Especies de madera

Abeto: símbolo de Robin Hood y madera de brillo sedoso

Una dintre speciile preferate de lutieri este paltinul de munte. Și nu doar pentru proprietățile lui acustice deosebite ci și pentru culoarea deschisă, fibra fină și ondulată ce-i dă un aspect de mătase. Modul de tăiere și defectele de creștere contribuie și ele la dibujo natural deosebit și unic. Este denumit frecvent paltinul care cântă și cei cu înclinații spre misticism cred că poate face legătura cu lumea spiritelor. În munții noștri cresc unele dintre cele mai apreciate exemplare pentru sonoritatea specifică. Pentru aceste motive, dar și alte aspecte interesante, articolul de mai jos este dedicat paltinului.

palíndromos
fuente de la foto: littleguitarworks.com

El árbol de Robin Hood

Cel mai cunoscut exemplar de paltin de munte este în Anglia și a jugado în film alături de Kevin Costner în Robin Hood – Prințul hoților. Există acolo o secvență renumită cu un paltin singuratic între două dealuri. Este cel mai fotografiat arbore din Anglia și se află lângă Zidul lui Hadrian, lângă Crag Lough, în Northumberland. Paltinul are câteva sute de ani și a avut alături și alți frați care însă au dispărut de-a lungul timpului. A părut și în videoclipul lui Bryan Adams (Everything I do, I do it for you), dar și în câteva seriale. În mai 2003 a fost din nou héroe, un elicopter prăbușindu-se la nici 30 m de el.

În 2016 a fost nominalizat la competiția Arborele Anului din Anglia, alături de alți 200 de arbori. A câștigat competiția și astfel a participat în 2017 la competiția Árbol europeo unde a ieșit pe locul 5. Primul loc în Anglia i-a adus un premiu de 1000 de lire folosite pentru a-i analiza starea de sănătate și pentru a-i proteja rădăcinile, tot mai expuse de multele vizite.

Din familia arțarului, asemănător însă și cu platanul

Denumirea latină a paltinului de munte este Acer pseudoplatanus. Parte de la familia Sapindaceaecomo Acer, la fel ca arțarul. De altfel, arțarul mai este denumit și paltin de câmp (Acer platanoides). În literatura de specialitate găsiți paltinul de munte cu denumirile arce sicómoro o Sicomoro europeo (Inglés), acero de montaña (italiano), arce sicómoro (franceză) sau bergahorne (germană).

Paltinul este nativ în centrul și estul Europei și în vestul Asiei. În secolele XV-XVI a ajuns și în nordul continentului fiind adus în Anglia de francezi. Prin anii 1700-1800 a fost aclimatizat și în Suedia, iar după 1800 a ajuns și în SUA. S-a adaptat foarte bine zonelor respective fiind acum socotită în unele părți specie invazivă. În România crește în zona colinară și cea montană ajungând până la 1500-1600 m altitudine.

Paltinul este un foios care crește înalt de 30-40 m, uneori și 50 m, cu un diametru de 1-1,2 m. Rădăcina este puternică și înfiptă adânc în pământ. Tulpina este dreaptă și scurtă, cu scoarță cenușie și netedă la tinerețe. După 30-40 de ani, scoarța începe să se îngroașe, să dezvolte crăpături și să se exfolieze în plăci neregulate, la fel ca sicomoro. Coroana este largă și neregulată. Frunzele sunt mari (12-20 cm), palmat-lobate, zimțate, cu sinusuri înguste și ascuțite. Pe dos sunt mate și păroase la început, spatele frunzei fiind unul din modurile de a deosebi paltinul de arțar, care are frunza lucioasă pe dos. Florile apar după înfrunzire, sunt verzi-gălbui grupate în ciorchini atârnători. Fructele sunt disamare cu aripi de 3-6 cm unite în unchi ascuțit.

Paltinul crește repede în prima parte a vieții, la 30 de ani fiind asemănător cu fagul la 60. După 30 de ani apar fructele care sunt împrăștiate cu ușurință de vânt. Trăiește în mod obișnuit până la 400-500 de ani, dar sunt exemplare care depășesc cu mult această vârstă.

Lemnul de paltin: proprietăți, caracteristici

Paltinul este una din puținele specii unde este folosit lemnul de alburn. În secțiune transversală nu se vede întotdeauna diferența dintre alburn și duramen. Zona de alburn este lată, culoarea fiind de la alb-gălbuie spre crem, la brun auriu sau roșcat. Duramenul este brun roșcat mai închis. Inelele anuale sunt vizibile. Fibra este fină, uniformă și dreaptă. Cele mai apreciate însă sunt exemplarele unde fibra este ondulată, uneori chiar foarte pronunțat. Acest tip de paltin este denumit și paltin creț. Porii sunt difuzi, mulți, așezați uneori radial. Razele medulare sunt vizibile cu ochiul liber, sunt atât înguste, cât și largi, distanțate normal. Ele sunt cele care dau luciul natural specific paltinului. Tăierea radială pune în evidență razele medulare.

Paltinul este lemnul ale cărui defecte sunt de fapt calități. Pe lângă fibra ondulată și creață, lemnul poate conține noduri mici care, în funcție de tăiere, pot da furnire cu aspect deosebit (ochi de pasăre, coadă de păun).

Densitatea paltinului în stare anhidră este 615 kg/³, iar duritatea Janka 4680 N. Pentru a-și păstra culoarea deschisă alb-crem se recomandă tăierea arborelui iarna, debitarea imediată și uscarea în uscătoare. Altfel este posibil ca lemnul să se păteze cu propria sevă. Se lucrează bine, atât cu scule de mână, cât și mecanice. Se recomandă scule bine ascuțite și viteză nu prea mare poate a nu arde lemnul. Se strunjește, se sculptează și se încleiează bine. Este bine ca înainte de băițuire să se aplice un izolator pentru că are tendința să se păteze. Dacă este finisat transparent, fără colorare, are tendința de îngălbenire în timp.

Nu este rezistent la exterior și la umiditate. Este de înțeles având în vedere că se folosește alburnul, fără rezistență la exterior.

palíndromos
fuente de la foto: hullforest.com

Paltinul românesc învață să cânte la Reghin

Lemnul de paltin se folosește la fabricarea mobilierului, al obiectelor decorative sau a cutiilor. Este o materie primă apreciată pentru furnire estetice. Furnirul de paltin cu desen deosebit este des folosit pentru a decora mașini de lux sau yahturi. Datorită culorii deschise este folosit la intarsii. Din paltin se fac boluri, linguri și alte obiecte folosite la bucătărie. Este și un foarte bun lemn de foc, dar și materie primă pentru obținerea hârtiei.

Cea mai importantă utilizare a paltinului este însă la obținerea instrumentelor muzicale (viori, violoncel, viole). Din acest punct de vedere este o specie cu pedigri fiind apreciată de maeștrii lutieri europeni. Se folosește în special pentru a face spatele, lateralele și gâtul instrumentelor. Cel mai apreciat este paltinul cu fibra ondulată pentru efectul vizual deosebit. Nu este însă doar estetic ci are și proprietatea de a propaga sunetele. Lemnul cu inele anuale înguste este folosit pentru obținerea sunetelor înalte (viori), iar cel cu inele anuale late pentru sunete joase (violoncel, contrabas). De asemenea, paltinul are capacitatea de a pune în valoare sunetele, le dă claritate. La fabrica de instrumente muzicale Hora, de la Reghin, se lucrează cu paltin românesc cu calități deosebite. Despre Hora și instrumentele fabricate acolo puteți afla mai multe aquí.

Despre legătura dintre aspectul paltinului și proprietățile lui acustice și elastice găsiți aquí un studiu detaliat făcut de un colectiv de profesori și cercetători români. Una dintre concluzii stabilește legătura dintre ondulația fibrei și lungimea de undă a sunetului. O fibră cu ondulația pronunțată va avea lungimea de undă mai mică, iar la ondulație mai discretă, lungimea de undă va fi mai mare.

palíndromos
fuente: hora.ro

Mă simt într-un fel legată sentimental de această specie pentru că ea a declanșat pasiunea mea pentru lemn. În primele 2-3  săptămâni de la angajarea în ICPIL (Institutul de cercetări și proiectări pentru industria lemnului) am văzut câteva mostre de lemn pe care se aplicare un lac lucios care punea în valoare desenul natural. Mostrele erau pentru lucrarea unei colege, iar mie mi s-a părut că nu am văzut niciodată ceva mai frumos. Cele mai frumoase dintre ele erau cele făcute cu furnir de paltin creț și paltin măzărat.

Sper să considerați utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsași-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde.

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

10 comentarios

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

  • Cada vez me apasiona más la carpintería, poco a poco intento comprar herramientas, veo youtube, leo sitios como este. No vivo de ello, es solo un hobby.
    No quiero que se me malinterprete, pero artículos como éste me hacen sentir aún más confusa.
    ¿DÓNDE puedo encontrar madera en Rumanía?
    Mi mayor frustración como aficionado novato es el acceso a las esencias de madera.
    No tengo ni dinero ni qué hacer con metros cúbicos de nogal, abeto, roble, etc.
    En las tiendas de construcción y bricolaje se consiguen 90% de abeto y pícea y el resto de roble y haya SOLO como peldaños, contrahuellas y balaustres para escaleras. ATAT.
    ¿Dónde puedo encontrar madera dura "por piezas"?
    La segunda frustración son las herramientas tradicionales. En el comercio no se encuentran cinceles y reglas de verdad. Sólo cosas baratas, estúpidas, sin afilar, de acero malo que no se afilan o se derriten a los 10 minutos.
    Un artículo tan interesante, decorado con imágenes exteriores. ¿Y nosotros?

    • Entiendo perfectamente tu frustración porque a mí también me pasa lo mismo. Utilizo imágenes de fuera porque aquí apenas las encuentro. Eso es lo que intentamos hacer con la revista. Revivir la tradición del bricolaje de la madera, tener nueva información, en rumano, sobre esencias de madera, tecnologías, etc. Poco a poco las cosas empiezan a moverse y no pasará mucho tiempo antes de que haya tiendas especializadas con madera especial, donde se puedan comprar pequeñas cantidades. Si has leído los artículos de bricolaje habrás visto algunas de las herramientas que utilizamos para nuestros proyectos. Algunas las hemos sacado del mercadillo de Bucarest. Quizá te ayuden a encontrar las herramientas necesarias.
      Le deseo mucho éxito.

    • Madera a bordo que puede conseguir en Holver http://www.holver.ro/Son caros y se enfadarán si sólo coges un trozo, pero no se niegan. Si no, puedes encontrar algo en cualquier oficina forestal local: troncos o madera cortada. También puedes cortar tú mismo con una motosierra lo que encuentres en casa de un amigo o familiar, o lo que ya esté caído.
      En Rumanía se venden buenas herramientas http://www.finetools.ro/ o Europa - https://www.fine-tools.com/ o https://www.dictum.com/en/.

  • ¡Hola! Has mezclado varias especies de madera que además son visiblemente diferentes incluso en las fotos propuestas. Has mezclado el arce sicómoro (Acer pseudoplatanus) con diferentes formas de arce en las fotos - parecen ser Acer saccharum Sugar Maple (el que se utiliza para hacer jarabe) y Bigleaf Maple Acer macrophyllum o incluso una foto de sicómoro americano Platanus occidentalis. Los nombres locales y regionales y la mezcla de nombres de especies con variantes morfológicas de la misma especie son las razones por las que es bueno utilizar nombres latinos. De lo contrario, se pierde la oportunidad de aclarar la situación y promover un uso correcto de las diferentes especies de madera.

    • Gracias por la aclaración. Su sugerencia de utilizar el nombre latino para identificar mejor la especie es muy útil. Haré los cambios necesarios.

  • Enhorabuena por el artículo, pero tengo una pregunta. Por lo que he oído la caña se utiliza en los instrumentos musicales sólo como parte estética "inferior", no como resonador. ¿Los anillos anuales pequeños y regulares a los que te refieres son de abeto?

    • El palisandro rizado también es una madera resonante. Se utiliza para fabricar instrumentos de cuerda (violín, viola, violonchelo), pero también he leído sobre sonajeros hechos con palisandro. En Hora-Reghin, también utilizamos madera de palisandro hueca.
      Gracias por su apreciación.
      Le deseo lo mejor.

  • Durante años he estado buscando información sobre la madera de paltin que conocí en mi juventud en CPL Arad, donde utilicé esta madera para tallar. Desgraciadamente nadie conoce esta especie, pero en una ocasión conocí a alguien que es ingeniero forestal y para mi sorpresa afirmó que el paltin es igual que el arce. ¿Puede confirmarlo?
    Y sería muy útil poner una foto del árbol vivo que describes.
    ¡Muchas gracias!

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol