Transformarea mobilierului vechi cu vopselele Annie Sloan Chalk Paint nu mai este de acum o noutate pentru mulți din noi. Am văzut cum un mobilier simplu sau dimpotrivă, unul complicat și greoi, poate fi transformat în piese de mobilier care să se integreze perfect în noul decor al casei. Actul final al transformării este protejarea cu ceară. Ceara Annie Sloan este mai mult decât o ceara pentru lemn. Ea poate fi aplicată pe orice suprafață protejată cu vopselele cretoase. Există și ceara colorata cu care se pot obține efecte interesante pe mobilă, dar și direct pe lemn. Să le analizăm pe fiecare în parte, să vedem rolul lor, tehnicile de aplicare și ce efecte interesante se pot obține folosindu-le.
Ceară transparentă pentru protecție
After using Annie Sloan paints pentru o transformare este obligatoriu ca suprafața să fie sigilată cu ceară transparentă. Chalky paints nu pot rămâne neacoperite pentru că au tendința de a absorbi apa și nu au o rezistență foarte bună la agresiuni. Ceara protejează suprafața și o face rezistentă la exploatarea zilnică la care este supusă o piesă de mobilier. În plus, ea „luminează” culorile.
Ceara ce aplică după ce vopseaua s-a uscat și după ce s-a făcut șlefuirea necesară anumitor efecte (distressed). Aplicarea poate fi făcută cu o cârpă moale de bumbac sau cu pensula. Annie, după mulți ani de practică, a inventat o pensulă foarte eficientă pentru aplicarea cerurilor. De altfel sistemul Annie Sloan, atât de eficient și simplu de folosit, este rezultatul practicii directe.
Annie Sloan nu este un producător care inventează vopsele într-un laborator ci un artist, un designer, care a dezvoltat produsele anume pentru a rezolva problemele întâlnite în practică. Așa s-a născut și pensula pentru ceară. Cu ea ceara poate aplicată în orice colțișor iar cantitatea poate fi dozată. Este o investiție foarte bună pentru calitatea finală a mobilierului, mai ales că este și foarte durabilă.
Ceara se aplică în strat subțire, se îndepărtează surplusul prin ștergere cu cârpa, după care se lustruiește. Nu trebuie să insistați pentru că nu aveți nevoie de o sprafață strălucitoare. Ceea ce vă doriți este un luciu mătăsos plăcut la atingere.
Este bine să aplicați 2-3 straturi de ceara, mai ales pe suprafețe precum blaturile de masă. Protecția va fi mult mai eficientă. Aplicarea stratului următor se face după uscarea primului, adică după min.24 ore, iar tehnica este aceeași.
Pentru uscarea în profunzime ceara are nevoie de 2-3 saptamani. Mobilierul poate fi folosit în această perioadă, dar cu mult mai multă grijă. Este bine ca ceștile cu lichide calde să nu fie puse în perioada necesară uscării totale direct pe blaturile ceruite. După 3 săptămâni stratul de ceara este complet întărit și mobilierul poate fi folosit normal.
Ce trebuie să știți atunci când folosiți ceara transparentă Annie Sloan
- ceara se aplică mult mai bine la o temperatură de 20-22ºC. Se intinde mai bine și puteți aplica un strat mai subțire fără să mai fie nevoie să îndepărtați surplusul;
- întindeți foarte bine ceara pentru a putea fi absorbită bine în profunzime. Este exact ca la aplicarea cremei pe mâini. O cantitate mai mare intră mai greu în piele;
- lucrați pe bucăți nu pe întreaga piesă. Veti avea atât reandament cât și rezultate mult mai bune. Aplicați ceara pe o porțiune mică, ștergeți, apoi treceți mai departe. La final, lustruiți;
- dacă aveți nevoie de o rezistență superioară – mediu foarte umed, blaturi care trebuie să reziste la agresiuni mari fizice sau chimice – folosiți lac, nu ceară;
- nu aplicați lac peste ceară pentru că nu are aderență. Folosiți ori lac, ori ceară;
- la final spălați pensula cu apă și detergent.
Ceara albă Annie Sloan
Cu ajutorul cerurilor colorate se pot obține efecte foarte interesante. O ceară specială care merită tratată separat este ceara albă. Poate fi folosită atât peste culori mai închise, dar și direct pe lemn.
Ceara albă poate fi aplicată pe orice culoare, nu numai pe cele închise. Peste alb efectul este aproape invizivil, așa că nu are rost. În schimb aplicată pe gri, bej sau crem, dă un efect de suprafață înbătrânită, de învechire a straturilor de vopsea sau de mai multe straturi aplicate de-a lungul timpului unele peste altele.
Pe culori închise ceara albă luminează venind și cu un efect de „alb spălat”. Pare că un obiect vechi a fost văruit pentru a-l împrospăta. Este și mai interesant dacă piesa de mobilier ce urmează a fi transformată are sculpturi sau caneluri. Ceara rămâne în profile dând senzația de profunzime.
Ceara albă poate fi folosită și direct pe lemn. Aici se vede și mai bine efectul de alb spălat – „white wash” cum i se mai spune. Cu cât lemnul este mai structurat cu atât fibra lui este mai bine pusă în evidență. Ceara este aplicată pe lemn după care este ștearsă și astfel rămâne în fibră, în adânciturile și imperfecțiunile lemnului.
Ceara închisă la culoare sau neagră
Pentru patinare se folosește ceara închisă la culoare. Exista 2 variante, neagru și nuc închis. Ceara colorată se aplică peste ceara transparentă pentru a o putea îndepărta mai ușor iar suprafața să rămână colorată cât mai uniform.
Nu se aplică greu, dar aveți nevoie de ceva experiență pentru a obține efectul dorit. Pe scurt, modul de lucru este următorul. Se aplică mai întâi ceară incolora peste care se vine imediat cu ceara colorată. Este nevoie ca ceara incolora să nu fie uscată. Dacă se începe ștergerea imediat, pe suprafață rămâne foarte puțină ceară închisă, astfel încât rezultatul va fi o suprafață doar ușor „murdărită”. Cu cât va fi lăsată mai mult cu atât efectul va fi mai vizibil.
Aici se impune cu atât mai mult lucrul pe porțiuni. Pentru efectul puțin vizibil ceara trebuie îndepărtată în 20-25 sec. Dacă se lucrează pe o suprafață mare timpul nu va putea fi respectat iar efectul va fi mult mai vizibil decât ne doream. Lucrând pe porțiuni mici va fi timp pentru ștergere iar la final, dacă se dorește mai multă uniformitate, se poate lucra pe toată suprafața.
Dacă nu ați reușit să îndepărtați ceara suficient de repede și culoarea este prea închisă, nu vă speriați. Aplicați un strat subțire de ceară incolora deasupra și apoi ștergeți. Ceara incoloră o va antrena și pe cea colorată și așa veți ajunge la intensitatea dorită.
La rezultatul bun contribuie și pensula potrivită
Când vă hotărâți să începeți lucrul cu ceara colorată este bine să vă gândiți și la pensulă. Este mult mai ușor de lucrat și se ajunge mai repede la rezultatul dorit. Iar dacă aveți de lucrat cu mobilă cu profile vă va fi mult mai ușor să controlați cantitatea aplicată. Pensula Annie Sloan are un design special care îi permite să intre în locuri strâmte și ascunse și să depună o cantitate de ceară smilară cu cea de pe suprafețele drepte.
Lucrul cu ceara nu trebuie să vă sperie, chiar dacă este colorată. Trebuie să începeți să lucrați aplicând pe suprafețe mici și simple. Așa veți reuși să „simțiți” cum trebuie lucrat. De fapt, acesta este modul de lucru cu produsele Annie Sloan. Începi prin a le cunoaște, apoi le simți iar în final descoperi câte lucruri minunate poți face cu ele. Dacă vă gândiți să începeți o experiență Annie Sloan aveți aici lista distribuitorilor din România. Sper să vă fie de folos. Distribuitorul din Târgu Mureș , Kamandalu Art&Craft, v-a pregătit și o surpriză. Dacă veți folosi codul 0304 (zero-trei-zero-patru) veți beneficia de discount până la sfârșitul lunii aprilie, atât la produsele din magazin cât și la cele online. Succes și spor la treabă!
Hello, I have to recondition a table that I will have to decap and I thought to paint it. Can I apply wax over the paint and if so what is the process?
Thanks for all the advice you give us?
Good evening!
Yes, it can. The paint must be very well dried. Apply the wax with a rag or brush. If you have applied too much, remove the excess with a rag. Let it dry for 24 hours and apply another coat. Leave it 2-3 days to dry and then polish with a soft cotton cloth. You will get a silky sheen with a pleasant sheen and paint protection.
All the best!