FAI DA TE - Tecniche di lavorazione del legno

Come abbiamo costruito il pergolato di acacia recuperato da un vecchio fienile

Anul trecut, după publicarea articolului despre acacia, am primit un mesaj de la un cititor care povestea cum a recuperat lemn de salcâm dintr-un vechi hambar și l-a folosit pentru construirea unui foișor. Era impresionat de rezistența și duritatea lemnului. Felul cum povestea, entuziasmul și dorința de a împărtăși experiența cu cineva care are aceeași pasiune pentru lemn m-au impresionat și așa am ajuns să ne cunoaștem (din păcate, numai virtual). Cu toate că poate părea doar o poveste simplă despre construcția unui foișor folosind lemn vechi, cred că este mai mult decât atât. Este o poveste despre pasiune, despre lemn recuperat, despre amintiri transferate într-un foișor nou, despre vise, planuri și dorințe și nu în ultimul rând, despre familie. Îmi face plăcere să vă spun această poveste, apelând, din când în când, la vorbele „împricinatului”.

vechi hambar

El este Claudiu Gârceavă, care-și câștigă existența făcând foarte bine mobilă din PAL melaminat, dar care visează la un atelier unde să prelucreze lemnul masiv. Anul trecut, în toamnă, a demolat o veche magazie – hambar  sau porumbar, cum se spune la noi, în sud – și a hotărât să recupereze stâlpii de rezistență care erau din salcâm. Porumbarul a fost construit în 1949 pentru a ține în el, în afară de porumb, lemnele de foc și trestia folosită la butoaiele de vin.

vechi hambar

O parte din lemn a stat în pământ, urmele lăsate de umezeală, dar mai ales de insecte, fiind foarte vizibile după îndepărtarea scoarței. Cu toate aceastea, lemnul era la fel de dur și rezistent.

vechi hambar

Fiecare stâlp de salcâm a fost curățat cu grijă cu toporișca și tezla, au fost scoase cuiele vechi și a fost pregătit pentru viitoarea construcție.

vechi hambar

„La foișor am folosit legno recuperato făcând stâlpii de rezistență, contravânturile stâlpilor, barele orizontale ce leagă stâlpii la capătul de sus, bârnele orizontale în formă de T între fiecare pereche de stălpi, în partea de jos și stâlpul central. Foișorul are diametrul de 5 m în zona stâlpilor și 6,5 m în zona acoperișului (privit de sus), fiind în 8 ape (octogon)”.

vechi hambar

Pentru că lemnul recuperat nu a fost suficient, a trebuit să mai cumpere încă 4 m de dulapi pe care i-a tăiat la circular și i-a făcut căpriori. După ce a făcut structura, a dat totul cu ulei sicativat, l-a lăsat la soare 2 zile să se usuce, după care a aplicat o lazură culoare palisandru. Pentru că între timp a venit iarna, a fost nevoit să se oprească. Așa lemnul a avut timp să se „așeze” peste iarna.

vechi hambar

„Anul acesta, cum a dat căldura, m-am apucat din nou de el. Am pus scândura pe acoperiș pe toate cele 8 fețe, prinsă în holțșuruburi, 900 de holțșuruburi în 3 zile. Am acoperit-o apoi cu membrană bituminoasă subțire, suprapusă la capete 10 cm și prinsă din loc în loc în capse lungi. Într-o zi a fost gata, dar m-a cam copt soarele, la sfârșitul zilei eram negri amândoi, și eu și membrana”.

Următoarele zile a fost timp frumos, așa că a putut pune în tihnă șindrila bituminoasă. A durat 4 zile și … 1750 de cuie. Pe muchii a pus tot șindrilă, tăiată sub formă de picătură și a lipit-o cu mastic.

vechi hambar

Cu acoperișul gata și-a permis să se odihnească 2 săptămâni, după care a trecut la partea de jos a foișorului.  Tot din dulapi de 280 x 50 mm si 4 m lungime a făcut polițele orizontale pe care le-a pus peste scândura de la exterior. Pentru tot ce a fost prins de stâlpii de salcâm a trebuit făcut pregăurire, după care s-au folosit holțșuruburi. Salcâmul s-a dovedit a fi atât de dur încât nu intra nimic în el, iar la găurire ieșea fum din burghiu.

