Prezentare case din lemn

Căsuța din copac, versiune de lux pentru adulți nostalgici

Se spune că pe parcursul întregii vieți, copilul din noi ne însoțește și ne influențează alegerile. Cică el ne face să ne zbenguim, să alergăm, să sărim, cu toate că vârsta și genunchii nu ne mai ajută. Căsuța din copac este un simbol al copilăriei, al aventurii și nu sunt puțini cei care construiesc astfel de căsuțe pentru a fi folosite de adulți. O asemenea căsuță vreau să vă prezint în continuare, dar nu una simplă și oarecare ci una proiectată și executată de specialiști cu cunoștințe temeinice de arhitectură și de prelucrare a lemnului.

casuta din copac

Casa, un apartament pe două nivele, se afla în West Dorset, Anglia, în pădure. Locul este un camping numit Crafty Camping pentru că, pe lângă locuri de cazare dintre cele mai deosebite, aici țin cursuri de prelucrarea lemnului tâmplari cunoscuți din Anglia. Cazarea în camping nu este condiționată de participarea la cursuri. Se poate veni aici pentru un weekend sau chiar pentru o vacanță pentru a locui în iurte, în corturi rotunde, la stână sau în căsuța din copac.

Căsuța din copac – Woodman’s Treehouse – a fost construită în 2016 de această comunitate de meșteri în frunte cu Guy Mallison, împreună cu studioul de arhitectură BEaM studio. Nu este o simplă improvizație în jurul unui copac ci o lucrare cât se poate de serioasă și complexă, cu proiect de arhitectură ce are trimiteri către lucrări de valoare în domeniu, încercând chiar să fie un omagiu adus lor. Dar să vedem ce înseamnă Woodman’s Treehouse și de ce este considerată de lux.

A fost construită în jurul și sub bolta unui stejar bătrân de peste 200 de ani. Aspectul la exterior este liniar, părând o locuință dreptunghiulară, împărțită în mai multe zone. Împărțirea este sugerată de materialele cu care au fost realizați sau placați pereții exteriori: șindrilă, lemn de foc și scândură. Fiecare dintre aceste materiale delimitează câte o zonă, lăsând impresia de adevărată reședință.

căsuța din copac

Accesul se face pe o punte din lemn și sfoară care duce drept spre ușa de intrare în casă. Ușă care are fereastră în formă de hublou și sistem de închidere „tip submarin”.

căsuța din copac

După ce se trece de un mic hol se ajunge în casa propriu-zisă care, surprinzător, este rotundă fiind construită în jurul unui pilon central. În centru se află un șemineu rotativ care poate fi îndreptat spre orice zonă a încăperii. În același spațiu, dar izolate în firide, care le asigură o oarecare intimitate, se află dormitorul și baia.

casuta din copac

În dormitor patul din lemn masiv acoperă o mare parte a suprafeței, având în laterale și noptiere, iar în perete nișe pentru cărți, obiecte decorative sau alte lucruri necesare. Din dormitor se poate ieși pe una dintre terasele exterioare unde se află un hamac și un duș.

căsuța din copac

Baia este foarte luminoasă datorită unei mari suprafețe vitrate, în dreptul căreia este așezată cada din cupru. Totuși există intimitate pentru că, în dreptul ferestrei, este trunchiul imens al stejarului care-și face loc prin pardoseala traforată a terasei.

căsuța din copac

În restul spațiului mai este bucătăria, dotată cu toate cele necesare și livingul. Bucătăria nu este în nișă, precum dormitorul și baia, făcând corp comun cu livingul. Într-o încăpere total separată, cu acces din holul de la intrare, este toaleta ai cărei pereți sunt făcuți din lemn de foc. În interior există și chiuvetă iar, pe timpul zilei, spațiul are lumină din belșug de la o ferestră imensă.

căsuța din copac

Toate ferestrele sunt construite în așa fel încât să dea senzația că pereții sunt foarte groși, asemenea celor ai unui castel. De fapt, pereții doar par groși, în interior fiind goi. Nici nu s-ar putea altfel pentru că o căsuță în copac trebuie să fie ușoară, să nu afecteze copacul și să fie sigură. Această idee de pereți groși contribuie însă la menținerea iluziei copilariei, a castelului din copac construit pentru domnițe și feți frumoși.

La exterior mai există și alte terase înafara celei care acces din dormitor. Pe una dintre ele este o masă simplă, în stil țărănesc, cu buturugi pe post de scaune.

căsuța din copac

De pe terasa din dreptul ferestrei de la baie, pe o scară în spirală, se poate ajunge la nivelul următor unde este construită și o saună, total îmbrăcată în lemn.

căsuța din copac

căsuța din copac

La exterior, în fața terasei, se află încă o cadă unde te poți răcori după timpul petrecut în saună sau te poți relaxa având senzația că ești stăpânul pădurii.

căsuța din copac

Și pentru ca iluzia copilăriei sa fie completă poți coborî de pe una dintre terase, direct în pădure, pe un tobogan.

căsuța din copac

Nu este prima dată când vă prezint căsuțe în copaci. Sunt convinsă că vă amintiți căsuța aflată în mijlocul câmpului de lavandă sau pe cea din vârful teiului bătrân. Aceasta însă m-a surprins prin combinația reușită între căsuța din copac și apartament de hotel de lux, între aspectul de castel dat de pereții groși și cel de cocioabă sugerat de șindrila ce acoperă pereții exteriori. Este evident că este proiectul unor specialiști executat cu mare măiestrie.

căsuța din copac

Hei, Moș Crăciun … ce zici de o căsuță în copac … și să nu zici că n-ai avut timp!

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian