Deco&Design

Impresionante animale sculptate în lemn cu… drujba

Când spui drujbă te gândești aproape întotdeauna la ceva dur, la tăieri sau „toaletări” de copaci, la lemn de foc despicat și alte astfel de activități. Mai greu ne trec prin minte gânduri aristice, delicate, legate de drujbă. Și totuși, poți face artă cu drujba și există artiști care au lucrări încărcate de sensibilitate.

artistul cu drujba
Pisica

 

Unul dintre acești artiști este și Jurgen Lingl-Rebetez, artist german stabilit de ceva timp în Franța. El realizează sculpturi impunătoare de animale mânuind cu delicatețe drujba.

artistul cu drujba
Leu

 

Jurgen s-a născut în 1971 în Bad Tolz, Bavaria, și încă din copilărie și-a arătat înclinația către artă. El desena tot ceea ce observa în jurul său: plante, animale, clădiri, oameni, peisaje.

artistul cu drujba
Cal, iepure si leopard

 

Prima expunere publică a lucrărilor sale are însă loc mult mai târziu, după absolvirea Josef-Effner Grammar School, pe când avea 20 de ani. În cadrul primei sale expozitii, prezintă într-o galerie din Dachau o serie de studii de nuduri realizate prin diverse tehnici.

artistul cu drujba
Nuduri

 

După executarea serviciului civil obligatoriu, făcut la Schonbrunn, Jurgen începe pregătirea în sculptură ca ucenic al maestrului Hans-Joachim Seitfudem. Devotamentul său față de această pasiune îl conduc către un premiu întâi câștigat la un concurs în Munchen și un loc doi la nivel național la un concurs desfășurat în Bavaria.

artistul cu drujba
Caine

 

În 1966 se mută în Elveția și începe să lucreze ca artist independent. Tot în aceea perioadă începe și să folosească drujba pentru realizarea sculpturilor. În 1999 se stabilește în Franța, unde trăiește și lucrează și acum.

artistul cu drujba
Cu drujba in atelier

 

Educația sa clasică în domeniu îi permite o mare libertate de creație, putând aborda diverse subiecte fără să întâmpine vreo problemă tehnică. Poate aborda subiecte precum animale, portrete, nuduri, dar și subiecte cu caracter religios cum ar fi îngerii sau monumentele și figurile sfinte.

artistul cu drujba
Inger

 

Yurgen are un stil personal puternic, care îi arată pasiunea și strălucirea în fiecare bucată de lemn în care lucrează. Sculpturile sale sunt niște desene tridimensionale realizate cu drujba, iar tușele de culoare fac și mai vibrante sculpturile impresionante.

artistul cu drujba
Ultimele tuse

 

Jurgen Lingl-Rebetez a participat la expoziții organizate în Franța, Belgia, Germania și Elveția, unde a câștigat nenumărate premii. Lucrările sale se află în colecții publice și private din diverse țări din Europa, dar și din Canada, SUA, Rusia, Australia, Singapore și Hongkong.

artistul cu drujba
Leu si leopard
artistul cu drujba
Pasare
artistul cu drujba
Urs
artistul cu drujba
Taur

 

 

 

 

(sursa: lingl-sculpture.com)

Categorii

Abonează-te la newsletter