Idei de meșterit

Mobila își poate schimba culoarea în timp. Știți de ce?

Din cate am văzut de când am început să scriu si despre finisarea mobilei, sunt foarte mulți care apreciază mobila veche. Sunt și mulți care, dacă nu au mobilă veche, preferă să cumpere mobila care este făcută de la început să semene cu cea veche, să aibă acel aspect și urmele trecerii timpului. Și totuși, nu toate efectele acestei treceri a timpului asupra mobilei ne plac, sau cel puțin, nu tuturor. Uneori semnele apar mult prea repede și asta chiar că nu poate să ne placă. Dar, de ce se întâmplă acest lucru, ce factori determină schimbarea aspectului inițial?

îngălbenirea mobilei
sursa foto: wzchutian.com

 

Ca orice lucru pe pământul acesta și mobila îmbătrânește. Îmbătrânește lemnul, lacul, adezivul, etc. Uneori procesul este mai rapid, alteori mai lent, în funcție de tipul lemnului și de calitatea materialelor folosite. Cei care determină îmbătrânirea sunt factorii de mediu: temperatura, umiditatea, radiația solara, etc. Îmbătrânirea mobilei este dată de rezistența lemnului și a materialelor de finisare la acești factori.

Cum bine știm, lemnul își schimbă culoarea în timp. O bucată de lemn lăsată afară, în soare, bătut de ploi și vânturi, în câteva luni își schimbă culoarea spre gri. Dacă însă este protejată cu lac, decolorarea este încetinită. La fel se intamplă si cu lemnul din interior. Chiar dacă nu este la fel de agresivă ca afară, radiația solară care pătrunde prin fereastră poate schimba culoarea lemnului.

îngălbenirea mobilei
sursa foto: duffyfloor.wordpress.com

 

Chiar și lumina artificială poate face asta. În timp, lemnul deschis la culoare se va închide (pin, molid), iar cel închis la culoare se va decolora (nuc). Sunt și specii de lemn care sunt mai sensibile și a căror culoare începe să se schimbe chiar din momentul tăierii. Cel mai bun exemplu în acest caz este cireșul.

îngălbenirea mobilei
sursa foto: dutchcrafters.com

 

Pentru a evita schimbarea rapidă a culorii și a amâna cât mai mult îmbătrânirea naturală, se pot folosi diferite materiale de finisare. Simpla folosire a unui prim strat de baiț va face ca lemnul să nu-și mai schimbe atât de mult culoarea. O mobilă natur își va schimba culoarea mai repede decât una colorată, chiar dacă culoarea este deschisă. De asemenea, se pot folosi lacuri care sunt făcute special pentru a proteja, care au în compoziție filtre UV. Un lac rezistent la îngălbenire este cel acrilic pe solvent. El protejează și lemnul decolorat chimic. Protecția este cu atât mai bună cu cât se folosește întreg sistemul (grund și lac), nu numai stratul final de lac.

îngălbenirea mobilei
sursa foto: by-quadra.ro

 

Și lacurile contribuie la îmbătrânirea mobilei. În general, lacurile îngălbenesc în timp, ceea ce dă acel aspect de vechi. Gradul de îngălbenire al lacurilor depinde de natura lor. De exemplu, lacul nitrocelulozic este unul dintre lacurile care îngălbenește destul de repede și destul de vizibil. Rășina conținută în lac provine de la celuloză, component al lemnului, deci și ea supusă schimbărilor de culoare. Ingălbenirea lacului nitro poate fi diminuată puțin prin folosirea de produse cu filtre UV, dar lacurile tot vor îngălbeni. La fel se întâmplă si cu vopsele alchidice, cele pe bază de ulei. Și ele îngălbenesc în timp indiferent cât de tratate ar fi.

Un alt tip de lac care îngălbenește în timp este lacul poliuretanic. Aici, un rol hotărâtor îl are catalizatorul, care este foarte sensibil la îngălbenire. Foarte importantă este alegerea materialelor mai ales atunci când mobila produsă este albă. În acest caz trebuie să vă asigurați că folosiți produse cu rezistența crescută la îngălbenire. Altfel, mobila va îngălbeni destul de repede (mai puțin de 1 an), iar procesul va fi accelerat de temperatura ridicată sau de factori agresivi (abur, materiale abrazive, etc).

îngălbenirea mobilei
sursa foto: h2obungalow.com

 

Modul cum sunt alese materialele și cum se face finisarea mobilei sunt foarte importante și pentru cum va arăta mobila în timp, nu numai atunci când o cumpărați. Unele produse sunt mai rezistente și mai bune, iar folosirea lor va face ca mobila voastră să rămână neschimbată o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru vine însă cu costuri mai mari și deci, un preț mai mare pe care trebuie să-l dați pe mobilă. Dar, vă asigur, merită!

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

6 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Ce articole frumoase!!! v-am gasit la momentul oportun pentru ca incerc sa aflu mai multe informatii despre lemnul de molid si mobila facuta din el, imi doresc foarte mult cateva piese din acest lemn pentru ca este usor si deosebit de frumos. Asa ca as dori sa stiu, un lemn de molid dat numai cu ceara , cum se comporta in timp? Si pentru ca imi place aspectul patinat ii voi cere producatorului sa finiseze brosat mobila. Ce inseamna de fapt acest procedeu?

    Va urmaresc cu multa curiozitate si in continuare!

    Multumesc foarte mult!

    • Multumesc pentru aprecieri!
      Mobila ceruita este foarte frumoasa, dar are rezistenta scazuta si este mai dificil de intretinut. Se zgarie usor, se pateaza, iar daca dulaputile sunt ceruite si la interior pot pata lururile. Trebuie stearsa cu grija si lustruite si, din timp in timp, receruita.
      Nu prea am intalnit termenul „brosat” la lemn, asa ca incerc sa inteleg la ce va referiti. Daca este vorba de structurarea suportului lemnos, atunci ar trebui sa apelati la cineva care stie cum sa faca acest lucru. Daca mi-ati trimite un link sa vad ceea ce numiti mobila brosata mi-ar fi mai usor sa va descriu procedeul.
      Toate cele bune!

        • Recunosc ca nu am mai intalnit termenul pana acum. In bransa se foloseste structurare. In industri se face prin sablare – pulverizare cu nisip fin. Am vazut ca au aparut si la noi mici cabine pentru sablarea unor bucati mici de lemn. Pentru proiecte mici puteti sa folositi perii de sarma, manuale sau rotative, montate pe o bormasina. Gasiti mai multe informatii aici. Merge mult mai usor la lemnuele mai moi, cum sunt rasinoasele. La stejar se poate aplica inainte o solutie facuta din metal (spalatorul de vase) pus in otet si lasat 2-3 zile. Se aplica solutia cu pensula, se lasa sa actioneze 2-3 ore (chiar si pana a 2-a zi), dupa care se indeparteaza lemnul timpuriu cu peria de sarma.

  • Am mobila de bucătărie, uși și dușumea din lemn de brad care în timp a căpătat o culoare spre portocaliu și nu-mi place. Ce-aș putea face să capete din nou culoarea naturală?

    • Din pacate, nu prea sunt solutii. Din cauza luminii naturale, atat lemnul cat si lacul, au imbatranit si si-au schimbat culoarea. Ar trebui indepartat lacul total, slefuit lemnul si lacuit din nou.
      Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână