Holzarten

Kirsche, das Holz der Eleganz

După ce își încheie viața ca pom fructifer, cireșul continuă să trăiască prin lemnul său apreciat deopotrivă de meșteri și pasionați de lemn. Lemnul de cireș are textura foarte fină și o culoare naturală interesantă ceea ce îl poziționează printre speciile folosite la obținerea mobilierului și a obiectelor considerate de lux. Culoarea este un rezultat al combinației dintre compușii coloranți din lemn și oxigenul din aer care duce la schimbarea culorii după tăiere. Din lemn de cireș nu se obține doar mobilă ci și instrumente muzicale, boluri, stilouri, ceasuri sau cutii de bijuterii. Este folosit de asemenea la Räuchern von Fleisch datorită aromei dulci și fructate pe ca o dă acestor alimente. Despre florile de cireș și tradiția japoneză Hanami, arborele ce secretă o gumă comestibilă și lemnul cu multiple utilizări, în cele ce urmează.

Kirschenholz

Cireș dulce, negru sau japonez

Pentru mulți , cireșul înseamnă fructele dulci, roșii și cărnoase pe care le mâncăm cu poftă la începutul verii și florile albe sau roz care împodobesc pomii primăvara și care fac din grădini și parcuri locuri de poveste. Pentru cei din domeniul lemnului, cireșul mai înseamnă și un lemn fin și elegant, de culoare roz gălbui deschisă, folosit pentru mobilier  de calitate.

Există mai multe tipuri de cireș, în general asemănătoare, dar diferite prin zona de răspândire și unele caracteristici precum culoarea florilor, abundența fructelor, dimensiunile arborilor sau culoarea și finețea lemnului. Specia care crește în Europa se numește științific Prunus avium, și este cunoscută popular ca cireș sălbatic, cireș european, cireș dulce sau cireș păsăresc. Cea din urmă denumire vine de la faptul că păsările îi mănâncă fructele, motiv pentru care a primit și numele latinesc avium (pasăre).

În America de Nord și Australia întâlnim o altă specie de cireș, Prunus serotina. Numele popular este cireș negru sau american. Fructele lui sunt mai mici și mai amărui, nefiind cultivat pentru ele ci mai mult pentru lemn. Culoarea lemnului este mai închisă decât a celui european, iar fibra mai grosieră.

Specia specifică Japoniei este Prunus serrulata – cireșul japonez. Este un arbore ornamental cultivat pentru florile roz deosebite, foarte apreciate peste tot în lume unde a fost aclimatizat. În Japonia florile de cireș sunt considerate flori naționale și simbolizează frumusețea, curtoazia și modestia. Tradiția japoneză a admirației pentru florile de cireș, numită Hanami, este profund înrădăcinată în cultura niponă. Ea se referă la petrecerea timpului în aer liber pentru a contempla și a aprecia frumusețea înfloririi cireșilor, un fenomen efemer care marchează sosirea primăverii. Hanami nu este doar un eveniment social, ci o trăire profundă a conexiunii cu natura și cu trecerea timpului, reflectând filozofia japoneză a frumuseții trecătoare, a efemerului.

Kirschenholz
Bildquelle: pixdaus.com

Specie pionieră care poate proteja solurile împotriva eroziunii

Subiectul articolului este însă cireșul european. În engleză este sweet sau wild cherry, ciliegio în italiană, merisier în franceză, cereza în spaniolă și kirsch în germană. Face parte din familia Rosaceae și este specie nativă în Europa, unele zone din nord-vestul Africii și vestul Asiei. Îl găsim din Marea Britanie până în Caucaz și Iran și din Norvegia până în Maroc si Tunisia. Fructele dulci a făcut să fie aclimatizat și în alte părți ale lumii fiind cultivat cu succes în America de cord, Australia și Noua Zeelandă.

Arborele ajunge la 10-20 m înălțime, cu diametrul de la 0,6-0,7 m până la 1,2 chiar 1,5 m. Trunchiul este drept și acoperit cu scoarță cenușie, subțire și netedă la tinerețe, care se închide, se îngroașă și crapă pe măsură ce arborele se maturizează. Dacă scoarța este rănită secretă o rășină aromată pe care copiii o folosesc frecvent ca gumă de mestecat. Pe lângă gustul plăcut, guma are și proprietăți astringente și antitusive.

Coroana cireșului este simetrică și conică la tinerețe, devenind rotundă și neregulată la maturitate. Frunzele au între 8 și 15 cm lungime, sunt ovale, alungite, zimțate pe margini și ascuțite la vârf. Florile sunt albe, au între 2.5 și 3, 5 cm diametru și sunt grupate câte două sau câte patru. Apar primăvara devreme, odată cu frunzele. Fructul este o drupă cu diametrul între 1 și 2,5 cm, rotundă cu culoarea care variază între roșu-gălbui deschis până la grena închis, aproape negru, cu gustul dulce proaspăt, uneori ușor astringent sau amărui. În mijloc este sămânța dură, rotundă, cu diametrul de 6-9 mm.

Cireșul sălbatic este o specie pionieră, care colonizează rapid poienile sau marginile pădurilor. De aceea este util pentru împădurirea terenurilor și protecția solului împotriva eroziunii. Tolerează o gamă largă de soluri, dar preferă condițiile ușor acide. Supraviețuiește bine iarna, dar florile pot fi deteriorate de înghețurile de primăvară.

Kirschenholz

Bildquelle: dutchcrafters.com

Lemn de cireș – caracteristici și proprietăți

În secțiunea transversală prin trunchiul de cireș se disting foarte bine zona de alburn și cea de duramen. Alburnul este îngust, de culoare gălbuie pală. După tăiere, duramenul are culoarea roz-brun deschisă, dar începe să se închidă imediat din cauza contactului cu oxigenul din aer. Schimbarea este destul de rapidă. Pentru a demonstra acest fapt s-au făcut teste acoperind o parte din lemnul tăiat proaspăt și lăsând restul sub lumina obișnuită a zilei. Într-o săptămână schimbarea era foarte vizibilă, culoarea căpătând o nuanță brun aurie profundă. Este o caracteristică a cireșului apreciată de cunoscători deoarece lemnul capătă personalitate. Uneori, cireșul prezintă zone mici de culoare închisă, aproape neagra. Este un fenomen specific lui, fiind chiar un element de recunoaștere, o amprentă a lemnului de cireș.

Textura este fină, densă, uniformă, cu fibra dreaptă sau ușor ondulată și luciu natural moderat. Porii sunt mici, ușor argintii, semirotunzi, așezați fără un model anume. Uneori sunt prezente gume în lemn. Inelele anuale sunt distincte datorită concentrării porilor în zona de lemn timpuriu. Razele medulare sunt fine, dar vizibile cu ochiul liber. În secțiune radială apar uneori dungi roz-verzui sau violacee.

Densitatea cireșului în stare anhidră este 600 kg/m³, iar Janka-Härte 5120 N. Are rezistență medie la putrezire și la atacul insectelor. Dacă este uscat lent, nu dezvoltă tensiuni și nu crapă. Probleme pot apărea la uscare forțată. Odată uscat, este destul de stabil. Se curbează bine la abur. Capacitate redusă de absorbție a apei datorită porilor mici și destul de reduși ca număr.

Lemnul de cireș se prelucrează ușor, atât manual. cât și cu utilaje și scule. Se strunjește și se sculptează fără probleme. Nu sunt probleme nici la încleiere sau acoperire cu lacuri. Datorită absorbției scăzute, pot apărea probleme la băițuire și lemnul se poate păta. Dar, datorită culorii naturale deosebite, este rar băițuit. Este util de reținut că baițurile în culoare cireș sunt, în marea lor majoritate, diferite de culoarea naturală a cireșului. De obicei aceste baițuri au o nuanță care bate puternic în roșu și sunt mult mai închise la culoare. Lemnul de cireș are culoarea roz doar imediat după tăiere. În rest, rozul (nicidecum roșu) este vag sesizabil.

Kirschenholz
Bildquelle: delta-intkey.com

Utilizări ale lemnului de cireș

Deși este o specie repede crescătoare, lemnul de cireș european este destul de scump datorită culorii sale naturale speciale. Spre deosebire de lemnul de cireș american, care este mai ieftin și mai ușor de găsit, fiind folosit frecvent la obținerea pardoselilor.

Lemnul de cireș european se folosește atât ca masiv, cât și ca furnir, la obținerea mobilierului, în decorarea mașinilor și ambarcațiunilor de lux, la fabricarea instrumentelor muzicale și a diferitelor obiecte strunjite sau sculptate cu valoare deosebită. In industria instrumentelor muzicale, este folosit nu doar pentru aspect ci și pentru proprietățile sale de rezonanță.

Capacitatea de a se despica bine îl face și un bun lemn de foc, având putere calorifică bună.

Fumul cu miros și gust special pe care îl degajă la ardere a făcut din cireș un foarte apreciat lemn pentru afumarea cărnurilor cărora le conferă o aromă fructată, ușor dulceagă. Se potrivește foarte bine cu carnea de pasăre, porc sau vânat. Rezultate remarcabile se obțin și la afumarea brânzeturilor.

Cireșul este folosit și în medicina naturistă. Guma secretată de scoarță are proprietăți antitusive, iar din codițele cireșelor se obține un foarte apreciat ceai diuretic.

Kirschenholz
Bildquelle: S3.amazonnews.com
Kirschenholz
Bildquelle: greentreenwatch.com
Kirschenholz
Bildquelle: studiokotokoto.com

Ich hoffe, Sie finden die obigen Informationen nützlich. Ergänzungen sind wie immer willkommen. Und wenn Sie Fragen haben, können Sie diese in dem unten stehenden Feld stellen. Ich bin sicher, ich werde Ihnen antworten.

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

7 Kommentare

Einen Kommentar hinzufügen

Schreibe einen Kommentar zu Primele tendinte de design interior 2019 | Blog Ideacasa.ro Antwort abbrechen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

  • Hallo.
    Mein Name ist Nicolin und seit mehr als 12 Jahren bin ich ein bescheidener Restaurator von Holzobjekten (Möbel, Innen- und Außentüren, so ziemlich alles, was aus Holz ist).
    Seit ein paar Tagen bin ich in Italien am Comer See und überarbeite eine Kirchentür aus dem Jahr 1768 mit Harz und verschiedenen Materialien.
    Ich habe hier eine kleine Meinungsverschiedenheit mit dem Pfarrer, und das ist der Kern des Holzes.
    Könnten Sie, wenn ich Ihnen einige Fotos schicke, das bei der Konstruktion der Tür verwendete Holz identifizieren?
    Vielen Dank im Voraus für Ihre Hilfe
    E-Mail Adresse:
    pred.nicolin@gmail.com

  • [...] Eiche und Kirsche sind Optionen für Holzmöbel. Ihre Wahl ist sowohl im Hinblick auf die Inneneinrichtung als auch auf die Haltbarkeit, die Ästhetik und die warmen Farben gut. Es mag wie eine teure Investition erscheinen, aber die Rückbesinnung auf wertvolle Hölzer hält schon seit einiger Zeit an, und der Trend setzt sich fort. Die Investition lohnt sich also auf lange Sicht, solange man auf Langlebigkeit setzt. [...]

  • Hallo! Ich möchte Sie fragen, ob Kirschholz für die Herstellung von Türen in Massivbauweise empfohlen wird, wie es sich im Laufe der Zeit verhält, ob es sich verbiegt, verdreht oder andere Probleme auftauchen? Ich danke Ihnen!

    • Guten Abend!
      Kirschbaumholz kann sowohl für Innen- als auch für Außentüren verwendet werden. Es ist ein dichtes und starkes Holz mit sehr guter Feuchtigkeitsbeständigkeit. Es reagiert gut auf Schwankungen der Luftfeuchtigkeit und schwindet und dehnt sich nur wenig aus. Es entwickelt keine hohen Spannungen, die zum Verdrehen oder Verziehen führen. Diese können nur bei schlecht gewählten Konstruktionslösungen auftreten. Es ist außerdem zeit- und fäulnisbeständig. Es lässt sich sehr gut beizen und veredeln, und es gibt keine Probleme beim Ausbessern. Das einzige Problem könnte der Preis sein.
      Alles Gute!

      Vergessen Sie nicht, das gedruckte Wood Magazine zu abonnieren! Für nur 58 Lei/Jahr können Sie sich über Neuigkeiten auf dem Gebiet informieren, Handwerksideen oder Geschäftsgeheimnisse entdecken. Wir erinnern Sie daran, dass sich der Inhalt des gedruckten Magazins von dem auf der Website unterscheidet. Einzelheiten finden Sie unter dem nachstehenden Link.
      Ich danke Ihnen!
      https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

de_DEDeutsch