De ce nu iese finisajul cu toate că folosesc produse bune de finisare? Pentru că sunt mai multe aspecte care trebuie avute în vedere pentru a obține un finisaj de calitate. De exemplu, condițiile din mediul de lucru sunt foarte importante. Nu este suficient doar să se folosească materiale foarte bune și să se respecte tehnologiile de aplicare. Trebuie să avem și condițiile de lucru necesare pentru a obține finisaje de calitate.
Praful, dușmanul finisajului lucios
Finisarea trebuie făcută în spații special amenajate, departe de surse de praf. Praful din zonele de producție și de șlefuire este dușmanul finisajului.
Conform tehnologiilor de lucru, după aplicare, materialele peliculogene au nevoie de timp de uscare până să devină peliculă. Acest timp de uscare are mai multe etape: uscarea la praf, uscarea la amprentă, uscarea la șlefuire, uscarea pentru ambalare.
Timpul de uscare la praf este timpul în care pelicula se usucă superficial. Dacă este praf în zonă, în acest interval de timp, praful se va depune și va fi înglobat în peliculă. Cu cât gradul de luciu al lacului este mai mare cu atât impuritățile din peliculă sunt mai vizibile. Praful înglobat în stratul de lac final face ca tușeul peliculei să se schimbe și să devină rugos.
Influența temperaturii asupra calității peliculei
Temperature este un alt factor de care trebuie ținut cont pentru un finisaj de calitate. În fișele tehnice ale produselor se recomandă ca temperatura în zona de finisare să fie de 18-20°C. Mici variații de la aceste temperaturi sunt acceptate, dar este foarte greu de obținut un finisaj perfect dacă, de exemplu, se lucrează la 8-10°C iarna sau la 38-40°C vara. Dacă temperatura este foarte scăzută, vâscozitatea lacului va crește. La aplicare, lacul va fi diluat cu un procent mai mare de solvent. Când se va usca, materialul rămas pe placă va fi mai puțin, deci, în final va rezulta o peliculă mai subțire. Temperatura scăzută duce și la scăderea aderenței la suport. Dacă temperatura este ridicată, diluantul se va evapora foarte repede, pelicula va fi rugoasă, cu bule de aer incluse sau va prezenta aspect de orange peel.
Este bine ca, în timpul lucrului, temperatura ambiantă, a materialelor de finisare și a suportului lemnos să aibă aceleași valori sau să fie într-un interval strâns.
Ventilația în spațiul de lucru
Alți factori care influențează calitatea finisării sunt ventilația din zona de finisare și exhaustarea. Ventilația este foarte importantă mai ales în cazul folosirii produselor pe bază de apă. Lipsa ei duce la creșterea timpului de uscare și uneori la un aspect lăptos al peliculei din cauza imposibilității evaporării totale a apei. Exhaustarea face ca lucrul să se desfășoare într-un mediu curat și sigur, având cu siguranță ca efect îmbunătățirea calității finisajului.
Polișarea, necesară pentru a ajunge la un grad de luciu foarte înalt
Cel mai bine se vede influența mediului de lucru la finisajul lucios. Finisarea cu luciu înalt sau cu luciu oglindă, este cea realizată cu lac cu grad de luciu peste 95. De multe ori, pentru a ajunge la luciul dorit, este necesară lustruirea ulterioară (polishing) a peliculei de lac. Acest lucru se face cu ajutorul pastelor abrazive. Lustruirea îndepărtează praful sau alte impurități prinse în peliculă, micile denivelări, zgârieturi sau coaja de portocală. Astfel, reflecția luminii este perfectă, iar luciul de cea mai bună calitate. Prin lustruire se reușește uneori să se crească spectaculos gradul de luciu.
Legat de această operațiune, am aflat de la directorul tehnic al unei fabrici de instrumente muzicale că a reușit să ridice gradul de luciu al unei chitare. de la 65-68 la 95, doar prin lustruire.
Este foarte bine să folosiți produse de calitate, dar nu trebuie să așteptați ca acestea să facă minuni. Ele sunt numai o parte din procesul de finisare. Pentru un finisaj de calitate trebuie acordată atenție și mediului de lucru, instalațiilor și utilajelor folosite, dar și modului în care oamenii își fac treaba.
M-aș bucura dacă mi-ați spune ce probleme „inexplicabile” ați avut în timpul finisării. Poate, împreună, reușim să găsim explicațiile.
[...] Also good to read about ... https://revistadinlemn.ro/2016/03/15/situatii-cand-lacul-chiar-nu-are-nicio-vina/ [...]
[...] on the quality of the finish . More information on the influence of environmental factors can be found here. This time I want to draw attention to some defects that appear long before the [...]
Hello,
I varnished the parquet in a room following all the necessary steps, operation completed with the application of varnish in two coats with intermediate sanding. The first coat was applied with a brush and the second with a varnish trowel. Unfortunately the gloss is not as expected and in some places it has an orange peel appearance (where the trafaletti has overlapped). Please let me know how I can correct it and how - and with what - the surface can be polished for a higher gloss.
Thank you,
Sandu
Hello,
The degree of gloss is also influenced by this orange peel. This appearance of the film is due to too thick a layer of varnish. I think it should have been thinned more. All the more so as it is more visible where the coats have overlapped (I'm sure the varnish is a bit thickened in the areas where the coats haven't overlapped, but it's not so visible). To make it glossier you first need to remove the orange peel, then buff. Basically, you have to sand first with 600-800 grit paper, then polish with abrasive pastes with a grit larger than 1000 (2000-4000). There are several companies selling such pastes. (3M for example). Sanding and polishing should be done mechanically. It is impossible to obtain a constant gloss on the whole floor by hand.