Am fost întotdeauna fascinată de pădurile de mesteacăn. Mai ales de cele tinere, unde trunchiurile copacilor sunt ireal de albe. Este un copac parcă făcut anume pentru a fi picat. Nici după ce a fost tăiat nu-și pierde frumusețea, fiind preferatul decoratorilor. O simplă bucată de mesteacăn sau câteva crengi mai groase legate cu o panglică pot deveni, de exemplu, decorațiunea perfectă pentru masa de Crăciun. Mai ales că scoarța lui albă brăzdată de ușoare dungi sau puncte închise la culoare sugerează foarte bine zăpada. Am promis acum ceva vreme că am să vă spun mai multe despre lemnul de mesteacăn și m-am gândit că nu este un moment mai bun decât acum, în pragul Crăciunului.
Sunt mai multe feluri de mesteacăn, dar cel care crește la noi este Betula pendula (cunoscut și ca Betula verracosa sau Betula alba). Numele în engleză este Silver Birch. Originar din Europa și Asia Mica, crește spontan la campie, dar și la munte, la altitudini de până la 1600 m. Este destul de pretențios, nesuportând solurile argiloase și compacte, umbra sau seceta excesivă. Este rezistent însă la ger. Când este tânar scoarța este netedă și albă și se exfoliază circular. Aceste bucați de scoarță sunt foarte frumoase și pot fi folosite pentru a face diverse decorațiuni, dar și obiecte mai mari, veți vedea imediat. O dată cu maturizarea scoarța se închide la culoare, devine dură și brăzdată. Procesul începe de la baza trunchiului. Mestecenii sunt în special copaci ornamentali ce pot ajunge la 25-30 m înălțime, fiind plantați în parcuri sau curți.
Lemnul de mesteacăn nu este atât de spectaculos ca cel al altor specii. Are culoara alb gălbuie, destul de uniformă, prezentând uneori fibră creață asemănătoare cireșului. Diferența între Alburno e durame este în majoritatea cazurilor inexistentă. Când totuși se vede o diferență, aceasta este foarte mică, duramenul având o ușoară tentă brun roșiatică. Fibra este dreaptă, fină, uniformă, prezentând rareori ușoare ondulații. Porii sunt de marime medie, destul de numeroși și răspândiți uniform în tot inelul anual. Nu există diferență între lemnul târziu și lemnul timpuriu în cadrul inelului anual, iar inelele sunt greu vizibile, diferența între ele fiind foarte mica.
Lemnul este ușor și elastic, motiv pentru care a fost folosit în trecut în aeronautica. Nu este recomandată folosirea lui în construcții pentru că are tentința de putrezire în condiții de umiditate. Este folosit mai mult pentru piese simple de mobilier, obiecte decorative sau decorațiuni interioare.
Principala utilizare industrială a mesteacănului este la obținerea placajului, mai ales a celui multistrat. Fiind un lemn ușor și placajul rezultat este mai ușor.
Nu este un lemn foarte dur așa că se poate sculpta ușor fiind folosit la obținerea cucchiai decorativi. Tot din lemn de mesteacan se pot face și inele.
Scoarța albă cu ușoare dungi negre îl face însă foarte potrivit pentru decorațiuni. Feliile de lemn de mesteacăn se folosesc pentru a face diverse aranjamente, pentru medalioane sau pentru a decora obiecte. Scoarța exfoliată poate fi folosită pentru fabricarea cutiilor sau a coșurilor. Este foarte potrivit pentru decorarea meselor de nuntă sau a celor de Crăciun sau Revelion.
Trunchiurile tinere lungi sunt folosite de designeri sau arhitecți pentru a face pereți despartitori sau pentru a infrumuseța diverse zone ale casei. Bucați de trunchi pot fi folosite ca picioare pentru mese sau pentru a prinde polițe între ele.
Frumusețea scoarței a inspirat întotdeauna designerii așa că au apărut și idei mai năstrușnice. Un designer olandez a făcut un set de mobilier compus din canapea și fotolii acoperind aproape în totalitate obiectele cu scoarță de mesteacăn.
O curiozitate a lemnului de mesteacăn este că seva lui este foarte apreciată ca băutură racoritoare ecologica, având gustul dulce-acrișor, dar și ca remediu miraculos pentru diverse bolii. Ea este recoltată din copacii maturi în perioada martie-aprilie, atunci când natura se trezește la viață. Pentru a o recolta se face o gaură mică, adâncă de 6-8 cm, în trunchiul copacului. După ce se colectează până la jumătate de litru de lichid, orificiul trebuie acoperit cu ceară sau rășină pentru ca arborele să nu se îmbolnăvească. Lichidului este un tonic fizic și psihic și este folosit pentru a trata guta, bolile de rinichi și intoxicațiile. Unele surse îl recomandă pentru tratarea naturistă a cancerului.
Lemnul de mesteacan este folosit și în gastronomie, pentru afumarea peștelui (metodă folosită în Scandinavia), dar și pentru carnea de pasăre sau porc.
Daca aveți posibilitatea să faceți rost de câteva crenguțe de mesteacan legați-le cu o panglică argintie sau aurie, prindeti un glob roșu si o crenguță de brad si puneți-le pe masă. Vă vor bucura și vor crea o ambianță plăcută, de sărbătoare. Crăciun fericit!
Anch'io sono affascinata dalla betulla, con la sua corteccia bianca che sembra provenire da un altro pianeta. Si dice che quando si è arrabbiati è bene abbracciare una betulla e raccontarle i propri problemi.
Non lo sapevo. Grazie per le informazioni.
Buona sera,
Anche noi abbiamo betulle decorative in casa, ma non sono state trattate con repellenti per parassiti e ora dobbiamo fare i conti con alcuni insetti che sembrano rosicchiare sotto la corteccia, sembrano vermi con la testa marrone. Più recentemente, si sono anche schiusi e sono volati via. Sembrano piccole falene/farfalle. Non so esattamente cosa siano. Gli alberi sono stati preventivamente essiccati. Potete aiutarmi con cosa trattarli, considerando che sono già all'interno, montati, ancorati chimicamente e che abbiamo due bambini molto piccoli? 🙂
Grazie,
Salve.
La situazione è piuttosto complicata. Le larve degli insetti sono rimaste sotto il guscio e hanno continuato a svilupparsi fino allo stadio di farfalla. Il problema è che prima di morire depongono altre uova e il ciclo ricomincia. Ci sono trattamenti che si possono fare, solo che sono difficili da fare in casa e in condizioni in cui i tronchi sono montati. I tronchi dovrebbero essere trattati per primi. Il trattamento che si può fare ora significa spruzzare ripetutamente prodotti chimici aggressivi sui tronchi fino alla loro completa scomparsa. Gli insetti muoiono a temperature molto basse o molto alte, ma non vedo come si possa, nelle condizioni date, portare la temperatura al di sotto dello zero o al di sopra dei 60 gradi.
Nel link sottostante potete trovare maggiori informazioni su curry e trattamenti.
Tutto il meglio!
https://revistadinlemn.ro/2017/08/08/despre-cari-motivul-aparitiei-ciclul-de-viata-preventie-tratamente/
Salve. Anch'io sono interessato a una parete del soggiorno in betulla. Come procedete? Potete aiutarmi?
Buona sera!
Non capisco come posso aiutarla?
Siete interessati a realizzare una parete di questo tipo da acquistare?
Grazie!
Salve. Ho chiuso un angolo del balcone con alcuni rami di betulla. Qualcuno mi ha consigliato di mettere dell'olio di lino per proteggerli dall'umidità. Ma ho paura che l'olio di lino cambi il loro colore quando si asciugano. Potete consigliarmi un trattamento che li protegga e mantenga il loro colore? Grazie.
Ciao!
È difficile trovare qualcosa che non cambi colore. Se si trattasse di un interno, consiglierei una vernice acrilica a base di solvente, che è quella che mantiene meglio il colore naturale. Nel vostro caso, il legno è all'esterno e deve essere protetto dall'acqua e dai raggi UV. Con il tempo, il sole cambierà il colore del legno, ingiallendolo. Proverei un olio con una piccola quantità di pigmento all'interno, il 3-5% (un olio bianco semitrasparente). Il bianco non protegge molto bene dai raggi UV, ma l'effetto bianco del legno di betulla rimarrà più a lungo.
Tutto il meglio!
Salve,
Voglio fare una parete divisoria di betulla nella mia casa, ho il tronco di betulla, ma la mia domanda è: devono essere pelati? Dopo averli sbucciati, devo mettere una vernice sottile per proteggerli dai parassiti e poi posso metterli in casa?
Ciao!
Non ha bisogno di essere sbucciato, ma deve essere trattato contro gli insetti. Una soluzione efficace si trova da Bochemit. Vi consiglio di applicare un sottile strato di cera, paraffina o primer diluito sulle estremità del tronco, dove la fibra è sezionata. Lo scambio di umidità sarà meglio controllato e il legno non si spaccherà. Dopo la soluzione contro gli insetti si può trattare con una vernice all'acqua o lasciarlo così com'è. La vernice a base d'acqua è quella che altera meno il colore naturale. Esiste anche l'opzione della vernice acrilica a solvente, ma il contenuto di solvente può essere un ostacolo.
Buona fortuna!
quale soluzione più accurata di Bochemit?
Voglio anche mettere la betulla in casa e nella mia stanza e volevo sapere passo dopo passo cosa usare sulla betulla prima di metterla perché non voglio che marcisca o che escano vermi o insetti.
Grazie mille
La soluzione per prevenire l'attacco di tarli e funghi o per trattare se gli insetti sono già presenti nel legno.
Per informazioni complete su questi trattamenti e su dove trovarli, consultare i link sottostanti.
Tutto il meglio!
https://revistadinlemn.ro/2020/08/27/tratament-preventiv-impotriva-ciupercilor-mucegaiului-si-a-insectelor-care-ataca-lemnul/
https://revistadinlemn.ro/2020/07/30/cum-scapi-de-cari-si-alti-daunatori-ai-lemnului-solutii-anticarii-lemn/