Dacă sunt colorate la fel, este practic imposibil să deosebești o piesă de mobilier din lemn de frasin de una din quercia. Desenul, fibra, porii sunt foarte asemănătoare, culoarea fiind singura care diferențiază lemnul de frasin de cel de stejar. La nivel de proprietăți însă, diferențele sunt mult mai mari. De exemplu, frasinul are proprietatea de a prelua șocuri fără urmări. De aceea este folosit la fabricarea croselor de hochei sau a bâtelor de baseball.
Structura și proprietățile lemnului de frasin
Frasinul – Fraxinus – face parte din familia Oleaceae și chiar dacă pare puțin probabil, se înrudește cu măslinul și liliacul. Din aceeași familie mai fac parte încă 65-70 de alte tipuri de frasin, arbori sau arbuști. Specia care se găseste la noi este Fraxinus excelsior, numit și frasin european (european ash) sau frasin comun. Este răspundit în toata Europa, din nordul Spaniei până în Rusia și din nordul Greciei pănă în Norvegia, ajungând până în sud-vestul Asiei. Crește în soluri umede și calcaroase și este rezistent la secetă. Nu-i plac însă temperaturile scăzute de aceea il găsim foarte rar la altitudini mai mari de 2000 m. Nici singurătatea nu-i place fiind în număr mare în pădurea în care crește, dominând-o.
Copacul crește până la 30-35 m, în mod excepțional până la 40 m, având diametru de 1,5-2 m (uneori chiar 3m). La tinerețe scoarța este fină și lisă, având culoarea gri verzui. Odată cu maturizarea scoarța se închide la culoare, se îngroașă și apar crăpături verticale. Frunzele se desfac târziu primăvara, uneori după flori, care sunt de culoare violet închis. Toamna frunzele nu-și schimbă culoarea și cad la primul îngheț, păstrându-și culoarea verde.
În secțiune transversală se vede o zonă lată de alburn de culoare crem gălbui până la brun deschis. Zona de duramen este mai îngustă, având culoarea de la brun deschis la brun mediu. Lemnul tânăr are culoarea mai deschisă, aceasta închizându-se odată cu maturizarea. Diferența dintre alburn și duramen nu este întotdeauna vizibilă.
Fibra este dreaptă și regulată, ondulațiile aparând rareori. Textura este asemănătoare stejarului. Inelele anuale sunt clar definite și vizibile. Porii sunt mari și rotunzi în zona de lemn timpuriu, fiind așezați pe 2-4 randuri. Porii din lemnul târziu sunt mici și solitari. Razele medulare nu sunt vizibile cu ochiul liber acesta fiind și unul din elementele care-l deosebesc de stejar.
Frasinul se evidențiază prin capacitatea de a prelua șocurile fără a crăpa
Lemnul de frasin este folosit atât ca lemn masiv cât și sub formă de furnir. Nu este foarte rezistent la putrezire și la atacul insectelor de aceea nu este recomandat pentru folosire în contact cu solul (garduri). Principalele lui calități sunt:
- rezistenta la șoc și capacitatea de a prelua șocul fără crăpare
- flessibilità (elasticità)
- culoare deschisă, aproape albă
Elasticitatea și capacitatea de a prelua șocurile au făcut ca, în trecut, să fie folosit la fabricarea schiurilor și a rachetelor de tenis. Încă se mai fac sănii din frasin pentru cursele de câini din Scandinavia. Tot datorită rezistenței foarte mari la șoc este folosit la fabricarea croselor de hockey, a bâtelor de baseball, tacurilor de biliard, dar și a mânerelor sculelor și uneltelor folosite în gospodărie (ciocan, topor). A fost ani de zile cel mai folosit lemn la fabricarea bastoanelor.
Fiind dur și elastic este foarte bun pentru pardoseli, fiind folosit și în săli de sport pentru că preia șocurile.
Sunt specialiști care consideră frasinul cea mai elastică specie europeană. În orice caz, este cea mai folosită specie, după fag, pentru curbare la abur. Unul dintre producătorii de mobilă de artă care a pus foarte mult în valoare frasinului este Joseph Walsh. Formele deosebite obținute prin curbare la abur, combinate cu culoarea albă ușor gălbuie, au făcut din piesele sale de mobilier adevărate opere de artă.
Este folosit si la obținerea mobilei obișnuite, fără elemente curbate. Poate fi colorat cu usurință, dar se preferă folosirea lui în culoarea naturală.
Datorită desenului frumos și a culorii deosebite este folosit și la fabricarea instrumentelor muzicale. Sunt fabricate chitare electrice, dar și clasice, fiind un bun material pentru fabricarea cutiilor de rezonanță.
Lemnul de frasin se prelucrează frumos și prin strunjire. Datorită desenului și al culorii arată foarte bine când este structurat, spazzolatura o sabbiatura punându-l foarte bine în valoare.
Este și un foarte bun lemn de foc pentru că se despică ușor și are conținut scăzut de apă. În trecut, în Anglia, când era folosit drept combustibil lemn de frasin, tăierea se făcea imediat deasupra solului, iar buturuga lăsată în continuare în pământ. Din ea creșteau plante noi care după 10 ani erau din nou tăiate.
Coaja de frasin a fost folosită ani de zile și ca remediu în terapiile naturiste. Are proprietăți astringente și a fost folosită împotriva febrei, a blocajelor hepatice și biliare, a reumatismului și artritei. În medicina naturistă sunt folosite și frunzele și semințele. Poate de aceea frasinul este considerat de țările nordice copacul renașterii și al vindecării.
Salve.
Ho qualcosa di molto interessante sulla lavorazione e la finitura del legno.
Come posso mostrarvelo?
Stima
Potete scrivermi su mihaela.radu@cesbrands.ro.
Tutto il meglio!
Purtroppo scomparirà dall'Europa nel giro di 10-20 anni.
Interessante l'articolo sul frassino signora Radu, bella la sua passione ma cosa facciamo con i "Ladri" che ci lasciano senza foreste per qualche anno a partire da adesso!
Cordiali saluti Daniela
Incredibile, i miei complimenti, gli articoli sono contagiosi! Mi abbonerò in men che non si dica!
Personalmente sto facendo una ricerca sul rovere per l'applicazione di pavimenti in laminato, mi chiedevo se avete qualche suggerimento su dove posso trovare informazioni come: differenza di aspetto di rovere, frassino, ciliegio. inoltre se avete qualche buon articolo sulla finitura di rovere, frassino o faggio. ve ne sarò molto grato!
Grazie!
Grazie anche a voi per il vostro apprezzamento e per esservi abbonati. Il vostro sostegno è importante per noi.
Potete trovare informazioni sul cielo qui: https://revistadinlemn.ro/2017/08/29/cerul-lemnul-caruia-designerii-au-transformat-defectele-calitati/
Non ho ancora scritto del gorun, ma è una buona idea. 🙂
Potete trovare maggiori informazioni su horticultor.ro, ma io faccio più ricerche sui siti stranieri (americani, inglesi, australiani, italiani).
Ho scritto molto sulla finitura. È la mia passione e la mia specialità. Ci sono molti articoli. Vi darò solo alcuni link. Se avete bisogno di qualcosa di specifico, fatemelo sapere.
Tutto il meglio!
https://revistadinlemn.ro/2017/05/30/ce-sfaturi-as-da-unui-incepator-in-ale-finisarii/
https://revistadinlemn.ro/2017/02/13/combinarea-corecta-a-materialelor-de-finisare/
https://revistadinlemn.ro/2016/11/04/lemn-cu-pete-sau-prea-inchis-la-culoare-se-rezolva/
https://revistadinlemn.ro/2016/12/13/grinzi-din-lemn-sugestii-pentru-finisare/
https://revistadinlemn.ro/2016/11/22/finisarea-lemnului-cu-ceara-cand-merge-si-cand-nu/
https://revistadinlemn.ro/2016/11/01/uleiuri-naturale-pentru-finisarea-lemnului/
https://revistadinlemn.ro/2016/08/16/finisarea-panourilor-din-lemn-masiv-imbinat/
https://revistadinlemn.ro/2016/06/27/finisarea-lemnului-cu-efect-natural/
https://revistadinlemn.ro/2017/04/07/mobila-din-stejar-masiv/
https://revistadinlemn.ro/2017/02/16/lacuri-cu-care-sunteti-siguri-de-succes/
Grazie!
Buongiorno!
Vorrei sapere quale dei due legni ha una durezza maggiore ed è più indicato per i gradini: rovere o frassino. Vorrei anche sapere se su un legno spazzolato (pavimenti, gradini) i graffi acquisiti con l'uso diventano meno visibili.
Grazie!
Ciao!
Il rovere e il frassino sono molto simili, sia per il design che per la durezza. Si differenziano per il colore. Entrambi i legni sono ottimi per i gradini delle scale.
Sì, il legno spazzolato può nascondere i graffi. La superficie spazzolata non riflette la luce come quella diritta, quindi i difetti sono meno visibili. Anche la scelta della vernice lucida è importante. Più la vernice è opaca, meno sono visibili i graffi.
Tutto il meglio!
Non dimenticate di abbonarvi alla rivista cartacea Wood Magazine! Per soli 58 lei/anno potrete conoscere le novità del settore, scoprire idee artigianali o segreti del mestiere. Vi ricordiamo che il contenuto della rivista cartacea è diverso da quello del sito web. I dettagli sono riportati nel link sottostante.
Grazie!
https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/
Grazie mille! Apprezzo il tuo articolo e la tua passione!
Salve,
Grazie per gli articoli sul legno. Sono curioso di sapere cosa ne pensa dell'uso dell'essenza di legno per le finestre. Ho cercato articoli sulla calce sul vostro sito, ma non ne ho trovati.
con stima
Ciao!
Grazie per il vostro apprezzamento.
Non ho ancora scritto del tiglio, ma lo farò presto. Il legno di tiglio è simile al pioppo e c'è un articolo sul pioppo. Il link è qui sotto.
Ho un'ottima opinione sulle finestre in legno lamellare. A casa mia ho finestre di questo tipo, realizzate in rovere lamellare. Si adattano molto bene a una casa antica, rispettando esattamente il design originale, tanto che nessuno pensa che siano finestre con doppi vetri. Sono più costose del PVC, ma più economiche dell'alluminio. Esistono anche finestre in legno lamellare rivestite esternamente in alluminio.
Ho anche messo un link su windows, forse vi ispirerà. 🙂
Tutto il meglio!
https://revistadinlemn.ro/2017/03/17/lemnul-de-plop-linguri-copai-dar-si-mobila-arte-povera/
https://revistadinlemn.ro/2018/05/14/ferestre-din-lemn-influenta-lor-asupra-eficientei-energetice-a-casei/
Ciao, ho una domanda, cosa ne pensi se il legno di Frasin e fare lo scheletro di una stampa libro? o che tipo di legno pensi che sarebbe meglio? Grazie !!!
Ciao!
Non so quali qualità debba avere lo scheletro di una pressa per libri. Se serve un legno duro ma resistente, il frassino è adatto.
Se mi fornirà maggiori informazioni, potrò formulare raccomandazioni più accurate.
Tutto il meglio!
[...] Il frassino, il legno che assorbe gli urti [...]
Quanto è buono sul fuoco?
Buona sera!
Molto buono. È simile alla quercia, brucia bene, ha un alto potere calorifico e rimane poca cenere.
Ma è un peccato per lui, è anche molto bello.
Tutto il meglio!