Holzarten

Europäische Eiche - ein Symbol der Stärke, ein hartes, dichtes und widerstandsfähiges Holz auf der Außenseite

Stejarul are în el ceva mistic, ghindele și frunzele lui fiind simboluri în multe țări ca.  În Anglia, stejarul este considerat arborele regal, multe dintre pub-uri numindu-se chiar așa, „The Royal Oak”. Este un simbol al forței, al puterii. Este și motivul pentru care a fost ales ca nume pentru echipa de rugby a României – Eichen. Aceeași impresie de forță liniștită, așezată, o dă și caselor unde este folosit. Lemnul de stejar este apreciat atât de cei care îl lucrează, cât și de cei care-l au în casă ca mobilier. Sunt suficiente motive ca articolul de mai jos să-i fie dedicat.

lemnul de stejar

Stejarul, o împletire de înțelepciune și misticism

Specia la care ne referim este stejarul pedunculat, iar numele științific este Quercus robur oder Quercus pedunculata. Se mai numește și stejar european, comun sau englezesc. În engleză este englische oder europäische Eicheauf Italienisch Eiche, auf Französisch chene, auf Deutsch eiche, iar în spaniolă Europäische Eiche. Este specie nativă în Europa, Asia Mică și vestul Asiei. Se cultivă însă și în alte zone, precum China, America de Nord sau Australia.

În genul Quercus sunt foarte multe specii diferite (peste 600, după unele surse), unele asemănătoare cu stejarul european, altele aproape fără nici o asemănare. De exemplu, în partea de sud a Europei (Italia) există Quercus brutia, foarte asemănătoare, iar în SUA este Quercus rubra, specie asemănătoare ca nume, dar foarte diferită ca aspect. Despre specii cunoscute de Quercus precum cer (Quercus cerris) sau gorun (Quercus petraea), găsiți informații hier und hier.

De-a lungul timpului, semnificația stejarului a fost o împletire între înțelepciune și misticism. El a întruchipat adesea puterea, longevitatea și rezistența și are o istorie lungă și bogată în multe culturi și mitologii. În Grecia antică, stejarul era dedicat lui Zeus, regele zeilor, care era adesea înfățișat purtând pe cap o coroană de frunze de stejar, simbol al puterii și autorității. Druizii credeau că stejarii erau portaluri către lumea de dincolo, unde locuiau zeii și strămoșii. Lemnul sacru al stejarului era ars în timpul sărbătorilor solstițiului de vară, marcând trecerea către cealaltă jumătate a anului. În mitologia nordică, stejarul era asociat cu zeul tunetului Thor. Vikingii sculptau în lemn de stejar amulete și talismane pentru protecție. În Europa medievală, se credea că dacă cineva ascultă cu atenție foșnetul frunzelor de stejar ar putea auzi mesaje din lumea spiritelor care să le ofere îndrumare și perspectivă.

lemnul de stejar
alte Eiche Cajvana, Suceava
Bildquelle: wikipedia.com

Stejarul pedunculat poate trăi peste 1000 de ani

Stejarul pedunculat este un arbore puternic și robust care poate trăi peste 1000 de ani. Cel mai bătrân stejar din România, mai mult de 900 de ani, se află în județul Suceava. Circumferința unui stejar bătrân poate ajunge până la 10-12 m. În mod normal ajunge până la 30-35 m înălțime și 2-4 m circumferință, creșterea fiind lentă. Scoarța este brun-negriciasă, aspră, brăzdată adânc longitudinal și transversal și are conținut mare de tanin. De aceea era intens folosită în trecut în tăbăcărie. Ea are și proprietăți terapeutice, fiind utilizată pentru obținerea unor ceaiuri, tincturi și unguente. Ramurile sunt lungi și noduroase, iar coroana largă și bogată.

Frunzele sunt căzătoare, lobate, au între 4 și 8 lobi, iar pețiolul este scurt. Toamna frunzele capătă o culoarea galben-cărămizie foarte atrăgătoare. Înflorește în mai și are atât flori masculine, cât și feminine. Florile masculine sunt grupate în inflorescențe de 10 cm care atârnă, iar cele feminine sunt solitare sau grupate până la 5, apar la baza frunzei, sunt roșii și nu au petale. Fructele sunt ghindele care sunt grupate câte 2-3 la capătul unui pețiol care atârnă. Ghindele au între 2-4 cm lungime și între 1-1,5 cm lățime, sunt ovale, colorare verzi la tinerețe și brun-gălbuie la maturitate. Cupa în care stă ghinda este semisferică, lemnoasă și acoperită cu solzi triunghiulari.

Lemnul de stejar – caracteristici și proprietăți

În secțiune transversală prin trunchiul de stejar se disting bine inelele anuale și zonele de alburn și duramen. Duramenul este colorat de la brun cenușiu deschis până la mediu, cu unele irizații verzi. Uneori are și alte colorații ceea ce-l face un lemn foarte apreciat. Culoarea alburnului este de la aproape alb până la brun foarte deschis, fiind clar delimitat de duramen.

Porii sunt foarte distincți și rotunzi. În lemnul timpuriu sunt mai mari și mai rari, iar în cel târziu mai mulți și deși. Desenul format de pori, mai ales la tăierea tangențială, este caracteristic și reprezintă un element de recunoaștere a lemnului de stejar. Raze medulare sunt mari, vizibile, sub formă de panglică care formează oglinzi pe suprafața lemnului.  Fibra are aspect dur, rugos și uneori poate fi neregulată sau răsucită, din cauza condițiilor de creștere.

Stejarul este un lemn dens și dur, având densitatea în stare anhidră 675 kg/m³ și duritatea Janka 4980 N. Are tendința de crăpare la uscare. Uscarea naturală poate dura și 10-12 ani. Este foarte rezistent la putrezire fiind folosite la construcția ambarcațiunilor, a caselor sau pentru proiecte exterioare. Se lucrează bine atât manual, cât și mecanic. Din cauza conținutului mare de tanin reacționează cu fierul, mai ales când este ud, apărând colorații sau decolorări. Se pretează bine la îndoire la abur și strunjire. Se încleiează și se finisează fără probleme.

lemnul de stejar
Eichenquerschnitt
Fotoquelle: commons.wikimedia.com.
lemnul de stejar
Eichenporen
Bildquelle: holz-datenbank.de
lemnul de stejar
Eichenholzdesign
Bildquelle: rarewoodsandveneers.com

Utilizările lemnului de stejar

Din lemn de stejar se obțin mobilier, pardoseli, grinzi, ambarcațiuni, butoaie, furnir. Este folosit în construcții, la decorări interioare sau amenajări la exterior. Întotdeauna a fost considerat o specie importantă, cu aspect deosebit fiind folosit în trecut la casetarea tavanelor, îmbrăcarea pereților, la obținerea mobilierului sculptat din castele și palate. Corăbiile erau făcute tot din lemn de stejar.

În prezent este folosit atât în construcții, cât și ca fabricarea mobilierului. În construcții este folosit ca structură de rezistență pentru case sau pentru decorarea cu grinzi și stâlpi a caselor cu aspect rustic. Din lemn de stejar se fac uși și ferestre rezistente și cu aspect apreciat. În ciuda aspectului dur și a senzației că poate fi folosit doar pentru mobilier rustic, se folosește cu succes și la obținerea celui modern. Este perfect pentru mobilier de living, dar și de bucătărie. Este folosit pentru obținerea scaunelor și a meselor. În ultima perioadă, mesele cu blatul dintr-o felie Baumstamm, mit finisajul cât mai puțin vizibil, sunt foarte la modă.

Desenul format de pori permite finisări foarte interesante. Porii pot fi marcați cu patine sau baițuri speciale, evidențiind desenul natural. Aspectul natural este obținut cu ceară sau mit Öl behandelt. Conținutul de taninuri și săruri în pori poate influența uneori colorarea. De aceea, pentru a nu altera aspectul finisajelor mai speciale, este recomandată folosirea unui prim strat de izolator.

Un tratament în urma căruia stejarul capătă un aspect deosebit este Sandstrahlen. Se poate face atât mecanic cât și chimic. În urma sablării lemnul capătă un aspect 3D tocit și vechi, foarte apreciat.

Stejarul european este o materia primă foarte apreciată pentru obținerea butoaielor de vin, dar și de whisky. Tehnologiile sunt complexe, iar aroma obținută prin arderea superficiala a lemnului este deosebită.

lemnul de stejar
Kaminbalken
Bildquelle: woodnwax.co.uk
lemnul de stejar
überdachte Terrasse
Bildquelle: oakcarpenter.com
lemnul de stejar
masuta
Bildquelle: idealhomeshowshop.co.uk

Ich hoffe, Sie finden die obigen Informationen nützlich. Ergänzungen sind wie immer willkommen. Und wenn Sie Fragen haben, können Sie diese in dem unten stehenden Feld stellen. Ich bin sicher, ich werde Ihnen antworten.

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

10 Kommentare

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

  • Hallo,

    Ich arbeite an einem Wohnzimmermöbel ähnlich dem auf dem Bild oben, aus Eichenfurnierplatte, für ein natürliches, mattes Finish und um den hellen Farbton so lange wie möglich zu erhalten, welches Finish empfehlen Sie? Ist es notwendig, eine Schicht Polyurethan-Isolierung aufzutragen, ist es ratsam, sie vor oder nach der Grundierung aufzutragen? Ist es notwendig, eine Grundierung aufzutragen, oder ist die Grundierung ausreichend?

    Vielen Dank für die wertvollen Informationen,

    Isabela

    • Hallo,
      Ich empfehle einen lösemittelhaltigen Acryllack, der die Farbe des Holzes unverändert lässt und im Laufe der Zeit nicht vergilbt. Es ist nicht notwendig, Isoliermittel aufzutragen (es wird immer als erste Schicht vor der Grundierung aufgetragen), und ich empfehle es nicht, weil Polyurethan gelber ist und sein Härter mit der Zeit vergilbt oder wenn das Holz chemisch verfärbt wurde. Damit ist das Risiko einer Vergilbung mit der Zeit ausgeschlossen. Auch eine Imprägnierung ist nicht erforderlich. Imprägniermittel werden meist im Außenbereich verwendet, wo sie das Holz vor Pilzen, Insekten und UV-Strahlung schützen. Für ein Finish wie oben, naturbelassen (ohne Farbauftrag), genügen 2 Anstriche mit Grundierung und ein Anstrich mit Lack, wobei zwischen den Anstrichen geschliffen werden muss, um eine schöne glatte Oberfläche zu erzielen. Der Glanzgrad des Lacks auf dem Schrankbild beträgt 25-30, der des Tisches etwa 10. Je niedriger der Glanzgrad, desto geringer ist der Glanz und desto weniger natürlich sieht das Holz aus. Das verrät nur Ihren angenehmen Husten. 🙂
      Ich wünsche Ihnen alles Gute.

  • Ich habe ein Bücherregal mit einer Skulptur, die die Farbe derjenigen auf dem Foto "alte Wandverkleidung" oben hat. Ich liebe es und möchte es behalten, aber es irgendwie in einen moderneren Stil verwandeln. Ich möchte seine Farbe in einen Grauton ändern. Wie soll ich das anstellen? Was soll ich verwenden und wie?
    Ich danke Ihnen.
    Magdalena

    • Guten Abend.
      Wenn Sie die natürliche Maserung des Holzes noch sehen wollen, ist das schwieriger. Sie sollten die Lackschicht entfernen und das Holz mit einem grauen Köder versehen. Danach sollten Sie erneut Lack auftragen. Sie können es auch mit grauem Lack versuchen, aber es ist schwierig, einen solchen Lack wegen der gelben Lackbeize zu bekommen. Außerdem wird der Effekt nicht der gewünschte sein, da er eher an Plastik erinnert.
      Wenn Sie das Holzdesign nicht sehen wollen, können Sie alle Möbel mit einer grauen Farbe auf Wasserbasis (z. B. Annie Sloans Kreosotfarbe) streichen. Das ist viel einfacher als die erste Option, und Sie müssen nicht einmal die Lackschichten entfernen. Waschen Sie die Oberfläche einfach mit Wasser und Spülmittel ab, um Schmutz zu entfernen, wischen Sie sie gut ab und tragen Sie die Farbe auf.
      Viel Glück!

      Vergessen Sie nicht, das gedruckte Wood Magazine zu abonnieren! Für nur 58 Lei/Jahr können Sie sich über Neuigkeiten auf dem Gebiet informieren, Handwerksideen oder Geschäftsgeheimnisse entdecken. Wir erinnern Sie daran, dass sich der Inhalt des gedruckten Magazins von dem auf der Website unterscheidet. Einzelheiten finden Sie unter dem nachstehenden Link. 
      Ich danke Ihnen!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

  • Guten abend! Ich möchte einen neuen Küchenschrank aus Eschenholz in einem warmen Grauton streichen, passend zu einer Arbeitsplatte aus Eiche. Was würden Sie mir raten? Womit könnte ich diesen Farbton erreichen, denn ich möchte, dass die Maserung sichtbar ist und nicht durchscheint. Vielen Dank im Voraus! Mit freundlichen Grüßen, T. Horga

    • Hallo!
      Aus Ihren Worten entnehme ich, dass Sie das natürliche Design durchscheinen lassen wollen, aber nicht durch die Schutzschicht. In diesem Fall sollten Sie einen Anstrich verwenden, der nicht zu dick sein sollte. Esche ist ein Holz mit Poren, die das Muster noch besser sichtbar machen. Verwenden Sie eine dünnere Farbe (gerade so viel, dass sie nicht vom Pinsel abläuft), damit das Holz das Muster aufnimmt und hervorhebt. Noch besser geht es mit einem steiferen Schwammpinsel, weil er die Farbe in das Holz drückt. Sie finden ihn in Baumärkten, wo auch die Pinsel erhältlich sind. Nach dem Trocknen (und dem Schleifen zwischen den Anstrichen, um eine schöne Oberfläche zu erhalten) tragen Sie eine weitere Schicht Farbe auf. Wenn Sie nach dem ersten Anstrich mit dem Aussehen sehr zufrieden sind, tragen Sie 1-2 Lackschichten über der Farbe auf. Achten Sie darauf, dass der Lack der gleichen Kategorie angehört wie die Farbe (auf Wasserbasis, Alkydharz, Nitrocellulose), damit die Produkte miteinander kompatibel sind.
      Ich hoffe, ich verstehe, was Sie wollen. Wenn nicht, geben Sie mir mehr Details.
      Alles Gute!

  • Hallo,
    Ich habe vor kurzem einen dreischichtigen Eichenboden verlegt. Leider gab es ein paar Stellen, an denen etwas Harz zurückgeblieben war (vom Verkleben des Estrichs), und ich habe sie mit Verdünner gereinigt.
    Diese Bereiche sehen aus wie Fettflecken. Was empfehlen Sie, um sie zu reparieren?
    Vielen Dank im Voraus

    • Hallo!
      Der Boden wurde wahrscheinlich nicht lackiert. Das verwendete Lösungsmittel verdünnte das Harz, das vom Holz absorbiert wurde. Daher das nasse, gebeizte Aussehen des Holzes.
      Versuchen Sie, die Stelle 2-3 Mal kräftig mit Verdünner abzuwischen.
      Wenn das nicht funktioniert, müssen Sie das Holz in diesem Bereich mit Schleifpapier der Körnung 100 oder 120 leicht anschleifen und dann mit sauberer Verdünnung abwischen. Schleifen Sie abschließend mit 180er-Papier, um das Holz wieder glatt zu machen.
      Wenn die Diele lackiert war, hat das Lösungsmittel die Lackschicht angegriffen und das mit Lösungsmittel verdünnte Harz ist unter den Lack eingedrungen und hat das Holz gefärbt. Sie müssen die Lackschicht entfernen, das Holz abschleifen und neu lackieren.

  • Hallo,
    Ich möchte eine Reihe von Holzspielzeugen (Typ Cuboro) herstellen und wäre an einer Diskussion und möglichen Ratschlägen interessiert.
    mit Dank
    Dan

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch