Echipamente de Vopsit

De ce se strică mai des pistoalele de pulverizare când se folosesc grunduri albe?

Marii producători de mobilier se confruntă continuu cu o piață externa exigentă, care impune prețuri tot mai mici, piață de care trebuie să țină cont daca vor să rămână în joc. Mulți dintre ei aleg calea corectă – retehnologizarea – atât pentru prelucrarea lemnului, cât și pentru finisarea mobilierului. Liniile de finisare cu pistoale de pulverizare automate asigură o calitate constantă a peliculei, reduc pierderile și costurile cu manopera. Dar presiunea continuă pe prețuri se vede și în negocierile pentru materialele auxiliare, lacurile și vopselele fiind direct vizate. Și așa apar unele produsele economice cu care se obțin pelicule la fel de frumoase și cu rezistențe bune. Numai că, pistolele de pulverizare de pe liniile automate ajung să se defecteze mult mai repede. De ce? La aceasta întrebare încerc să raspun mai jos.

Linie de pulverizare Cefla cu pistoale Sames Kremlin
Modificări ale materialelor de finisare care afectează parametri pistolului de pulverizare

Este greu de înțeles ce se întâmplă când, dintr-o dată, duzele și tijele pistoalelor cedează mai des comparativ cu alte perioade și este nevoie de înlocuire pentru o producție de calitate. Cum pare că nimic nu s-a schimbat între timp, concluzia este că pistoalele sunt de vină. Uneori însă poate fi de vină grundul sau lacul folosit. Chiar dacă produsul rămâne același pot fi schimbate materiile prime incluse.

Presiunea pe prețuri determină producătorii de lacuri si vopsele să găsească materii prime mai ieftine. Fiind de bună credință, ei vor să pastreze calitatea finală a peliculei și rezistența ei mecanică și fizico-chimică. Un produs de finisare are în compoziție rășini care-i determină proprietățile de bază (acrilice, ureice, esterice), solvenți, materiale auxiliare care determină anumite proprietăți (întindere, tixotropie) și materiale de umplere. Pentru a nu altera proprietățile de bază ale produsului, singurele care pot fi înlocuite sau modificate sunt materialele de umplere.

Astfel de modificări, care nu necesită schimbarea numelui sau a codului produsului, se fac mai ales la grundurile și vopselele hidrodiluabile albe sau colorate. Talcul, creta sau alte mateiale de umplere pot fi înlocuite cu materiale similare, mai ieftine. Principalele calități ale produsului nu se schimbă. Granulele noilor materiale de umplere pot fi însă mai dure, mai abrazive. Apar astfel modificări ale parametrilor duzelor pistoalelor de pulverizare, în special cele care lucrează în sistem Airmix și a altor părți componente care vin în contact direct cu produsele de finisare.

Ca urmare, pistoalele folosite vor avea mai mult de suferit dacă nu sunt confecționate din materiale rezistente. Firmele producătoare de pistoale și echipamente de pulverizare s-au adaptat noilor condiții și produc pistoale speciale, mai rezistente, pentru grunduri și lacuri albe hidrodiluabile. Pistoalele Airless automate ASI 24 și ASI 40 de la Sames Kremlin sunt astfel de produse.

pistoale de pulverizare

Pistoale de pulverizare Sames Kremlin cu rezistență sporită

ASI 24 și ASI 40 sunt pistoale de pulverizare recomandate pentru aplicarea materialelor dure și/sau a celor abrazive. Le găsiți și în țară la distribuitorul firmei franceze, Falk Consulting. Principalele avantaje ale acestor pistoale sunt:

  • constructia simplă cu un număr redus de componente;
  • durabilitatea;
  • cost redus de întreținere,
  • compact și ușor;
  • se curăță și se schimbă ușor.

Lucrează în sistem Airless ceea ce le face foarte potrivite pentru fabrici unde este nevoie de productivitate mare. Atomizarea produsului de pulverizat este foarte fină și fluxul de material continuu și constant. Rezultă o peliculă de bună calitate chiar dacă produsul aplicat este dur sau abraziv.

Rezistența pistolului e dată de folosirea oțelului pentru trecerile interioare, duză și tije tratate pentru a rezista la abraziune.  Vârful tijei care închide orificiul duzei este din carbură de nichel, asigurând constanța jetului chiar dacă se folosesc produse dificile cum sunt cele UV sau grunduri hidrodiluabile cu umpluturi abrazive. Duza este montată direct pe diafragma pistolului, fara altă piesă intermediară.

Un astfel de pistol de pulverizare, chiar dacă la început poate părea scump, este o investiție bună pentru că asigură folosirea lui îndelungată cu o calitate constantă a peliculei. Defectarea duzei pistolului, la un debit mare și o viteză de deplasare a liniei de finisare de câțiva metri pe minut, înseamnă un numar mare de piese stricate. Și dacă acest lucru se întâmplă des înseamnă pierderi mari de materiale și timp. De aceea cred că și în industrie se potrivește foarte bine filosofia englezului care spune că este prea sarac pentru a-și cumpăra o haină ieftină. Abordând astfel lucrurile sunt șanse reale de a putea scădea costurile de producție și a intra pe piața externă de mobilier cu prețuri competitive.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian