Finisare DIY Panouri

Cum se întreține un blat de bucătărie din lemn

Întreținere blat de bucătărie din lemn

Un blat de bucătărie din lemn nu se strică prin folosire. Apar deteriorări pe suprafață cauzate de acțiunile zilnice la care este supus pentru că este totuși un blat de lucru. Se poate păta, zgâria, i se poate schimba aspectul de blat nou de la început, dar poate fi folosit în continuare fără probleme. Ne speriem că lemnul nu va rezista agresiunilor și mergem spre PAL sau materiale mai dure ca mamura sau piatra, uitând că în trecut era numai lemn în bucătărie. Nu se speria nimeni că va strica masa dacă va așeza oala de ciorbă direct pe lemn, iar a răsturna mămăliga direct pe lemnul geluit de vreme al mesei era o practică frecventă. Așa că, dacă vă place lemnul, folosiți cu încredere un blat de lemn în bucătărie. Intr-adevăr, față de alte materiale, lemnul are nevoie de puțin mai multă grijă. Dar în același timp, dacă apar defecte se pot remedia mult mai ușor și fără costuri mari, comparativ cu alte materiale.

Un blat de bucătărie poate fi din cherestea de lemn sau din panouri din lemn masiv

Pentru un necunoscător, lemnul unui blat poate părea doar o placă disponibilă în diverse colorații, însă tocmai asta este frumusețea, în a găsi bucata perfectă astfel încât rezultatul final să fie estetic. Norocul este că acum dispunem de tot mai multe variante de blaturi de bucătărie din diverse specii de lemn. Nu zic că ar trebui să ne schimbăm blatul de bucătărie cu aceeași viteză cu care apar produse noi, dar există posibilitatea de a alege dintre stejar, fag, nuc, paltin, frasin sau cireș.

blat de lemn
sursa foto:devoswoodworking.com

La fel ca ușile dulapurilor mari sau tăbliile paturilor, blaturile de masă pot fi din mai multe bucăți de cherestea. În general, bucățile de cherestea sunt lipite între ele. Dar există și posibilitatea ca fiecare scândură să fie prinsă separat (bătută în cuie, cum se făcea în trecut) sau se pot face îmbinări demontabile.

O altă variantă, mult mai simplă și mai sigură din punct de vedere al comportamentului în timp, este folosirea panourilor din lemn gata fabricate. Sunt produse industriale făcute din cherestea care au mai multe avantaje:

  • panoul poate fi tăiat și decupat după proiect, rezultând blatul complet, cu locul pentru chiuvetă, plită sau prize
  • nu se deformează și nu crapă în timpul folosirii
  • se pot finisa sau tratata ca orice blat din lemn
  • există blaturi din diverse esențe tari: fag, stejar, frasin, cireș, paltin

 

blat de bucătărie
inserare conectori
Întreținere blat de bucătărie din lemn în funcție de materialul cu care a fost finisat

Un blat din lemn pentru bucătărie poate fi finisat cu lac, ceară sau ulei.

Finisajul cu lac se face cu lacuri rezistente la umiditate și la agresiunile mecanice și termice posibile într-o bucătărie. Se folosesc în general lacuri cu întărire chimică, recunoscute pentru rezistențele lor ridicate. Chiar și aceste lacuri au limitele lor. Nu vă imaginați că pe un astfel de blat veți putea tăia direct cu cuțitul fără să rămână urme. Va trebui în continuare să folosiți un tocător pentru a tăia carnea sau legumele și să aveți grijă ca apa să nu băltească în jurul chiuvetei pentru a nu ajunge la lemn prin zonele mai puțin protejate.

Strict din punct de vedere al protecției lemnului lacurile sunt de preferat, dar nu și când este vorba despre remedierea unor defecte apărute în timpul exploatării. Dacă a fost zgâriat sau a ajuns apă sub el, stratul de lac trebuie îndepărtat și finisajul refăcut. Iar acesta este un proces dificil de realizat pe blatul deja montat.

Finisajul cu ceară. A doua variantă de finisaj este ceara. Ofera o bună protecție la umiditate, dar foarte slabă la acțiuni mecanice și temperaturi înalte. Aplicarea este simplă și se pot folosi produse naturale (ceară de albine, ceară de carnauba). Din punctul meu de vedere, ceara nu este o varianta bună pentru un blat de bucătărie din cauza rezistenței scăzute la temperaturi înalte. De fiecare dată când un obiect cald – nu neapărat fierbinte – va fi așezat pe blat, ceara se va înmuia și se va lua pe obiectul respectiv. Astfel stratul protector se duce, scăzând și protecția. Pentru a rămâne la o protecție cât de cât bună finisajul blatului trebuie refăcut foarte des.

Finisajul cu ulei este, după părerea mea, cea mai bună variantă pentru blaturile din lemn, mai ales dacă este vorba despre blaturi din lemn tare. Uleiul intră adânc în lemn și-l protejează de umiditate, fără a forma peliculă. Obiectele calde puse pe blat nu deranjează tocmai pentru că nu există pelicula. Se pot folosi uleiuri naturale, beneficiind astfel de un blat din lemn finisat ecologic.

întreținere blat de bucătărie din lemn

Remedierea defectelor apărute pe un blat din lemn se face foarte simplu

Însă cel mai mare avantaj este modul cum se poate face remedierea defectelor când apar. Stiu, veți spune: dacă avantajul este că remediez ușor defectele, cum să fie cea mai bună variantă? De ce mai apar defectele? Nu este mai bună varianta care mă asigură că nu apar defecte? Ar fi, dacă ar exista. Fiecare variantă, oricât de lăudată ar fi, are instrucțiuni de folosire pentru a evita apariția defectelor. Numai 2 exemple dau:

  • PAL melaminat – nu aveți voie să tăiați direct pe el, la fel cum nu aveți voie să tăiați pe un blat de lemn. Dacă însă l-ați zgâriat, un astfel de blat va fi mult mai greu de remediat. Dacă la un blat de lemn este suficient să îndepărtați un strat superficial de 1 mm pentru a ajunge la lemn curat, acest lucru este imposibil la un blat de PAL melaminat.
  • piatra, marmura – sunt mult mai dure, dar e valabilă aceeași recomandare de a nu tăia direct pe ele. În plus, se pătează foarte repede cu lichide colorate. Iar pentru a îndepărta pata șlefuirea granitului sau a marmurei este muuult mai dificilă decât cea a lemnului.

Repararea zgârieturilor sau a semnelor de pe un blat din lemn se face șlefuind ușor blatul cu hârtie abrazivă de 120-180 aplicând o presiune uniformă. După ce zgârietura a dispărut, ștergeți praful rezultat și aplicați un ulei pentru refacerea finisajului și a stratului de protecție.

întreținere blat de bucătărie din lemn

Cum se întreține un blat de bucătărie din lemn

Gânditi-vă la un tocător din lemn. Nu mai este bun dacă s-a zgâriat? Vă deranjează că folosirea și spălarea lui repetată i-a schimbat culoarea? Sunt convinsă că nu. Doar că ne dorim un blat de bucătărie îngrijit, curat și fără pete. Ce putem face? Iată câteva idei:

  • Nu tăiați direct pe blatul de bucătărie. Folosiți un tocător separat, din lemn, pe care să tăiați legumele sau carnea.
  • Orice lichide colorate sau nu ar trebui șterse imediat, altfel pot apărea pete.
  • Evitați să puneți direct pe un blat de lemn obiecte foarte fierbinți. Puneți-le pe un tocător.
  • Nu lăsați apa să băltească, mai ales în apropierea zonelor unde s-au făcut prelucrări (lângă chiuvetă, plită, prize). Apa poate ajunge în zone mai puțin protejate, intrâ în lemn și poate apărea mucegaiul.
  • Nu folosiți bureți de sârmă pentru a curăța suprafața din lemn și nici detergenți foarte agresivi sau care zgârie. Deteriorați astfel finisajul (fie el lac, ulei sau ceară) și lăsați lemnul expus.
  • Dacă aveți blat de lemn uleiat sau dat cu ceară, împrospătați din când în când finisajul. Este simplu, se poate face cu o cârpă, exact ca și cum ați șterge suprafața.

Întreținere blat de bucătărie din lemn uleiat – video

Spuneam că, spre deosebire de alte tipuri de blaturi, un blat de bucătărie din lemn poate fi întreținut foarte ușor. Mai ales dacă este uleiat. Priviți cât de simplu se face!

 

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână