Tehnici de Finisare

Antichizarea – Tehnici de învechire a lemnului

Pur și simplu nu-mi dau seama cum de nu am abordat încă subiectul meu de suflet –  antichizarea. Așa că este obligatoriu să îndrept greșeala.

Antichizarea este termenul generic folosit pentru a descrie acele finisaje care fac ca mobila sau alte obiecte din lemn  să arate de parcă ar fi vechi. Marele avantaj al acestui tip de finisare este că lemnul folosit poate avea mici defecte. Fibra colorată sau răsucită, nodurile, crăpăturile, zgârieturile nu mai reprezintă o problemă, putând fi uneori chiar o calitate.

lemn de rasinoase cu noduri sursa foto: lovegrowswild.com
lemn de rasinoase cu noduri
sursa foto: lovegrowswild.com

Înainte de aplicarea materialelor de finisare lemnul trebuie pregatit. Acest lucru presupune realizarea unor semne distincte pe lemn care să sugereze vechimea. Ele se fac prin lovire, zgâriere, găurire, tesire, tocirea muchiilor sau periere. Semnele rămase în urma acestor acțiuni, accentuate de finisarea ulterioară, îmbătrânește obiectul într-un mod credibil.

masa antichizata sursa foto: jmj2003.org
masa antichizata
sursa foto: jmj2003.org
tesire sursa foto: youghouselove.com
tesire
sursa foto: youghouselove.com
tesire pusa in evidenta de culoare sursa foto: younghouselove.com
tesire pusa in evidenta de culoare
sursa foto: younghouselove.com

Cea mai întâlnită metodă de antichizare este patinarea. Patina este un material de colorare folosit pentru a sugera trecerea timpului peste un obiect. Ea dă acel aspect de vechi, de puțin murdar, de culoare închisă din cauza trecerii timpului. Efectul este mai intens atunci când patina se aplică pe părţile profilate. Patinele sunt de diverse culori și pot fi pe bază de solvent sau hidrodiluabile. Ele pot fi aplicate cu pistolul, cârpa sau pensula și se îndepărtează prin ștergere sau prin șlefuire. Un efect similar se obține folosind glaze-uri. Ele pot fi aplicate direct pe lemn sau peste stratul de grund. Aplicarea se face prin pulverizare urmată de ștergere, sau direct prin ștergere, în funcție de instrucțiunile de folosire ale glaze-ului.

aplicare patina sursa foto: youtube.com
aplicare patina
sursa foto: youtube.com
mobila patinata sursa foto: diynetwork.com
mobila patinata
sursa foto: diynetwork.com

Pentru un efect prețios se folosesc patine în culori metalizate, în special argintiu, auriu sau bronz. Folosirea lor nu exclude folosirea patinelor de învechire. Se aplică în general prin pulverizare urmata de șlefuire cu lână de oțel. Dacă se dorește un obiect auriu sau argintiu (ca în cazul mobilei rococo de exemplu), este bine să nu se folosească patine ci culori. Dacă lacul final se aplică peste patina dată în exces și neșlefuită apar probleme de aderență.

mobila rococo sursa foto: miskellyblog.com
mobila rococo
sursa foto: miskellyblog.com

Aspectul rustic se obține cu ajutorul uleiului sau cerii. Se pot aplica pe orice fel de lemn și dau foarte bine pe rășinoase. Pardoselile uleiate au un aspect foarte natural. Se găsesc atât ceruri și uleiuri naturale cât și sintetice. De asemenea, ele pot fi pe bază de solvent sau hidrodiluabile. Amândouă au dezavantajul că nu sunt rezistente la zgâriere sau șocuri mecanice. Uleiul are avantajul că pătrunde adânc în lemn si-l protejează în timp. El poate fi folosit și pentru finisaje la exterior. Finisajele cu ceara au un aspect rustic foarte natural, iar prin lustruire capătă un tușeu mătăsos plăcut.

Un finisaj foarte cunoscut este cel numit arte povera. Este un mod de finisare pornit din Italia, având ca model mobila obișnuită, simplă și lipsită de greutatea ornamentelor în exces. Lemnul folosit este cel de plop, tei, anin sau rășinoase. Baițurile folosite pentru a colora lemnul sunt în general cele clasice – nuc, mahon, stejar, cireș – iar lacurile transparente. Aspectul mobilei arte povera este foarte plăcut, degajând căldură şi simplitate.

mobila arte povera sursa foto: piaggiomobili.it
mobila arte povera
sursa foto: piaggiomobili.it

Finisarea consumată sau distress este antichizarea cea mai des întâlnită. Efectul se obține prin șlefuirea între straturi, făcută pe muchiile, colțurile sau suprafața obiectelor. Șlefuirea este făcută până se ajunge la lemn, baiț sau un alt strat inferior. Cu cât diferența de culoare dintre straturi este mai mare cu atât efectul este mai evident. Tehnica de realizare a efectului o poți găsi și aici. Metoda este folosită pentru obținerea obiectelor în stil shabby chic.

realizare efect consumat pe suprafata sursa foto: hgtv.com
realizare efect consumat pe suprafata
sursa foto: hgtv.com
detaliu mobila distress sursa foto: bobvila.com
detaliu mobila distress
sursa foto: bobvila.com

Finisajul crăpat cunoscut si ca screpolante sau crackle (krakele), se obține cu ajutorul unor materiale speciale care sunt incompatibile. Dacă există diferentă de culoare între cele două straturi atunci efectul este foarte interesant. Poate părea că, de-a lungul timpului, mobila a fost vopsită și revopsită în diverse culori, iar în timp straturile au crăpat. Dacă diferența de culoare dintre straturi este mică, efectul este foarte bine pus în valoare cu ajutorul patinelor de învechire.

mobila crackle sursa foto: diyinspiration.com
mobila crackle
sursa foto: diyinspiration.com

Antichizarea prin efect rădăcina de nuc (marmorat) si penelat sunt alte două modalități de îmbătrânire a lemnului. Pentru amândouă se aplică mai întâi pe lemn un strat de culoare. Cel de-al doilea strat, de culoare diferită, se aplică pentru efect marmorat cu un burete sau un tampon din vată sau hârtie. Pentru efectul penelat se aplică stratul cu pensula sau cu pistolul, după care urmele de pensulă sunt făcute cu un pieptene.

Finisajul pictat este și el un reprezentat important al mobilei vechi, dar despre el am vorbit cu altă ocazie. 

Antichizarea poate fi obținută prin una dintre aceste metode sau combinănd mai multe. La final este bine ca efectul obținut să fie protejat cu un lac transparent, rezistent la îngălbenire în timp. Foarte important este și gradul de luciu. El trebuie adaptat obiectului obținut. Un grad de luciu scăzut este mai potrivit pentru o mobilă veche simpla. Un obiect mai prețios însă are nevoie și de stralucirea dată de un grad de luciu mai ridicat.

Despre finisarea antichizată sunt foarte multe de spus, dar am încercat să mă rezum la principiile de bază. Cum mai sunt și alte lucruri interesante de spus, promit că am să revin asupra subiectului.

8 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter