Bricolaj Case Specii lemn

13 reguli simple pentru a avea construcții din lemn rezistente la exterior

Referitor la protejarea lemnului expus la exterior am scris un articol cu cele mai frecvente întrebări primite de la voi. Fiind o perioadă propice pentru activități și mici construcții afară, întrebările continuă să vină și să se diversifice. Ne bucuram că aveți încredere în noi și când vedem că v-au fost de ajutor sfaturile primite. Așadar, m-am gândit că ar fi mult mai bine să fac un fel de „regulament” al lucrului cu lemnul la exterior. Pentru că importante nu sunt doar produsele și tratamentele aplicate lemnului. O lucrare durabilă începe încă de la alegerea tipului de lemn. Aveți mai jos o serie de reguli importante pentru a avea constructii din lemn cât mai rezistente la umezeală, variații de temperatură, precipitații diverse, insecte, mucegaiuri și razele arzătoare ale soarelui.

1. Alege lemnul care prin structura lui are rezistență mai bună la exterior

Nu toate speciile de lemn au aceeași rezistență la exterior. Densitatea, porozitatea, existența rășinilor sau taninilor influențează rezistența lemnului la apă sau la atacul insectelor și mucegaiurilor.

Lemnul moale, afânat, dar și esențele dure, dar cu porii foarte mari și mulți sunt puțin rezistente la umiditate. Ele absorb apă cu ușurință ceea ce poate duce la putrezirea lemnului.

Rezistență foarte bună la exterior au lemnele care conțin rășini (rășinoasele în general, laricele și molidul în special), uleiuri (lemn de tec) sau taninuri (salcâmul). Specii cu o rezistență foarte bună la putrezire sunt castanul și ulmul.

constructii din lemn
gard de salcam
sursa foto: dickoatts.com
2. Nu folosi lemn foarte uscat sau foarte umed

Umiditatea lemnului folosit la exterior este diferită de cea pentru interior. Uniditatea de echilibru a lemnului depinde de umiditatea zonei unde este folosit lemnul. Prin zona se înțelege zonă geografică mare. În România umiditatea este 8-12% (6% pentru instrumente muzicale de rezonanță) pentru lemnul folosit la interior și 14-18% pentru cel folosit la exterior.

Un lemn mult prea uscat folosit la exterior va absorbi umiditatea din mediu și vor apărea variațiile dimensionale și chiar crăpături din cauza tensiunilor interne. Unul prea umed va pierde repede din umiditate și își va micșora dimensiunile, apărând așa numitele „jocuri” ale scândurilor montate. În plus pot apărea deformări și crăpături.

3. Folosește numai adeziv D3 sau D4, formulat special pentru condiții de exterior

Dacă faci îmbinări cu adeziv sau construcții din panouri din lemn masiv (stupi) folosește întotdeauna adeziv formulat special pentru a fi folosit la exterior. Trebuie să fiți însă atenți la alegerea adezivilor. Sunt adezivi care pot fi folosiți la exterior, dar pentru lipirea obiectelor protejate. Adica stau sub copertine și nu sunt direct sub razele soarelui sau în bataia ploilor. Aceștia sunt adezivii D3 pentru exterior. Pentru a nu avea probleme este bine sa folosiți adezivi D4.

Nu folosiți niciodata la exterior adezivi D1 sau D2 pentru că nu au rezistență la umiditate iar imbinările se vor desface după foarte scurt timp.

4. Dacă există posibilitatea, nu pune lemnul direct pe pământ

Zona cea mai expusă la putrezire pentru un lemn este cea imediat deasupra solului. Dacă veți scoate un țăruș care a stat mai multă vreme în pământ veți vedea că zona cea mai subțiată si mai afectată este aceea, nu cea care a stat în pământ. Este vorba de oxidarea care are loc din cauza oxigenului din aer, oxidare favorizată foarte mult de umiditate (apa cu săruri funcționează ca un electrolit).

Dacă lucrarea nu vă obligă să puneți lemnul în sau pe pământ lasați un mic spațiu și folosiți-vă de alte materiale (metal, plastic) pentru a face legătura cu solul. Dacă folosiți țăruși sau piloni din lemn care trebuie puși în pământ protejații cu metal sau plactic până puțin mai sus de suprafața solului.

constructii din lemn
sursa foto: everlastingfence.com
sursa foto: postsaver.com
5. Protejați lemnul împotriva insectelor, ciupercilor și mucegaiurilor

Lemnul astfel protejat va rezista mai bine, fără să se înnegrească în timp (de la mucegaiuri). Uneori substanțele de protecție sunt conținute în lazura (produse 2 în 1 sau 3 în 1). Există însă și produse separate pentru tratare. În general, sunt produse concentrate care se diluează cu apa. Diluția e diferită în funcție de tipul lemnului, mai dur sau mai moale. Pentru lemnele dure (castan) diluția este mai mică, pentru că lemnul absoarbe puțin și trebuie să fie protejat. Lemnele moi (rășinoase) absob mai mult iar soluția poate fi mai diluată. Rapoartele de diluție sunt specificate de producător.

Obiectele din lemn care au fost atacate de mucegaiuri și s-au înnegrit pot fi aduse la starea inițială folosind înnălbitor de rufe (cel pe hază de hipoclorit de sodiu). Este o soluție simplă, ieftină și la îndemână.

6. Nu folosi materiale transparente incolore. Colorarea nu este numai estetică în acest caz

Sunt foarte mulți care vor să păstreze culoarea naturală a lemnului si apelează la materiale transparente incolore. Aceste materiale nu protejează împotriva radiației UV și lemnul se va inchide la culoare în timp. Lacul va avea și el de suferit pentru că nu va exista nimic care să reflecte razele soarelui, temperatura suportată va fi mult mai mare și se va deteriora mai repede.

Asta nu înseamnă ca trebuie să folosiți vopsele care să acopere total lemnul. Cu toate că, dacă stabilim o ierarhie, vopselele sunt cele mai rezistente. Nu există lazură pe piață care să spună că rezistă la exterior și care să nu conțină o cantitate mică de pigment. Transparent nu înseamnă incolor. Există lazuri sau lacuri transparente care au culoarea mierii, o culoare foarte deschisă care schimbă puțin culoarea lemnului natur, dar protejează mult mai bine.

Lemnul își schimbă oricum culoarea în timp. Nu veți reuși să păstrați aceeași culoare pe care o are atunci când faceți prelucrările (debitare, geluire). Este vorba de transformarea unor compuși interiori ai lemnului sub acțiunea luminii și în contact cu oxigenul din aer. Și mobila din casă, protejată cu lac, își schimbă culoarea în timp. Nu sesizăm pentru că este colorată sau pentru că se schimbă în totalitate. Dar dacă punem o carte pe un mobilier din rășinoase finisat cu lac transparent și o lăsăm câteva luni, la final vom vedea cu usurință schimbarea de culoare. Așa că, decât să se schimbe el cum vrea, mai bine controlați voi schimbarea folosind pentru protecție materiale ușor colorate care nu colorează foarte mult, dar prelungesc viața finisajului.

constructii din lemn
sursa foto: tichardleebers.com
7. Nu aplica straturi groase în ideea unei protecții mai bune. Vei obține efectul invers

Există ideea că dacă se dau mai multe straturi de lac lemnul va fi mai bine protejat și apa nu va ajunge la el. Nu este cea mai bună idee. Straturile groase devin mai rigide si au tendința de a crăpa în timp. În plus, lemnul masiv are variație dimensională naturală în funcție de variația de umiditate. O acoperire rigidă va ceda mult mai repede și în loc de o protecție mult mai rezistentă în timp veți obține una cu o durată mai scurtă.

Într-adevăr sunt unele specii, cum sunt stejarul sau castanul, care au porii mai mari și au nevoie de straturi mai multe pentru a acoperi porii și a reduce absorbția de umiditate. Straturi mai multe înseamnă 3 și nu straturi foarte groase. Este bine de știut că 2-3 straturi subțiri de lac aplicate cu uscare între ele protejează mai bine decât un singur strat de aceeași grosime cu cele 3.

8. Protejați lemnul pe toate laturile obiectului, la interior și exterior

Pentru o protecție cât mai bună aplicați lac sau ulei pe toate laturile bucății de lemn. Prin zonele neprotejate, chiar dacă nu sunt vizibile, lemnul absoarbe umiditate. Veți avea surpriza ca lemnul să se strambe sau să se umfle. Daca veți avea curiozitatea să vedeți ce s-a întâmplat veți descoperi că apa de la ploaie a ajuns în zonele ascunse. Tot așa pot aparea și mucegaiurile.

9. Folosește pentru acoperire materiale elastice făcute anume pentru exterior sau produse care nu fac peliculă – ulei sau ceară

Toate aceste produse sunt bune pentru a fi folosite la exterior, numai că unele sunt mai potrivite pentru anumite lucrari. Este bine să folosim pentru ferestre și uși sisteme de finisare care includ impregnanți colorați și rezistenți la mucegaiuri și grunduri și lacuri elastice care protejează la intemperii și radiația UV.

Pentru garduri, sageacuri, pergole, este mai simplu și mai util folosirea uleiurilor sau a impregnanților cerați. Uleiul intră adânc în lemn și-l protejează de umezeală iar ceara face o peliculă fină la suprafață pe care apa alunecă. În aceste cazuri protecția cu lacuri nu mi se pare o alegere bună. O astfel de protecție are nevoie de întreținere pentru a rezista așa cum spun producătorii, 10-12 ani. Dacă întreținerea nu este făcută – și trebuie să recunoaștem, nu ne prea gândim la metode de întreținere a gardului – lacul va crăpa, apa va intra sub el și îl va scoroji. Va arăta rău si vom dori să-l refacem. Pentru refacere va trebui să se îndepărteze tot ce a mai rămas pe lemn si să se refacă finisajul de la început. Nu este foarte simplu!

Cu ulei sau ceară rezisța în timp este mai mică decât cu lac. Rezistența depinde de cât de spălat de ploaie va fi lemnul. Pentru că asta este ceea ce face ca finisajul să fie mai puțin rezistent. Uleiul și ceara sunt spălate de ploaie. Nu se scorojește nimic, nu trebuie îndepărtat nimic pentru a reface. Când veți constata că lemnul nu mai are luciul dat de ulei sau ceară și capătă un aspect uscat, mai aplicați un strat de ulei sau ceară. Acestea sunt motivele pentru care recomand foarte mult protecția cu ulei: protecția bună împotriva umidității și usurința cu care se refac finisajele.

Lacurile și grundurile folosite la exterior sunt elastice pentru că lemnul variază dimensional odată cu variația de umiditate iar lacul trebuie să urmeze aceasta variație fără a crăpa. De aceea nu trebuie să folosiți produse pentru interior, chiar dacă ați văzut că sunt dure și rezistente. Ele nu sunt elastice și crapă foarte repede.

constructii din lemn
sursa foto: consumerreport.org
10. Nu face rabat la calitatea materialelor și respectă instrucțiunile atunci când aplici materialele. Chiar dacă sunt bune, materialele nu fac minuni

Nu spun că trebuie să cumpărați obligatoriu produsele cele mai scumpe. Spun că trebuie să luați produse despre care este clar că sunt făcute pentru exterior, unde producătorul scrie cât  mai multe informații pe etichetă, spune cum trebuie folosite, dacă sunt în sistem cu alte produse (este nevoie și de alte produse pentru a obține rezultatul cel mai bun).

Și pentru că am adus vorba de modul de folosire: dacă vreți să aveți rezultate bune trebuie să respectați indicațiile de folosire. Indiferent cât de bun este un produs și cât de mult vă spune producătorul că va rezista, dacă nu respectați diluția, timpul de uscare, modul de aplicare, șlefuirile între straturi, cantitatea și numărul de straturi aplicate și alte astfel de recomandări, protecția nu va rezista cu siguranță perioada maximă de care vorbește producătorul. Vor rezista mai puțin, veți fi dezamăgit și veți pierde și încrederea în brand-ul respectiv fără ca acesta să aibă vreo vină. Nu există materiale miraculoase ci materiale de bună sau foarte bună calitate aplicate corect.

Mai trebuie știut ceva. Rezistența la exterior depinde de foarte mulți factori și ei pot fi diferiți pe aceeași construcție. De exemplu, ferestrele care sunt pe partea de casă unde soarele este prezent mai mult în timpul zilei sau acolo unde iarna bate vântul și depune zăpada, vor rezista mai puțin decât cele din zonele mai protejate, chiar dacă sunt protejate cu aceleași materiale și s-a aplicat aceeași tehnologie. Acest lucru este valabil și pentru alte construcții din lemn.

11. Nu porni de la premiza ca ai vopsit pentru o viață. Fără întreținere corespunzătoare niciun produs nu rezistă 10-15 ani.

Nu există rezistență de 10-15 ani fără întreținere. Folosirea unor materiale de protecție ca uleiuri sau ceruri de întreținere la 2-4 ani de la aplicarea lacurilor poate face ca acestea să reziste chiar mai mult. În cazul ferestrelor, daca ați găsi timp când spalați ferestrele pentru curățenia de Crăciun și cea de Paște, să treceți la final cu cârpa îmbibată în ulei de întreținere peste ramele exterioare ale ferestrelor veți vedea că vor rezista foarte bine ani de zile, fără crăpături și fără exfolieri.

constructii din lemn
sursa foto: kwmeanane.com
12. Lucrări precum uși, ferestre, obloane, terase rezistă mult mai bine dacă sunt protejate de copertine

Radiația UV este dușmanul finisajelor. Iar când este însoțită de temperaturi ridicate poate reduce simțitor durabilitatea unor lacuri. De aceea, dacă aveți posibilitatea, protejați ușile, ferestrele și terasele cu copertine sau acoperișuri. Evitând cât mai mult ca razele soarelui să ajungă direct pe suprafața finisată prelungiți viața acelui finisaj. De aceea spun de fiecare dată că rezistența în cazul gardurilor este mult redusă. Ele sunt continuu în soare iar acest lucru devine foarte vizibil în timp.

13. Regula de aur a construcțiilor din lemn – lasă aerul să circule

Este regula pe care Christof de la Tehnicas o consideră cea mai importantă. El spune că, atunci când lucrezi cu lemn, placarea sau construcția trebuie astfel făcută încât aerul să poată circula. Dacă din cine știe ce motive umezeala ajunge la lemn, circulația aerului îl va usca împiedicând astfel apariția mucegaiului, dezvoltarea insectelor sau chiar putrezirea lui. De aceea placarea cu lemn a clădirilor se face astfel încât între placare și fațada casei să existe un mic spațiu. Aerul va circula continuu și lemnul nu va putrezi.

Nu spun că am atins toate punctele sensibile și probabil că în timp se vor mai adauga și alte reguli. Dar dacă le veți respecta pe acestea cu siguranță veți fi mulțumiți de protecția obținută pentru lemnul pe care l-ați folosit la exterior.

constructii din lemn
sursa foto: holtz.at

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

25 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna seara,

    Am citit articolul dvs. cu privire la „ghidul” de reguli cu privire intretinerea lemnului pentru exterior si pot spune ca este cel mai bun pe care l-am citit de pe internet. Totusi as avea cateva intrebari, am o poarta exteriora din lemn stejar si brad pe care am dat-o cu lac anul trecut. Desi m-am tot uitat sa iau un lac cat mai bun, pot spune ca sunt foarte dezamagit, dupa numai un an, lacul in mare parte s-a sters de pe lemn. Acum imi pun problema cum sa elimin portiunile de lac vechi?! Mecanic, prin smirgheluire sau exista vreo substanta care sa decapaceasca acest lac? Dupa realizarea acestei etape, ma gandeam sa dau lemnul cu ulei sau ceara, dar nu stiu daca e bine pt ca lemnul a fost dat cu lac inainte ? Dvs. ce imi recomandati? Nu vreau sa dau portii o culoare oarecare, vreau cat de cat sa mentin culoarea naturala a lemnului.

    Cu stima,
    Dan vlad

    • Buna ziua.
      Multumesc pentru aprecieri.
      Eu as decapa lacul ramas. Am folosit cu ceva timp in urma Deconol, cred ca era de la Policolor. Si-a facut treaba foarte bine pe o suprafata dificila (cu sculptura). Dar nu este singurul decapant existent. Se aplica cu pensula, lasati un timp sa actioneze dupa care indepartati lacul inmuiat cu un spaclu. La final „spalati” suprafata cu diluat (stergeti cu carpa cu diluat) si slefuiti. In felul acesta indepartati orice urma de lac si puteti aplica ulei. Daca s-a dus atat de repede este clar ca lacul nu a intrat foarte bine in lemn asa ca nu exista riscul de a ramana lac dupa interventiile de mai sus.
      Pentru finisare folositi lazura pe baza de ulei sau impregnanti cerati. Produsele trebuie sa fie putin colorate pentru ca altfel nu rezista la radiatia UV. Dar exista si culori deschise care schimba foarte putin culoarea naturala a lemnului.
      Succes!

