Din centura ce ocolește Clujul cum vii dinspre Turda, se lasă pe partea dreaptă drumul spre Gheorghieni, localitate ce aparține de comuna Feleac. Dincolo de el la câțiva kilometri, tot pe partea dreaptă, este un indicator către satul Aiton. Acela este drumul spre Trovantland, loc pe care ne-am dorit să-l revedem încă din aprilie, când era șantier și venisem cu treabă. Am rămas cu gândul la el și cum știam că s-a deschis încă de la sfârșitul lui mai, am zis să vedem cum arată la gata. Eram deja plecați într-o „vacanță” de lucru, așa că am ajuns la Gheorghieni – Cluj, venind de la … Gheorgheni – Harghita, unde am stat câteva zile la Pensiunea 7 Flori. Am descoperit un spațiu de recreere complex, pentru că Trovantland nu este doar o pensiune sau un restaurant. Este un loc în mijlocul naturii, cu priveliști încântătoare, unde te poți încărca cu energie, unde poți petrece o seară plăcută împreună cu familia, unde poți mânca bine, poți admira asfințitul și te poți plimba printre trovanți. Un loc unde copiii au loc de joacă amenajat, unde ești întâmpinat cu zâmbet și te simți binevenit.
Prima impresie
Amplasarea pe deal a complexului Trovantland îl face vizibil din depărtare și în mod special roșul lalelelor gigantice îți vor atrage atenția, dacă vii dinspre Cluj. Urcând pe drumul pietruit spre Aiton, vei descoperi imediat un trovant inscripționat care îți va indica drumul spre complex. Până la parcare drumul este taluzat, în lungul lui sunt plantați ienuperi târâtori, iar lămpile solare îți îndrumă noaptea pașii, dar mai ales roțile. La ienuperi am să revin puțin mai jos, într-un context la care cu siguranță nu vă așteptați. Parcarea este la capătul acestui drum, puțin retrasă, iar bariera de la intrarea în complex asigură liniștea musafirilor de la terasa generoasă și a copiilor care zburdă peste tot locul, bucurându-se de joaca în aer liber.
Noi am ajuns după amiază, într-o zi aproape caniculară, așa că primul gând ne-a fost la o bere. Am primit-o repede pe terasa construită din lemn recuperat, acum amenajată cu umbrare retractabile, cu mese cu blat gros de lemn și scaune confortabile, o combinație foarte reușită. Spun asta pentru că de multe ori, mesele rustice din restaurante sunt însoțite de scaune greoaie în ideea de a sublinia rusticul. Scaunele simple în stil Thonet nu alterează cu nimic spiritul locului, în schimb sunt comode și ușor de manevrat.
Berea a fost adusă cu zâmbet, iar al nostru „mulțumesc” a primit de fiecare dată același răspuns: „cu drag”. Umblăm mult prin țară și vedem că de multe ori industria noastră de ospitalitate este departe de a fi ospitalieră. Iar atunci când întâlnesc acest lucru, bun simț, bucurie și amabilitate, simt nevoia să le subliniez.
De la Trovantland vezi Clujul, Gherla și chiar Pietrosul Rodnei
Spre deosebire de imaginea din aprilie, la pensiunea nou construită amenajările sunt finalizate, jardinierele cu mușcate de la ferestre și de pe terasă colorează și dau un aer proaspăt locului, iar de jur împrejur este verdeață ceea ce accentuează aerul austriac sesizat încă de la prima noastră vizită. Pensiunea are trei nivele: subsol, parter și etaj. Fiind în pantă, subsolul devine primul nivel privit din vale, de aceea este luminos și primitor. Aici este amenajată o mică sală de mese și un bar cu ieșire spre una din laturile pensiunii unde este amenajată o mică piscină, foarte apreciată de copii. Scara care urcă la următorul nivel este străjuită pe o parte de trunchiuri albe de mesteceni uniți între ei, într-o manieră foarte naturală, cu crengi.
Primul nivel este deschis și luminos. Sunt 2 camere și un living generos, cu spații de lucru sau de relaxare. Mobilierul din lemn masiv are un design simplu, cu linii drepte. Masa mare și măsuțele de cafea din fața canapelelor au blatul din lemn recuperat ce poate fi admirat prin sticla care-l protejează. Obiecte vechi, bine întreținute și multe decorațiuni din lemn, întregesc tabloul dând spațiului un plăcut aer familial. La ultimul nivel sunt alte 4 camere și terasa de unde la linia orizontului se văd Clujul, Gherla și în zilele senine, Pietrosul Rodnei. Cel puțin așa ne-au spus gazdele, noi nu am avut parte de nicio zi atât de senină și clară. Este un loc foarte plăcut unde poți lenevi în voie și de unde poți vedea trovanții răspândiți pe toată proprietatea.
Toate camerele sunt foarte luminoase, iar ferestrele mari, până la podea permit o vedere cuprinzătoare a împrejurimilor. Și aici mobilierul este din lemn, frumos finisat, iar decorațiunile se îmbină armonios, amestecând plăcut tradiționalul cu elemente moderne. Lemnul nu este băițuit, cromatica fiind dominată de culori naturale. Totul este foarte bine ales, îmbinat și dozat încât cu greu poți crede că nu este vorba despre viziunea unui specialist în design interior.
Cocktail Trovantland, obrăjori de vită cu piure cu trufe, biftec tartar cu înghețată de muștar și alte bunătăți
După ce ne-am instalat și răcorit am ieșit la masă unde ne așteptau alte surprize plăcute. Am stat pe terasa animată de lume, semn că, deja, Trovantland nu mai reprezintă o noutate în zonă. Seara ghirlanda de lumini a terasei se aprinde și dă locului un aer plăcut de vacanță, iar lalelele supradimensionate și băncuțele luminate sunt de mare efect când se lasă întunericul. În ciuda spațiului foarte generos, atmosfera este plăcută și familială. Multe perechi, cupluri cu copii, familii întregi, grupuri de prieteni vin pentru a petrece seara și a vedea spectacolul de lumini dat de asfințitul soarelui. Trebuie să spun că aici am văzut unele dintre cele mai frumoase apusuri și răsărituri din România. Restaurantul are și spații în interior, pentru zilele și anotimpurile când terasa nu poate fi folosită.
La prima vedere, meniul pare a fi al unui restaurant exclusivist, cu preparate precum risotto cu fructe de mare, tagliatta de vită cu salată de rucola, biftec tartar cu înghețată de muștar sau obrăjori de vită serviți cu piure de cartofi cu trufe. Diferența este dată, însă, de prețurile decente raportate la gust, plating și cantitate. Există preparate și pentru cei care preferă felurile mai puțin sofisticate, burger-ul sau platoul tradițional fiind și ele în meniu. La început de masă, am ales să ne delectăm cu un cocktail și am ales cocktailul Trovantland. Este o băutură care conține fructe proaspete de ienupăr. Are un gust și un mod de preparare mai deosebit, datorită faptului că paharul se afumă cu rozmarin înainte de a fi umplut. Interesant este și cum evoluează gustul cocktailului pe măsură ce amestecul stă în paharul afumat.
Este doar începutul. După o pauză de revenire urmează amenajarea pârtiei de săniuțe
Cât am stat la Trovantland am discutat cu familia Costin și despre planurile de viitor. Pentru că nu se opresc aici, sunt foarte hotărâți să facă din acest loc una dintre marile atracții ale Transilvaniei. Acum sunt într-o perioadă de pauză, dar din toamnă vor continua amenajările. La fel de primitori, prietenoși și entuziaști ca la prima întâlnire, ne-au vorbit despre proiectul care vor să fie gata în iarna 2021 – pârtia de săniuțe.
Mai au în plan căsuțe din lemn pentru a fi închiriate, piste de biciclete pe tot domeniul, extinderea locului de joacă, o piscină cu apă sărată adusă de la Băile Cojocna și multe altele. Noi suntem siguri că le vor face, că aici lucrurile se întâmplă nu doar bine ci și foarte repede, în ciuda a ceea ce se spune despre ardeleni. 🙂
La Trovantland chiar îi FAIN!
Adaugă comentariul