Case Finisare DIY Tehnici de Finisare Tehnici prelucrare lemn

Soluție împotriva lemnului înnegrit și a mucegaiului de pe lemn, pereți, piatră, marmură

Mucegaiul este o aparitie neplăcută în interiorul sau pe exteriorul caselor, pe lemnul cu care casa este placată, pe piatră, gresie sau marmură. Petele negre, verzi sau albastru închis sunt inestetice și pot fi periculoase pentru persoanele sensibile, predispuse la alergii. La interior, mucegaiul apare frecvent în casele vechi, umede, neaerisite, dar și în cele noi unde nu s-au respectat timpii necesari eliminării umidității din pereți, unde există ferestre tip termopan, dar nu și aerisire corespunzătoare, unde izolarea nu a fost bine gândită sau executată. Zonele negre apar în colțuri, în spatele mobilierului, în baie sau bucătărie și sunt însoțite de un miros specific, de pământ umed. Uneori apare doar mirosul, o certitudine a faptului că undeva, ascuns vederii, el există. La exterior, se dezvoltă acolo unde există umiditate ridicată și persistentă: pe marmută și piatră, pe lemnul caselor, al gardurilor, pe foișoare sau pergole. Mucegaiul trebuie îndepărtat pentru că persistența lui poate duce la probleme de sănătate pentru locuitorii casei sau poate distruge materialele pe care se dezvoltă la exterior. O soluție eficientă este Bochemit Antimucegai, distribuită de Deposib Expert. Poate fi folosită și pentru cutățarea lemnului exterior înnegrit de vreme sau al caselor și cabanelor din bușteni.

solutie antimucegai si lemn innegrit bochemit deposib

Ce este și cum se folosește Bochemit Antimucegai

Bochemit Antimucegai este un produs lichid formulat pentru a ataca și îndepărta mucegaiul apărut atât în interiorul, cât și în exteriorul locuinței. Are acţiune antibacteriană și dezinfectantă, cu efect vizibil foarte rapid. Este recomandat pentru îndepărtarea diferitelor tipuri de mucegai care apar în gospodărie. Poate fi folosit pentru îndepărtarea mucegaiului apărut pe pereţi şi tencuieli, pe placări cu piatră, marmură și granit, pe lemn, țiglă, gresie, sticlă sau silicon. De asemenea, are efect de decolorare putând fi folosit pentru revenirea la aspectului inițial în cazul lemnului și elementelor din lemn înnegrite de acțiunea razelor UV ale soarelui.

Se aplică cu ușurință, nediluat și are efect foarte rapid. Este recomandată folosirea mănușilor, a ochelarilor și a echipamentului de protecție. Cea mai eficientă aplicare este cu pompa de pulverizare pentru că poate ajunge în cele mai ascunse locuri. Substanța chimică de bază este hipocloritul de sodiu, recunoscută pentru acțiunea eficientă împotriva mucegaiurilor. Poate fi folosit fără probleme pentru îndepărtarea mucegaiului de pe pereți, tavane și pardoseli, din jurul chiuvetelor și a căzilor, de pe tigla caselor, de pe amenajările exterioare cu lemn, piatră, granit sau marmură. Trebuie evitată folosirea pe textile colorate, metal sau pe lemn băițuit pentru că are efect decolorant și oxidativ. În cazul lemnului lăcuit sau uleiat trebuie testat înainte pe o zonă ascunsă, pentru a nu altera eventualii coloranți care se pot descompune sub acțiunea hipocloritului.

Produsul are și un puternic efect dezinfectant. El poate fi folosit în combaterea coronavirusului SARS CoV-2 fiind foarte bun pentru dezinfectarea suprafețelor. În acest caz se folosește diluat 1:9 cu apa (o parte dezinfectant la 9 părți apă). Efectul dezinfectant este folosit și la tratarea paleților folosiți pentru transportul alimentelor. În acest caz paletul este imersat în soluție de Bochemit Antimucegai.

Bochemit Antimucegai este fabricat de divizia Bochemit a grupului ceh Bochemie, cunoscut producător de substanțe chimice pentru fabricarea dezinfectanților necesari spitalelor, a bateriilor auto sau protecțiilor textile. Divizia Bochemit a grupului s-a format în 1968, fiind dedicată tratării și protejării lemnului. În România, produsele Bochemit sunt distribuite de Deposib Expert și de distribuitorii autorizați. Produsul se găsește în ambalaje de 0,5, 5, 15, 50 și 500 kg. O cantitate de 5 kg poate trata, folosit nediluat, între 30 și 60 m². Ambalajul de 0,5 kg are pulverizator inclus.

solutie mucegai si lemn innegrit bochemit deposib

Curățarea lemnului neprotejat înnegrit și a caselor din bușteni cu soluție antimucegai

Bochemit Antimucegai este o soluție apreciată pentru curățarea lemnului înnegrit de vreme. Lemnul care a stat la exterior fără a fi protejat cu ulei sau lazuri sau cel care nu a fost îngrijit corespunzător după ce a fost protejat capătă în timp o culoare gri închis. Este un efect cumulat al mucegaiului ce apare din cauza umiditații crescute persistente din lemn și al radiației UV care-l afectează, schimbându-i culoarea. Este cazul gardurilor, al caselor placate cu lemn, anexelor din lemn, foișoarelor sau pergolelor. Uneori, după montare, lemnul este lăsat așa în ideea că protejarea va fi făcută peste câteva luni. Doar că, în acest timp, culoarea lemnului se schimbă.

Curățarea cu Bochemit Antimucegai este foarte eficientă, revenirea la culoarea originală fiind rapidă, în aproximativ 30 minute de la aplicare. Uneori, dacă înnegrirea este puternică, trebuie făcute 2-3 aplicări pentru ca lemnul să revină la culoarea inițială. Trebuie să știți însă că eficiența soluției scade pe măsută ce timpul în care lemnul a stat neprotejat crește. Rezultatele bune se obțin dacă acest timp este sub 2 ani. După curățare, se recomandă ca lemnul să fie lăsat căteva zile înainte de a aplica orice alt tratament, pentru ca soluția să se evapore. Apoi, pentru prevenirea atacului mucegaiului, ciupercilor și insectelor poate fi tratat cu Bochemit Opti F+. Pentru protecție înpotriva umidității și a radiației UV poate fi folosit Uleiul Protector Bochemit Estetik

Bochemit Antimucegai este eficientă și pentru cutățarea lemnului în cazul caselor din bușteni sau lemn rotund, lemn care nu este tratat în uscătoare înaintea folosirii. Astfel de case au nevoie de timp pentru ca lemnul să se usuce, iar casa să se așeze. În acest timp lemnul își schimbă însă culoarea. Tratat cu Bochemit Antimucegai lemnul revine la culoarea inițială în doar 30 minute de la aplicare.

solutie antimucegai si lemn innegrit bochemit deposib

Ce este și de ce apare mucegaiul

Mirosul pe care îl simțim când în casă este mucegai este asemănător ciupercilor și asta pentru că mucegaiul este o ciupercă. De fapt sunt mai multe tipuri de ciuperci care au ca manifestare apariția petelor verzi, albastre sau negre pe pereți, mobilier, parchet, tavane, tapet, materiale textile, covoare, gresie, faianță sau alimente. Sunt sute de mii de tipuri de ciuperci care provoacă mucegai și aproape 100 pot fi descoperite în casele noastre. Numitorul comun al acestor ciuperci este înmulțirea prin spori care se răspândesc cu mare ușurință la cel mai mic curent de aer și care determină mirosul caracteristic.

Cauza principală a apariției este umiditatea. Mucegaiului îi place foarte mult umezeala și se dezvoltă foarte bine unde ea este persistentă. Este importantă atât umiditatea provenită din infiltrații sau scurgeri, dar și cea care apare în urma condensului, a umidității crescute din aer. Umiditatea normală a aerului în interiorul locuinței este între 40 și 60%. Când umiditatea crește peste 60%, mai ales între 75 și 90%, se crează condițiile optime pentru apariția și dezvoltarea mucegaiului. La crearea condițiilor optime contribuie și temperatura ridicată.

Cea mai bună soluție pentru ca aceste condiții să aibă loc este aerisirea. Circulația aerului este cea care usucă, care reglează umiditatea. Dacă nu există un sistem de ventilație care să regleze automat nivelul de umiditate în interior, aerisirea trebuie făcută permanent, chiar și în zilele reci de iarnă și mai ales acolo unde umiditatea aerului poate crește în urma activităților zilnice: bucătărie, baie, zona de uscare a rufelor. Aerisirea este foarte importantă în locuințele unde au fost montate ferestre tip termopan pentru că ele asigură o etanșeitate foarte bună și clădirea nu mai are schimb de aer cu exteriorul. Dacă într-o astfel de incintă se gătește iarna fără să se aerisească, pe pereți se va forma condens, mai ales la colțuri unde există de obicei o întrerupere a izolației (dacă casa este izolată termic) și peretele este mult mai rece. Zonele cele mai expuse sunt cele din spatele mobilierului, acolo unde aerul circulă mult mai greu.

Umiditatea este cea care creează condițiile apariției mucegaiului și la exterior. Apa care stagnează pe piatră, gresie sau marmură, umiditatea absorbită în lemn și care, din diferite motive, persistă o perioadă lungă de timp, au ca urmare acoperitea lor cu pete negre sau verzui. Dacă mucegaiul nu este îndepărtat și condițiile favorabile persistă, el continuă să se dezvolte intrând în profunzimea suportului pe care s-a fixat și astfel apar crăpăturile în piatră sau marmură sau poate duce la putrezire, în cazul lemnului. Lemnul protejat este mult mai puțin expus mucegaiului, dar dacă umiditatea stagnează (zonele umbrite din nord, o placare care nu lasă aerul să circule, baza construcției unde apa este prezentă permanent), poate apărea mucegai și pe lemnul protejat.

solutie mucegai si lemn innegrit bochemit deposib

Prevenirea apariției mucegaiului este cea care vă scapă de probleme.

Soluțiile de eliminare a mucegaiului nu au efect preventiv, așa că, dacă nu eliminați cauza, după o perioadă va apărea din nou. Este bine să vedeți care este cauza de la primele semne pentru că efectele asupra celor din casă sunt neplăcute, mai ales în cazul copiilor, bătrânilor și a celor predispuși la alergii. Efectele sunt de la ochi iritați, pete pe piele, curgerea nasului, până la oboseală, dureri de cap sau afectarea plămânilor.

Gândirea și montarea corectă a izolației casei, instalarea sistemelor profesioniste de ventilație cu control asupra temperaturii și umidității aerului atunci când casa este bine izolată termic, aerisirea constantă a casei, încălzirea corectă sunt doar câteva dintre soluțiile care duc la eliminarea apariției mucegaiului. Nu montați mobilier de mari dimensiuni pe pereții exteriori, mai ales dacă nu sunt izolați termic. Nu lăsați apa să băltească pe cadă, chiuvetă, la duș sau pe sub ele. Construiți astfel încât să aveți acces ușor acolo unde apa ar putea ajunge întâmplător. Nu blocați circulația aerului, este cel mai eficient mod de a usca zonele afectate de umiditate.

Și nu în ultimul rând, lucrați cu profesioniști dacă trebuie să izolați casa sau apartamentul sau când înlocuiți ferestrele cu unele eficiente (cu 2 sau 3 straturi de sticlă). Dacă nu sunt bine făcute, pot să vă aducă mai multe probleme decât aveați înainte.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian