Finisare DIY

8 cele mai frecvente întrebări despre protejarea lemnului la exterior

Mulți dintre cei care ne urmăresc pun diverse întrebări referitoare la subiectele pe care le abordăm. Întrebările sunt legate de propriile experiențe sau de nevoia de îndrumare atunci când încep un proiect nou. Zilele aceastea răspundeam la o întrebare legată de protejarea lemnului la exterior și am constatat că articolul respectiv a depășit de ceva vreme suta de comentarii. Sunt întrebări legate de alegerea tipurilor de lac sau lazura pentru lemn, protecția de care are nevoie un gard sau o terasa lemn, protejarea sau refinisarea ferestrelor și ușilor exterioare sau a gardurilor. Am constatat că sunt mulți cu aceleași probleme și m-am gândit că cel mai bine ar fi să le adun într-un singur loc pentru a fi de folos și altora. Așadar, iată care sunt cele mai frecvente întrebări legate de protejarea și finisarea lemnului la exterior.

1. Care este cea mai bună alegere pentru protejarea gardului din lemn?

Consider că cele mai bune alegeri pentru un gard sunt lazurile cerate sau pe bază de ulei. Gardul este o construcție care stă continuu sub ploi și soare. Cred ar trebui să aibă un finisaj simplu, discret, cu scopul principal de a proteja lemnul. Uleiul și ceara protejează lemnul de intemperii lăsând lemnul să facă schimbul natural de umiditate cu mediul. Nu fac peliculă, deci nu există riscul ca finisajul să crape dacă lemnul se modifica dimensional.

Lazurile trebuie să conțină o cantitate mică de pigment (de obicei sunt semitransparente). Transparența nu asigură protecție împotriva radiației UV. Pentru a vă face o idee este diferența dintre ochelarii simpli și cei care au și protecție la soare. Pigmenții din lazură stau în calea razelor soarelui și le împiedică să ajungă la lemn.

Aceste lazuri sunt mai puțin rezistente în timp comparativ cu lacurile, dar întreținerea și refacerea finisajului este mult mai simplă. Mișcarea lemnului atunci când umiditatea exterioară se schimbă duce la apariția fisurilor în peliculă și la scorojirea ei în timp. Refinisarea înseamnă îndepărtarea prin șlefuire a resturilor de peliculă și revopsirea.

Lazurile sunt spălate treptat de ploi. În timp lemnul începe să aibă un aspect uscat, nu mai are acel luciu satinat dat de ceară sau ulei. Este momentul care vă spune că trebuie să aplicați încă un strat de lazură. Fără șlefuire sau alte operații pregătitoare.

protejarea lemnului la exterior
sursa foto: clipgoo.com
2. Dacă gardul este deja vopsit pot să-l mai protejez cu ulei?

Uleiul se dă ca prim strat în așa fel încât să intre cât mai bine în lemn și să-l protejeze la umiditate. Odată vopsit, lemnul este acoperit și nu mai poate absorbi ulei. Uleiul dat peste stratul de vopsea o va proteja o perioadă scurtă, dar va fi „spălat” de ploi destul de repede.

3. Ce rezistă cel mai mult în timp: lazurile, lacurile sau vopselele?

Vopselele pentru exterior asigură cea mai bună protecție în timp. Cantitatea mare de pigmenți din interior protejează foarte bine împotriva radiației UV. Urmează lacurile, care sunt cu atât mai eficiente cu cât sunt mai mate (mai puțin lucioase). Lacurile lucioase sunt cele mai puțin eficiente din același motiv ca și lazurile transparente. Lacurile devin mate pentru că sunt adăugate substanțe -agenți de mătuire – care sunt sub forma de granule. Aceste granule se așează în calea razelor soarelui la fel ca pigmenții, protejând lemnul. Totuși, lacurile foarte mate, sub 5 gloss, nu sunt eficiente pentru că devin poroase din cauza cantității mari de agent de mătuire conținut.

Lazurile sunt cele mai puțin rezistente. Vorbesc de lazurile simple, nu cele combinate cu lac de tipul 2 în 1 sau 3 în 1. Totuși, pentru construcții simple care stau continuu in bataia soarelui sau a ploilor, cum sunt gardurile, pergolele, foișoarele lazurile pe bază de ulei sau ceară sunt cele mai bune alegeri.

În toate cazurile de mai sus comparația este făcută între produsele aceluiași brand, nu comparând brand-uri diferite (de exemplu, vopseaua de la un brand cu lacul de altul).

protejarea lemnului la exterior
sursa foto: rajapaints.com
4. Am protejat gardul cu ulei, dar vreau să-l vopsesc. Ce fel de vopsea pot să folosesc?

Dacă uleiul este aplicat de puțin timp se pot aplica vopsele pe bază de ulei sau vopsele alchidice. Dacă uleiul a fost dat de mai multă vreme iar lemnul are un aspect uscat și a început să-și schimbe ușor culoarea se poate folosi orice fel de vopsea cu condiția să fie pentru exterior.

5. Cu ce pot proteja lemnul fără să-i schimb culoarea naturală?

Majoritatea lacurilor pentru exterior au un mic conținut de pigment pentru a-i crește rezistența la radiația UV. Acest lucru face ca nuanța naturală a lemnului să vireze ușor în galben (miere). Este greu de găsit un lac care să nu schimbe deloc culoarea și nici nu este recomandat.

Protejarea cu ulei (ulei de in) schimbă si ea ușor culoarea (aspect de lemn uleiat, ușor gălbui). Uleiul simplu protejează numai împotriva umidității. Pentru protejarea la soare are nevoie de o cantitate mică de pigment.

6. Mi s-au decolorat ferestrele din lemn. Ce trebuie să fac?

Dacă decolorarea a intervenit în timp destul de scurt (1-2 ani) înseamnă ca nu s-a folosit un colorant rezistent la exterior. Există coloranti speciali pentru exterior care sunt rezistenți la acțiunea agresivă a soarelui.

Din păcate, în acest caz singura soluție este refacerea finisajului. Se îndepărtează tot finisajul prin slefuire, după care se reface folosind produse rezistente la exterior.

O altă soluție este vopsirea. În acest caz desenul natural al lemnului nu va mai fi vizibil, dar nu este nevoie ca finisajul să fie total îndepărtat. El trebuie mai întâi curățat de murdăria acumulată în timp. Ramele ferestrei se spală cu apă și detergent, după care se șterge. Apoi se șlefuiesc ușor și se aplică un strat de vopsea. Se verifică înainte, pe un loc mai puțin vizibil, dacă vechiul finisaj este compatibil cu vopseaua. Se aplică vopsea peste stratul vechi si se lasă să se usuce. Dacă nu crapă, nu alunecă sau nu se desprinde atunci vopseaua este bună și poate fi folosită.

protejarea lemnului la exterior
sursa foto: rozhazelton.com
7. Cum protejez lemnul împotriva insectelor, ciupercilor și mucegaiului?

Există substanțe speciale pentru un astfel de tratament. Ele se aplică ca prim strat pentru a intra cât mai adânc în lemn. În general sunt substanțe solubile în apă și se vând ca substanțe concentrate ce trebuie diluate cu apa în funcție de tipul lemnului. Pentru lemnul dur, care absoarbe mai greu (stejar), se folosesc substanțe mai concentrate. Pentru lemnul mai moale, cum este cel de rașinoase (brad, molid, pin), substanțele sunt mai diluate.

După ce substanța de protecție a fost aplicată pe lemn, se lasă să se usuce și apoi se poate face protejarea cu lazuri, lacuri sau vopsele.

Există și soluții de colorare sau lazuri pentru exterior care conțin și substanțe insectofungicide (3 în 1). Se găsesc însă tot mai rar pentru că sunt produse cu regim special. Verificați ca pe etichetă să fie trecute tipurile de substanțele și ce efect au.

8. Am văzut mai multe tipuri de produse pentru exterior: grund, baiț, lac, lazură. Ce sunt ele și în ce ordine se aplică?

Un ciclu obișnuit de finisare transparentă a lemnului înseamnă baiț (soluția care colorează lemnul), grund (soluție transparentă asemănătoare lacului care asigură aderența la lemn si care se șlefuiește ușor) și lac (transparent și el, cu proprietăți superficiale: rezistență la zgâriere, tușeu plăcut, grad de luciu, etc). Lazura este un fel de lac colorat pentru exterior.

Dacă se dorește ca lemnul să fie colorat în profunzime, se aplică un prim strat de colorant pentru exterior. După uscare se aplică grundul (1-2 straturi) și lacul. Este finisajul care pune cel mai bine în evidență desenul natural al lemnului.

Dacă nu se dorește punerea în evidență a desenului lemnului, poate fi folosită numai lazură sau grund și lazură. Se pot aplica 2-3 straturi succesive de lazură, culoarea închizându-se cu fiecare strat, sau 1-2 straturi de grund incolor și un strat de lazură la final.

Completați lista!

Acestea sunt întrebările adresate cel mai des. Există și altele, dar sunt mult mai legate de proiecte personale. Dacă considerați că sunt și alte întrebări ce pot fi generalizate, vă rog să le adăugați la comentarii. Vă voi răspunde după care ele vor fi adăugate acestei liste.

protejarea lemnului la exterior
sursa foto: kinggeorgehomes.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

32 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna ziua,
    As dori sa stiu cum pot trata un lemn cu carii, in casa veche de la tara, anumit mobilier sau grinzi au carii, nu vreau sa renunt la ele si nici nu mi-as permite sa schimb podina, as vrea sa o tratez cu ceva ca sa o salvez sa nu inainteze la tot lemnul din casa. ma puteti ajuta? Multumesc anticipat.

  • Buna ziua ,

    Pentru protejarea unui gard de brad , nou , se poate folosi ulei industrial ( hydraulic de exemplu , recuperat , curat) ? care ar fi diferenta fata de folosirea uleiului de in sicativat?
    Va multumesc,

    • Buna ziua!
      Uleiul sicativat este ulei de in cu adaos de substante chimice care grabesc uscarea. La uleiul dumneavoastra trebuie sa verificati timpul de uscare. Aplicati cu pensula pe o bucata de lemn si vedeti in cat timp de usuca. Daca ramane lipicios mai multe zile s-at putea sa nu fie ceea ce va trebuie. Daca in 24 de ore suprafata este uscata il piteti folosi. Cu el veti obtine protectie la apa. Pentru a avea si protectie la soare (radiatia UV) ar trebui sa fie colorat (min.5% pigment). Puteti sa adaugati pigment si astfel razele solare vor fi deviate. O cantitate de 5-7% lasa uleiul transparent, colorandu-l usor. Daca nu adaugati pigment, uleiul va proteja fara probleme la umiditate, dar lemnul isi va schimba in timp culoarea mergand incet spre nuante de gri.
      Pentru ca in timp uleiul este spalat de ploaie, trebuie sa reimprospatati finisajul (sa mai aplicati un strat de ulei) la max.2 ani (ineori mai repede). Semnalul este cand lemnul capata un aspect uscat (cu ulei este mai viu, are aspect de ud). Pentru a prelungi cat mai mult acest timp aplicati mai multe straturi de ulei, cu tamp de uscare de 24 de ore intre ele, pentru ca lemnul sa absoarba cat mai mult.
      Toate cele bune!

    • Buna ziua!
      Tratamentele de ignifugare, hidrofugare si aseptizare facute pentru lemnul de structura al casei, cel care nu sta in calea intemperiilor, nu are nevoie de refacere.
      Tratamentele pentru lemnul de la exterior trebuie reluate in momentul in care nu-si mai fac treaba, adica atunci cand pelicula a crapat sau finisajul a fost spalat de ploaie. In acest caz timpul depinde de calitatea materialelor folosite. Poate fi de la 2 ani la 8-10 ani.
      Lemnul care a fost impregnat in etuva, sub presiune sau la temperaturi inalte, are nevoie, eventual, doar de o protectie superficiala impotriva umiditatii si a radiatiei solare.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua.
    Ati putea va rog sa-mi recomandati o marca si/sau produs de tratament pentru lemn de exterior. Am citit mai multe articole de-ale dumneavoastra si am vazut ca recomandati tratamente pe baza de ulei, insa ce am vazut prin magazine e pe baza de apa sau pe baza de solvent. Am nevoie sa tratez lemnul pe o terasa acoperita, dar stalpii terasei sunt expusi (din lemn stratificat). Inclin sper Sadolin, am citit ca ar fi bune..dar nestiind prea multe in domeniu (spre deloc), m-ar ajuta foarte mult recomandarea dumneavoastra.
    Multumesc frumos!

    • Buna ziua!
      Sadolin este o marca buna, dintre cele mai bune de pe piata, cu vechime in productia acestor materiale. Unul dintre produsele pe baza de solvent (Tinova, din cate imi amintesc) are unul dintre cele mai lungi perioade de garantie de pe piata.
      Intr-adevar, eu prefer produsele pe baza de ulei pentru exterior pentru ca protejeaza foarte bine la umiditate si nu formeaza pelicula ceea ce face mult mai usoara refinisarea. Lazurile si vopselele pe baza de ulei de la Kreidezeit sunt mai scumpe, dar naturale si de buna calitate.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua,
    Multumesc frumos pentru raspuns! Am comandat o cutie de LAZURĂ PENTRU LEMN COLORATĂ KREIDEZEIT (nuanta stejar deschis), pentru a testa (in final o sa am nevoie de 30L). Am testat si Sadolin (tinova si extra – aceeasi nuanta stejar deschis, dar rezultatul e foarte diferit in ceea ce priveste culoarea – unul e portocaliu si altul gri, desi pe paletar sunt aceeasi nuanta). Intrebarea e, oricare din variantele Sadolin (apa sau solvent) sau Kreidzeit, se poate reimprospata fara a fi necesara slefuirea? Oricare produs as alege, trebuie neaparat dat cu grund sau ce alt tratament inainte de lazura? In cazul lazurii Kreidzeit, cu ce ar trebui dat anterior lazurii?
    Multumesc mult!

    • Buna ziua!
      Sa le luam pe rand: 🙂
      – variantele Sadolin formeaza pelicula (fie apa, fie solvent). Pentru a reface, dupa un timp, va trebui sa slefuiti pentru ca noul strat sa aiba aderenta. Daca apar crapaturi in pelicula slefuirea va trebui facuta pentru indepartarea totala a stratului. Odata inceput procesul de crapare si deslipire de lemn, el va continua chiar daca se aplica un alt strat deasupra.
      – la lazura Kreidezeit, fiind vorba despre ulei, nu mai este nevoie slefuire. Reimprospatarea se face cand uleiul incepe sa se duca din cauza intemperiilor. In acest caz noul strat se absoarbe cu usurinta in lemn si nu apar probleme de aderenta. De obicei, un alt strat de lazura se aplica in momentul cand lemnul incepe sa piarda acel aspect viu, de uleiat. Slefuirea se recomanda in acest caz doar daca suprafata este foarte murdara iar murdaria nu poata fi indepartata prin spalare cu apa si detergent.
      – grundul se aplica in general pentru a avea o mai buna aderenta la suport. In cazul produselor Sadolin, daca pe eticheta recomandarea este sa folositi grund, este bine sa-l folositi pentru a nu avea probleme de aderenta. In cazul Kreidezeit, fiind vorba de ulei care intra in lemn, nu mai este vorba de aderenta. Aici grundul incolor va ajuta sa economisiti bani (lazura colorata este mai scumpa) si sa controlati mai bine culorarea. Dar nu este obligatoriu, lazura colorata poate fi aplicata si direct pe lemn.
      – inaintea aplicarii lazurii colorate puteti aplica grund incolor pe baza de ulei sau lazura incolora. Se folosesc doar ca prin strat pentru ca lipsa pigmentului fac sa nu aiba rezistenta la radiatia UV. Pentru ca finisajul sa fie rezistent la exterior trebuie aplicat 1-2 straturi de lazura colorata.
      Toate cele bune!

      • Buna ziua. Multumesc frumos pentru lamuriri. Am luat o cutie de lazura Kreidzeit ca sa testez si sunt multumita de rezulatat. Si culoarea si aspectul/textura e ceea ce mi-am imaginat si dorit. Multumesc pentru recomandare!

  • Buna ziua,

    am avea si noi cateva intrebari referitoare la solutia cea mai viabila de protejare a lemnului utilizat pentru constructia unei cabane, la munte.
    Structura de lemn (pereti, sarpanta de mansarda, terasa exterioara) a fost definitivata la mijlocul lunii iunie. De atunci structura sta deschisa pentru uscare. Ne gandim ca incepe sezonul friguros si am vrem sa protejam cumva lemnul structurii, insa dorim ca aceasta sa respire intrucat lemnul utilizat nu a fost uscat in prealabil.
    Strutura va ramane din lemn aparent la exterior iar la interior o sa punem folie si vata bazaltica apoi lambriu.
    Structura de lemn sta pe piloni de beton, ceea ce asigura uscarea si la partea inferioara a constructiei all seasons.
    La interior si sub cabana am dat cu 2 straturi de ignigfug + antimucegai + anti-insecte.
    Vrem sa montam usi si geamuri la final de septembrie apoi finisajele interioare ca sa putem cat de cat locui in weekenduri pe timp de iarna.
    Intrebarile ar fi deci:
    1) Cu ce am putea trata lemnul la interior (grinzi de planseu aparente, pereti, eventual si lambriuri) in afara de solutia pe care am utilizat o deja, astfel incat sa ramana lemnul aparent si sa se vada fibrele?
    2) Credeti ca daca am aplica anul acesta la interior finisajele (folie anticondens + vata bazaltica, eventual si lambriurile) exista riscul sa apara mucegaiul?
    3) Cu ce am putea proteja structura peretilor de lemn de la exterior astfel incat aceasta sa respire corespunzator, sa se usuce natural in timp, sa se „aseze” iar in acelasi timp sa fie protejata de actiunea factorilor externi (conditii climatice, insecte, mucegai-daca e cazul)? Am dori ca lemnul sa devina doar usor colorat inspre o nuanta mai inchisa, sa se vada fibrele ulteior aplicarii solutiilor „anti-tot” (anti muegai, insecte, UV, umiditate excesiva). Mentionam ca am putea definitiva exteriorul (alte aplicari) si anul viitor cand structura va fi si mai uscata.

    Va multumim anticipat pentru interes si apreciem implicarea dvs in cadrul acestei reviste.

    • Buna seara!
      1. Cea mai potrivita varianta este uleiul (de in sau sintetic).Protejeaza lemnul lasandu-l sa faca in continuare schimbul de umiditate cu mediul, deci se poate usca. Uleiul nu face pelicula, asa ca nu exista riscul aparitiei fisurilor din cauza uscarii.
      2. Daca lemnul este ud s-ar putea sa aveti probleme cand apara caldura. Daca nu este folie care sa lase vaporii sa iasa din interior spre exterior, atunci va aparea mucegaiul.
      3. Tot cu ulei, de data aceasta un ulei colorat – o lazura pe baza de ulei. Fibra va fi in continuare vizibila, dar lemnul va avea culoarea dorita (nuc, stejar, castan, pin, etc). Uleiul protejeaza impotriva umiditatii iar pigmentul aflat in ulei protejeaza impotriva radiatiei solare (UV). Lazura pe baza de ulei se aplica dupa tratamentele impotriva mucegaiului si a insectelor.
      Toate cele bune

  • Buna ziua. Inaintea aplicarii lazurii precolorate Kreidezeit se poate aplica un tratament preventiv pentru lemn (Bochemit Opti F transparent)? Doresc sa protejez lemnul de la terasa casei impotriva mucegaiului, cariilor, insectelor, radiatiei UV si umezelii prelungite (iarna pergola se retrage, structura din lemn ramanand expusa zapezii).

    • Buna ziua!
      Da, puteti aplica lazura Kreidezeit peste tratamentul Bochemit. Inaintea de aplicarea lazurii lasati lemnul sa se usuce cel putin 24 de ore.
      Protectia cu lazura pe baza de ulei este o buna alegere pentru a proteja lemnul impotriva umiditatii. Aplicati min. 2 straturi si lasati lemnul sa absoarba foarte bine lazura uleioasa. Cu cat lemnul este mai uscat cu atat absoarbe mai mult.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua,

    Intentionam sa facem un gard exterior din lemn de conifere. Cu ce ar trebui sa il protejam? ce aplicam pe el si in ce ordine. Culoarea sa fie cat mai inchisa.

    Multumesc

    • Buna seara!
      Exista mai multe posibilitati. Puteti folosi produse pe baza de ulei, pe baza de apa sau pe baza de solvent. Cele pe baza de ulei sunt mai putin rezistente in timp, dar finisajul se reface mai usor. Durata de viata depinde de cat de mult ploua in zona pentru ca uleiul este spalat in timp de ploaie. Ar trebui sa folositi lazura pe baza de ulei culoare nuc inchis, venge sau abanos si sa aplicati 2-3 straturi, in functie de cat de uscat este lemnul si cat de mult absoarbe.
      Produsele pe baza de apa sunt mai rezistente, dar cand pelicula crapa, trebuie indepartat tot stratul vechi si reluat finisajul de la inceput. Se poate folosi doar lazura pe baza de apa, 2-3 straturi ca si cea pe baza de ulei, sau lazura colorata un strat, urmata de in strat de lac pentru exterior. Pentru a folosi doar lazura aceasta trebuie sa fie de genul produselor 2 in 1 sau 3 in 1. Acest lucru este specificat pe eticheta unde scrie ca lazuta poate fi aplicata fata o alta protectie deasupra.
      Produsele pe baza de solvent sunt rezistente, dar au dezavantajul mirosului neplacut. Sunt pe baza de white spirit (petrosin, gaz) si mirosul este mai greu. Pe piata, produsul pe care l-am vazut cu cea mai mare rezistenta in timp – 14 ani – este din aceasta categorie (Tinova, de la Sadolin).
      Din punctul meu de vedere cel mai potrivit finisaj pentru gard este cel pe baza de ulei.
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2018/03/09/garduri-din-lemn-cum-se-alege-lemnul-materiale-de-protectie-sfaturi/
      https://revistadinlemn.ro/2020/04/30/de-ce-gardul-facut-de-bunicul-meu-a-durat-50-de-ani/
      https://revistadinlemn.ro/2018/08/03/12-reguli-simple-pentru-a-avea-constructii-din-lemn-rezistente-la-exterior/

  • Buna ziua,daca se poate va rog sa imi dati un sfat in urmatoarea problema: am construit o pergola lipita de casa, dar pe care intentionez sa o acopar anul viitor cu lambriuri de lemn si sindrila bituminoasa, vreau sa o transform intr-o terasa acoperita, pe care sa o vopsesc in alb.Intrebarea mea este: pot sa vopsesc de pe acum caferii terasei cu vopsea de lemn pe baza de apa ( Oskar mat alb) pt. a proteja lemnul pana o voi acoperii?Sau cum imi recomandati sa protejez lemnul pana atunci, tinand cont ca vreau ca viitoarea terasa acoperita sa o vopsesc in alb?Multumesc anticipat.

  • Buna ziua,
    Intentionez sa refac o poarta la curte in exterior,
    din lemn de molid cu scanduri de gard cumparate de la bricolaj, lemn natur rindeluit.
    Am tot citit despre protectia lemnului la exterior si am hotarat sa incerc metoda arderii superficiale a scandurilor, urmata de periaj si o slefuire fina. ( Chiar daca este mai mult de munca ! )
    Bineinteles ca voi face initial cateva teste, pentru a stabili cat de profunda sa fie arderea,
    deoarece doresc sa pastrez si sa pun in evidenta structura fibroasa a lemnului,
    si sa obtin in final un aspect cat mai natural.
    Daca puteti sa-mi dati cateva sfaturi despre acest procedeu, ar fi binevenite…
    totusi intrebarile mele se refera la tratarea ulterioara.
    Ce tratamente recomandati si in ce ordine ar trebui sa le aplic, tinand cont si de aspectul cost/eficienta ?
    Mentionez ca voi avea o suprafata de cca.15m2 la exterior.
    Etapa 1. si primul strat cred ca ar fi tratamentul antimucegai si anti-cari,
    M-am gandit la PROXILIN ( Policolor ) sau Bochemit Opti F+ sau poate aveti alta recomandare…
    Etapa 2.
    Varianta 1. As opta pentru un tratament cu Ulei de in fiert si sicativat.
    Este ok daca il aplic in 2 straturi inainte de montare plus 1 strat ulterior sa zicem peste 6 luni inspre toamna?
    Am inteles ca primul strat se aplica putin diluat ( nu stiu cu ce ? ) pentru a penetra mai bine,
    si este recomandat sa fie incalzit uleiul…!?
    Peste uleiul de in se mai poate aplica altceva ( lazura, bait…sau alta acoperire ?)
    am inteles ca lasat doar cu ulei nu rezista UV !
    Se poate introduce o cantitate mica de pigment in uleiul de in, pentru protectia UV ?
    In acest caz ( doar cu ulei ) cam la ce interval de timp ar trebui retratat ?
    rezista 2-3 ani sau necesita tratare anuala ?
    Daca il acopar cu bait, lazura sau altceva, mai poate fi dat ulterior cu ulei de in ?
    Varianta 2. m-am gandit sa tratez lemnul
    cu Uleiul protector pentru lemn Bochemit Estetik, am inteles ca asigura o oarecare transparenta
    deci va lasa in evidenta fibra si textura naturala a lemnului, dar…
    dar fiind aplicat pe lemn tratat prin ardere nu stiu daca nu cumva anuleaza efectul.
    Este si mai scump si nu stiu ce durabilitate are in timp.
    Banuiesc ca Bochemit Estetik sau alta lazura, bait poate fi aplicata si peste
    cativa ani ( 5-10 ani ) peste uleiul de in, sau nu ?
    Va multumesc anticipat.

    • Buna ziua,
      Intentionez sa refac o poarta la curte in exterior,
      din lemn de molid cu scanduri de gard cumparate de la bricolaj, lemn natur rindeluit.
      Am tot citit despre protectia lemnului la exterior si am hotarat sa incerc metoda arderii superficiale a scandurilor, urmata de periaj si o slefuire fina. ( Chiar daca este mai mult de munca ! )
      Bineinteles ca voi face initial cateva teste, pentru a stabili cat de profunda sa fie arderea,
      deoarece doresc sa pastrez si sa pun in evidenta structura fibroasa a lemnului,
      si sa obtin in final un aspect cat mai natural.
      Daca puteti sa-mi dati cateva sfaturi despre acest procedeu, ar fi binevenite…
      totusi intrebarile mele se refera la tratarea ulterioara.
      Ce tratamente recomandati si in ce ordine ar trebui sa le aplic, tinand cont si de aspectul cost/eficienta ?
      Mentionez ca voi avea o suprafata de cca.15m2 la exterior.
      Etapa 1. si primul strat cred ca ar fi tratamentul antimucegai si anti-cari,
      M-am gandit la PROXILIN ( Policolor ) sau Bochemit Opti F+ sau poate aveti alta recomandare…
      Etapa 2.
      Varianta 1. As opta pentru un tratament cu Ulei de in fiert si sicativat.
      Este ok daca il aplic in 2 straturi inainte de montare plus 1 strat ulterior sa zicem peste 6 luni inspre toamna?
      Am inteles ca primul strat se aplica putin diluat ( nu stiu cu ce ? ) pentru a penetra mai bine,
      si este recomandat sa fie incalzit uleiul…!?
      Peste uleiul de in se mai poate aplica altceva ( lazura, bait…sau alta acoperire ?)
      am inteles ca lasat doar cu ulei nu rezista UV !
      Se poate introduce o cantitate mica de pigment in uleiul de in, pentru protectia UV ?
      In acest caz ( doar cu ulei ) cam la ce interval de timp ar trebui retratat ?
      rezista 2-3 ani sau necesita tratare anuala ?
      Daca il acopar cu bait, lazura sau altceva, mai poate fi dat ulterior cu ulei de in ?
      Varianta 2. m-am gandit sa tratez lemnul
      cu Uleiul protector pentru lemn Bochemit Estetik, am inteles ca asigura o oarecare transparenta
      deci va lasa in evidenta fibra si textura naturala a lemnului, dar…
      dar fiind aplicat pe lemn tratat prin ardere nu stiu daca nu cumva anuleaza efectul.
      Este si mai scump si nu stiu ce durabilitate are in timp.
      Banuiesc ca Bochemit Estetik sau alta lazura, bait poate fi aplicata si peste
      cativa ani ( 5-10 ani ) peste uleiul de in, sau nu ?
      Va multumesc anticipat.

      Sau ar mai fi varianta SADOLIN HARDWOOD OIL daca merg pe ulei
      sau SADOLIN TINOVA pe baza de apa, numai ca la acesta nu exista varianta transparenta.

    • Bună ziua!
      Arderea lemnului urmată de uleiere este o metodă foarte veche de protecție a lemnului aflat la exterior. A fost folosită în trecut și la noi, dar japonezii au fost cei care at făcut-o cunoscută la nivel mondial – metoda Shou Sugi Ban. Aveți mai jos link către articolul care descrie metoda pe larg.
      Și acum răspunsurile la întrebările dumneavoastră:
      – este bine să tratați lemnul inițial împotriva mucegaiului și carilor. Eu aș merge cu Bochemit. Chiar dacă este mai scump, este de foarte bună calitate.
      – uleiul de in natural se usucă foarte greu. Pentru a-i scădea timpul de uscare este fiert sau i se adaugă substanțe chimice care grăbesc uscarea care se numesc sicativi. Deci fierberea și sicativarea au același rezultat, dar unul lasă uleiul natural, iar celălalt adaugă substanțe chimice.
      – primele 2 straturi de ulei se aplică mai diluate pentru a intra cât mai adânc în lemn. Cu cât intră mai adânc, cu atât protejează mai bine și mai îndelungat.
      – prin încălzire uleiul devine mai fluid. Nu este obligatoriu să se aplice încălzit. Poate fi diluat cu white spirit, petrosin (gaz) sau terebentină.
      – aplicarea unui alt strat de ulei se poate face oricând doriți, peste câteva zile, 6 luni sau 2 ani. Ca regulă, se face atunci când lemnul are nevoie să fie protejat pentru că vechiul strat a fost spălat de intemperii. Ca indiciu, aplicați un alt strat când lemnul începe că capete un aspect uscat, când acel efect de umed lăsat de ulei dispare.
      – peste ulei de poate aplica doar lacuri, vopsele sau lazuri alchidice dau pe bază de ulei.
      – într-adevăr, uleiul de in nu are rezistență la radiația UV. Pentru a-l face rezistent i se poate adaugă o cantitate mică de pigment (5%). Va rămâne transparent, dar va căpăta o ușoată colorație. Este modul cum sunt făcute lazurile colorate pe bază de ulei pentru exterior cum este și uleiul Estetik.
      – dacă se aplică ulei colorat cu pigmenți, respectând indicația ca primele straturi să fie mai diluate, uleiul rezistă și nu mai are nevoie de altă acoperire.
      – rezistența în timp a finisajelor pe bază de ulei ține în principal de cât de mult plouă peste obiecte. Ploaia spală uleiul în timp și este nevoie de o altă aplicare. Dacă lemnul a absorbit mult ulei la primele aplicări, iar anotimpurile nu sunt foarte ploioase, poate reziste 2-3 ani. Perioada crește dacă obiectul este protejat (streașină, de exemplu).
      – peste produse de finisaj care fac peliculă nu se mai poate aplica ulei. Nici nu are rost. Scopul este să intre în lemn.
      – uleiul Bochemit nu anulează efectul arderii.
      – Bochemit și altă lazură pe bază de ulei poate fi aplicat peste uleiul de in peste ani.
      – varianta mai ieftină este ulei pigmentat, cea mai scumpă, Bochemit Estetik. Diferența de rezistență între ele s-ar putea să nu fie prea mare dacă anotimpul este foarte ploios.
      Am pus ți link-ul cu uleiul de in, poate vă este de ajutor.
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2017/06/27/arderea-lemnului-de-la-protectie-la-colorare/
      https://revistadinlemn.ro/2018/05/15/ulei-de-in-cand-unde-si-cum-se-foloseste-cum-sa-ti-faci-singur-vopsele-de-ulei/

      • În ceea ce privește produsele Sadolin, Hard oil este o lazură pe bază de ulei pentru exterior din aceeași clasă cu Bochemit Estetik.
        Sadolin Tinova pe bază de apă este altceva, nu poate fi combinată cu produsele pe bază de ulei (nu se poate aplica peste ulei). Face peliculă și are rezistență mai mare în timp, dar dacă apar crăpături în peliculă este mai greu de refăcut. Întreg finisajul trebuie îndepărtat prin șlefuire și reluat totul de la început.

      • Va multumesc frumos pentru sfaturi, sunt foarte utile.
        Am intrebat si la Deposib si in principiu,
        reinprospatarea stratului de Bochemit Estetik ar trebui sa fie la aproximativ 10 ani.
        O ultima intrebare ar fi daca considerati oportun, inainte de aplicarea
        stratului de Bochemit Estetik ( deoarece ei recomanda pentru exterior 2 sau 3 straturi ),
        sa aplic 2-3 straturi de ulei de in pentru o saturatie mai buna a lemnului
        si o oarecare economie de Estetik ( care este destul de scump…) ?

        • Bună ziua!
          Dacă dau o rezistență atât de mare, înseamnă că uleiul este sintetic și polimerizează în contact cu oxigenul din aer. Dacă veți aplica ulei de in pentru saturarea lemnului este posibil să slăbiți aderența la suport și automat, rezistența în timp.
          Vă înțeleg dorința de a reduce din cheltuieli, dar este bine să folosiți întreg sistemul recomandat de producător pentru a ajunge la acel nivel de rezistență. Combinarea materialelor rar îmbunătățește performanța, de obicei este o sursă de neplăceri ulterioare.
          Toate cele bune!

  • Buna ziua!
    Tocmai ce am realizat 2 panouri din lemn pe care dorim sa le amplasam pe terasa apartamentului nostru, insa pana sa apucam sa le protejam cu ceva, lac/grund/ulei, a plouat torential in doua randuri. Ce este de facut? Mai pot fi salvate sau sunt compromise?

    Va multumesc!

    • Bună seara!
      Dacă sunt din lemn și nu din PAL sau MDF furniruit, nu este nicio problemă. Le lăsați să se usuce și apoi le finisați. Întotdeauna când se plachează cu lemn sau se montează astfel de panouri trebuie lăsat un mic spațiu pentru ca aerul să circule și lemnul să se zvânte dacă apa ajunge să-l ude.
      Dacă le protejați cu ulei sau lacuri pe solvent, ar fi de preferat să șlefuiți ușor lemnul înainte de finisare. Dacă nu a fost udat uniform, picăturile pot apărea ca pete pe lemn după finisare. Cu produse pe bază de apă nu se întâmplă așa ceva.
      Este recomandat, dacă mai faceți astfel de lucrări, să finisați lemnul înainte de montare. După montaj faceți doar aplicările necesare în cazul în care au fost necesare retușuri.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua!
    Am cumpărat o casa din bârne de lemn construită in 2002 de mesteri maramureșeni și nefolosita pana acum ( se afla in zona de gradini și agrement din oraș). Finisajul exterior al lemnului este deteriorat, s-a scorojit și trebuie refăcut. Din câte se vede, a fost aplicat inițial un strat ignifugant, apoi un lac roșu care strica aspectul “maramureșan” al casei.
    Întrebarea mea este:
    1. Cum sa îndepărtăm stratul scorojit fără sa stricam lemnul
    2. Care sunt cele mai bune soluții pentru tratarea și protejarea lemnului, (mai ales ca bârnele s-au uscat in timp și apa de ploaie se infiltrează între ele), in așa fel încât sa dureze cât mai mult.
    3. Ne-am dori o culoare mai puțin rosiatica ( cea de acum este cireș), cum am putea asta.

    Noi locuim in Canada, dar ne-am dorit mult o căsuța de lemn acasa. Dacă avem noroc, ar trebui sa putem sa ne ocupam de renovare timp de o luna, in August- Septembrie.

    Va mulțumim anticipat!

    • Bună seara!
      1. Cea mai bună metodă este sablarea. Se face cu nisip sau cu bicarbonat de sodiu (în cazul lemnului mai moale și mai sensibil) și o instalație specială care poate fi închiriată sau cumpărată. Cel mai bine este însă să apelați la o firmă specializată care poate face acest serviciu. Alte metode sunt șlefuirea sau decaparea, dar sunt mult mai laborioase și cu rezultate mai slabe ca sablarea, mai ales în cazul unei case din lemn.
      2. Sunt 2 tipuri de tratamente care se folosesc frecvent, pe bază de ulei sau pe bază de apă. Cele pe bază de ulei sau un aspect mai rustic, dar au rezistențe mai mici decât cele pe bază de apă. Un astfel de tratament natural, cu rezistențe bune, este cel de la Kreidezeit a cărui rezistență poate ajunge, în funcție de clima din zona și la 4-6 ani. Sistemele de bază de apă au ajung la rezistențe de 8-12 ani. Sm văzut de curând o casă din lemn finisată cu produse de exterior de la Lomilux (ICA – marcă italiană de lacuri și vopsele) și arăta foarte bine și natural. Produsele lor din gama Arborea au rezistențe foarte bune la exterior și sunt și bio.
      3. Ambii furnizori au mai multe culori în portofoliu și posibilitatea de a face propria culoare.
      Dacă organizați totul înainte de a veni în România, sunt șanse să terminați într-o lună. Altfel va fi greu, mai ales că august este și lună de concediu.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua,

    Urmeaza sa construiesc o terasa suspendata de tip deck.
    Ce tratament recomandati pentru lemnul care face parte din structura de rezistenta care nu este expus la ploaie si UV?
    Multumesc,

    • Bună ziua!
      Fiind structură de rezistență este foarte important ca lemnul să nu fie în contact direct cu solul (există conectori speciali), apa care ajunge la el să se scurgă, să nu stagneze și să existe circulație de aer care să-l zvânte în eventualitatea că s-a umezit.
      Chiar dacă nu este direct în ploaie, este la exterior, iar variația umidității exterioare îl va influența. Cel mai bine se comportă lemnul impregnat sub presiune sau în vid. Găsiți lemn gata tratat sau puteți apela la firme care fac servicii de impregnare. Substanțele folosite îl protejează împotriva atacului insectelor, ciupercilor și a umidității.
      Cred că protecția cu ulei este foarte potrivită, chiar și pentru lemn impregnat. Aplicați 2-3 straturi pentru ca lemnul să absoarbă cât îi trebuie. Pentru că nu este expus la ploaie, protecția va fi de lungă durată. Puteți folosi ulei de in sau orice alt ulei recomandat pentru exterior. Nu aveți nevoie ca uleiul să fie pigmentat pentru că nu este expus razelor soarelui.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână