Încă de la început am prezentat constant subiecte legate de finisare. Despre defectele de finisare și cum pot fi ele evitate, despre modul cum pot fi aplicate materialele de finisare pentru rezultate cât mai bune, despre cum trebuie făcută șlefuirea în alb pentru a nu avea defecte în timpul finisării, despre uscare, stocare, depozitare și ambalare. Toate acestea aveau recomandări pentru ca operația respectivă să fie făcută cât mai bine și astfel să se obțină o finisare de calitate. M-am gândit să pun toate aceste recomandări împreună. Ele sunt în egală măsură și pentru cei care lucrează în fabrică, dar și pentru pasionații lucrului cu lemnul.
Pregătirea pentru finisare
Aveți câteva lucruri de făcut înainte de a începe lucrul:
- Trebuie să știți caracteristicile și modul de lucru cu materialele de finisare. Asigurați-vă că aveți fișele tehnice și de securitate ale produselor, instrucțiunile de lucru și tehnologiile.
- Verificați dacă sunt exact ceea ce scrie pe etichetă și ceea ce ați comandat.
- Controlați culoarea, dacă este cazul și comparați-o cu mostra sau cu culoarea din ambalajul precedent. Materialele cumpărate din magazine au toate instrucțiunile și informațiile pe etichetă.
- Aparatura folosită trebuie controlată înainte de începerea lucrului. Va fi spălată și curățată de fiecare dată după terminarea lucrului. Zona de finisare trebuie ținută curată și în ordine. Astfel se evită pericolul de accidente în timpul aplicării materialelor.
- Suportul lemnos trebuie foarte bine șlefuit înainte de a fi finisat. Cu cât se pierde mai mult timp la șlefuirea în alb cu atât riscul apariției defectelor în finisare este mai mic. Șlefuirea se face cu mai multe granulații, pornind de la hârtia abrazivă grosieră spre cea mai fină. Prin șlefuire se urmărește și curățarea lemnului de eventualele pete de adezivi, grăsimi sau silicon. Dacă șlefuirea nu este suficientă se șterge lemnul cu diluant. După șlefuire obiectele se curăță de praf pentru a duce cât mai puțin în zona de finisare.
Pregătirea materialelor de finisare
Materialele de finisare trebuie amestecate foarte bine în ambalajul original înainte de utilizare, deoarece pigmenții sau alți aditivi se pot depune pe fundul bidonului în timpul stocării. O amestecare insuficientă poate duce la diferențe de culoare sau de grad de luciu. După amestecare este nevoie de un timp de relaxare pentru a fi eliminate bulele de aer.
În cazul folosirii materialelor de finisare cu întărire, de tipul A+B, cantitatea de întăritor adăugată trebuie să fie conform fișei tehnice sau instrucțiunilor de lucru. Altfel pot apărea probleme; o cantitate prea mare de întăritor poate duce la peliculă casantă, iar o cantitate prea mică crește timpul de uscare iar pelicula rezultată este mai moale.
Amestecul dintre produsul de bază și întăritor are un timp de viață numit pot-life. După acest timp amestecul nu mai trebuie folosit chiar dacă este încă lichid deoarece își pierde proprietățile. Pot-life-ul poate dura de la 2 ore la câteva zile. Produsele cu pot-life lung pot fi utilizate și a doua zi. În acest caz se recomandă amestecarea materialului vechi cu cel nou preparat în raport de 1:2. Pentru a nu uita când a fost preparat materialul puneți o etichetă cu numele produsului, codul și data. Păstrați produsele acoperite.
Diluantul este foarte important și trebuie ales conform indicațiilor. El influențează timpul de uscare, aspectul peliculei și gradul de luciu. Alegerea diluantului depinde de materialele de finisare utilizate, de tehnologia adoptată și de condițiile de lucru (temperatură, umiditate).
Vâscozitatea materialelor este o proprietate foarte importantă în finisare. Ea se găsește în fișele tehnice iar valoarea ei este determinată la 20 grd.C. Vâscozitatea este dependentă de temperatura mediului ambiant. Dacă aplicarea se face cu mașina de turnat sau cu valțuri, vâscozitatea trebuie controlată și ajustată, dacă este cazul, la începutul lucrului, după fiecare realimentare și din oră în oră. Măsurarea vâscozității se face cu cupe vâscozimetrice (FORD sau DIN).
În timpul finisării temperatura produsului, a mediului ambiant și al suportului lemnos trebuie să fie peste 15 grd.C. Dacă sunt diferențe mari între ele pot apărea probleme de aderență la suport sau de așezare a lacului (coajă de portocală).
Modul de finisare
Atenție la numărul straturilor de produs ce pot fi aplicate. Dacă se aplică mai multe straturi există pericolul ca pelicula de lac să crape. Se pot aplica mai multe straturi față de cele recomandate doar când se fac remedieri ale defectelor. Este mai bine să se îndepărteze total pelicula de lac și să se reia finisarea decât să nu poată fi controlată grosimea peliculei.
Cum finisajul se realizează din mai multe straturi este foarte importantă aderența între straturi. Pentru a avea o bună aderență trebuie straturile intermediare trebuie șlefuite. Șlefuirea este foarte importantă mai ales în cazul produselor cu catalizare.
Dacă produsele sunt uscate în tunele de uscare, obiectele trebuie aduse la temperatura mediului ambiant înainte de stocare. Panourile finisate cu materiale normale (nu UV) nu se stivuiesc decât după 24 ore pentru a nu se lipi între ele. Nici ambalarea nu trebuie făcută imediat după terminarea finisării pentru că pot apărea imprimări în peliculă.
Mă opresc aici cu recomandările pentru o finisare de calitate. Însă, deja știu că lista trebuie îmbunătățită, așa că va urma cu siguranță o ediție revăzută și adăugită.
Buna ziua,
Detalii mai concrete in ce priveste treptele de granulatie la slefuire, daca conteaza si esenta lemnului.
La fel si cand se slefuieste: intre bait si grund, sau bait/grund si lac?
Puteti descrie un pic procesul de la A – Z, daca va rog.
Multumesc
Bună ziua. Puteți găsi o parte din răspunsuri în articolul pentru pasionații de bricolare și cel cu indicații privind șlefuirea în alb. De asemenea, voi reveni foarte curând cu un articol despre șlefuirea esențelor moi și a celor tari, cu accent pe diferențele dintre ele. Multumesc pentru că ne urmăriți.