Ideea articolului a venit în urma unei discuții cu un iubitor al lemnului care-și dorea foarte mult să facă un obiect din lemn, dar care știa destul de puțin despre cum ar putea face acest lucru. Erau multe lucruri de bază pe care nu le știa, dar avea o mare dorință de a începe. M-am recunoscut într-un fel pentru că și eu am ajuns să lucrez lemnul fără să fi făcut vreun curs de tamplarie. În perioada când activitatea mea era legată numai de lacuri și vopsele am ajuns în multe fabrici, am văzut multe utilaje și linii de fabricație și am înțeles cum funcționează, dar când lucrezi cu mâna ta, situația este diferită. Așa că, pentru voi, cei care vă gândiți să începeți să lucrați cu lemnul, încerc să pun aici câteva sfaturi – informații utile pentru ca lucrurile să vă iasă bine.
Elección de la madera
Când te pregătești pentru un astfel de proiect ai nevoie în primul rând de lemn. Dacă nu refolosești madera recuperada dintr-un obiect mai vechi atunci va trebui să cumperi. Cantități mici de lemn poți găsi în magazinele de bricolaj, dar oferta din punct de vedere al esențelor este limitată. O paletă largă de esențe de lemn și panouri derivate din lemn găsești la Holver.
Fiind primul proiect este bine să alegi lemn dintr-o specie mai moale și mai puțin valoroasă. A todos nos gusta roble sau nucul american, dar nu merită să fie stricat de lipsa noastră de îndemânare. Rașinoasele sunt, după părerea mea, foarte potrivite pentru un început. O variantă foarte bună pentru început este și tackle. Este lemn și este foarte stabil.
Conținutul de humedad de la madera este important pentru a nu apărea crăpături sau curbări. Umiditatea lemnului trebuie să fie între 8 și 12%, dacă este folosit la interior și 14-18% dacă este folosit la exterior. Cumpărați lemnul din surse de încredere pentru a fi siguri că este corect uscat.
Controlați lemnul înainte de a-l cumpăra să nu aibă crăpături, găuri de insecte, noduri căzătoare, să nu fie mucegăit. Toate aceastea vă pot crea probleme ulterioare.
Alegeți especies de madera și în funcție de utilizarea ulterioară a obiectului. Sunt specii care rezistă mai bine la exterior (tec, castaño), altele mai dure și mai potrivite pentru obiecte supuse agresiunilor mecanice sau specii mai ușoare, care vor conferi această proprietate și obiectului final. În plus unele sunt mai greu de lucrat, altele mai ușor. Un lemn mai dur va reprezenta o încercare pentru sculele folosite, dar și pentru mâinile voastre.
Alegerea sculelor de mână
Și pentru că a venit vorba de scule, veți avea nevoie de câteva scule de bază. Oferta este mare și este bine să le alegeți pe cele mai potrivite. Nu mergeți pe ideea de a le lua pe cele mai scumpe, dar nici pe cele mai ieftine. Luați-le pe cele destinate unei activități de hobby, de bricolaj. La început nu aveți nevoie de scule profesionale, dar nici de unele care să se strice la prima utilizare sau mai rău, să vă pună siguranța în pericol.
Să începem cu câteva recomandări pentru sculele tradiționale de mână.
Martillo. Un ciocan bun este cel cu un balans bun între coadă și cap în așa fel încât să nu se răsucească în mână. Trebuie să fie folosit cu ușurință, să aibă forță și să nu solicite mâna foarte mult. Asta înseamnă un ciocan cu cap din metal și mâner din lemn tare (lemn de foioase: stejar, salcâm, fag). Mânerul din lemn preia vibrațiile, iar mâna nu este foarte solicitată. Daca mânerul nu este din lemn este bine să aibă un manșon de cauciuc care să preia șocul.
Fierăstrău de mână. Tâmplarii experimentați spun că fierăstrăul trebuie ales astfel încât să simți răspunsul lemnului atunci când lama intră în el. Asta înseamnă o lamă de calitate, cu dinți ascuțiți și un profil optim pentru a tăia lemn dur.
Set de dălți. Dălțile nu sunt doar pentru sculptură. Se folosesc pentru a curăța îmbinările sau tăieturile făcute cu fierăstraul, pentru scobire, scoaterea cepurilor, pentru despicare, ajustări sau îndreptări de material. Există seturi care combină tipuri și dimensiuni diferite de dălți. Materialul lor trebuie să fie dur și rezistent.
Juego de abrazaderas. Daca întrebi un tâmplar îți va spune că nu sunt niciodată suficiente. Se folosesc la fixarea părților componente ale unui obiect lipit sau pentru a fixa obiectul ce urmează a fi prelucrat.
Burghiu de mână. Cu siguranță obiectele pe care le faceți vor avea nevoie și de găuri. Dacă nu există o sculă electrică cu care să o faceți, vechiul burghiu de mână (poate vi-l mai amintiți de la trusa de traforaj) va fi întotdeauna la îndemână.
Rindea. Rindeaua este utilă pentru a îndrepta, a netezi sau pentru a face adânciturile care dau aspect învechit unei suprafețe. Este unealta favorită a pasionaților de tâmplărie, un fel de simbol al acestei meserii. Poate fi din lemn sau din metal și este foarte important să aibă lama foarte bine ascuțită. Nu este ceva fără de care nu veți putea lucra, dar trebuie să recunosc că este o mare bucurie să ai una, mai ales dacă este veche.
Dispozitive de măsurat. Este imposibil să faceți un obiect fără să măsurați lemnul înainte de a-l tăia. Veți avea nevoie de metru de tâmplărie – clasic și foarte util – de ruletă și de raportor pentru măsurarea și trasarea unghiurilor. Este util și un șubler pentru măsurarea adâncimilor, interioarelor găurilor și a corpurilor rotunde.
Scule electrice de mână foarte utile
Daca ai trecut de primele proiecte și ai ajuns la concluzia că acesta este hobby-ul pe care vrei să-l urmezi este bine să te gândești și la ceva scule electrice. În opinia mea cele mai importante sunt:
Fierăstrăul pendular. Este mai simplu de manevrat decât fierăstrăul manual, mai rapid, iar efortul depus pentru tăiere este mai mic. Poate fi folosit pentru tăieri curbe precise în lemn sau placaj sau pentru a decupa plăci derivate din lemn.
Mașina de șlefuit plană. Este foarte utilă mai ales dacă trebuie îndepărtat un strat de vopsea sau lemnul ce trebuie lucrat este foarte rugos și neregulat. Ajută foarte mult pentru a șlefui repede și bine suprafețele plane. Însă dacă suprafețele sunt curbe atunci tot șlefuirea manuală este baza.
Bormașina. Cu o bormașină electrică faci mult mai ușor găuri în lemn decât cu un burghiu manual. Cele mai bune sunt cele cu 2 viteze, care pot înșuruba și deșuruba în funcție de viteza aleasă. Un set de burghie de foarte bună calitate face din bormașină unealta perfectă pentru găurire.
Consejos sencillos pero importantes para un resultado final de calidad
Faceți un desen, o schiță cu dimensiuni, locul unde vor fi găurile, unghiuri. Măsurați cu atenție si apoi tăiați și/sau găuriți. „Măsoară de doua ori și taie o dată” este o zicală valabilă și aici nu doar în croitorie.
Pentru tăieri folosiți lame bine ascuțite. Tăierea va fi cu atât mai curată și mai exactă cu cât lama va fi mai ascuțită. Curățați și îngrijiți sculele pentru a avea rezultate de calitate.
Alegeți el pegamento potrivit pentru condițiile în care va sta obiectul. Pentru locuri cu umiditate crescută (baie, bucătărie) sau pentru exterior folosiți adezivi D3 sau D4.
Utiliceiți șuruburi potrivite pentru dimensiunile găurilor făcute în lemn. Șuruburile mai mari pot crăpa lemnul, iar cu cele mici prinderea nu va fi fixă și sigură.
Șlefuiți cu atenție lemnul pentru a obține suprafețe fine cu tușeu plăcut. Cu cât veți acorda mai multă atenție acestei etape cu atât rezultatul va fi mai bun. Folosiți hârtie de șlefuit sau bureți abrazivi pentru șlijado de madera, cu granulație mai mică (120 – 180). Granulația fină (240-400) este pentru șlefuirea lacului.
Dacă lemnul are găuri sau crăpături nedorite chituiți-le cu masilla para madera. Aveți grijă că, prin uscare, chitul scade în volum. Aplicați o cantitate mai mare și șlefuiți surplusul după uscare.
Nu alegeți materiale de finisare complicate. Cele mai potrivite și mai ușor de utilizat sunt aceites y el cielo. Nu alegeți finisaje complicate pentru primele proiecte. Nu sunt așa de simplu de făcut precum par. Aveți nevoie de ceva experiență până să ajungeți la finisări deosebite. La început limitați-vă la protecția lemnului.
Aveți răbdare, faceți fiecare operațiune cu atenție și fără să vă grăbiți. Nu viteza cu care terminați de lucrat vă va aduce satisfacție ci calitatea produsului obținut.
Pentru a căpăta experiență și dexteritate propuneți-vă ca la fiecare proiect nou să faceți ceva în plus: o îmbinare nouă, o prelucrare mai avansată, un finisaj care să includă și colorare sau un gran efecto. Nu săriți etapele. Nu treceți imediat de la un proiect foarte simplu la unul foarte complicat.
Documentați-vă! Există o mulțime de informație legată de acest domeniu. Aflați cum fac și alții ceea ce vă doriți să faceți. Învățați din experiența lor. Nu este nevoie să faceți și voi aceleași greșeli.
Respectați toate cerințele legate de protecție în timpul lucrului. Nu riscați și nu uitați că folosiți unelte care pot deveni periculoase. Folosiți echipament de protecție. Cea mai importantă este siguranța voastră.
Sper să găsiți utile aceste informații și sfaturi și să vă fie de ajutor în viitoarele proiecte. M-aș bucura dacă cei cu experiență ați veni cu completări de interes pentru un începător. În definitiv ne leagă pe toți aceeași pasiune.
He comprado un kit de calco en la librería para mi nieto ., pero no sé cómo utilizarlo. ¿Cómo se fija la tabla al tablón? ¿Cuál es la función de la pieza con muescas en V?
¡Hola!
El contrachapado no se fija al tablero porque cortará el tablero junto con él. La pieza con muescas en V es la que está fijada al tablero. Para cortar el contrachapado sobre el que se ha dibujado el patrón, se coloca sobre la pieza fijada al tablero y la hoja de la sierra debe cortar a través de uno de los orificios o a través de la ranura en V libre. La sierra permanece fija en su posición y el corte se realiza moviéndola hacia arriba y hacia abajo, desplazando o girando el tablero para seguir el diseño.
Buena suerte a su nieto.