Casa NZEB Casa pasivă Fabricare case din lemn

Dialog între Marius Șoflete și Vlad Liteanu la Casa de lângă lac

Într-o seară târzie de sfârșit de decembrie, la „Casa de lângă lac„, casa lui Ion Iosif construită pe structură timberframe și certificată ca a doua casă pasivă premium din România – prima pe timberframe – Marius Șoflete și Vlad Liteanu au avut un dialog interesant, zicem noi, despre construcția de case pasive în România. Întâlnirea făcea parte dintr-o serie de prezentări ale casei pe care le-am organizat împreună cu Ion, la sfârșitul anului 2023.

Marius Șoflete (Inginerie Creativă, soflete.ro) și Vlad Liteanu, Litarh SRL, constructorul structurii din lemn a casei, au povestit despre realizările și provocările lor în realizarea unor astfel de proiecte. Din discuția și din experiențele avute la diverse proiecte, reiese faptul că construcția caselor pasive este nu doar posibilă, dar și preferabilă în România, contrar scepticismului din societate.

Dialogul a evidențiat importanța muncii în echipă, începând de la beneficiar până la constructor, și rolul crucial al acestuia din urmă în atingerea standardelor înalte de calitate necesare pentru certificarea pasivă. Vlad a scos în evidență provocările specifice construcției pe structură timberframe, inclusiv necesitatea unei etanșeități superioare, și modul în care echipa sa a abordat aceste provocări prin inovație și dorința continuă de învățare și perfecționare.

Pe parcursul discuției, amândoi au împărtășit perspectivele lor despre viitorul construcțiilor pasive în România, accentuând că acestea vor deveni norma, nu excepția, în contextul unui climat de construcții din ce în ce mai reglementat la nivel european. Au discutat și strategii de reducere a costurilor pentru a putea construi case pasive mai accesibile, pentru un public larg, prin eficientizarea proceselor și utilizarea resurselor locale.

Conversația între Marius și Vlad este o sursă de inspirație pentru toți cei interesați de sustenabilitate și eficiență energetică. Noi, prin documentarea și prezentarea acestor proiecte pe drumulsprecasa.ro și pe canalul YouTube Revista din Lemn, sperăm să stimulăm interesul și să încurajăm adoptarea unor practici de construcție mai ecologice și responsabile în toată țara.

Suntem dedicati promovării excelenței în construcția cu lemn, cu un accent deosebit pe sustenabilitate și eficiență energetică. Prin materialele noastre, fie ele scrise sau filmate, dorim să educăm și să inspirăm, contribuind la o lume mai verde și mai responsabilă.

Mai jos, dialogul dintre Marius și Vlad

 

Dan

Am avut șansa să lucrez în diverse departamente. Astfel am acumulat experiență în Finance, Accounting, Logistic, Sales, Operations, Marketing. Sunt un om de echipă și un all around player. Sunt antreprenor, am coordonat vânzarea unui business de lacuri și vopsele pentru lemn către o multinațională. În 2016 am descoperit lumea digitală, publishingul și marketingul online. De atunci mi-am mutat experiența acumulată și aptitudinile în online.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian