Art&Craft

Lingura din lemn sculptată, simbol al dragostei

Valentine’s Day nu este singura sărbătoare care celebrează iubirea. Sunt o mulțime de alte sărbători asemănătoare în lume. Prima la care mă gândesc este, bineînțeles, Dragobetele, din 24 februarie, veche sărbătoare românească, multă vreme uitată. Dar nu despre Dragobete vreau să vă vorbesc astăzi, ci despre St.Dwynwen’s Day, sărbătoarea dragostei din Țara Galilor. Motivul este lingura din lemn sculptată, cadoul tradițional pe care tinerii îndrăgostiți, dar nu numai ei, îl fac în această zi.

lingura din lemn sculptată
sursa: dailypost.co.uk

Cumva între istorie și legendă, se spune că Dwynwen (Dwyn sau Donwen) a trăit în secolul al 5-lea, fiind fiica unui rege. Ea s-a îndrăgostit de un tânăr prinț, Maelon (sau Maeron), cu care însă nu s-a putut căsători. Atunci l-a rugat pe Dumnezeu să o ajute să-l uite. Dumnezeu i-a dat o poțiune care l-a transformat pe Maelor în gheață. Asta a întristat-o și mai mult și atunci l-a rugat pe Dumnezeu să-l elibereze pe Maelon iar pe ea să o lase să protejeze dragostea adevărată a celor îndrăgostiți.

lingura din lemn sculptată
sursa foto: welshgifts.com

St. Dwynwen’s Day se celebrează în Țara Galilor pe 25 ianuarie. Cum spuneam, cadoul tradițional în această zi este lingura sculptată dintr-o singură bucată de lemn, de obicei stejar sau pin, frumos împodobită cu simboluri ale iubirii, dar și cu dragoni, simbolul Țării Galilor. Cuplurile obișnuiesc să-și dăruiască unul altuia o astfel de lingură.

lingura din lemn sculptată
sursa foto: woodcrafts.com

În trecut lingura era oferită numai de băiat fetei iubite si era lucrată chiar de el. Dacă fata accepta lingura însemna ca îi acceptă iubirea și arăta acest lucru agățând lingura la vedere, pe perete. Cele mai vechi linguri, datând din secolul al 17-lea, se afla în Welsh Folk Museum din St. Fagans, Cardiff.

lingura din lemn sculptată
sursa foto: gaukartifact.com

Lingurile sunt adevărate opere de artă, având multă muncă și pasiune incluse. Cu cât sunt mai elaborate cu atât transmit mai bine sentimentele. Simbolurile sculptate nu se fac la întâmplare, ele au semnificații clare. Iată câteva dintre înțelesurile simbolurilor tradiționale:

  • inima – inima mea este a ta
  • cruce – credință și căsătorie
  • roata – voi muncii din greu pentru tine
  • cheia și lacătul – casa noastră sau dragostea ta este în siguranță
  • bile de lemn – numărul copiilor doriți
  • clopot – căsătorie
  • flori și frunze – creștem împreună
lingura din lemn sculptată
sursa foto: blog.freepeople.com

Aceste linguri nu simbolizează numai dragostea ci și casa, dorința de-a construi o viață împreună, devotamentul și dorinta de ocrotire și susținere. Este un simbol pe care îl găsim și la alte popoare nordice. De exemplu, cadoul tradițional la nunțile norvegiene era un set de linguri din lemn.

lingura din lemn sculptată
sursa foto: davidwestern.blogspot.com

Să celebrezi dragostea, prietenia, este întotdeauna un motiv de bucurie. Iar cadourile oferite cu această ocazie nu trebuie să fie mari și scumpe, ci cât mai simbolice și, dacă se poate, făcute personal, încărcate cu energia noastră pozitivă. De aceea mi-a plăcut atât de mult această tradiție. Îmi și imaginez un astfel de tânăr lucrând zile de-a rândul să facă cea mai frumoasă lingură pentru aleasa lui. O variantă contemporană a acelui tânăr puteți vedea aici.

lingura din lemn sculptată
sursa foto: blog.freepeople.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian