Deco&Design Mobilier

Modele de paturi pentru copii care economisesc spațiu

Copiii au nevoie întotdeauna de spațiu suplimentar. Și nu când sunt mici și stau la ei în pătuț, iar jucăriile sunt puse la locul lor de părinți în fiecare seară. Au nevoie când sunt mai mari și le trebuie birou, pat, loc de joacă și loc pentru jocurile și jucăriile ce stau întinse peste tot. Iar când sunt mai mulți, paturile sunt cele care ocupă cel mai mult spațiu. Dacă în loc de casă este vorba de apartament de bloc problema spațiului este și mai apăsătoare. Există însă modele de paturi pentru copii, unele chiar foarte ingenioase, care reușesc să rezolve problema spațiului.

Paturi copii combinate cu locuri de depozitare

Ca în camerele adulților și în cea a copilului sunt tot felul de dulapuri pentru depozitare. Sunt necesare pentru haine, cărți, tot ce ține de școală, jucării. Problema este că dulapurile ocupă bună parte din cameră, spațiul rămas pentru joacă fiind destul de mic.

Majoritatea paturilor au o ladă pentru a depozita pleduri, perne și alte lucruri necesare dormitului. Este ideea de la care s-a pornit pentru a salva spațiu. Acea ladă s-a transformat în mai multe rafturi și patul s-a tot înălțat. Și așa a apărut patul ce pare a fi construit pe dulap. O idee pe cât de simplă pe atât de utilă. În loc de pat lângă dulap este pat pe dulap și astfel spațiul salvat este folosit pentru joacă și jucării.

Un alt spațiu ce poate fi folosit pentru depozitare este scara. Dacă patul este înălțat, copilul are nevoie de scară pentru a se urca în pat. În loc de o scară simplă – acea scară de pisică – treptele sunt transformate în spații de depozitare după modelul scărilor între nivele. Copilul va urca în pat călcând pe dulapuri de dimensiuni crescătoare sau urcând o scară în interiorul căreia s-au construit dulapuri.

paturi copii
sursa foto: jacekpartika.com
paturi copii
sursa foto: bringitt.com
Paturi copii combinate cu biroul pentru studiu

Și în această situație soluția este tot folosirea spațiului pe verticală. Pe modelul paturilor suprapuse, în locul patului de jos este amenajat locul pentru studiu, iar patul de sus este poziționat în așa fel încât să nu deranjeze copilul când stă la birou. Este o soluție bună pentru case, care de obicei sunt mai înalte, dar mai dificil de adaptat în apartament.

Un alt inconvenient al soluției poate fi lipsa luminii. De aceea amenajarea trebuie astfel făcută încât ferestra sau o altă sursă de lumină să fie în apropiere. Lipsa luminii poate fi suplinită de o lampă puternică montată pe birou, dar folosirea continuă a acestei lumini si lipsa luminii naturale venită de la fereastră poate crea în timp probleme de vedere copilului.

paturi copii
sursa foto: tiltpress.com
paturi copii
sursa foto: sweetretreatkids.com
Mai multe paturi pentru copii combinate pentru a folosi cât  mai eficient spațiul

Dacă atunci când există un singur copil apar probleme de spațiu, cu atât mai mult apar când sunt 2 sau mai mulți. Dar tot paturile salvează situația și tot exploatarea spațiului pe verticală.

Metoda clasică de rezolvare sunt paturile suprapuse. Paturi egale, sau mai lat cel de jos și mai îngust cel de sus, pentru mezinul familiei, sunt variante care se întâlnesc frecvent în casele în care sunt 2 copii.

Există însă și soluția paturilor la același nivel cu deosebirea că acest nivel este mai aproape de tavan. Sub ele se pot amenaja spațiile de depozitare și birourile și uite așa scăpați de eterna dispută „cine doarme sus”.

paturi copii
sursa foto: bringitt.com

O altă soluție este suprapunerea paturilor, dar nu paralel ci perpendicular. Suprapunerea este făcută tot în partea de sus a camerei, distanța dintre paturile suprapuse fiind mult mai mică comparativ cu paturile suprapuse normal. Suprapunerea este făcută pe portiunea unde copiii stau cu picioarele. Se crează un ansamblu de colț la înălțime care are o latură mai scurtă deoarece unul dintre paturi intră sub celălalt, scurtându-se cu o lățime. Este o soluție care poate salva situația atunci când patul întâlnește o ușa sau o fereastră.

paturi copii
sursa foto: tikspor.com
Soluții transformabile

Mobilierul transformabil a fost întotdeauna o soluție pentru a folosi spațiul eficient. Fotoliile care se extind, canapele ce devin paturi duble, patul care în timpul zilei stă ridicat pe perete sunt numai câteva soluții care permit folosirea cât mai eficientă a camerelor.

În cazul paturilor pentru copii cea mai cunoscută soluție este patul care intră… sub pat. Practic patul pare a avea un sertar pentru lenjerie numai că acest sertar este un alt pat. El este „desconspirat” numai seara când apare, ca prin minune, încă un loc de dormit. De obicei există varianta cu un sertar, dar am vazut și varianta pentru 3 locuri de dormit.

paturi copii
sursa foto: mediawars.co

Biroul care intră sub patul amenajat în zona de sus a camerei, scara pentru patul de sus transformată în blat pentru birou pe timpul zilei sau dulapurile pentru cărți și jocuri transformate în scară pentru patul de sus sunt numai câteva exemple de transformare. Așa spațiul este folosit mai inteligent iar copilul nu simte apăsarea unor piese de mobilier în exces.

paturi copii
sursa foto: kindbunkbeds.in
Paturi pentru copii făcute din stejar cu foarte mare atenție la detalii

Mi-a făcut plăcere să descopar că există și posibilitatea unor soluții personalizate bine făcute astfel încât să te poți bucura și de calitatea unui mobilier bine făcut. Despre Nicu Roșioru v-am spus atunci când am vorbit despre jocurile din lemn, atât de folosite înainte de apariția celor din telefon. Jocurile acelea când ne jucam împreună fiind împreună. Acum copiii noștri se joacă împreună fiind singuri.

Dar să revenim la paturi. Nicu Roșioru face paturi din stejar masiv pentru copii, combinate cu birou, spații de depozitare sau bibliotecă. Accentul este pus în egală măsură pe realizarea unui mobilier cât mai eficient, dar și pe frumusețea stejarului. Mai jos sunt 2 exemple de astfel de paturi pentru copii.

paturi copii

paturi copii

paturi copii

Mai multe puteți găsi pe pagina lui de facebook, Quercus Creativ Art. Tot acolo puteți găsi și jocuri și jucării făcute tot din stejar.

Copiii sunt supuși în zilele noastre presiunilor de tot felul: multe ore, multe teme pentru acasă, activități extrașcolare mai mult sau mai puțin obligatorii. Sunt activități care-i țin în tensiune multe ore pe zi. Cred că amenajarea acasă a unor locuri de joaca și de destindere este aproape o datorie. Iar acolo unde pare a nu fi destul spațiu el poate fi câștigat prin amenajări inteligente ca cele de mai sus.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian