Aplicare Adeziv

Crește productivitatea folosind adezivi rapizi pentru lemn

Timpii de așteptare și procesele tehnologice lungi sunt probleme pentru care orice producător dorește să găsească rezolvare. Timpul lung de așteptare pentru ca o etapă de producție să se finalizeze scade productivitatea și reduce eficiența fluxului de producție. Când sunt încleiate panouri din lemn masiv sau piesele unui mobilier este nevoie de timp de așteptare până când lipirea este suficient de puternică pentru a putea suporta încercările următoarei etape de producție. Producătorii caută soluții pentru a scurta acest timp, dar fără ca adezivul să piardă din rezistență. Szolvegy, producătorul și distribuitorul adezivilor TISZABOND, caută permanent cele mai bune soluții pentru ca partenerii săi să fie mai productivi și mai eficienți. De data aceasta vom vorbi despre doi adezivi cu timp redus de întărire.

adezivi rapizi pentru lemn tiszabond szolvegy

Cum se comportă un adeziv cu timp mai scurt de reacție

Înainte de prezentarea celor doi adezivi, să vedem cum are loc procesul de întărire în cazul adezivilor tip aracet. Araceții sau adezivii PVA, cum se mai numesc, sunt dispersii apoase. Asta înseamnă că moleculele de adeziv reactiv se află într-o soluție apoasă, la o distanță suficient de mare pentru a nu veni în contact și a nu reacționa. După ce adezivul este aplicat pe lemn, intervin anumiți factori care duc la reducerea cantității de apă. Acest lucru face ca moleculele să se apropie și să reacționeze, formând pelicula de adeziv. Reacția este de polimerizare și ca orice reacție de acest tip, are nevoie de timp pentru a ajunge la capacitatea maximă.

Interesul în cazul reducerii timpului de reacție la araceți este ca reacția să decurgă în așa fel încât, chiar dacă definitivarea reacției durează câteva zile, să se ajungă cât mai repede la un grad de polimerizare care să dea rezistență lipirii, iar procesul tehnologic să poată continua fără să existe pericolul ca lipitura să se desfacă.

Am făcut toată această introducere pentru a înțelege că nu este suficient să se mărească viteza de evaporare a apei sau să se aplice o presiune mai mare pentru a grăbi lipirea. Adezivul trebuie să fie astfel formulat încât să se obțină o rezistență foarte bună la rupere într-un timp cât mai scurt. Mărind viteza de evaporare a apei, moleculele de adeziv se apropie și încep să reacționeze, dar dacă nu sunt formulate pentru a reacționa formând rapid rețele rezistente, chiar dacă adezivul va părea uscat, el nu va avea rezistența necesară. Va trebui să așteptăm timpul recomandat de producător pentru a ajunge la rezistența care să permită prelucrarea în siguranță.

Adeziv rapid pentru lemn de rășinoase folosit la interior

Un adeziv conceput special pentru a reacționa repede și a ajunge la o valoare bună a rezistenței la rupere într-un timp scurt este TISZABOND 2150 D2 (Expres Lemn). Este un adeziv de interior (D2) care nu este recomandat pentru încleierea lemnului care va sta în medii umede (baie, bucătărie). Încleiează repede și bine lemnul de rășinoase și cel de foioase mai puțin dur (tei, plop). Poate fi folosit la îmbinările cu cep a elementelor de mobilier sau la încleierea în prese de înaltă frecvență. Pentru lemnul dur (stejar, fag, frasin) producătorul recomandă adezivul TISZABOND 2100 (Special Lemn) care dezvoltă o peliculă cu rezistență foarte mare.

Rezistența la rupere a pieselor încleiate cu acest adeziv este de min.10 N/mm². Ea este atinsă după cel puțin 24 de ore de la încleiere. Însă după 2,5 minute în presă rezistența la rupere atinge 3,3 N/mm², iar după 5 minute în presă, rezistența atinge 4,5 N/mm². Rezistența lipirii este suficient de mare încât să suporte fără niciun risc prelucrările impuse de fluxul tehnologic.

La astfel de adezivi rapid timpul de priză deschisă se reduce. Trebuie lucrat mai repede și avut grijă ca adezivul să nu prindă pojghiță pentru că în acest caz se vor obține lipiri cu proprietăți scăzute. În cazul adezivului TISZABOND 2150 D2 timpul de priză deschisă este de 5 minute.

adezivi rapizi pentru lemn tiszabond szolvegy

Adeziv rapid rezistent la umiditate

TISZABOND 3200 (D3 Expres) este un adeziv rapid care poate fi folosit pentru încleierea structurilor ce vor sta în medii cu umiditate ridicată sau vor fi în contact cu apa pe termen scurt, precum și a celor care stau la exterior, in cazul unei clime moderate. Se folosește și pentru încleierea lemnului cu alte materiale cum ar fi lipirea treptelor din lemn pe scara de beton sau montarea ferestrelor și ușilor. Nu se folosește pentru structuri și obiecte cu contact îndelungat cu apa (bărci, nave) și nici la fabricarea elementelor structurale care suportă sarcini mari pe timp îndelungat. Adezivul este rezistent și la îngheț, dar după câteva cicluri îngheț-dezgheț se transformă în gel și nu mai poate fi folosit.

Adezivul este rapid și ajunge la rezistența necesară prelucrărilor ulterioare în timp scurt. Nu trebuie folosit însă în mediu umed mai repede de 7 zile pentru că ii scade foarte mult rezistența. Și în acest caz timpul de priză este scurt, după 5 minute stratul de adeziv depus pe lemn căpătând deja pojghiță.

Dacă vreți un adeziv care să reacționeze repede și să puteți mări productivitatea prin reducerea timpilor de lucru este bine să cereți furnizorului de adezivi acest lucru. Puteți găsi soluții pentru a grăbi uscarea, dar este posibil să nu obțineți o bună rezistență a lipirii. Apelați la specialiști, ei vă pot oferi soluția perfectă pentru tipul vostru de producție.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian