Alegerea lemnului pentru o mulțime de proiecte, atât în interiorul casei, cât și în exteriorul ei este determinată de criterii precum varietatea speciilor, desenul fibrei și culoarea plăcută, ușurința cu care se prelucrează, senzația de forță și de căldură pe care o emană, precum și faptul că este un material regenerabil. Există, însă, și reticențe, mai ales când trebuie folosit la exterior sau în zone ale casei unde umiditatea este ridicată. Reținerea este legată de riscul de putrezire. Dar ce determină putrezirea lemnului? Este doar apa de vină sau intervin și alți factori? Putem face ceva să-i creștem rezistența? Există diferențe între specii privind rezistența la putrezire? La aceste întrebări și la altele îmi propun să răspund în cele ce urmează.
Ce provoacă putrezirea lemnului
Putrezirea, adică descompunerea lemnului, este cauzată de microorganisme, mai exact de ciuperci specifice. Acestea se hrănesc cu componentele lemnului – celuloză, hemiceluloză și lignină – provocând schimbări importante ale structurii și caracteristicelor lui. În urma descompunerii, lemnul își schimbă culoarea, iar densitatea și rezistența scad.
Este nevoie de un mediu prielnic pentru ca ciupercile să se dezvolte. Acesta este dat de:
- conținutul de apă din lemn de peste 20%
- existența sursei de hrană
- prezența oxigenului
- temperatura în intervalul 0-40°C.
Toți acești factori ar trebui să fie prezenți concomitent și este suficient să acționăm asupra unuia dintre ei pentru a întrerupe dezvoltarea. Cum nutrienți și oxigen există în lemn, iar intervalul de temperatură este foarte larg și ușor de atins, singurul asupra căruia se poate interveni este conținutul de apă.
Lemnul pierde apă în mod natural imediat după tăierea copacului. Este vorba despre apa liberă ajunsă în copac odată cu hrana. Umiditatea copacului doborât scade destul de repede până ajunge în jur de 30%, aceasta fiind apa din fibra lemnului, numită și apă legată. Ea nu mai iese la fel de ușor și este nevoie de timp îndelungat de uscare naturală la stivă sau de uscare artificială pentru a ajunge la umiditatea recomandată pentru folosirea lemnului, de 8-12% pentru interior și 14-18%, pentru exterior (foarte dependentă de umiditatea exterioară).
Dar lemnul este iubitor de umezeală și când ajunge în locuri cu apă are tendința să o absoarbă. Astfel umiditatea crește și această apă care stagnează în lemn creează mediul propice pentru dezvoltarea ciupercilor care provoacă putrezirea.
Ciuperci care provoacă putrezirea lemnului
Principalele ciuperci care duc la putrezirea lemnului se împart în 3 categorii:
- pourriture brune
- pourriture blanche
- pourriture molle.
Pourriture brune atacă hemiceluloza și celuloza din lemn. În procesul de degradare al hemicelulozei se dezvoltă apă oxigenată care atacă mai departe celuloza. Atacul este rapid pentru că molecula mică de apă oxigenată circulă foarte ușor prin lemn, mult mai repede decât se răspândesc sporii. Ca urmare, lemnul de micșorează (se contractă), capătă o culoare brună și crapă în bucăți de forma unui cub.
Sub numele de putregai brun se găsesc mai multe ciuperci: Buretele de casă sau ciuperca lacrimogenă (Merulius Lacrimans), Ciuperca de subsol (Coniophora Putanea), Putregaiul brun(Gloeophyllum). Despre ele aflați mai multe informații ici. Ciupercile se dezvoltă între 18 și 35°C, întră de multe ori și în tencuiala casei și este foarte greu de scăpat de ele.
Pourriture blanche atacă lignina, dar în grup sunt și ciuperci care atacă atât lignina, cât și celuloza. În urma atacului lemnul își schimbă structura, devine umed și moale și capătă un aspect buretos sau ațos. Culoarea se schimbă și ea devenind albă sau gălbuie.
Nu toate ciupercile din acest grup sunt periculoase. Unele dintre ele, precum ciupercile shiitake, sunt cultivate ca sursă de hrană. De asemenea, capacitatea de a produce enzime necesare descompunerii ligninei a dus la folosirea lor în procesele de decontaminare a mediului.
Pourriture molle secretă o enzimă care atacă celuloza provocând găuri foarte mici în lemn. Poate produce decolorare sau crăpare și de aceea este confundat uneori cu putregaiul brun. Este mai puțin agresiv decât acesta și se dezvoltă mai mult în exterior, pe copacii căzuți. Ce îl face însă foarte neplăcut este că se dezvoltă în condiții de umiditate și căldură în care putregaiul brun și cel alb nu o pot face. Se poate dezvolta chiar și la temperaturi negative de până la -15°C și chiar mai jos. Exemple de ciuperci care cauzează putregaiul moale sunt Chaetomium, Ceratocystis sau Kretzschmaria deusta.
Chiar dacă nu sunt direct responsabile de putrezire, albăstreala lemnului și mucegaiul pot crea condiții pentru degradarea lui în timp. Albăstreala lemnului face lemnul mai avid de apă, cum am văzut ici, ceea ce creează condiții pentru dezvoltarea putregaiurilor. Moule este și el iubitor de apă și păstrează o umiditate crescută la suprafața care poate dăuna lemnului.
Locuri unde există risc de apariție a ciupercilor în locuințe. Atenție la locurile cu umezeală crescută!
Ciupercile care provoacă putrezirea lemnului au nevoie ca umiditatea din lemn să fie de peste 20% pentru a se dezvolta. Nu este o condiție greu de îndeplinit în unele zone din casă. De aceea, fiți atenți la lemnul din bucătărie sau baie, la pervazurile și tocurile ferestrelor și ușilor, la pardoselile, lambriul și grinzile din mansardă sau beci, la zonele unde se formează condens din cauza slabei izolări a pereților. Din păcate, în multe situați, ciupercile nu apar pe suprafața vizibilă a lemnului ci se dezvoltă în zonele ascunse, făcând foarte dificilă descoperirea lor imediată.
Dacă știți că aveți astfel de locuri predispuse la apariția ciupercilor, controlați-le mai des și încercați să găsiți indicii ale prezenței lor:
- apariția unor pete mai închise sau mai deschise pe lemn
- crăpături sau desprinderi ciudate de lemn
- aspect buretos sau cu filamente ca pânzele de păianjen.
Dacă vedeți astfel de indicii, testați rezistența lemnului apăsând încet cu o șurubelniță sau alt obiect metalic. Dacă cedează foarte ușor este posibil ca lemnul să fie infestat.
Pentru a nu fi nevoiți să înlocuiți tot lemnul, luați măsuri imediat ce descoperiți astfel de semne. La început încă mai poate fi tratat pentru eliminarea ciupercilor. Este posibil ca tratamentele să trebuiască repetate pentru că ciupercile sunt rezistente și cedează greu. De multe ori, chiar dacă problema pare că fost rezolvată, ea poate reapărea din cauza sporilor răspândiți în zonă, care găsesc condiții prielnice de dezvoltare. Asigurați-vă că sursa de apă a dispărut și zona este foarte bine aerisită pentru ca lemnul să se poată usca.
Dacă lemnul pare foarte atacat, cea mai sigură soluție este înlocuirea pentru că rezistența lui este afectată. Dacă lemnul face parte din structura de rezistență a casei, consultarea unui specialist este obligatorie. Tratați lemnul schimbat cu fungicide pentru a evita reapariția ciupercilor.
Règles importantes pour les projets de construction en bois à l'extérieur. Essences imputrescibles
La exterior riscul de putrezire a lemnului este și mai mare. Apa de ploaie, scurgerile la nivelul solului, umezeală din pământ și din aer sunt tot atâtea surse de creștere a umidității din lemn. De aceea proiectele exterioare trebuie astfel făcute încât să evite absorbția de apă și creșterea umidității lemnului. Pentru acesta trebuie alese soluțiile constructive și speciile potrivite.
Ce înseamnă soluții constructive potrivite? Cele în care:
- lemnul nu vine în contact direct cu solul
- apa se scurge de pe lemn și nu băltește
- lemnul este protejat cu materialele adecvate pentru ca apa să nu poată pătrunde
- aerul poate circula cu ușurință astfel încât lemnul ud să se zvânte cât mai repede
- pe cât posibil, lemnul este protejat de copertine.
Alegerea speciei este de asemenea, importantă. Sunt tipuri de lemn care au rezistență naturală la putrezire dată de un conținut ridicat de anumite substanțe cu proprietăți antimicrobiene (polifenoli, flavonoide, etc). Tec, ipe, acacia, mélèze, cedru roșu sunt astfel de esențe lemnoase. Durabilitatea este legată întotdeauna de duramen, alburnul fiind mult mai afânat și mai puțin rezistent. Rezistența la contactul cu solul a determinat o împărțire a tipurilor de lemn în cinci clase. Mai multe informații despre clasele de rezistență la putrezire și specii reprezentative pentru fiecare dintre ele, găsiți ici.
Pentru a-i crește rezistența la putrezire lemnul poate fi supus unor tratamente care implică temperatură ridicată și presiune. Astfel este modificată structura lui și lemnul devine foarte rezistent la putrezire fără ajutorul protecțiilor de suprafață. Kebony, Accoya ou du bois traité à la chaleur (Bois thermoformé) sunt astfel de specii modificate care rezistă zeci de ani la exterior.
Sper să vă fie de ajutor informațiile de mai sus. Dacă ați avut probleme cu astfel de ciuperci, povestiți-ne experiența. Ar fi interesant de știut cum ați scăpat de problemă. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță.
Bonjour Madame Radu, j'ai déjà eu l'occasion de constater que notre terrasse (Douglasie) était envahie par les plantes et les animaux. Merci beaucoup pour les informations fournies sur ce site, qui sont très instructives par rapport aux autres sites que j'ai consultés jusqu'à présent. Il n'y a pas beaucoup d'informations sur la meilleure façon de procéder lorsque l'on a déjà un gros problème, mais une rénovation complète n'est pas nécessaire.
Gerne werden ich berichten, wenn das von Interesse ist ...