Mobilier

O bucătărie unde gătești cu plăcere pentru familie și prieteni

În ultimii ani au apărut tot mai multe site-uri culinare sau emisiuni unde un chef, o vedetă sau cineva mai puțin cunoscut, te învață să gătești. Urmăritul emisiunilor culinare a devenit o pasiune pentru mulți dintre noi și de aici până la gătit nu a fost decât un mic pas. Astfel, bucătăria și-a regăsit rostul de a aduna familia în jurul unei mese pline cu bunătăți gătite în casă. Dar acum gătitul nu mai este făcut oricum, el urmează indicații și recomandări urmărite la televizor sau pe alte device-uri și avem nevoie de cele mai noi și mai sofisticate accesorii pentru bucătărie. Sertare care să se deschidă la o simplă apăsare, oale, boluri și alte accesorii din inox, aparatura – modernă și uneori complicată, prizele – la îndemână. Din fericire, acum toate acestea sunt posibile, oferta depășind uneori imaginația.

accesorii pentru bucătărie
sursa foto: alnokitchens.co.uk

Dar haideți să ne gândim întâi cum ar trebui să arate o bucătărie pentru ca gătitul să nu devină o corvoadă. Și nu mă gândesc la o bucătărie mare și sofisticată, ci la acea bucătărie unde să poți găti cu plăcere pentru familie și prieteni. Ideea mea despre o astfel de bucătărie este următoarea:

 • să fie astfel organizată încât să-ți permită mișcarea cu ușurință în interior, chiar dacă este mică;
 • să existe cât mai multe spații de depozitare astfel încât să ai totul la îndemână;
 • accesul la spațiile de depozitare să fie cât mai simplu.
 • să fie cât mai multe facilități în jurul plitei de gătit;
 • accesul la prize să se facă ușor;
 • chiuveta să fie generoasă, eventual cu 2 cuve și loc suficient pentru vasele spălate;
 • dacă este posibil, să existe mașină de spălat vase la care să ai acces foarte ușor.

Spațiul de manevră este vital în bucătărie. Trucul în bucătăriile mai mici este de a folosi spațiul existent foarte bine și nu doar pentru a integra toate dispozitivele importante, dar și pentru a crea suficient spațiu de manevră, fără ca nimic și nimeni să fie înghesuit. Dacă nu reușești să te miști liber fără să te împiedici de masa așezată în mijloc într-un spațiu strâmt sau de tot felul de aparate care nu încap în dulapuri, atunci ar cam trebui să renunți, pentru că nu va fi o plăcere. De aceea cred că este bine ca mobilierul să fie făcut sau adaptat pentru spațiul existent și nu cumpărată numai pentru că ne-a plăcut. Ar fi bine dacă ați discuta cu un designer sau un arhitect căruia să-i spuneți cum vă doriți bucătăria și care să vă facă o schiță adecvată spațiului. Îi veți fi recunoscutor mai târziu.

accesorii pentru bucătărie
sursa foto: youtube.com

Cu cât mai multe spații de depozitare cu atât mai bine. Așa vei reuși să ai totul în jurul tău fără însă ca acest lucru să te încurce. Dar pentru a te bucura pe deplin accesul la ele trebuie să fie cât mai simplu. Dacă trebuie să te așezi în genunchi ca să cauți ceva intr-un dulap sau dacă sertarele se deschid cu greutate, nu prea îți sunt de ajutor. De aceea ar fi bine să nu faci economie tocmai la sistemele de deschidere sau la cele care fac accesul foarte simplu în zone dificile. Acum există sisteme care fac posibil accesul în colțuri dificile sau care reușesc să folosescă spații la care nici nu te gândești. Iar sistemele de deschidere prin simpla apăsare transformă deschiderea ușilor într-o joacă.

accesorii pentru bucătărie
sursa foto: cherylsmithassociates.com

Să ai tot felul de sisteme în jurul plitei poate fi foarte folositor. Există moduri foarte ingenioase de a depozita mirodeniile, paletele de lucru sau sticlele de ulei și nu numai. Am văzut de curând un sistem foarte ingenios pentru a pune vasele fierbinți imediat ce sunt luate de pe foc. Este vorba despre protectorii metalici pentru vase încinse. Aceștia sunt de fapt niște bare semisferice din inox care se încastrează în blatul de lemn în apropierea plitei. Astfel, dacă este nevoie să se adauge un ingredient, dar nu atunci când vasul este pe foc, acesta poate fi pus alături fără riscul ca temperatura foarte ridicată să afecteze blatul.

accesorii pentru bucătărie
sursa foto: dippanels.ro

Un alt aspect care trebuie foarte bine gândit este locul unde sunt puse prizele. În bucătărie sunt multe aparate care au nevoie de curent electric – hota, cuptor electric, cuptor cu microunde, mixer, robot – și existența unei singure prize sau mai multe prize, dar puse în locuri îndepărtate de spațiul unde este folosit de obicei aparatul va face ca bucătăria să fie plină de cabluri.  Și cu siguranță n-o să vă facă nicio plăcere să vă încurcați în ele. Soluția este să le gândiți poziția încă de la început. În afara prizelor din perete există și posibilitatea să încastrați priza în blatul de lucru. De exemplu puteți opta pentru priza Twist specială pentru integrarea în suprafața blaturilor din bucătărie. Este un sistem compact de prize, cu un design ergonomic și finisaj inox, care include 2 prize Schuko. Sunt dotate cu capace care asigură închiderea și deschiderea prizelor printr-o singură mișcare de rotire. Astfel când nu este folosită, priza stă acoperită de capac. Montajul este simplu și rapid.

accesorii pentru bucătărie
sursa foto: dippanels.ro

O chiuvetă generoasă vă este de real folos în bucătărie, credeți-mă. Iar dacă este și dublă veți fi foarte mulțumiți. Eu am trecut de la chiuvetă simplă la una dublă cu mulți ani în urmă, când am hotărât să schimb bucătăria. Am ales această variantă la sugestia celui care a proiectat bucătăria și pot să vă spun că-i mulțumesc și astăzi. Pentru zona de scurgere vase puteți găsi tot felul de accesorii care să vă ajute să valorificați foarte bine spațiul.

accesorii pentru bucătărie
sursa foto: 4woodfloors.net

Indiferent cum gândiți că va fi bucătăria, din lemn sau din plăci derivate, cu design rustic sau modern, nu uitați că accesoriile va ușurează activitatea. Profitați de ajutorul lor și gândiți întotdeauna prețul lor în raport cu beneficiile primite.

accesorii pentru bucătărie
sursa foto: smallroomideas.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

3 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Buna seara! Doresc sa vopsesc o mobila de bucatarie noua, din lemn de frasin, intr-o nuanta de gri cald, culoare care sa potriveasca cu un blat de stejar. Ce ma sfatuiti? Cu ce as putea obtine aceasta nuanta, fiindca as dori sa se vada fibra si sa nu fie translucid. Multumesc anticipat! Cu respect, T. Horga

  • Buna ziua!
   Din ce spuneti inteleg ce vreti sa se vada desenul natural, fara insa sa se vada prin stratul protector. In acest caz trebuie sa folositi o vopsea si finisajul sa nu fie gros. Frasinul este un lemn cu pori ceea ce va face desenul lui si mai vizibil. Folositi vopsea mai diluata (atat cat sa nu curga din pensula) pentru ca lemnul sa absoarba si sa puna in evidenta desenul. Si mai bine iese cu trafaletul cu burete mai dur pentru ca impinge vopseaua in lemn. Il gasiti in magazinele de bricolaj, acolo unde sunt si pensulele. Dupa uscare (si slefuire intre straturi pentru a obtine un finisaj placut la atingere) aplicati inca un strat de vopsea. Daca dupa primul strat sunteti foarte multumita de aspect, aplicati peste vopsea 1-2 straturi de lac. Cautati un lac din aceeasi categorie cu vopseaua (pe baza de apa, alchidic, nitrocelulozic) pentru ca produsele sa fie compatibile.
   Sper ca am inteles bine ceea ce doriti. Daca nu, dati-mi mai multe amanunte.
   Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână