Utilaje Producție Mobilier

Cu un CNC poți avea o afacere profitabilă chiar dacă ești unicul angajat al firmei

Firma Faggio Ecomob înseamnă Gigi Băjeu, grafic designer cu experiență în producție publicitară și WM-2128 ATC, utilajul inteligent care poate lucra și fără asistență. Și-a început afacerea cu un CNC pentru debitări liniare, căruia i-a adus îmbunătățiri pentru a putea produce panouri frezate din MDF. Pentru că volumul producției a crescut mult și-a dorit un utilaj care să reducă timpul de producție. Astfel, în locul vechiului CNC care nu făcea față noilor cerințe, a achiziționat un CNC dela WoodMatic, cu masă nesting și magazie de scule.

Majoritatea celor care produc mobilier din PAL în ateliere sau fabrici mici cumpără uși profilate, vopsite sau înfoliate. Acest lucru le permite să producă mobilier care să se plieze mai ușor pe cerințele clienților. Gigi Băjeu de la Faggio Ecomob, din București, a sesizat oportunitatea și a început un mic business, de producție la cerere, cu fronturi profilate din MDF. A reușit astfel să dezvolte o afacere folosind un singur utilaj – un CNC – și fiind el singurul angajat al firmei. Rezultatele din ultimele luni îl fac să se gândească în continuare la dezvoltarea firmei și la noi colegi cu care să împartă activitatea firmei.

Prelucrarea și vopsirea plăcilor din MDF permite obținerea unui număr nelimitat de modele

Introducerea plăcilor de MDF în fabricarea mobilierului la comandă a diversificat mult modelele și le-a permis designerilor să dea frâu liber imaginației. Față de cele din PAL decupat și căntuit, ușile pot fi profilate în moduri diverse sau debitate în forme rotunjite și apoi vopsite în culori clasice sau moderne. Se obține astfel mobilier în diverse stiluri, iar posibilitățile de profilare a plăcilor le fac să semene tot mai mult cu cele din lemn vopsit.

Folosirea MDF-ului nu are doar avantajul prelucrării ușoare și diverse. Placa este stabilă și nu apare problema variației dimensionale din cauza variației umidității mediului. După profilare ușile pot fi vopsite cu materiale rezistente astfel că mobilierului poate fi folosit fără probleme în medii umede ca cele din baie sau bucătărie. De asemenea, profilul permite folosirea patinelor și învechirea artificială, la fel ca în cazul lemnului.

Avantajele CNC-ului cu masă nesting de la WoodMatic

CNC-ul WoodMatic WM-2128 ATC cu masă nesting și magazie de scule este echipat cu servomotoare Yaskawa din Japonia, sistem pinion și cremaliera Herion, Germania, unitate de comanda Syntec Control System, Taiwan și magazie liniară de scule cu 12 poziții și control ATC. Are masă cu dimensiuni de 2100 x 2800 mm pe care placa poate fi prelucrată ușor și cu maximum de eficiență.

Masa nesting permite eficientizarea producției și economia de material. De fapt, nesting-ul este tehnologia care, pe baza unor modele existente, găsește cea mai bună așezare a elementelor pe placa de MDF și optimizează calea de tăiere pentru ca timpul de lucru să fie minim astfel încât să rezulte o cantitate minimă de deșeuri. Apoi generează o ordine de tăiere și codul numeric al fiecărei operații necesar CNC-ului pentru a executa aceste operații.

Folosirea nesting-ului are avantaje importante:

  • Creșterea productivității prin reducerea timpului de lucru
  • Folosirea eficientă a materialului
  • Reducerea deșeurilor
  • Reducerea cheltuielilor cu forța de muncă.
O afacere bazată pe un utilaj inteligent

Faggio Ecomob înseamnă Gigi Băjeu și WM-2128 ATC, utilajul cu care lucrează. Împreună fac firma să existe și să funcționeze rentabil. Urmăriți-l în filmul de mai jos povestind despre cum a început activitatea de producție de fronturi profilate din MDF, cum a făcut trecerea la noul CNC și despre planurile sale de viitor.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian