Am fost întotdeauna fascinată de pădurile de mesteacăn. Mai ales de cele tinere, unde trunchiurile copacilor sunt ireal de albe. Este un copac parcă făcut anume pentru a fi picat. Nici după ce a fost tăiat nu-și pierde frumusețea, fiind preferatul decoratorilor. O simplă bucată de mesteacăn sau câteva crengi mai groase legate cu o panglică pot deveni, de exemplu, decorațiunea perfectă pentru masa de Crăciun. Mai ales că scoarța lui albă brăzdată de ușoare dungi sau puncte închise la culoare sugerează foarte bine zăpada. Am promis acum ceva vreme că am să vă spun mai multe despre lemnul de mesteacăn și m-am gândit că nu este un moment mai bun decât acum, în pragul Crăciunului.
Sunt mai multe feluri de mesteacăn, dar cel care crește la noi este Betula pendula (cunoscut și ca Betula verracosa sau Betula alba). Numele în engleză este Silver Birch. Originar din Europa și Asia Mica, crește spontan la campie, dar și la munte, la altitudini de până la 1600 m. Este destul de pretențios, nesuportând solurile argiloase și compacte, umbra sau seceta excesivă. Este rezistent însă la ger. Când este tânar scoarța este netedă și albă și se exfoliază circular. Aceste bucați de scoarță sunt foarte frumoase și pot fi folosite pentru a face diverse decorațiuni, dar și obiecte mai mari, veți vedea imediat. O dată cu maturizarea scoarța se închide la culoare, devine dură și brăzdată. Procesul începe de la baza trunchiului. Mestecenii sunt în special copaci ornamentali ce pot ajunge la 25-30 m înălțime, fiind plantați în parcuri sau curți.
Lemnul de mesteacăn nu este atât de spectaculos ca cel al altor specii. Are culoara alb gălbuie, destul de uniformă, prezentând uneori fibră creață asemănătoare cireșului. Diferența între alburn și duramen este în majoritatea cazurilor inexistentă. Când totuși se vede o diferență, aceasta este foarte mică, duramenul având o ușoară tentă brun roșiatică. Fibra este dreaptă, fină, uniformă, prezentând rareori ușoare ondulații. Porii sunt de marime medie, destul de numeroși și răspândiți uniform în tot inelul anual. Nu există diferență între lemnul târziu și lemnul timpuriu în cadrul inelului anual, iar inelele sunt greu vizibile, diferența între ele fiind foarte mica.
Lemnul este ușor și elastic, motiv pentru care a fost folosit în trecut în aeronautica. Nu este recomandată folosirea lui în construcții pentru că are tentința de putrezire în condiții de umiditate. Este folosit mai mult pentru piese simple de mobilier, obiecte decorative sau decorațiuni interioare.
Principala utilizare industrială a mesteacănului este la obținerea placajului, mai ales a celui multistrat. Fiind un lemn ușor și placajul rezultat este mai ușor.
Nu este un lemn foarte dur așa că se poate sculpta ușor fiind folosit la obținerea lingurilor decorative. Tot din lemn de mesteacan se pot face și inele.
Scoarța albă cu ușoare dungi negre îl face însă foarte potrivit pentru decorațiuni. Feliile de lemn de mesteacăn se folosesc pentru a face diverse aranjamente, pentru medalioane sau pentru a decora obiecte. Scoarța exfoliată poate fi folosită pentru fabricarea cutiilor sau a coșurilor. Este foarte potrivit pentru decorarea meselor de nuntă sau a celor de Crăciun sau Revelion.
Trunchiurile tinere lungi sunt folosite de designeri sau arhitecți pentru a face pereți despartitori sau pentru a infrumuseța diverse zone ale casei. Bucați de trunchi pot fi folosite ca picioare pentru mese sau pentru a prinde polițe între ele.
Frumusețea scoarței a inspirat întotdeauna designerii așa că au apărut și idei mai năstrușnice. Un designer olandez a făcut un set de mobilier compus din canapea și fotolii acoperind aproape în totalitate obiectele cu scoarță de mesteacăn.
O curiozitate a lemnului de mesteacăn este că seva lui este foarte apreciată ca băutură racoritoare ecologica, având gustul dulce-acrișor, dar și ca remediu miraculos pentru diverse bolii. Ea este recoltată din copacii maturi în perioada martie-aprilie, atunci când natura se trezește la viață. Pentru a o recolta se face o gaură mică, adâncă de 6-8 cm, în trunchiul copacului. După ce se colectează până la jumătate de litru de lichid, orificiul trebuie acoperit cu ceară sau rășină pentru ca arborele să nu se îmbolnăvească. Lichidului este un tonic fizic și psihic și este folosit pentru a trata guta, bolile de rinichi și intoxicațiile. Unele surse îl recomandă pentru tratarea naturistă a cancerului.
Lemnul de mesteacan este folosit și în gastronomie, pentru afumarea peștelui (metodă folosită în Scandinavia), dar și pentru carnea de pasăre sau porc.
Daca aveți posibilitatea să faceți rost de câteva crenguțe de mesteacan legați-le cu o panglică argintie sau aurie, prindeti un glob roșu si o crenguță de brad si puneți-le pe masă. Vă vor bucura și vor crea o ambianță plăcută, de sărbătoare. Crăciun fericit!
Și pe mine mă fascinează mesteacănul, cu scoarța sa albă pare de pe altă planetă. Se spune că atunci când ești supărat e bine să îmbrățișezi un mesteacăn și să-i spui necazul.
Nu stiam acest lucru. Multumesc pentru informatie.
Buna seara,
Si noi avem mesteceni decorativi in casa, insa nu au tratati cu substante importriva daunatorilor, iar acum ne chinuim cu niste insecte care par ca il rod pe sub coaja, arata ca niste viermi cu capul maro. Mai nou, au si iesit din pupa si zboara. Arata ca niste molii / fluturi mai mici. Nu stiu exact ce sunt. Copacii au fost uscati in prealabil. Ma puteti ajuta cu ce sa-i tratam, tinind cont ca sunt deja la interior, montati, prinsi cu ancora chimica, iar noi avem si doi copii foarte mici? 🙂
Multumesc,
Buna ziua.
Este o situatie destul de complicata. Larvele insectelor au fost sub coaja si au continuat sa se dezvolte pana la stadiul de fluture. Problema este ca inainte de a muri acestia depun alte oua si circuitul se reia. Exista tratamente care se pot face numai ca sunt greu de facut in casa si in conditiile in care trunchiurile sunt montate. Trunchiurile ar fi trebuit tratate inainte. Tratamentul pe care-l puteti face acum insamna substante chimice agresive pe care sa le pulverizati pe trunchiuri, in mod repetat, pana la disparitie totala. Insectele mor la temperaturi foarte joase sau foarte inalte, dar nu vad cum ati putea face, in conditiile date, sa aduceti temperatura in pragul inghetului sau peste 60 grade.
In link-ul de mai jos gasiti mai multe informatii despre cari si tratamente.
Toate cele bune!
https://revistadinlemn.ro/2017/08/08/despre-cari-motivul-aparitiei-ciclul-de-viata-preventie-tratamente/
Bună ziua. Sunt interesata și eu de un perete pt living cu mesteacăn. Cum se procedează? Ma puteți ajuta?
Buna seara!
Nu inteleg cum va pot ajuta?
Sunteti interesata sa faceti un astfel de perete sa sa-l cumparati?
Multumesc!
Buna ziua. Am inchis un colt al balconului cu cateva crengi de mesteacan. Cineva mi a recomandat sa i dau cu ulei de in pentru a i proteja de umezeala. Mi e teama insa ca uleiul de in le va schimba culoarea in timp ce se usuca. Imi puteti recomanda un tratament care sa le protejeze si sa le pastreaze si culoarea? Multumesc.
Buna ziua!
Este greu sa gasiti ceva care sa nu le schimbe culoarea. Daca ar fi la interior v-as recomanda lac acrilic pe baza de solvent, este cel care pastreaza cel mai bine culoarea naturala. In cazul dumneavoastra, lemnul este la exterior si are nevoie de protectie la apa si la radiatia UV. In timp, soarele va schimba culoarea lemnului, o face sa vireze spre galben. Eu as incerca un ulei cu o cantitate mica de pigment in interior, 3-5% (un ulei alb semitransparent). Albul nu protejeaza foarte bine la radiat UV, dar efectul de alb al lemnului de mesteacan va ramane pentru mai multa vreme.
Toate cele bune!
buna ziua,
doresc sa fac si eu un perete despartitor de mesteceni in casa, eu am trunchiul mestecanilor, insa intrebarea mea este, acestia trebuie decojiti? dupa decojire se da cu un lac subtire inpotriva daunatorilor, iar ulterior ii pot pune in casa?
Bună ziua!
Nu trebuie decojit, dar trebuie tratat împotriva insectelor. O soluție eficientă găsiți la Bochemit. Vă sfătuiesc să aplicați un strat subțire de ceară, parafină sau grund diluat pe capetele trunchiului, acolo unde fibra este secționată transversal. Schimbul de umiditate va fi controlat mai bine și lemnul nu va crăpa. După soluția împotriva insectelor îț puteți trata cu un lac pe bază de apă sau puteți să-l lăsați așa. Lacul pe bază de apă schimbă cel mai puțin culoarea naturală. Mai există varianta lac acrilic pe solvent, dar conținutul de solvent poate fi un impediment.
Succes!
ce solutie mai exacta de la Bochemit ?
Si eu doresc sa ami pun mesteacan in casa si in camera si vriau sa stiu pas cu pas ce sa folosesc pe mesteacan inainte sa il pun ca nu vriau sa putrezeasca s-au sa iese viermi sau insecte din el.
Multumesc frumos
Soluția de prevenire a atacului carilor și a ciupercilor sau cea de tratare, dacă insectele sunt deja în lemn.
Găsiți în link-urile de mai jos informații complete despre aceste tratamente și unde se găsesc.
Toate cele bune!
https://revistadinlemn.ro/2020/08/27/tratament-preventiv-impotriva-ciupercilor-mucegaiului-si-a-insectelor-care-ataca-lemnul/
https://revistadinlemn.ro/2020/07/30/cum-scapi-de-cari-si-alti-daunatori-ai-lemnului-solutii-anticarii-lemn/