      • Buna ziua,

        Am folosit cu mult succes si decapant Owatrol, puteti incerca. Nu tin sa ii fac reclama – asta am folosit, asta recomand 🙂

  • Pt a proteja un blat de lemn in baie,care ar fi cea mai buna solutie?ar fi vorba de un blat pe care e asezat lavoarul.si ce fel de lemn ar fi mai bun?.multumesc

    • Buna seara!
      Exista 2 variante. Ulei, care il face foarte rezistent la umiditate, dar are rezistenta scazuta la socuri (dependenta de cat de dur est lemnul).
      A doua varianta este un lac rezistent la umiditate – lac poliuretanic, hidrodiluabil rezistent.
      In ambele cazuti lemnul trebuie protejat pe toate fetele si in zona decupata pentru lavoar.
      Folositi un lemn dur (stejar, fag, frasin) pentru ca absoarbe mai putina umiditate.
      Toate cele bune!

      Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 
      Va multumim!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

  • Bună ziua
    Vă mulțumim pentru toate articolele scrise despre lemn. De multe ori am apelat la site-ul dumneavoastră pentru a mă lămuri în vreo problemă legată de construcțiile noastre din lemn și mai ales moduri de a le proteja satisfăcător. Am văzut că recomandați protejarea lemnului la exterior mai mult cu uleiuri sau impregnanți cerați.
    Știu despre protecția cu ulei de in (sicativat sau nu ?), dar un tâmplar-sculptor mi-a zis despre protecția foarte bună pe care o dau uleiurile minerale. El mi-a spus că folosește cu succes uleiuri de motor Castrol… și alte firme din aceeași gamă. Dumneavoastră ce recomandați ? Ulei de in sau minerale, sintetice…
    Acum construim un gard la exterior din scândură și dulapi de brad; dar vom avea și uși din lemn de brad la exterior, mobiler din lemn de brad la exterior (băncuțe…).
    Vă rugăm.

    • Buna seara!
      Va multumesc si eu pentru ca ne urmariti!
      Indiferent de uleiul folosit, este vorba despre protectia la umezeala. Uleiurile patrund in lemn si il protejeaza impotriva apei din precipitatii sau a umiditatii din aer.Se pot folosi si uleiurile minerale, dar cred ca sunt mai scumpe pentru ca trec prin diferite procese de putificare. In trecut se folosea ulei ars de motor pentru a proteja gardurile sau acareturile din lemn sau erau folosite produse nepurificate (smoala, gudron). Gudronul era folosit pentru impregnarea traverselor din lemn pentru calea ferata. Uleiurile minerale sunt derivate din petrol.
      Uleiul de in a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru protejarea lemnului, mai ales pentru cel de interior pentru ca era lipsit de miros (spre deosebire de variantele din petrol). Problema lui este ca se usuca foarte greu (4-5 zile). Pentru a se usca mai repede trebuie fiert sau tratat cu substante chimice (sicativat).
      In concluzie, uleiurile minerale pot fi folosit pentru protejarea lemnului. Pentru folosire la exterior, pentru gard, trebuie colorat putin cu pigmenti. Colorarea are scopul sa protejeze impotriva radiatiei UV. Uleiul incolor protejeaza doar impotriva umiditatii.
      Uleiul mineral pur este folosit la protejarea vaselor din lemn care vin in contact cu mancarea (aveti un link mai jos).
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2019/07/11/protejarea-vaselor-de-lemn-din-bucatarie-cu-materiale-netoxice/

  • Buna ziua,
    Puteti sa imi spuneti cum ar trebuibsa tratez tulpinile de mesteacan inainte de a le folosi la decorarea interiorului?
    Va multumesc

    • Buna ziua!
      Pentru a avea cat mai putina umiditate lemnul trebuie sa fi fost taiat toamna tarziu sau iarna (noiembrie-ianuarie).
      Dupa ce este curatat, zona de taiere este acoperita cu parafina sau ceara pentru ca iesirea apei sa se faca incet pentru a nu crea tensiuni in lemn care duc la crapaturi. Ar trebui depozitat dup[ aceea intr-un spatiu neincalzit, cu temperatura constanta si circulatie de aer (beci, magazie sau sopron). In casa, din cauza tempearturii mari si a aerului uscat, apa tinde sa iasa mai repede si pot aparea crapaturi. In functie de grosimea tulpinilor, uscarea poate dura cateva luni.
      Uscarea naturala este cea recomandata pentru mesteacan. Daca este uscat fortat sau este tratat cu diferite produse de stabilizare (Pentacryl) lemnul si coaja isi schimba culoarea, ingalbenindu-se.
      Toate cele bune!

    • Am omis sa va spun ca, dupa ce a ajuns la o umiditate de 8-12%, este bine sa-i aplicati un strat foarte subtire de lac transparent pentru a fi mai usoara intretinerea. Puteti folosi lac pe baza de apa sau spray-uri cu lac poliuretanic. Daca copacul este taiat iarna si nu este foarte gros, in 2-3 luni poate fi folosit pentru decorare.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua, va multumesc enorm pentru articolele extrem de utile pe care le postati si pentru atentia cu care raspundeti intrebarilor din comentarii (foarte utile si raspunsurile). Pasiunea dvs. pentru lemn inspira.

    Am citit recomandarile dvs. pentru protejarea la exterior a lemnului cu produse profesionale (ICA/Lomilux, Sirca, etc.) sau Sadolin Tinova. Am intrebat un reprezentant Lomilux privind durabilitatea si am avut surpriza sa aflu ca produsele pentru exterior ofera o protectie de cca. 3 ani. In conditiile acestea, ma intrebam de ce ar fi mai potrivit un produs profesional gen ICA decat orice alta lazura din comert care are o durabilitate similara dar este poate mai ieftina. Ofera oare alte beneficii sau totusi durabilitatea este in medie mai mare?

    Va multumesc anticipat pentru raspuns! Sunt in mare dubiu in legatura cu ce sa cumpar pentru a-mi vopsi un gard de brad.

    Dana

    • Buna ziua!
      Multumesc pentru aprecieri!
      Rezistenta finisajului de exterior depinde si de pozitia obiectului. Gardul este cel mai afectat, stand direct in ploaie si soare. Din acest motiv rezistenta finisajului gardurilor este cea mai scazuta. Probabil ca acesta a fost motivul pentru care reprezentantul ICA va spus ca va reziste doar 3 ani. Din informatiile mele ICA are oserie de produse pentru exterior cu rezistenta foarte buna, de peste 10 ani. Dar cum am spus, din cauza expunerii, rezistenta aceluiasi produs poate fi diferita. Finisajul ferestrelor aceleiasi case cedeaza diferit, daca un ele sunr spre sud si altele spre nord.
      In ceea ce priveste diferenta dintre rpodusele profesionale, cum sunt cele de la ICA si cele de bricolaj, ea exista cu adevarat. In acest sistem este insa important si modul de pregatire al lemnului si modul de aplicare. De aceea recomand pentru proiectele de bricolaj produse special create. Produsele profesionale,folosite incorect, pot avea rezistenta mai scazuta decat cele de bricolaj.
      In ceea ce priveste gardul, eu recomand pentru gard lazuri pe baza de ulei sau ceruri hidrodiluabile (cred ca reprezentantul ICA un astfel de produs v-a recomandat). Sunt produse cu rezistenta in timp mai scazuta, dar refinisarea se face foarte usor, doar aplicand un alt strat, fara slefuire sau alt gen de pregatire. Reaplicarea trebuie facute o data la 2-3 ani sau atunci cand lemnul nu mai are acel luciu matasos dat de ulei sau ceara si capata un aspect uscat.
      Sper sa va fi fost de ajutor.
      Toate cele bune!

  • buna seara dna Mihaela,
    fiti amabila, ma confrunt cu urmatoarea situatie: trebuie sa extind in exterior marginea de sus a unui balcon cu 12cm pentru a ajunge la nivelul balustradei sa-l pot inchide cu termopan.(marginea de sus este din beton armat.balconul este expus la soare puternic, ploaie sau ninsoare, dupa sezon. Ma gandeam la un dulap(grinda, nu stiu termenul exact) de lemn fixat cu prezoane de partea superioara a balconului iar zona deasupra,exterioara a lemnului acoperita de tabla.problema este ca la partea superioara a dulapului nu se mai poate interveni dupa montare. Ce esenta de lemn si ce solutii tehnice si de intretinere mi-ati putea recomanda?
    Va multumesc foarte mult si felicitari pentru ceea ce faceti.

    • Bună ziua!
      Mulțumesc pentru aprecieri!
      După părerea mea, cel mai potrivit ar fi o grindă din pin (rășinoase). Pentru o stabilitate mai mare folosiți o grindă încleiata (mai multe straturi de lemn încleiat) pentru exterior (se găsesc în centrele cu materiale de construcții). Lemn foarte rezistent la exterior este salcâmul și stejarul. Sunt însă mai scumpe și mai greu de găsit.
      Dacă grinda este acoperită cu tabla, o protecție cu ulei de in este foarte bună. Dacă nu este acoperită va fi greu de întreținut pentru că orice finisaj ați folosi este nevoie de întreținere și chiar de refacere după câțiva ani.
      Pentru a evita problemele soluția tehnică trebuie să fie astfel găsită încât lemnul să fie ușor înclinat pentru a nu permite apei să se acumuleze și să băltească. De asemenea, lemnul trebuie montat astfel încât să permită aerului să circule. Astfel, dacă se udă sau apare condensul, se usucă fără urmări.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua. As avea nevoie de un sfat cat mai rapid posibil daca se poate va rog. Urmeaza sa cumpar lemn pentru constructia acoperisului, grinzi, scanduri, leturi, etc. De unde cumpar e depozitat afara la soare. Intrebarea ar fi cand e bine sa fie cumparat? Acoperisul o sa il fac prin maxim luna august dar l-as cumpara acum. Ce imi recomandati?

  • Buna ziua,

    Doresc sa renovez solul casei mele, parterul datind de la 1930 . Casa e din zidarie portanta, pe fundatii din beton ( cam 120 cm), probabil fara strat de rupere a capilaritaii. Teren : argila nisipoasa. La parter, parchetul (in solzi de peste) este fixat pe grinzi din lemn, pe pamint batut. In zonele in care parchetul a fost acoperit de mobile masive timp indelungat, grinzile au putrezit si parchetul s-a lasat.
    As dori sa refac exact acelasi sistem, dar sa assez grinzile pe un strat de pietris monogranular de 10 cm.
    Puteti sa ma sfatuiti va rog :
    Din ce esenta de lemn sa fie grinzile
    Ce tratament trebuie aplicat ( anti umiditate, insecte)
    Sa prevad carton asfaltat local sub grinzi, e destul? Daca assez o folie continua ce tip de folie lasa vaporii/ umiditatea sa circule ( permeabila ) – un geotextil ?
    Pe grinzi vreau sa pun un parchet triplustratificat din stejar ( nu pot utiliza vechiul parchet).
    Pentru asta trebuie batuta dusumea ca support si apoi parchetul as dori sa-l pun flotant pe un strat de pluta ( care e permeabil la vapori din cite citesc pe fisa tehnica). Acest complex de materiale noi ramine destul de permeabil ? Principiul vechii podele fiind ca eventuala umiditate se evacueaza in mod difuz prin aces sol din lemn ventilat si permeabil.
    Pot sa folosesc in loc de dusumea placi de OSB fixate pe grinzi ca support sau risc sa creez o bariera in calea vaporilor care nu va lasa sa se ventileze umiditatea din sol ? Parchetul si suportul va fi pus la o distanta de cca 1 cm fata de perete, pe tot perimetrul, care se va acoperi cu plinta. Cred ca aceasta va permite o circulatie de curenti de aer.

    Recapitulez straturile :
    1. Pamint
    2. 10 cm pietris monogranular
    3. Carton asfaltat sub grinzi sau folie permeabila peste tot
    4. Grinzi din lemn la 40 cm interax
    5. Dusumea sau placi OSB
    6. Fono si termoizolatie din pluta ( min. 4 mm)
    7. Parchet triplustratificat stejar, flotant

    Va multumesc pentru orice sfat imi puteti da!

  • Buna seara,
    Am 20 mp terasa exterioara dar acoperita, din palanca de brad rosu gros de 50mm , expus la soare si partial ploaie cand e vant .ce tratament ar fi indicat ? Multumesc !

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână