Specii lemn

Cireșul, lemnul eleganței

În prezentarea generală făcută aspectului lemnului, spuneam că sunt foarte multe caracteristici care conduc spre desenul natural al lemnului și că fiecare specie este frumoasă și deosebită prin ceva. După paltin, care și-a transformat defectele în calități, nucul cel de viță nobilă și salcâmul frumos și de încredere, iată a venit rândul unei esențe care e deosebită prin culoare și finețe. Lemnul de cireș, căci despre el este vorba, are o frumusețe și o eleganță aparte, fiind mult folosit pentru mobilă și obiecte considerate de lux.

lemnul de cireș

Cireșul de la noi este din specia Prunus avium, cunoscută și cu numele de cireș sălbatic, cireș european, cireș dulce sau cireș păsăresc. Faptul că păsările îi mănâncă frunctele i-a dat acet nume de păsăresc – avium. Este o specie nativă eurasiatică, care se întinde din Marea Britanie până în Caucaz și Iran și din Norvegia până în Maroc si Tunisia.

lemnul de cireș
bomengids.com

O specie foarte asemănătoare este ciresul negru sau cireșul american (Prunus serotina), care se gasește în America de Nord și Australia. Ambele specii sunt diferite de cireșul japonez (Prunus serrulata), simbol al Japoniei alături de crizantemă. Acesta este cultivat ca arbore ornamental si rareori face fructe.

lemnul de cireș
sursa foto: pixdaus.com

Copacul ajunge la 10-20 m înălțime, uneori chiar 25 m și un diametru de până la 0,6-0,7 m. În secțiune transversală lemnul de cireș are zona de alburn îngustă, de culoare alb-gălbui-rozaliu și zona de duramen brun-gălbui-roșiatic deschis.

lemnul de cireș
sursa foto: dutchcrafters.com

Acestea sunt culorile imediat după tăiere, apoi se închid. Are inele anuale distincte, pori mici, semiîmprăștiați, concentrați în zona de lemn timpuriu și raze medulare fine, fără oglinzi.

lemnul de cireș
sursa foto: delta-intkey.com

Porii sunt mici și ușor argintii. Textura este fină, cu fibra dreaptă

lemnul de cireș
sursa foto: wood-database.com

sau ondulată.

lemnul de cireș
sursa foto: wood-database.com

În secțiune radială are dungi verzui-roz sau violacee.

Lemnul, solid și dur, este folosit atât ca masiv

lemnul de cireș
sursa foto: woodworkerssource.com

cât și ca furnir.

Se prelucrează ușor, putând fi strunjit sau sculptat. Este o specie repede crescătoare, dar scumpă datorită culorii sale naturale speciale. În cazul cireșului american nuanța de rosiatic a lemnului este mai pronunțată.

lemnul de cireș
sursa foto: woodworkerssource.com

Are rezistență medie la putrezire și la atacul insectelor. La uscare nu dezvoltă tensiuni foarte mari, crăparea fiind moderată.

Cum spuneam, cireșul își schimbă culoarea după tăiere, imediat ce vine în contact cu aerul. Schimbarea este destul de rapidă. S-au făcut teste acoperind o parte din lemn și lăsând restul sub lumina obișnuită a zilei. Într-o săptămână schimbarea era foarte vizibilă. Mulți consideră această schimbare în timp a culorii ca un atuu în plus, comparând-o cu învechirea vinurilor. Culoarea devine în timp mai profundă, mai frumoasă, mai elegantă.

lemnul de cireș
sursa foto: dutchcrafters.com

Uneori prezintă zone mici de culoare închisă, aproape neagra. Este un fenomen specific cireșului, fiind chiar un element de recunoaștere a acestuia. Specialiștii preferă aceste colorații, spunând că este amprenta cireșului. De multe ori se încearcă înlocuirea lui cu specii mai ieftine și este recunoscut tocmai datorită acestor colorații.

lemnul de cireș
sursa foto: picclick.ca

Cireșul este un lemn foarte frumos, dar și foarte scump. Este folosit la obținerea mobilei

lemnul de cireș
sursa foto: handcrafted.com
lemnul de cireș
sursa foto: S3.amazonnews.com
lemnul de cireș
sursa foto: wedonyc.net

si a unor obiecte de lux, cum ar fi stilouri cu penița de aur, ceasuri,

lemnul de cireș
sursa foto: greentreenwatch.com

cutii de bijuterii.

lemnul de cireș
sursa foto: dutchcrafters.com

Se folosește la mașinile și ambarcațiunile de lux, pentru decorarea bordului sau al interioarelor.

lemnul de cireș

La strunjire se pretează foarte bine, obinandu-se astfel boluri.

lemnul de cireș
sursa foto: studiokotokoto.com

Pentru că este foarte frumos, dar și pentru că are proprietăți de rezonanță, este folosit la obținerea instrumentelor muzicale, în special al chitărilor acustice.

lemnul de cireș
sursa foto: musicgoround.com

Lemnul de cireș are și o utilizare mai aparte. Este folosit pentru afumarea cărnii, mai ales în America, din cauză că transmite acesteia un gust și un miros foarte plăcut, exotic.

lemnul de cireș
sursa foto: ehow.com

Sper că am reușit să vă conving că cireșul este un lemn elegant. Și dacă fotografiile nu v-au convins, trebuie să mă credeți pe cuvânt, pentru că l-am văzut și ca masiv și ca furnir. Este frumos colorat și mătăsos, iar când este acoperit cu lac sau cu uleiuri, textura sa este scoasă în evidență. Credeți-mă, îl veți iubi când îl veți vedea.

lemnul de cireș
sursa foto: houzz.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

7 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Buna ziua.
  Numele meu este Nicolin si de mai bine de 12 ani sunt un modest restaurator de obiecte din lemn ( mobilier, usi interior si exterior cam tot ce este din lemn).
  De cateva zile sunt in Italia pe lacul Como unde reconditionez o usa de biserica din 1768, si rasini si diverse materiale.
  Am o mica problema de contrazicere cu preotul de aici si anume esenta lemnului.
  Daca va trimit cateva fotografi ati reusi dvs oare sa indentificati lemnul folosit la constructia usii ?
  Va multumesc anticipat de ajutor
  Adresa email :
  pred.nicolin@gmail.com

 • […] Stejarul și cireșul sunt opțiuni pentru mobilierul din lemn. Alegerea lor este bună atât din punct de vedere al design-ului interior cât și al durabilității, esteticii și culorilor calde. Chiar dacă pare o investiție costisitoare, întoarcerea la esențele de lemn valoroase a început de ceva vreme și tendința se păstrează. Așa că investiția este pe termen lung atâta timp cât se mizează pe durabilitate. […]

 • Buna ziua! As dori sa va intreb daca este recomandat ciresul pentru fabricarea usilor in stare masiva, care este comportarea acestuia in timp, este predispus la incovoiere, torsiune sau alte probleme? Va multumesc!

  • Buna seara!
   Lemnul de cires poaste fi folosit atat pentru obtinerea usilor de interior cat si a celor de exterior. Este un lemn dens si rezistent, cu rezistenta foarte buna la umiditate. Se comporta bine la variatiile de umiditate, contragerea si dilatarea fiind foarte mici. Nu dezvolta tensiuni mari care sa duca la torsionari sau deformari. Acestea pot aparea numai din solutiile constructive prost alese. Este de asemenea rezistent in timp si la putrezire. Se coloreaza si se finiseaza foarte bine, fara probleme de patari. Singura problema poate fi pretul.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
   Va multumim!
   https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian