Temperaturile ridicate din zilele de toamnă târzie pot fi înșelătoare. Devenim relaxați și uităm să acordăm atenția cuvenită materialelor sensibile la temperaturi scăzute. Spre deosebire de vară, când perioada cu temperaturi ridicate se întinde pe o bună parte a zilei, toamna sunt doar 2-3 ore cu temperaturi mari, iar nopțile pot fi chiar foarte reci, mai ales în zonele depresionare. Lăsați peste noapte în mașina de transport sau în depozite neîncălzite, adezivii pentru lemn – araceții, cum ne-am obișnuit să le spunem – pot îngheța și devin inutilizabili. Avem posibilitatea să folosim însă adezivi rezistenți la temperaturi scăzute care pot fi folosiți și după cicluri repetate îngheț-dezgheț. Szolvegy Vegyipari Târgu Mureș, distribuitorul mărcii de adezivi TISZABOND, ne propune trei adezivi pe care să-i folosim în anotimpul rece și ne asigură că, începând cu luna noiembrie, au deja pe stoc aceste materiale.
De ce nu mai poate fi folosit un adeziv PVA obișnuit care a trecut prin ciclul îngheț-dezgheț
Pentru a înțelege ce se întâmplă când adezivul îngheață să vedem mai întâi cum are loc lipirea. Fenomenul se întâmplă când moleculele de PVA (polivinil acetat) care plutesc în apă se apropie unele de altele și reacționează între ele formând un produs nou, solid și foarte rezistent care unește elementele de lemn. Principala cauză a apropierii este creșterea concentrației de molecule prin îndepărtarea unei cantități de apă. Când adezivul este aplicat pe lemnul ce urmează să fie lipit, o parte din apă din compoziție este absorbită în lemn, iar alta se evaporă în perioada de priză deschisă, înainte ca elementele să vină în contact. Reacția nu are loc instantaneu și de aceea piesele sunt ținute strâns în presă pentru o fixare corectă. În general, lipirea are loc în 2 ore și se definitivează în 24 de ore (adică ajunge la o rezistență a lipirii aproape de maxim). Temperatura reduce timpul, lipirea la cald decurgând mai repede.
La 0°C apa începe să înghețe. Este valabil și pentru apa în care plutesc moleculele de adeziv. Apa din adezivul aflat în ambalaj începe să înghețe treptat, iar moleculele de adeziv se concentrează în cantitatea de apă rămasă în stare lichidă. Concentrarea lor creează condițiile începerii reacției și astfel adezivul începe să se întărească încă din bidon. Întărirea treptată are ca efect creșterea vâscozității, adezivul devenind mai gros. Când se întâmplă acest fenomen, dacă nu se menționează că își revine după agitare, adezivul NU trebuie folosit. Adaosul de apă nu rezolvă problema ci doar diluează un adeziv întărit care nu va mai reacționa după evaporarea apei. Folosindu-l veți obține lipiri de slabă calitate care vor ceda la primul șoc mecanic mai puternic.
Probleme pot apărea și dacă temperatura în zona de lucru este foarte scăzută (ateliere neîncălzite iarna, în construcții). Pentru a reacționa și a lipi lemnul este nevoie de o temperatură minimă de 5°C pentru ca pelicula de adeziv să se formeze pe suprafețele de lipit. Există și adezivi special formulați pentru lucru în condiții de iarnă care reacționează și la temperaturi mai mici, dar nu despre ei este vorba. La temperaturi sub 5°C pelicula nu se mai formează și în loc de un film continuu va rezulta un strat de praf alb, fără aderență. Temperatura la care acest fenomen are loc se numește punct de albire și este cuprinsă între 3 și 5°C.
Este evident că nivelul temperaturii este foarte important în toate cele 3 faze: transport, depozitare și lucru. Pentru depozitare și transport se recomandă intervalul 5-35ºC, iar pentru zona de lucru intervalul optim de temperatură este 18-20°C.
Adezivi TISZABOND recomandați pentru sezonul rece
Pentru a putea lucra în siguranță și când temperatura este foarte scăzută, Szolvegy a dezvoltat 3 adezivi care pot fi folosiți și dacă au înghețat sau când temperatura de lucru este foarte scăzută. Dezvoltarea s-a făcut în urma colaborării cu clienți din zona Miercurea Ciuc, recunoscută pentru temperaturile foarte scăzute din timpul iernii. La temperaturi de -20°C, era o problemă chiar și descărcatul adezivului din mașina climatizată și transportul lui către depozitul încălzit.
TISZABOND 3000 este un adeziv D3 dezvoltat pentru utilizatori din industria lemnului. Pentru a-i crește rezistența la apă i se poate adăuga 3,5-5% agent de reticulare D3D4, adezivul devenind D4. Poate fi folosit pentru încleierea mobilierului de baie și bucătărie, pentru structuri încleiate care stau în condiții de umiditate ridicată sau de apă cu efect scurt, pentru încleieri unde cel puțin o suprafață este lemn sau derivat de lemn (trepte de scară, tocuri de uși, ferestre). Adezivul rezistă fără să înghețe la temperaturi de până la -20°C, iar dacă a înghețat poate fi folosit după dezghețare. Rezistă la 2-3 astfel de cicluri, după care riscul este să gelifieze ireversibil. După ciclul îngheț-dezgheț vâscozitatea adezivului poate crește. Este recomandată agitarea energică în bidon pentru fluidizare. Nu se recomandă adăugarea de apă pentru că scade proprietățile. Dacă adezivul este mai gros se recomandă scăderea presiunii în presă.
TISZABOND 3010 este un adeziv D3 cu caracteristici îmbunătățite dezvoltat pentru industria lemnului. Rezistența la umiditate este D3, iar prin adăugare de agent de reticulare poate deveni D4. Adezivul are o aderența îmbunătățită ceea ce contribuie la o calitate superioară a lipirii. După lipire, filmul de adeziv devine mai elastic, contribuind la creșterea mediei de utilizare a sculelor așchietoare. Nu îngheață până la -20°C și rezistă la 2-3 cicluri de îngheț-dezgheț. După dezghețare trebuie amestecat pentru a-i scădea vâscozitatea.
TISZABOND 3011/D3D de Iarnă este dezvoltat pentru industria lemnului și pentru domeniul construcțiilor. Este un adeziv D3 îmbunătățit, cu umectare mai bună, aderență umedă îmbunătățită, film elastic, fără umplutori. Prin adăugare de 3,5-5% agent de reticulare rezistența la umiditate crește devenind adeziv D4. Pe lângă temperatura scăzută de înghețare de -20°C și folosirea după cicluri repetate îngheț-dezgheț, adezivul are temperatura de formare a peliculei de 0°C. Acest lucru îl face foarte util pe șantiere, acolo unde iarna temperatura poate ajunge frecvent sub 5°C.
Un adeziv care să poată fi folosit în condiții limită poate face diferența între un flux continuu și unul cu fluctuații și întârzieri ai timpilor de livrare. Spre deosebire de trecut, când araceții nu puteau fi folosiți în medii umede, iar dacă înghețau nu mai puteau fi folosiți, acum a apărut o generație nouă, îmbunătățită. Important este să-i alegem pe cei potriviți.
Adaugă comentariul