Fabricare case din lemn

Build-in-Wood Demonstrator – Un pas mare spre sustenabilitatea în construcții

„Build-in-Wood Demonstrator” este o clădire de testare și demonstrație, în plin proces de construcție la Institutul Tehnologic Danez, lângă Copenhaga. Ea face parte din proiectul „Build-in-Wood”, inițiativă susținută de UE prin programul Horizon 2020.

Proiectat pe două etaje și acoperind o suprafață de 340 m², „Demonstratorul” este mai mult decât o clădire; este o viziune transpusă în realitate. Construită din glulam, CLT și elemente de fațadă din lemn ușor, clădirea vrea să fie un exemplu de cum ar putea arăta viitorul construcțiilor. Această structură nu este doar o realizare arhitecturală, ea se dorește a fi și o vitrină a „Build-in-Wood”.

Ce este „Build-in-Wood”

„Build-in-Wood” își propune să dezvolte un sistem structurat și integrat, sustenabil și inovator, destinat construcției clădirilor cu mai multe etaje din lemn. Ambiția proiectului este de a optimiza și rentabiliza aceste metode de construcție cu lemn și de a construi o practică comună, un fel de standard de construcții în sectorul construcțiilor europene. Altfel spus, obiectivul este de a dezvolta, demonstra și documenta sisteme de construcție eficiente din punct de vedere al costurilor, sisteme de construcție bazate pe lemn.

Partenerii „Build-in-Wood”

În proiect este implicat un consorțiu de 21 de parteneri din diverse sectoare și din diferite țări. Toți vizează revoluționarea construcțiilor din lemn, promovând utilizarea lemnului ca material de construcție sustenabil și competitiv. Ei sunt

  1. Institutul Tehnologic Danez (Coordonator) – Cercetare tehnologică, Danemarca
  2. Institutul Norvegian de Tehnologie a Lemnului – Tehnologie lemn, Norvegia
  3. Arhitecții C. F. Møller – Arhitectură, Suedia
  4. Universitatea Tehnică Națională din Atena – Tehnologie și educație, Grecia
  5. Urbasofia – Planificare urbană, România
  6. Agenția Metropolitană Brașov – Agenție guvernamentală, România
  7. Arhitecții Waugh Thistleton – Arhitectură, Marea Britanie
  8. Institutul Alexandra – Cercetare IT, Danemarca
  9. Universitatea din Siena – Educație, Italia
  10. proHolz Tirol – Asociație de lemn, Austria
  11. Bimetica – Consultanță BIM, Spania
  12. Rothoblaas – Soluții de construcție, Italia
  13. rtd services OG – Consultanță, Austria
  14. Adserballe & Knudsen – Servicii de construcții, Danemarca
  15. Ergodomus – Inginerie de lemn, Italia
  16. Habitech – Cluster pentru construcții ecologice, Italia
  17. Stora Enso – Soluții de lemn și construcții, Finlanda
  18. Knauf – Materiale de construcții, Germania
  19. Scandi Byg – Construcții din lemn, Danemarca
  20. hsbcad – Software pentru construcții, Germania
  21. EllisDon – Servicii de construcții, Canada

Orașe participante în proiectul „Build-in-Wood”

Pentru a înțelege și implementa soluțiile Build-in-Wood, au fost selectate șapte orașe europene foarte diferite, denumite „Early Adopter Cities”, orașe care au acceptat să aplice rezultatele proiectului. Acestea variază de la metropole capitale la orașe montane de mărime medie și mică. Obiectivul este acela de a demonstra că orice oraș poate alege să construiască din lemn și să beneficieze de avantajele acestuia, iar poveștile lor ar trebui să inspire orașe din întreaga lume să reconsidere construcțiile și responsabilitatea socială.

Orașele participante sunt Brașov (România), Trento (Italia), Innsbruck (Austria), Copenhaga (Danemarca), Trondheim (Norvegia), Londra (Marea Britanie), Amsterdam (Olanda).

„Build-in-Wood Demonstrator” (Demonstratorul) este destinat să fie un laborator viu, unde sistemul „Build-in-Wood” va fi testat intens. De la acustică și climatul interior până la eficiența izolației și rezistența la umiditate, proiectul urmărește să adune date prețioase care ar putea revoluționa modul în care construim cu lemn. Cu capacitatea sa pentru demontare ușoară și reconfigurare, clădirea nu este doar o structură, ci un instrument de cercetare dinamic care va furniza perspective asupra soluțiilor și practicilor noi. Construcția ei a început în februarie 2024 și are un termen estimat de execuție de 6 luni.

Având în vedere că mai multe companii sunt deja interesate să utilizeze „Demonstratorul” pentru cercetările și documentațiile proprii, este clar că această inițiativă se află în fruntea unei schimbări semnificative în paradigma construcțiilor. De urmărit.

Sursa „Build-in-Wood”

 

Dan

Am avut șansa să lucrez în diverse departamente. Astfel am acumulat experiență în Finance, Accounting, Logistic, Sales, Operations, Marketing. Sunt un om de echipă și un all around player. Sunt antreprenor, am coordonat vânzarea unui business de lacuri și vopsele pentru lemn către o multinațională. În 2016 am descoperit lumea digitală, publishingul și marketingul online. De atunci mi-am mutat experiența acumulată și aptitudinile în online.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian