Când am scris despre finisarea lemnului cu uleiuri naturale, planul inițial a fost să tratez cele 2 finisaje, ceară și ulei, împreună. Totuși, în ciuda faptului că par foarte asemănătoare, sunt diferite și doar dezvoltându-le pe fiecare în parte pot face o prezentare corectă și cuprinzătoare.
Finisarea lemnului cu ceară este cunoscută și folosită de multă vreme. Sunt situații când este bine să se folosească ceara și altele când nu este recomandată. Cred ar trebui să cunoașteți aceste situații în momentul când vreți să folosiți ceara pentru lemn.
Ceara naturală pentru lemn, ceara de carnauba sau ceara sintetică
Cerurile care se folosesc acum sunt amestecuri de ceruri naturale și artificiale dizolvate în solvent. În trecut era folosită ceara de albine. Acum, ceara ca atare, este folosită foarte rar. Se folosește însă în amestecuri.
O altă ceară naturală folosită în finisarea lemnului este ceara de carnauba, un palmier din Brazilia. Aceasta este mult mai dură și este folosită pentru obținerea lumânărilor decorative și a produselor de lustruire pentru mașini. Se folosește în amestec cu ceara de albine ca produs natural pentru finisarea lemnului.
Produsele care se găsesc în mod obișnuit sunt amestecuri de ceruri naturale cu parafine rezultate în urma procesului de distilare a petrolului. Ele sunt atât în formă solidă, mai greu de aplicat, fiind uneori nevoie de metode speciale de aplicare sau sub formă de pastă, aplicarea fiind în acest caz mult mai simplă.
Recomandări când folosiți ceara
Contrar a ceea ce mulți cred, ceara nu este o bună alegere atunci când este vorba despre protejarea lemnului. Dintre materialele folosite are cea mai scăzută putere de protecție, atât la apă, cât și la acțiuni mecanice, termice și chimice.
Este adevărat, ceara a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru protejarea lemnului, dar la vremea aceea nu exista alternativă. Între timp au apărut lacurile, mai întâi cele nitrocelulozice, apoi cele poliuretanice, acrilice, etc, care au protejat mult mai bine lemnul.
Uleiurile, în schimb, protejează mai bine lemnul decât o face ceara. Atenție, este vorba de lemnul natur, netratat cu altceva înainte de ceruire!
Ceara aplicata pe lemn nu formează peliculă, cum fac lacurile si nici nu intră foarte bine în lemn, ca uleiurile. Fără peliculă, rezistența la acțiuni mecanice este foarte redusă. Și rezistența la temperatură este scăzută.
În general, amestecul de ceruri folosite pentru finisare se înmoaie în jurul temperaturii de 140 grd.C. La această temperatură, chiar și o ceașcă cu cafea fierbinte va lăsa urme pe o masă finisată cu ceară.
Cerurile sunt dizolvate în solvenți. În trecut solventul folosit era terebentina. Acum se folosește toluen sau white spirit. Fiind solubile în solvenți sunt foarte vulnerabile atunci când alcoolul – un solvent recunoscut – vine în contact cu suprafața ceruită. Și acest lucru se poate întâmpla oricând, prin simpla vărsare a unui pahar cu pălincă, să zicem.
Totuși, există anumite finisaje speciale care se realizează cu ceară direct pe lemnul natural. Sunt, în general, finisajele rustice (de exemplu, finisajele rustice franțuzești) realizate pe lemn mai dur, rezistent, de tipul stejarului, al frasinului sau pinului. De altfel, lemnul dur se pretează mult mai bine la ceruire.
Când eram mică stăteam într-un apartament care avea pe jos parchet din stejar masiv. Mi-amintesc că în fiecare an, vara, înainte de a pleca în concediu la mare, părinții mei îl spălau cu „petrosin” (white spirit), după care îl ceruiau și-l lustruiau. Se păstra foarte bine până vara următoare. Drept e că era protejat cu covoare și nu prea aveam voie încălțați în casă.
Cum se aplică ceara pentru lemn
Aplicarea cerurilor se face cu cârpa de bumbac sau cu pensule și perii. Se recomandă aplicarea unui strat subțire. Dacă mai este necesar se aplică încă un strat subțire după uscarea primului. De fapt, regula la aplicarea cerii este: mai puțin înseamnă mai mult.
Chiar dacă se aplică un întreg tub de ceară, el va fi îndepărtat la lustruire, iar cantitatea rămasă va fi la fel ca atunci când s-a aplicat un strat subțire. De aceea trebuie aplicate straturi subțiri care sunt lăsate să se usuce, după care suprafața este lustruită cu cârpa de bumbac sau lână de oțel foarte fină, dacă suportul este mai rugos (mobilă rustică, lemn recuperat, structurat, etc).
Spre deosebire de aplicarea direct pe lemn, ceara este o foarte bună variantă pentru aplicare peste un strat de lac, pentru împrospătarea mobilei vechi sau pentru efectul de îmbătrânire al mobilei. Aplicând peste lac un strat de ceară care apoi este lustruită, mobilierul capătă un tușeu foarte plăcut și un luciu natural foarte frumos. În plus, orice mică zgârietură sau imperfecțiune este rezolvată folosind ceara ca strat final.
Pentru piese vechi de mobilier sau pardoseli vechi, o variantă de împrospătare a finisajului este ceruirea. De fapt, majoritatea produselor de îngrijire a mobilei și parchetului (de tipul Pronto) au în compoziție ceruri. Ceara se aplică după ce mobila (pardoseala) din lemn a fost curățată foarte bine, după care se lustruiește.
Ceara este folosită pentru efectul de îmbătrânire (antichizare a mobilei) a lemnului
Ceara se folosește și pentru îmbătrânirea artificială a mobilei. Se folosește în general ceara colorată, iar alegerea nuanței sau a culorii se face astfel încât efectul să fie cât mai credibil, cât mai natural.
Acest efect cu ceară arată foarte bine pe mobilier finisat opac, în diverse culori. Ceara se aplică ca de obicei cu cârpa, după care este șters surplusul și se face lustruirea. În locurile greu accesibile va rămâne mai multă ceară ceea ce va da un efect de patinare.
Ceara este strat final de finisare
De reținut este că peste ceară nu mai poate fi aplicat nici un altfel de finisaj, nici măcar ulei. De aceea, dacă se dorește refinisarea unei mobile care a fost curățată ani de zile cu Pronto, trebuie mai întâi să se îndepărteze stratul de ceară acumulat. Altfel lacul nu va prinde și va aluneca pe stratul de finisaj existent.
O altă recomandare este aceea de a nu aplica ceară peste finisaje hidrodiluabile. Există riscul ca solvenții din amestec sa atace în mod iremediabil stratul de lac.
În concluzie, finisarea cu ceară este foarte utilă atunci când ceara se aplică peste un alt strat de finisaj sau când ajută la obținerea finisajelor antichizate. Nu este recomandabil să se aplice direct pe lemn pentru că protecția este foarte redusă, iar peste ceară nu se mai poate aplica nimic altceva.
Comentariile voastre sunt bine primite mai jos. Distribuiți articolul dacă îl considerați util. Mulțumim.
Excelent articol! multumesc frumos pentru informatii!
As dori sa intreb, daca eu cumpar, sa zicem, un dulap, fabricat din lemn de molid finisat numai cu ceara, pentru ca nu am buget pentru finisaje mai bune, dar , mai tarziu, incerc sa ii aplic eu o ceara cumparata din comert (marca Borma Waschs) sau o culoare cretata aceeasi marca Borma, ce trebuie sa fac?
Multumesc!
Daca trece mai mult timp pana sa faceti receruirea, ar trebui sa slefuiti usor suprafata cu hartie abraziva cu granulatia 280 sau 320 sau cu bureti abrazivi fini, pentru a indeparta impuritatile si murdaria adunata in timp, dupa care ceruiti fara probleme. Se poate aplica ceara peste ceara. Nu puteti aplica insa lac sau vopsea peste ceara pentru ca nu are aderenta. Culoarea cretata, daca nu este si ea pe baza de ceara sau nu va spune producatorul ca poate fi data peste ceara, nu riscati pentru ca nu va avea aderenta si mai mult stricati. Ca sa aplicati o vopsea normala, ar trebui sa indepartati cat mai bine ceara prin slefuiri repetate si spalare cu diluant.
Va multumesc si eu pentru aprecieri.
Toate cele bune!
Sunteti extraordinara, doamna!
Multumesc si o zi minunata!
Sa inteleg ca ceara pe baza de apa din comert nu este o solutie asa buna pentru un gard din scandura netratata si nefinisata?
Buna ziua,
Este mai putin buna comparativ cu un ulei pentru exterior, dar poate fi folosita. Va trebui sa reimprospatati finisajul anual (maximum la 2), pentru ca ceara, pentru ca nu intra adanc in lemn, asa cum face uleiul, este „spalata” mai repede de ploi de pe suprafata lemnului. Pentru gard insa este o varianta mai buna decat lacul, pentru ca, in cazul aparitiei crapaturilor in lemn, lacul crapa si el si se scorojeste, pe cand ceara, nefacand pelicula, nu se vede urat.
Toate cele bune!
Buna ziua,
Multumim pentru articol.
O intrebare, pot aplica ceara pe un lemn care in prealabil a beneficiat de tratament cu sapun? Intreb in ideea in care, inteleg ca oricum peste acea suprafata mai greu de aplicat lac si nu-mi ramane decat ulei sau ceara. Va multumesc,
Buna ziua,
In general, peste tratamentul cu sapun se da tot sapun. Ceara este un material de amestec, cel putin cea care se gaseste in comert. S-ar putea sa aiba solventi sau alte substante care sa atace stratul de sapun sau sa existe incompatibilitate intre cele doua straturi. In plus, ceara schimba culoarea lemnului spre deosebire de sapun.
Toate cele bune!
Buna seara! Ce recomandați pentru finisarea unei suprafețe din furnir folosite in cadrul unui instrument de percuție ce se atinge/lovește cu mana? Mulțumesc anticipat!
Buna seara,
Incerc sa gandesc logic, pentru ca nu am mai lucrat cu instrumente de percutie. Am colaborat in trecut cu o fabrica de instrumente muzicale, dar era vorba despre finisarea chitarelor si a altor instrumente cu coarde. In cazul dumneavoastra cred ca lacul ar trebui sa fie elastic pentru a nu se sparge in timp din cauza socurilor mecanice. Cred ca cel mai potrivit este un lac hidrodiluabil monocomponent. Este elastic iar moleculele monomerului sunt foarte bine angrenate in interiorul peliculei (daca se deslipeste de pe stratul inferior se ia ca o piele). Sper ca sugestia sa va fie de ajutor.
Toate cele bune!
Bun ziua!
Ce-mi recomandati va rog pentru protejarea unui blat de bucatarie realizat din fag (are 4cm si este imbinat in dinti).
A fost dat cu lac pe baza de apa (3 straturi).
Initiam l-am gandit sa-l acopar cu rasina epoxidica dar devenea prea lucios. M-am gandit apoi sa il dau cu ceara insa dupa ce am citit articolul nu mai sunt asa sigur.
Multumesc!
Buna ziua,
Ceara nu este o solutie pentru un blat de bucatarie, pentru ca este putin rezistenta, atat mecanic cat si la temperaturi ridicate. Daca doriti o rezistenta mecanica ridicata puteti aplica peste lacul deja dat un strat de lac pe baza de apa pentru parchet. Se aplica usor (cu trafaletul) si nu veti avea problme de incompatibilitate. Inainte de aplicare slefuiti usor stratul existent pentru a avea aderenta. Lacul pentru parchet se gaseste si cu grade de luciu mai scazute, chiar foarte mate (total fara luciu, grad de luciu sub 10).
Din punctul meu de vedere o protectie pentru un astfel de blat ar fi fost uleiul. Aspectul este foarte natural si este protejat la apa, insa protectia la actiuni mecanice este mai mica.
Toate cele bune!
Fara sa fi citit instructiuni de vreundeva, am tratat cu ceara cu ani in urma (vreo 12) o planseta de bucatarie din brad, pentru framantat si intins aluat, si-un tocator din fag. Ceara curata de albine, aplicata cu panza de sac, dar, in loc de aplicare solida, topita cu suflanta cu aer cald, asa incat in timpul aplicarii ceara era lichida, si suprafata lemnului se incalzea binisor.
Ambele, si tocatorul si planseta, au prins destula folosire pana in prezent. Tocatorul e folosit in mod frecvent pentru branze mucegaite, planseta cre’ c-a si uitat toate prajiturile ce-au fost preparate pe ea. Cu toate astea, pe ambele ceara rezista, materialul fiind vizibil hidrofug si fagul cel putin in mod vizibil mai rezistent la cutit decat lemne de fag netratate in vreun fel, sau tratate cu ulei.
Gandeala mea, desi n-am stat sa ma uit la microscop: cum ceara la aplicare era lichida, desi fara solvent, si lemnul binisor incalzit, la racirea lemnului ceara a intrat in profunzime, macar cateva fractiuni bune de milimetru, in lemn, umpland golurile care altfel ar contine aer. Aia face ca ceara sa nu dispara de la uzura, si sa tina porii lemnului bine inchisi, stratul de ceara ducandu-se doar odata cu uzarea lemnului in care e prinsa ceara. Daca asta e fenomenul, m-as astepta ca si la un gard, o suprafata de mobila sau alte suprafete mai expuse ceara solida, fara solvent, aplicata in stare topita, cu incalzirea suprafetei, sa dea un finisaj destul de rezistent in timp.
Buna ziua,
@Gandeala@ dumneavoastra a fost foarte buna. Intr-adevar se foloseste ceara naturala de albine topita pentru a finisa lemnul. Lemnul astfel finisat se comporta bine in timp si este protejat impotriva umiditatii. Problema apare atunci cand intervine temperatura. Finisajul cu ceara nu este rezistent daca pe acel lemn vor fi puse obiecte fierbinti. De exemplu nu se recomanda un astfel de finisaj pentru boluri din lemn in care poate fi pusa supa fierbinte. Pentru gard e o solutie foarte buna, la fel ca finisarea cu ulei. Trebuie reimprospatat din cand in cand, dar se comporta bine.
Toate cele bune!
Buna seara….o adresa de e-mail se poate?
Mugur Mindra – Garant Parchet SRL
Buna seara.
mihaela.radu@cesbrands.ro
Buna seara,
Pentru nevoile proprii, am confectionat o lada din scanduri de brad geluite, fara slefuire ulterioara, mecanica sau cu glaspapir. Scandurile aveau multe noduri, din care o parte au cazut la debitare, iar altele la asamblare. Pentru umplerea golurilor si indreptarea suprafetei am gasit in comert un fel de chit-cutit, de genul celui folosit la indreptarea elementelor de caroserie auto. Nu este ceea ce am vazut pe YouTube (cu eticheta in engleza sau germana), dar sper sa mearga. Timpul de uscare 3-5 ore. Ulterior, am vrut ca, pentru finisarea lemnului natur (nebaituit), sa frec scandurile cu o ceara colorata, asa cum vazusem pe un filmulet de pe acelasi site. Ceara din film arata ca unsoarea consistenta (vasilina). In comert n-am gasit asa ceva, doar ulei de in si lac incolor. In situatia prezentata, ce ma sfatuiti sa fac ? Sa cumpar ceara , la cutie, de pe eBay ?
PS. Lada o voi folosi la interior,in conditii de temperatura si umiditate normale, iar ceruirea este necesara din ratiuni estetice dar si pentru eliminarea rugozitatii lemnului de brad, care nu a fost smirgheluit.
Buna ziua.
Cu ceara nu puteti elimina rugozitatea lemnului. Ceara pe care ati vazut-o in film este probabil o solutie abraziva care are si ceara inglobata. Este un fel de polish. Lada trebuie slefuita pentru a arata bine, altfel o sa va zgariati continuu in ea. Nu este foarte greu sa faceti slefuirea. Cu bureti abrazivi fini puteti inlatura aceste rugozitati, dupa care aplicati ceara pentru protectie, pe care o gasiti in orice magazin de bricolaj (ceara pentru lemn). Cumparand aceea ceara pe eBay veti face, dupa parerea mea, aceeasi munca (frecatul cu ceara este echivalentul slefuirii in alb pe care v-am recomandat-o) iar rezultatul s-ar putea sa va dezamageasca.
In ceea ce priveste nodurile cazatoare, daca ele au fost mari, umplerea golurilor ramase cu chit nu va arata foarte bine (vor fi niste pete mari, uniforme, fara aspect de lemn). De obicei aceste noduri se umplu cu crengi. Practic in gol se introduce fortat o bucata de creanga de dimensiunile golului, dupa care se taie sa fie la nivel cu suprafata lemnului si se slefuieste. Pentru a nu „scadea”, creanga trebuie sa fie cat mai uscata, iar pentru siguranta se poate pune intai adeziv pe ea si apoi se baga in golul nodului.
Chiturile se folosesc de obicei pentru a umple crapaturile din noduri sau din lemn. Tamplarii isi fac de multe ori chiturile singuri amestecand praf de lemn (nu rumegus) cu aracet sau lac nitrocelulozic. Amestecul se pune in fisura, se lasa sa se intareasca, dupa care se slefuieste.
Sper ca informatiile sa va fie de folos.
Toate cele bune!
Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din
domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista
tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
Va multumim!
https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/
Buna ziua. Va felicit pentru rabdarea si atentia acordata noua. Am si eu o intrebare. Am vopsit un dulap din brad cu vopsea acrilica si ulterior l-am pictat cu acelasi tip de vopsea. Mi-ar placea sa-l protejez dupa tot acest efort. Intrebarea mea este cu ce? Lac, ulei sau ceara? Lac am folosit in interiorul sertarelor si are un luciu care parca nu l-as vrea pe toata suprafata lui, chiar daca e pe baza de apa. Oare un ulei sau ceva, care sa nu-mi stearga vopseaua exista? Va multumesc.
Buna ziua.
Puteti folosi lacul cu care ati dat in interior, dar cu un grad de luciu mai scazut (intre 10 si 30 gloss). Lacurile, indiferent de natura, pot avea gradele de luciu intre 0 si 100. Intre 0 si 30 sunt lacuri mate. De exemplu, despre lacul cu grad de luciu 10 spunem ca are efect natural.
Eu as incerca insa cu ceara incolora. Proiejeaza bine si are un tuseu foarte placut. Aplicati ceara cu carpa si intindeti bine sa nu ramana exces. Lasati sa se usuce pana a doua zi si lustruiti. Puteti aplica si 2 sau 3 straturi pentru o protectie mai buna. Lasati sa se usuce intre straturi (min 8 ore). Lustruiti doar la final. Lustruirea o puteti face cu carpa moale de bumbac.
Succes!
Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
Va multumim!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/
Buna ziua! Parchet nou pus si frecat cu partea abraziva a buretelui de vase si detergent ce se mai poate face? schimbat sau exista ceva sa il refac ? Multumesc!
Buna ziua.
Depinde de parchet. Daca parchetul este laminat, desenul lemnului este o imagine imprimata, nu lemn adevarat. Cu buretele ati distrus desenul si nu puteti sa-l mai refaceti. Ar trebui schimbata placa distrusa.
Daca este parchet stratificat, dusumea sau parchet lamelar ar trebui sa gasiti un bait in culoare asemnatatoare si un lac trasparent dur (sau vopsea, in functie de cum a fost finisat parchetul) si se poate repara strict pe locul distrus. Este bine sa apelati la cineva cu experienta.
Toate cele bune!
Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
Va multumim!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/
Buna ziua,
Am o intrebare,
vreau sa imi fac un mic foisor in gradina si sa il acopar cu sindrila, din ce am inteles de la mesterii din zona ca sindrila nu se trateaza, eu as vrea sa o fierb in ulei de in, sau cel putin sa o scufund in ulei de in incins si sa o las la uscat, as avea posibilitatea si cu ulei auto dar se schimba nuanta si mirosul si fiind mai vascos cred ca patrunde mai greu in fibra lemnului.
Este indicat sa tratez sindrila sau nu? si daca da cu ce recomandati ca sa isi pastreze cat mai mult culoarea naturala, impermeabilitateasi rezistenta la razele solare.
Buna ziua.
Daca acoperisul casei are panta mare nu este nevoie sa o tratati. Sindrila se trateaza numai atunci cand panta este mica si este posibil ca zapada sa stea mai mult timp de acoperis. Altfel, rezista si netratata.
Uleiul de in sicativat (sau fiert) si usor pigmentat este cel mai potrivit. Uleiul nu este rezistent la radiatia UV si de aceea este nevoie sa aiba un mic procent de pigment. Culoarea se schimba foarte putin. Puteti folosi lazuri pe baza de ulei colorata in culori specifice: pin, douglas, stejar. Sicativarea ajuta la uscare. Uleiul nesicativat se usuca foarte greu.
Toate cele bune!
Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
Va multumim!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/
Bună ziua!
Am o bucată de lemn vechi(cam 15-16 ani),pe care l’am tratat impotriva goangelor*,l’am.. uns cu ulei de tung.Aș dori să stiu dacă e necesar sau posibil să îi dau unstrat de ceară.Am o cutiuță de ceară de albine și carnauba.
Mulțumesc frumos!
Buna ziua.
Nu este necesar, dar este posibil sa aplicati atat ceara de albine cat si ceara de carnauba. Mie imi place foarte mult cum arata lemnul tratat cu ulei de tung si nu mi se pare ca are nevoie si de ceara. Sunt voci care spun ca se intretine si se lustruieste frumos (capata un luciu matasos) cand se aplica si ceara peste ulei. Se pot folosi ambele tipuri de ceara. Ceara de albine schimba putin culoarea spre galbui, pe cand ceara de carnauba (aplicare mai simpla daca este emulsie) pastreaza culoarea neschimbata. Alegerea este a dumneavoastra. 🙂
Toate cele bune!
Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
Va multumim!
https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/
[…] de ignifugare și cel împotriva carilor, lemnul trebuie protejat cu lacuri sau materiale naturale (ceară, ulei). Acestea necesită o întreținere regulată. În plus, casa în sine ar trebui […]
Buna ziua! Foarte interesant articolul! Insa nu prea imi rezolva problema, si am sa va explic despre ce este vorba, poate ma puteti indruma si ajuta in acest caz.
Doresc sa lustruiesc niste pipe din lemn de briar (bruyere). Am inteles ca pentru acest proces este recomandata cel mai mult ceara carnauba. Ei bine, eu am primit o bucata de ceara carnauba de la cineva insa in stare solida, si fara ustensile mecanice/electronice de lustruire/polisare, fara discuri de pasla, nu prea am ce face cu acea ceara sau nu stiu eu cum sa o folosesc. Am observat insa ca exista si ceara carnauba in stare mai moale, care se poate intinde manual, insa nu stiu unde pot gasi o astfel de ceara la noi in tara. Peste tot dau numai de ceara pentru lustruirea masinii. Un exemplu de ceara carnauba potrivita pentru pipe este prezentat aici https://www.youtube.com/watch?v=F26aZaRohvg insa nu stiu unde pot gasi in Romania asa ceva. Daca stiti unde pot gasi, va rog dati-mi de stire.
Mai voiam sa va intreb despre uleiul de masline… am vazut ca ii da un luciu foarte bun lemnului de briar, si ma gandesc sa aplic si ulei de masline insa nu stiu daca inainte sau dupa aplicarea cerii de carnauba. Astept cu interes raspunsul dumneavoastra!
P.S.: Sunt din Bucuresti, daca stiti vreun loc de unde pot cumpara ceara naturala carnauba intr-o stare mai putin solida, una asemanatoare cu cea din video, m-ati ajuta enorm.
Multumesc anticipat!
Buna ziua.
Uleiul se aplica inainte de ceara. Apa patrunde adanc in lemn si il protejeaza foarte bine la umiditate. Ceara se aplica peste ulei pentru o protectie si mai buna. Ceara este intotdeauna strat final. Nu se mai aplica nimic peste ea.
Exista ceara de Carnauba si sub forma de emulsie si o puteti gasi in Romania. In Bucuresti este posibil sa gasiti la Decoart Store, str.Latina nr.2.
Toate cele bune!
Va multumesc frumos pentru raspuns. Numai bine!
Buna ziua.
Daca pe lemnul de brad uscat aplic bait impermeabilizant mat si apoi lac savana 2 in 1 este bine sa aplic si un strat de ceara ? Este vorba de un lemn de brad, de 2 cm grosime, pentru care vreau sa obint o buna rezistenta in timp, care sa ajunga la 15-20 cu un aspect bun.
Rășina este solutie buna pt gard de brad ? O pot aplica peste bait si lac sau cum altfel ?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna seara.
Nu stiu ce inseamna bait impermeabilizant? Va referiti cumva la impregnant? Imi puteti da un exemplu?
Banuiesc ca va referiti la o rezistenta a finisajului de 15-20 de ani. Nu veti putea avea cu niciun produs o astfel de rezistenta a finisajului fara sa faceti o intretinere intretimp. Ceara aplicata peste lac poate proteja o perioada, dar este indepartata destul de repede (max 1 an) de intemperii. Daca reveniti asupra finisajului an de an ii puteti prelungi viata.
Daca lacul savana are o garantie de 5-8 ani sa spunem, va fi greu sa-i prelungiti viata pentru ca rasina va ceda din interiorul stratului de lac. Incet-incet va incepe sa crape.
Nu stiu la ce fel de rasina va referiti. Exista mai multe tipuri. Daca este vorba despre rasina epoxidica, nu este rezistenta la exterior deci nu poate fi folosita pentru protectia unui gard.
Toate cele bune!
Buna seara! Am facut o inima din lemn de brad, pe care am dat lac spray incolor (deocamdata 2 straturi), iar dupa ce se usuca lacul, as vrea sa finisez cu ceara incolora Antikwachs Borma.
Intrebarea mea este daca pot aplica ceara peste lac? Multumesc!
Buna seara!
Da, puteti aplica ceara peste lac. Peste ceara insa nu se mai poate aplica decat ceara. Ceara este strat final.
Toate cele bune!
Buna seara !as dori sa-mi da-ti cateva indicatii ; sant posesorul unui ceas vechi de perete pe care l-am primit rupt si cu parti ale cutiei lipsa,cutia are componente din brad,anin,brad si cires ,am reusit sa-l refac dupa forma din catalog.Lemnul original nu era lacuit dar avea un semi luciu aparte nu cred sa fi fost dat cu ,,bait”( ceasul este din1890-1900) ,santeti amabila sa-mi spune-ti ce sa folosesc : bait ,ulei,ceara pentru obtinerea acelei suprafete si sa se vada invechita ! Multumesc !
Buna seara.
Parerea mea este ca era facut cu shellac. Este materialul care se folosea mult atunci penbtru protectia lemnului. Shellac-ul face si pelicula si are si un luciu matasos foarte frumos. Din pacatre metoda de aplicare este laborioasa si cere ceva cunostinte si indemanare. Despre modul de aplicare puteti afla si din link-ul de mai jos.
Daca nu va incumetati la o astfel de munca va recomand sa folositi ulei. Cel mai frumos este uleiul de tung, dar puteti folosi si Danish oil (un amestec de ulei de tung si de in) sau chiar ulei de in. Dupa aplicarea uleiului protejati totul cu ceara pe care o lustruiti cu o carpa moale de bumbac sau cu pasla pentru a capata un luciu matasos.
Pentru ca lemnul sa para invechit trebuie sa faceti lemnul sa arate vechi prin metode specifice. Aici chiar trebuie putina experienta. Puteti gasi mai multe informatii in articolele noastre despre antichizare.
Toate cele bune!
https://revistadinlemn.ro/2017/08/18/french-polish-metoda-clasica-de-aplicare-a-shellac-ului/
https://revistadinlemn.ro/2017/03/14/sugestii-pentru-antichizarea-lemnului-si-a-mobilei/
Buna seara. Detin o comoda facuta din lemn de trandafir/palisandru veche de aprox 70 de ani. Blatul acestei comode, a avut probabil, in cateva locuri, ceva lipit pe el rezultand urmele care se produc atunci cand dezlipesti un autocolant de pe o suprafata si ramane acel lipici. Am incercat diferiti solventi usori insa nu am reusit sa scot petele. In final am probat intr-un loc si vazand ca da rezultate am folosit WD40 care , dupa cateva minute a actionat si am scos 100% petele, insa dupa stergere au ramas, „in lumina” pete albe ca si cum ar fi afectat statul de lac. Imediat am folosit ulei de masline (asta aveam la indemana) pt a diminua efectul. Dupa stergere petele insa au ramas, am incercat diferite solutii din comert insa fare rezultat. Intentionez sa incerc sa aplic ulei/ceara (probabil ceara suprafata fiind lacuita), insa dvs. ce ma sfatuiti:
– sa aplic ceara sau ulei
– cum si cu ce sa curat suprafelele inainte de aplicare
– ceara/uleiul sa il aplic doar pe blat sau pe tot corpul, avand in vedere ca ar necesita o imbunatatie, altfel spus blatul, rama, lateralele si partea din spate au inca luciul lacului original, insa fetele sertarelor si a usilor si-au pierdut aprpape total luciul
Multumesc.
Buna seara!
Ati folosit un diluant agresiv care a afectat lacul. Mai mult ca sigur mobila a fost finisata cu lac nitro sau cu shellac. Ar trebui sa slefuiti usor suprafata cu un burete abraziv fin si sa aplicati un strat subtire de lac nitro mat sau lucios, in functie de cum este mobila. Dupa uscarea lacului aplicati un strat subtire de ceara si lustruiti-l. Asa veti proteja mobila de eventualele accidente similare cu cel avut.
Uleiul se aplica doar direct pe lemn pentru a fi absorbit in profunzime si a proteja impotriva umezelii.
Toate cele bune!
Multumesc!
Buna ziua. Cum pot indeparta ceara de pe lemn? Acum 1 luna, am dat lemnul cu ulei de tung si apoi cu ceara Antikwachs, dar probabil ca dupa denumire „Antik”,lemnul a capatat o tenta de vechi, prea pronuntata (aproape ca mucegait) si nu arata prea bine. Am smirghelit suprafata si as vrea sa o sterg cu o carpa umeda calda de cateva ori, urmand ca dupa uscare s si cateva zile sa aplic spraylac incolor. Oare ar functiona? Sau ce imi recomandati? Multumesc
Buna ziua!
Trebuie stearsa cu terebentina sau white spirit (petrosin). Cu apa nu veti reusi sa o indepartati, pentru ca ceara nu este solubila in apa.
Este obligatoriu sa indepartati foarte bine ceara pentru ca niciun fel de lac nu are aderenta pe ceara. Ceara este de obicei strat final.
Toate cele bune!
Buna ziua! Recomandati ceara naturala pentru lambriu si dusumea? Este lambriu si dusumea din molid netratat inca cu nimic. Care ar fi cea mai buna varianta pentru rezistenta in timp? Daca ne recomandati ceara, cum se prepara solutia?
Va multumesc.
Buna ziua!
Se poate folosi ceara pentru protectie, dar mai bune este protectia cu ulei urmata de ceruire. Uleiul intra in lemn si protejeaza din interior iar ceara protejeaza suprafata finisata facand-o sa reziste mai bine in timp. Daca doriti insa o suprafata foarte dura nu o veti obtine cu ulei si ceara. Aveti nevoie de lac pentru pardoseli.
Daca optati pentru ulei si ceara, existe produse facute special pentru a fi aplicate pe pardoseli. Uleiul si ceara tare pentru podele de la Kreidezeit sunt o varianta.
Vorbesc in special pentru pardoseli pentru ca ele sunt mai incercate si trebuie sa fie mai rezistente. Daca finisajul este bun pentru podele, este foarte bun si pentru lambriu.
Va recomand sa folositi produsele care se gasesc in comert, nu sa va preparati propriile ceruri sau uleiuri. Aceastea sunt mai bune pentru intretinere. Daca doriti o rezistenta mai buna a pardoselilor este bine sa apelati la produse formulate pentru acest scop
Aveti mai jos cateva link-uri care v-ar putea ajuta.
Toate cele bune!
https://revistadinlemn.ro/2017/06/15/optiuni-naturale-pentru-acoperirea-pardoselilor-din-lemn/
https://revistadinlemn.ro/2016/11/01/uleiuri-naturale-pentru-finisarea-lemnului/
https://revistadinlemn.ro/2019/10/10/workshop-produse-naturale-kreidezeit/
Buna ziua,am restaurat o pendula.Am aplicat shellac incolor pe zonele furniruite prin pensulare.Rezultatul a fost extraordinar ,respectand absolut toate tehnicile si toate solutiile necesare.Cat timp rezista luciul acesta ?Intre timp am achizitionat si un amestec de ceara de albine si carnauba,daca aplic aceasta ceara imi pastreaza tot acel grad de luciu sau se mai matuie?Sau cer rol are aceasta ceara daca o aplic peste shellac?
Buna ziua!
Luciul shellac-ului rezista mult si dispare doar pentru ca se depune mizerie sau apar foarte mici zgarieturi pe suprafata din cauza utilizarilor. Amestecul de ceara poate fi folosit pentru protectie. Se aplica un strat subtire de ceara pe toata suprafata si dupa uscare, se lustruieste cu o carpa moale. Va capata un luciu matasos placut si va proteja suprafata. Luciul shellac-ului este mai puternic decat cel al amestecului de ceara. Eu as lasa pendula asa deocamdata. Daca sunteti incantat de aspectul actual este pacat sa nu va bucurati de el. Mai ales ca, fiind pendula, nu este foarte supusa la actiuni care sa-i strice suprafata.
Toate cele bune!
Puteți afla mai multe despre subiectele preferate și din revistele tipărite. Încă vă puteți abona pentru a primi revistele apărute în 2019 accesând link-ul de mai jos.
Vă mulțumim!
https://revistadinlemn.ro/product/abonament-2019/
buna ziua,
am cumparat o masa din lemn masiv, din palisandru. Aceasta nu este finisita, lemnul este „natur”… O folosesc in living pt leptop, cafea, loc de luat masa, avand si rol de birou. Ma gandesc ca ar trebui sa o lacuiesc cu ceva…dar as vrea sa nu devina lucioasa, imi place foarte mult aspectul mat, natur al lemnului. In acelasi timp as prefera sa isi pastreze pe cat se poate culoarea actuala, am vazut ca daca as cerui-o s-ar inchide, oricum inteleg ca ceruirea nu este o solutie pt mine. Imi puteti recomanda un lac mat incolor? Va multumesc anticipat, Alin
Buna ziua!
Va trebuie lac cu efect natural. Are gradul de luciu foarte scazut si lemnul arata parca nu ar fi lacuit. Lacurile schimba putin culoarea lemnului, o duce spre galben. unle schimba mai mult, altele mai putin, dar toate o fac. Exista lacuri acrilice care schimba foarte putin culoarea lemnului. Le gasiti de obicei la distribuitorii de materiale de finisare pentru lemn (Sirca, ICA-Lomilux, Renner-KronColor, Sayerlack-Golda, Milesi, Sikkens. Unde sunt 2 nume, unul este marca si celalalt distribuitorul).
Puteti folosi si ceara, dar trebuie sa fiti atent cu canile fierbinti, alcoolul, socurile mecanice. In acest caz trebuie ceara incolora. Aspectul final nu difera foarte mult de cel al lemnului lacuit iar aplicarea este mai simpla decat cea a lacului.
Toate cele bune!
incerc sa restaurez usi interioare de casa din 1970 sunt din brad dar au fost vopsite in vopsea ulei alba mai multe straturi. Un tamplar a curata vopseaua cu aer cald si razuit, apoi a slefuit si chituit un pic.
Am incercat cu un lac pe baza de apa de la Duraziv 2-3 straturi (wenge). Ideea era de a se vedea un lac mat si nu o vopsea in ulei, dar altii au fost sceptici ca o sa iasa cu pete.
Ce fel de lac imi recomandati sau cu ce le-as putea da?
Buna seara!
Pentru a aplica lac pe baza de apa trebuie sa curatati foarte bine supratafa. Dupa indepartarea stratului vechi de vopsea lemnul se slefuieste imediat dupa ce suprafata a fost stearsa cu o carpa cu diluant universal (slefuire umeda). Se foloseste o hartie mai grosiera, 80 sau 100. Dupa uscare se chituieste cu un chit de lemn si se slefuieste din nou, in lungul fibrei, cu hartie mai fina – 150 sau 180. Dupa aceea se poate aplica lacul colorat pe baza de apa.
Pentru a verifica daca vor iesi pete puteti trece cu un burete umed peste toata suprafata. Apa va scoate in evidenta eventualele defecte.
Daca ati verificat cu apa,lasati sa se usuce inainte de a aplica lacul, chiar daca este pe baza de apa. Astfel permiteti lemnului sa absoarba uniform.
Toate cele bune@
la chituire se aplica pe toata usa (un strat fin ca si al auto-vopsit) sau doar unde ii necesar?
Chitul de lemn se foloseste doar pentru reparatii. Se acopera gaura sau fisura, se lasa sa se usuce si se slefuieste.
Exista si chituri – chit umplutor de pori – care se aplica pe toata suprafata. Sunt produse speciale, care se aplica in fabrici, cu valturi si se folosesc pentru a incarca porii lemnului si a acoperi lemnul uniform.
In cazul dumneavoastra este vorba de chit de lemn si nu se aplica pe toata usa ci doar acolo unde este nevoie.
Toate cele bune!
https://revistadinlemn.ro/2018/11/13/chit-de-lemn-cum-se-foloseste-tipuri-de-chit/
Multumesc, multa sanatate
Buna ziua,
Am vopsit niste dulapuri mai vechi din casa cu vopseaua GoodHome. In prospect este specificat ca, dupa aplicarea celor doua straturi de vopsea, se recomanda finisare cu ceara sau lac. Cand este bine de dat stratul de finisare pentru a spori durabilitatea? Vopseaua GoodHome se usuca in 10 zile. Este bine sa astept uscarea completa?
Si, in continuare, am aceeasi dilema ca si o parte dintre cei care au comentat sub articol: ce aleg pentru finisare: ceara sau lac? Mentionez ca mobila este in camera de zi, unul dintre dulapuri va sta in apropierea unei surse de incalzire.
Va multumesc frumos!
Buna ziua!
Nu am lucrat cu vopsea GoodHome, asa ca parerea mea este doar teoretica. Parerea mea este sa lasati sa se usuce complet vopseaua inainte de a aplica stratul de protectie. Astfel veti avea asigurata aderenta la suport, deci o rezistenta mai buna in timp.
Ceara da un aspect mai natural, dar este mai putin rezistenta la socuri mecanice, umiditate persistenta sau patari (cafea, alcool, etc). De aceea nu este recomandata pentru mobilierul de baie sau bucatarie. Pentru acest mobilier se recomanda lac.
Toate cele bune!
Bună seara ! Am ornamente plane noi, din blat de pin vopsit cu Sadolin Lac Gros Translucid în două straturi cu șlefuire fină între straturi. Lacul este uscat complet dar nu foarte neted, are asperități foarte fine datorate fibrei lemnului. Aș dori să aplic un strat de ceară și să lustruiesc cu un slefuitor mecanic. Am șanse să obțin ceva mai neted, fără asperități, sau nu? Ce disc să folosesc, pîslă, blană de miel, etc !? Mulțumesc foarte mult! Crăciun fericit !
Buna ziua!
Daca lacul a fost aplicat in strat gros, asperitatile pot fi si de la bulele de aer sau diluant care au fost prinse in pelicula din cauza ca lacul s-a uscat la suprafata inainte ca ele sa iasa. Cred acest lucru pentru ca spuneti ca ati slefuit intere straturi. In acest caz asperitatile din cauza fibrei lemnului ar fi trebuit sa dispaera deja.
Puteti slefui cu un slefuitor mecanic, dar trebuie sa folositi hartie de slefuit fina (de la 400 in sus). Dupa slefuire aplicati ceara cu o carpa, lasati 2-3 ore sa se usuce, dupa care lustruiti cu o carpa moale de bumbac. Ceara va avea si un rol de protectie a stratului de lac.
Succes!
Buna seara,
As vrea sa improspatez o masa din lemn fabricata in anii 60. Este lacuita si are mici imperfectiuni datorate utilizarii indelungate.
Pot folosi o ceara speciala pentru lemn cumparat din comert, fara a mai smirghelui si indeparta stratul de lac?
Am gasit pe site furnitureclinics un pachet Detergent de curatat si ceara de albine pentru lemn.
Multumesc.
Bună ziua!
Da, se poate. Trebuie insă să curățari masa înainte de murdăria acumulată in timp. Se face simplu, spălând-o cu apa și detergent de vase. Spălarea se face cu o crpă udă și bine stoarsă, iar după aceea stergeți bine cu carpă moale și curată de bumbac. După ce suprafața se zvântă bine se poate aplica ceara. Vă recomand lustruirea ei cu pâslă la 2-3 ore după aplicare. Va căpăta un luciu mătăsos foarte plăcut.
Aveți recomandări privind spălarea mobilierului în link-ul de mai jos.
Succes!
https://revistadinlemn.ro/2020/10/29/ce-trebuie-sa-stii-daca-vrei-sa-revopsesti-mobila-sau-usile-de-lemn/?fbclid=IwAR0hE0RFzKWb2f_D9S1OQ0QmPoH2_er8Gu9Es8zJSed1aehzFiGebIwkILg
Totusi, mestecurile clasice de ceruri cu uleiuri vegetale, sicative, ofera protectie foarte buna. pe langa protectie, aspectul este mult mai frumos.
Bună seara, pentru uși de interior din stejar, se recomanda ceruirea. Ușile sunt terminate dar ne finisate încă.. îmi place culoarea lor naturală, dar pentru la nu pata sau murdarii lemnul ma gândesc să-l protejez prin ceruire.
Bună seara!
Mai rezistent este să le uleiați întâi și apoi să le ceruiți. Stejarul va arăta foarte bine, se va închide puțin la culoare, iar desenul lui natural va fi foarte frumos pus în evidență.
Să lăsați ușile fără protecție nu este o variantă viabilă. Se vor murdări și va trebui să le reșlefuiți pentru a ajunge la lemnul curat.
Toate cele bune!
Buna ziua,
Felicitari pentru articol!
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in legatura cu antichizarea mobilierului.
Ceara (ca in exemplul dumneavoastra, soft wax de la Annie Sloan) se poate folosi pe vopseaua poliuretanica? In acest caz stratul de vopsea se slefuieste inainte? Ulterior se mai poate da lac?
La nivel industrial ce anume recomandati pentru antichizarea de acest tip?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Bună seara!
Mulțumesc pentru aprecieri!
Le luăm pe rând:
– da, ceara poate fi aplicată peste vopseaua poliuretanică. Nu trebuie șlefuită vopseaua înainte
– ceara este strat final, nu se poate aplica niciun lac peste ea. Peste ceară se poate da doar ceară
– nu înțeleg întrebarea legată de nivelul industrial. Dacă se referă finisarea peste vopseaua poliuretanică, nu prea se practică ceruirea. Pentru aspect mătăsos se folosesc lacuri satinate cu un conținut foarte mic de parafine.
Buna ziua, va rog frumos sa mi spuneti ce pot face cu un blat de bucatarie lemn masiv care a fost tratat cu multe straturi de ceara, din comert, care a devrnit lipicios deasupra masinii de spalat vase din cauza aburilor ce ies cand deschid usa.. multumesc
Bună ziua!
Ceara cu rezistă la căldură. Singura soluție este să curățați suprafața. Puteți folosi un decapant sau terebentină obținută din cetină de rășinoase. Poate fi folosit și diluant derivat din petrol (terebentină, gaz lampant, benzină), dar mirosul este greu, apăsător. După ce îndepărtați partea lipicioasă, ștergeți bine suprafața cu diluant. După uscare, verificați dacă mai lipește. Reluați operația până când suprafața nu va mai fi lipicioasă. Pentru ca umiditatea să nu intre în lemn, ștergeți apoi blatul cu ulei de in sau orice alt ulei pentru lemn. Lemnul trebuie să fie doar șters cu cârpa îmbibată în ulei. Uleiul nu face peliculă și dacă nu este șters, suprafața va deveni din nou lipicioasă. Uleiul de in trebuie să fie fiert sau sicativat.
În timp, prin ștergere repetată cu cârpa udă, stratul foarte fin de ulei de pe suprafața lemnului va dispărea. Când lemnul va pierde luciul dat de ulei și va căpăta un aspect uscat, ștergeți din nou cu cârpa cu ulei. Ștergerea ar trebui făcută din 6 în 6 luni, sau mai repede, dacă sesizați uscăciunea lemnului.
În astfel de situații este recomandată protejarea blatului cu lacuri rezistente la abur (lacuri poliuretanice). Acum însă este dificil de aplicat un astfel de lac pentru că nu va avea aderență din cauza stratului de ceară. Pentru a îndepărta total ceara va trebui să decapați, să șlefuiți bine lemnul și să ștergeți cu diluant.
Las mai jos link despre cum se face decaparea.
Succes!
https://revistadinlemn.ro/2022/09/08/cum-sa-cureti-cu-decapant-straturile-vechi-de-vopsea/
https://revistadinlemn.ro/2022/08/04/cum-am-refinisat-cu-lazura-precolorata-kreidezeit-usile-exterioare-din-lemn-de-stejar-ale-bisericii-pitar-mos/
https://revistadinlemn.ro/2022/01/13/uleiul-citric-si-cel-de-terebentina-solventi-naturali-pentru-ulei-si-ceara-folositi-si-pentru-degresarea-suprafetelor-sau-curatarea-ustensilelor/