vechi hambar

Stâlpul a fost îmbrăcat în sfoară pentru a „finisa” suprafața destul de rugoasă a salcâmului. Nu a vrut să-l îndrepte pentru a nu-l subția nici măcar cu 1 mm. „Pentru un metru jumătate de stâlp  am avut nevoie de 50 (cincizeci) de metri de sfoară. 🙂 Nu-mi venea să cred!”

vechi hambar

Tot pe stâlpul central, la 1,70 m de sol, a pus 4 siteme de ancorare pentru 250 kg fiecare pentru hamace. „După ce iei masa, poți să te relaxezi într-un hamac când afară e o torențială de răpăie cu bulbuci”.

vechi hambar

În interior a pus 2 bănci cumpărate, dar adaptate pentru foișor și o a 3-a, făcută dintr-o scândură veche mâncată de cari. ” Am scobit-o până am dat de lemn bun , am lăsat-o să se usuce, după care am dat cu lazură și am fixat-o pe 2 bușteni de salcâm ce par din ceramică. Este o bancă foarte comodă.”

vechi hambar

Vă spuneam la început despre entuziasmul lui Caludiu. M-am gândit mult cum aș putea să spun eu ceea ce va urma, dar nici o variantă nu reușea să redea emoția, bucuria realizării și dragosta lui Claudiu pentru lemn. Așa că îl las din nou pe el să vă spună.

„Ce voiam să vă zic este că fiecare cui, fiecare șindrilă și fiecare tăiere de lemn, chertare și finisare a fost făcută de mine și numai de mine. A fost și va rămâne primul meu proiect din lemn masiv. Uneori am impresia că iubesc lemnul mai mult decât oamenii. Știți, eu de meserie sunt cofetar patiser (pe bune 🙂). Fac mobilă din pal melaminat din 2000, înainte am făcut pateuri. Visul meu este să îmi fac un atelier în care să lucrez lemn masiv și mă străduiesc să îmi împlinesc visul, alături de familie. Am o fată, elevă la Tonița și un flăcău de 5 ani, ce mă sperie cu tenacitatea și răbdarea lui. Și bineînțeles soția, care ne înțelege și ne iubește pe toți.”

vechi hambar
meșterul cel mic

Pe lângă satisfacția că a făcut totul singur, Claudiu se mândrește și că a făcut totul cu mâna lui. Ca unelte a folosit ferăstrăul coadă de vulpe (cel mai lung), bormașina, flexul, ciocanul, toporișca, menghina și tesla. „Foișorul este în 8 laturi – octogonal – iar piesa de metal din vârf, pe care se prind căpriorii și stâlpul central, am făcut-o dintr-o bucată de tablă de 3 mm. Am desenat forma, am tăiat cu flexul cu disc diamantat subțire, am găurit-o și apoi am îndoit-o manual în menghină și cu ciocanul, pe șanțurile fine pe care le-am facut cu flexul (tabla a fost destul de groasă).  Această piesă susține practic acoperișul și face legătura dintre căpriori și stâlpul central din salcâm, fiind fixată de el cu un holțșurub cu cap hexagonal de 20 cm lungime și gros de 1 cm. Nu știți ce satisfacție am avut când m-am urcat pe el și am stat în vârf”.

vechi hambar

Acum foișorul este gata, așa că se pot bucura cu toții, în tihnă, de el. Poate mai puțin Claudiu. Nu că nu s-ar bucura, dar nu cred că o face în tihnă pentru că deja are o grămadă de alte proiecte la care se gândește și precis îl mănâncă mâinile să se apuce de ele. 🙂

vechi hambar

Fotografiile din articol sunt proprietatea lui Claudiu Gârceavă

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

9 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • Ho letto questo articolo con grande emozione, soprattutto perché il "colpevole" di questo progetto è letteralmente mio fratello. Ho apprezzato ogni parola detta da te e da lui. Sono felice che ci siano così tante persone che apprezzano la testardaggine e allo stesso tempo la semplicità di Clau e gli auguro che in futuro possa essere abile almeno quanto lo è ora.

    Mentre leggevo questo articolo, ho avuto la sensazione di essere seduta sulla sdraio sotto il gazebo.
    Complimenti per l'articolo signora Mihaela, e complimenti anche a te Claule... sappi che qualunque sia la situazione, sono sempre rilassata perché sono più che convinta che tu stia affrontando qualsiasi problema. 🙂

    • Grazie per l'apprezzamento, ma credo che le congratulazioni vadano fatte a Claudiu. Io ero solo... lo scriba. 🙂
      Tutto il meglio!

      • Sarumana signora, la ringrazio ancora una volta per il suo tempo e magari possiamo incontrarci per una chiacchierata o anche una passeggiata in cantiere per mostrarle nel dettaglio come abbiamo realizzato gli incastri, e i piccoli dettagli che rendono il gazebo speciale!

      • Aggiungo che si tratta di un gazebo ottagonale a otto lati, e il pezzo di metallo in alto su cui sono attaccate le capriate e il palo centrale l'ho ricavato da un pezzo di lamiera da 3 mm su cui ho disegnato la forma, l'ho tagliato con un sottile flex a disco diamantato, l'ho forato e poi l'ho piegato manualmente in morsa e con un martello su delle trincee poco profonde che ho disegnato con il flex (per facilitare la piegatura della lamiera piuttosto spessa).
        Questo pezzo sostiene e collega tutti i travetti ed è fissato al montante centrale del salcam con una vite a testa esagonale lunga 20 cm e spessa 1 cm.
        Ho avvolto il palo nello spago per "rifinire" la superficie piuttosto ruvida del salsicciotto. Non ho voluto rifinire il palo centrale per non assottigliarlo di 1 mm.

      • Complimenti per il gazebo, per il vostro duro lavoro e per l'ingegno. Mostra molto bene le buone idee di design che avete applicato. Complimenti anche alla signora per l'articolo ben scritto e soprattutto per le foto.

        • Grazie mille, cercherò di postare in dettaglio ogni fase con foto con tutto, dalla lettiera messa nel terreno e la misurazione del diametro, centro, ecc fino all'ultimo chiodo in cima alla tegola!
          Oggi ha ricevuto un'altra ruota di carro montata in verticale tra la grondaia e la carrucola, è la ruota che unchimiu aveva dal carro di suo nonno, è di frassino e ha 110 anni, è una ruota dell'anima!
          Ma vi terrò aggiornati su tutto il resto!

          • Salve. Vi chiedo aiuto data la mia esperienza nel recupero di vecchi pali in legno. Ho visto che avete recuperato pali di acacia mangiati dalla carie. Ho ricevuto un palo di quercia da un vicino, palo che è rimasto a terra per diversi anni. Dovrei usarlo come palo di sostegno per un cavo elettrico per alimentare la casa. Ha parti più marce e deteriorate nella parte che è rimasta a terra. Ho pulito questa parte (ho ancora del lavoro da fare) e poi voglio trattarla con Sadolin Anticarii (due volte) dopo di che non so come prepararla per essere messa nel terreno per durare il più a lungo possibile. In pratica come trattare la parte che rimarrà nel terreno in modo che non marcisca e non si rompa (mi è successo con il primo palo di abete) e come trattare il resto del palo che sarà esposto al sole, alla pioggia, ecc. Anche in questo caso il palo è di quercia ma ha la superficie danneggiata ma vedo che il "cuore" del tronco è a posto e forte anche se presenta ancora buchi e crepe verso l'interno. Grazie a chiunque possa darmi suggerimenti.

        • Per quanto ne so, il legno che verrà messo nel terreno viene bruciato in superficie e poi incatramato, se si mette il legno nella fossa del palo, diciamo 60 cm, il catrame deve essere a circa 10 cm dal livello del terreno.
          Una cosa molto importante da fare è mettere della ghiaia tritata (rotta) sul fondo della buca e poi posizionare il palo nella buca, in modo che l'acqua del terreno non si "arrampichi" sul palo.
          Non so come si comporti la quercia alla sfogliatura e al decadimento ma quello che posso dire è che il legno di salcam è decaduto in 70 anni solo nello strato inferiore perché lo strato interno è molto duro e non c'è modo di entrare, più precisamente da 130...140mm di diametro del palo nel terreno che non è stato trattato con nulla sono rimasti 110mm di salcam grezzo (acciaio) dopo la sfogliatura e la pulizia, ci ho martellato dentro e non lascia nemmeno tracce!

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano