarma, daca se poate) sau cu hartie de slefuit grosiera.
   Daca este un derivat de cauciuc natural ar trebui sa poata fi indepartat cu white spirit (petrosin) sau chiar benzina.
   O alta varianta ar fi folosirea unui decapant (Decanol) pe care sa-l aplicati cu pensula, sa-l lasati sa actioneze si sa indepartati cu o racleta. Tot asa puteti incerca si cu o solutie 2:1 apa si soda (cu manusi ca este agresiva). Aceasta ultima varianta poate innegri lemnul.
   Ma intriga culoarea. Pe vremuri se folosea pentru colorare solutie facuta din smoala si white spirit. In fabrica i se spunea P43 si era perfecta pentru colorarea stejarului. De la smoala ar putea fi tot felul de reziduuri, dar nu de culoarea mentionata.
   Este ceea ce imi vine acum in minte. Daca mai apare ceva, revin.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua. Am un lambriu exterior la aceperisul unei case acoperit cu un bait de culoarea ciresului si vreau sa aduc inapoi culoarea originala a lambriului ca apoi sa pot sa aplic o lazura pe baza de apa de culoarea bradului, mult mai deschisa decat cea de cires. Cum as putea face acest lucru? Ce metoda recomandati? Multumesc.

  • Buna ziua!
   Daca lemnul este acoperit cu o pelicula (lac, vopsea) folositi un decapant pe care-l aplicati cu pensula, lasati sa actioneze cateva minute si apoi indepartati stratul inmuiat cu un spaclu. Gasiti astfel de poduse in magazinele de bricolaj sau de specialitate (Decanol, de exemplu). Dupa indepartarea stratului, spalati cu o carpa cu diluant si slefuiti pana ajungeti la lemnul curat. Daca baitul de culoare cires a intrat adanc in lemn s-ar putea sa nu fie suficienta slefuirea manuala si sa fie nevoie de o masina de slefuit (orbital sau plana). La final slefuiti cu o hartie abraziva mai fina (180-220) si aplicati finisajul dorit.
   Daca lemnul nu are pelicula ci este doar colorat, nu mai este necesara decaparea, slefuirea fiind suficienta.
   Toate cele bune!

 • Buna seara,
  Vreau sa restaurez cateva geamuri vechi date cu vopsea in ulei si imi cam da de furca.Am incercat sa slefuiesc manual si cu flexul dar merge foarte greu,am incercat sa ard bine cu un arzator si apoi sa slefuiesc acea cenusa dar ramane prea negru lemnul si din nou o munca aproape imposibila la slefuit deoarece merge greu si vreau sa ramana lemnul la culoarea lui si dat cu bait.Va rog un sfat. Multumesc

  • Buna ziua!
   Daca este vopsea de ulei puteti folosi lesie sau alte substante care contin substante alcaline. Trebuie sa aveti insa mare grija pentru ca substanta este agresiva si poate arde pielea. Aplicand lesia peste vopsea aceasta se va lichefia. Se sterge apoi cu burete si se neutralizeaza suprafata cu un acid (otet).
   Sau puteti folosi substante decapante din comert. Eu am folosit Decanol pecare l-am gasit intr-un magazin de bricolaj. Se aplica cu pensula, se lasa o perioada sa actioneze, dupa care stratul inmuiat se indeparteaza cu o racleta, un spaclu. La final se slefuieste si se sterge cu diluant.
   Toate cele bune!

   Puteti afla mai multe despre subiectele preferate si din revistele tiparite. Inca va mai puteti abona pentru a primi revistele aparute in 2019 accesand link-ul de mai jos.
   Va multumim!
   https://revistadinlemn.ro/product/abonament-2019/

 • Buna ziua

  Am de vopsit intrun apartament usile si tocurile lor. Am inceput sa slefuiesc prima usa manual si mecanic ….si am vazut ca are 5-6 straturi de vopsea ,un strat sare pur si simplu alt strat se lipeste de smirghel .Nu stiu cum sa fac cu tocul usilor cum o sa ma descurc ca merge foarte greu.
  Ma puteti ajuta cu un sfat ? Multumesc.

  • Buna ziua!
   Incercati cu un decapant. Eu am lucrat cu Decanol (Policolor) si a mers bine. Se gaseste in magazinele de bricolaj. Aplicati cu pensula, lasati sa actioneze 15-20 min, apoi indepartati stratul inmuiat cu un spaclu. Ar trebui sa actioneze asupra tuturor tipurilor de vopsea aplicate de-a lungul timpului. Se poate repeta operatia pana la indepartarea totala a stratului vechi de vopsea.
   Un alt decapant bun este solutia de soda caustica, dar actioneaza doar in cazul vopselelor pe baza de ulei (alchidice) si aici pare ca aveti vopsele diferite. Este foarte buna pentru vopseaua pe baza de ulei, o lichefiaza pus si simplu.
   Puteti incerca sa inmuiati stratul si cu uscatorul de par. Nu cred ca s-au folosit lacuri cu intarire chimica. Daca au fost vopsele pe baza de ulei si vopsele nitrocelulozice, stratul se inmoaie si puteti sa-l indepartati cu spaclul.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua,
  Doresc să curăț de vopsea o ușă și tocul de ușă,apoi să le vopsesc cu lac. Cum ar trebui să procedez?
  Mulțumesc pentru răspuns.

  • Buna ziua!
   Eu as combina 2 metode, decapantul si incalzurea cu uscatorul de par. Pentru usa, pentru ca are suprafata dreapta (am presupus ca este asa), as folosi uscatorul pentru a incalzi suprafata dupa care as indeparta stratul de vopsea cu un spaclu nou (pentru ca marginea sa fie dreapta si ascutita). Daca este nevoie, se poate repeta. La final se sterge totul cu carpa inmuiata in diluat si se slefuieste in lungul fibrei cu burete abraziv mediu. Pentru toc, pentru ca forma este mai dificila, as folosi decapant (eu am folosit Decanol, de la Policolor, dar exista si alte marci. Le gasiti in magazinele de bricolaj). Se aplica cu pensula, se lasa o perioada sa actioneze (timpiul necesar este mentionat pe eticheta), dupa care se indeparteaza cu spaclu. Folositi un spaclu ingust pentru a ajunge si in spatiile inguste. In zonele greu accesibile incercati cu carpa cu diluant sau prin slefuire. La final stergeti totul cu diluant si slefuiti cu burete abraziv mediu.
   Daca suprafata arata bine, puteti trece la lacuire. Aveti grija, lacul accesntueaza defectele. Daca nu va place aspectul incercati sa-l imbunatatiti sau folositi vopsea.
   Pentru e evita mirosurile neplacute, folositi lac pe baza de apa. Dupa uscarea primului strat slefuiti toata suprafata cu un burete abraziv fin. Veti indeparta fibra lemnului ridicata in urma absorbtiei de apa din lac si veti obtine o suprafata neteda. Aplicati apoi 1-2 straturi, fara sa mai slefuiti. Nu dati straturi groase pentru ca este posibil sa crape in timp. Mai bine mai subtiri si mai multe.
   Succes!

 • buna! aceste procedee se pot folosi si pe mdf? am la casa usi vechi de 40 de ani si vreau sa le pictez, dar pt asta trebuie sa scap de vopseaua veche. multumesc!

  • Buna ziua!
   Da, pot fi folosite si pentru MDF. Cu precizarea ca slefuirea MDF-ului se face mult mai putin decat la lemn. Daca se insista, se ajunge la un strat mai poros si absorbtia in interior va fi mai accentuata. Va fi nevoie, probabil, de un strat suplimentar, iar primul strat aplicat va trebui slefuit pentru indepartarea asperitatilor. Slefuirea se face cu burete abraziv fin sau cu hartie abraziva cu granulatia 280 sau 320.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua! Tocmai ce am vopsit o parte a lambriului unei casute de exterior cu lazura 3 in 1 si nu ma incanta culoarea. O pot indeparta cu decapant? Imi e teama sa nu fi intrat vopseaua deja in lemn si sa nu mai am ce sa ii fac.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână