Tehnici prelucrare lemn

Parafina TISZAWAX protejează buștenii, cheresteaua și semifabricatele din lemn împotriva crăpării la capete

Ieșirea apei din lemn în procesul de uscare creează tensiuni care duc la apariția crăpăturilor. Zona cea mai afectată este cea unde fibra lemnului este retezată (capetele scândurilor), pentru că pe acolo apa iese cu ușurință, neregulat și în cantitate mare, iar tensiunile care apar în urma acestui proces duc la apariția crăpăturilor. Acestea nu apar doar în timpul uscării naturale la stivă sau în uscătoare, ci și după ce lemnul uscat a atins umiditatea optimă, considerată a fi, în zona geografică a țării noastre, 8-12%, pentru lemnul folosit la interior și 14-18%, pentru cel de la exterior. Veți spune, cum umiditatea lemnului nu este aceeași peste tot? Nu, pentru că este dependentă de umiditatea mediului, între cele două stabilindu-se un echilibru. Dacă echilibrul se strică, iar umiditatea crește sau scade în una dintre părți, apa migrează dintr-o parte în alta pentru a-l restabili. De ce spun toate astea? Pentru a explica de ce lemnul poate crăpa și după ce a ajuns la umiditatea ideală.

protejarea lemnului cu soluție de parafina tiszawax
Moisture properties of wood
woodproducts.fi

De aceea, capetele scândurilor, ale grinzilor și ale semifabricatelor din lemn trebuie protejate atât în timpul uscării, cât și al depozitării sau transportului, reducând astfel pierderile. Cel mai folosit material pentru protecție este parafina. TIZSAWAX, parafina sub formă de emulsie produsă de firma BOMUL® și distribuită de Szolvegy Vegypari din Târgu Mureș, este foarte potrivită atât pentru protejarea buștenilor, cât și a cherestelei și semifabricatelor din lemn dur. Szolvegy Vegypari este cunoscută mai ales pentru comercializarea adezivilor TISZABOND.

Umiditatea din lemn

În lemn există două feluri de apă, apă liberă și apă legată. Apa liberă este cea care circulă împreună cu hrana prin vasele arborelui, iar apa legată face parte din structura lui. În momentul tăierii arborelui, cea care iese prima este apa liberă. Cu cât este mai multă, cu atât va ieși mai repede, iar tensiunile apărute în lemn sunt mai mari. De aceea recomandarea este ca arborii să se taie în afara perioadei de vegetație (noiembrie-ianuarie), când conținutul de apă din vase este cel mai scăzut.

Apa iese în mod natural din arborele tăiat, până ce acesta ajunge la o umiditate de 30%, stabilind un echilibru cu mediul. Dar la această umiditate lemnul nu poate fi folosit pentru că nu este stabilizat, iar o umiditate ridicată care stagnează în lemn poate duce la putrezirea lui, așa că începe procesul de uscare. În timpul procesului lemnul pierde și din apa legată, atingând un nou echilibru. Pentru ca apa să poată ieși mai repede trunchiul este debitat în scânduri și decojit. Debitarea reduce o parte din tensiunile care apar în trunchi, dar cele care apar prin mărirea suprafeței de ieșire a apei solicită zona capetelor de fibră și astfel apar crăpăturile. La lemnul de esență tare (stejar, fag, salcâm) tendință de crăpare este mai mare, iar crăpăturile mai mari. Scoarța copacului funcționează și ea ca un regulator al ieșirii apei, de aceea unii aleg să nu decojească trunchiul. Situație în care există însă un risc: acela ca insectele aflate sub coajă să intre în lemn și să-l compromită.

Când se fac prelucrările pentru obținerea mobilei sau a altor produse, zona cu crăpături se îndepărtează, ceea ce înseamnă pierdere de material lemnos pentru producător. Pentru a evita această pierdere este recomandată protejarea capetelor scândurilor sau ale celorlalte semifabricate, iar parafina este un produs potrivit pentru această protecție.

Soluția de parafina TISZAWAX

TISZAWAX, soluția propusă de Szolvegy, este o emulsie de parafină. Parafina este un amestec de hidrocarburi saturate obținute în urma prelucrării petrolului. A fost descoperită în 1830 și a înlocuit la acea vreme seul folosit pentru ardere în lampă sau opaiț, pentru că ardea mult mai curat și fără întreruperi (apa din seu stingea uneori flacăra). Treptat, parafina a fost prelucrată pentru a-i crește temperatura de înmuiere și pentru purificare, ajungând să fie folosită în industria textilelor și a hârtiei, cea a conductorilor electrici, a cosmeticii și chiar pentru protejarea fructelor și legumelor împotriva deshidratării în depozite sau în timpul transportului.

Emulsia de parafină TISZAWAX este o soluție apoasă de protecție pentru lemn. Se folosește atât pentru protecția lemnului aflat în uscătoare, cât și al celui depozitat pentru o perioadă mai lungă de timp sau a lemnului care se transportă, terestru sau maritim. Pentru că este lichidă, se aplică cu ușurință pe capetele scândurilor sau grinzilor de lemn cu pensula sau cu pistolul de pulverizare. Soluția are aspect lăptos, dar poate fi colorată la cererea clientului. Consumul în cazul pulverizării este de 0,7 kg/m².

Parafina lichidă TISZAWAX se folosește cu succes pentru protejarea capetelor buștenilor, ale cherestelei, grinzilor și ale altor semifabricate din lemn. Aceastea trebuie protejate, atât în timpul uscării, cât și al depozitării sau transportului, reducând astfel pierderile. Emulsia este foarte eficientă, protejând foarte bine lemnul de esență tare. De asemenea, poate fi folosită și pentru protecția buștenilor din care de face furnir sau pentru alte semifabricate de înaltă calitate. TISZAWAX formează pe suprafața lemnului un film de parafină care determină evaporarea uniformă a apei din masa lemnoasă.

protejarea lemnului soluție de parafina tiszawax

De ce trebuie protejate și semifabricatele aflate în depozite sau în mijloace de transport

Obișnuim să spunem că lemnul lucrează. Chiar și atunci când este sub formă de mobilă și protejat cu lac, tot se aud pocnituri când se deschide fereastra iarna sau se închid mai greu sertarele în perioade ploioase de primăvară sau toamnă. Așa cum spuneam mai sus, lemnul este în echilibru cu mediul și când umiditatea acestuia se schimbă, lemnul își modifică și el umiditatea, dilatându-se sau contractându-se. Cu atât mai mult, lemnul semifabricat este supus la un schimb de umiditate cu mediul, iar în acest caz, dacă lemnul nu are capetele de fibră protejate (acolo unde acestea au fost retezate în procesul de debitare), apar crăpăturile.

Cheresteaua depozitată pentru o perioadă mai lungă și cea care este transportată trebuie protejată la capete pentru a reduce schimbul de umiditate. Este modul de a reduce riscul de apariție a crăpăturilor la capetele scândurilor și implicit, a pierderilor de material lemnos. Mai ales la cheresteaua transportată pe mare sau la cea care ajunge în regiuni cu diferențe mari de umiditate față de zona de de plecare, protejarea capetelor este obligatorie.

Parafina lichida TISZAWAX poate fi comandată la Szolvegy Vegyipari, companie cunoscută în special pentru comercializarea adezivilor TISZABOND, adezivi PVA folosiți de multe companii din domeniul lemnului, al mobilei și caselor din lemn.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian