Deco&Design Uși Ferestre

Obloane din lemn

Dacă vă plac casele vechi și vă plimbați pe străzi laturalnice admirându-le, cu siguranță ați observat că multe dintre ele au obloane. Din păcate, acest detaliu care înfrumusețează și particularizează casele este întâlnit din ce în ce mai rar, preferându-se alte modalități de protecție și acoperire a ferestrelor.

sursa foto: shutterland.com
sursa foto: shutterland.com
Mici uși de lemn pentru ferestre

Practic, obloanele sunt un fel de ușițe care dublează și protejează ferestrele. Scopul lor este de a proteja casa de lumina excesivă sau de condițiile atmosferice neprielnice (ploi, furtuni, zăpadă). De asemenea, obloanele asigura securitatea casei îmbunătățind în același timp și estetica clădirii.

Obloanele pot fi montate atât în exteriorul, cât și în interiorul clădirilor.

sursa foto: vixenhill.com
sursa foto: vixenhill.com
Tipuri de obloane

Nu toate obloanele sunt la fel. Unele acoperă total fereastra când sunt închise, asigurând un întuneric total în încăpere, altele sunt construite astfel încât lumina să pătrundă parțial sau total. Pot fi și doar simple blaturi de scânduri alăturate și prinse pe o altă scândură transversală sau construcții asemănătoare ferestrelor. În locul sticlei sunt lamele din lemn verticale sau orizontale care lasă lumina să intre în camere. Lamelele pot fi fixe sau mobile.

Obloanele interioare sunt prinse de tocul ferestrei în interiorul camerei. Ele se deschid spre interior permițând astfel accesul la fereastră și intrarea luminii în cameră. Pot fi dintr-o singură bucată pe fiecare parte sau din două bucăți care se deschid și se închid independent. Sunt finisate în armonie cu restul camerei, fiind parte din decor. Fiind supuse acțiunii directe a soarelui se folosesc culori rezistente la lumină.

La exterior, obloanele au fost construite inițial pentru controlul luminii, a vieții private și ca protecție împotriva intemperiilor. Ulterior au căpătat și un rol decorativ. Ele pot fi simple, austere, doar din lemn, prinse în balamale de tocul ferestrei sau de dispozitive speciale montate pe perete sau mai elaborate, cu decorațiuni traforate și elemente de feronerie rustică (balamale mari, buloane, ivăre pentru închidere).

Lemnul din care sunt realizate este lemn mai dur, cu conținut de taninuri care-l fac rezistent la atacul insectelor (stejar, cedru, mahon, teck, salcâm), dar și lemn de pin sau alte rășinoase. Materialele cu care se finisează trebuie să fie speciale pentru a rezista exterior.

Culorile obloanelor sunt specifice tipului casei sau locului unde este amplasată casa. Casele vechi au obloane rustice, în culori asemănătoare cu ușile și ferestrele sau într-un contrast plăcut cu ele. Obloanele caselor de la mare înviorează casa, mai ales când pereții casei sunt vopsiți alb. Ele se vopsesc în culorile mării, ale cerului, sau în culori vii și vesele. La munte obloanele devin mai sobre, sunt colorate verde sau nuc închis, integrându-se astfel în decor.

sursa foto: shutterlyfabulous.com
sursa foto: shutterlyfabulous.com
sursa foto: minimalisti.com
sursa foto: minimalisti.com
sursa foto: minimalisti.com
sursa foto: minimalisti.com
sursa foto: etsy.com
sursa foto: etsy.com

 

sursa foto: minimalisti.com
sursa foto: minimalisti.com

Casele cu obloane din lemn au un fel de eleganță discretă, de noblețe. Lemnul reușește și de data asta să dea frumusețe, personalitate și căldură caselor, să ne atragă atenția si să ne bucure privirea.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian