Specii lemn

Teiul – lemnul sculptorilor

Lemnul de tei nu este un lemn spectaculos precum cel de ulm sau de salcâm, dar este nedrept să-l ignorăm. Este la fel cum am neglija copilul cuminte și silitor, dând mai multă atenție celui inteligent, dar neastâmpărat. Pentru că teiul este un lemn care nu creează probleme, care se usucă fără deformări deranjante, fără să crape și care se prelucrează foarte ușor. Cu toate că are rezistența stejarului, este apreciat în primul rând pentru ușurința cu care poate fi sculptat. Sa vedem ce surprize mai ascunde teiul și lemnul de tei.

lemnul de tei

Bătrânul tei

Teiul este unul dintre copacii cei mai vechi de pe planetă. Se consideră că a apărut încă din cretacic, lemn de tei fosilizat descoperindu-se în mai multe locuri din emisfera nordică. Este un copac longeviv care poate trăi mai mult de 1000 de ani.  De exemplu, în grădina Castelului Imperial din Nuremberg este un tei despre care se spune ca a fost sădit în urmă cu peste 1000 de ani de soția regelui Heinrich al II al Germaniei (Rex Romanorum). Și Slovenia are un tei celebru – Najevska lipa – ce are peste 700 de ani și care este folosit ca loc de întâlnire pentru diverse evenimente.

Cel mai cunoscut tei din România este Teiul lui Eminescu aflat în Grădina Copou din Iași. Este un simbol al orașului și are peste 500 de ani. Un alt tei celebru se află și la Bârnova, considerat a avea aproape 700 de ani sau în Maramureș. Aici se află Teiul Unirii, al lui George Pop de Băsești, considerat a avea peste 300 de ani. Legenda spune că la umbra acestui tei s-au întalnit cei care au pus la cale Marea Unire.

Teiul este considerat de oamenii satelor un lemn sfânt pentru că „acolo unde este un tei nu trăznește niciodată”. De aceea este folosit la construirea bisericilor sau a obiectelor folosite în biserică. De Rusalii, crenguțe de tei sfințite sunt puse la poartă pentru a apăra gospodăria de rele.

Copacul tei

Există peste 30 de tipuri de tei în toată lumea, care diferă prin forma frunzelor, a florilor sau prin dimensiuni. Pe lângă acestea mai sunt și alte câteva specii hibride rezultate din încrucișarea primelor. Cel mai răspândit în Europa este Tilia europaea, un hibrid între Tilia cordata și Tilia platyphyllos. Dacă aveți curiozitatea să căutați informații în engleză despre tei trebuie să căutați lime tree sau linden tree. Diferite tipuri de tei există în America de Nord, Orientul Mijlociu, China sau Japonia, arealul de dezvoltare fiind în emisfera nordică. Copacul crește până la înălțime de 20-40 m și diametrul de 1,5-2 m. Are o coroană bogată fiind apreciat pentru faptul că reține foarte mult praf din atmosferă (pe locul trei, după stejar și ulm). Florile – mici inflorescențe la capătul unei tije subțiri – sunt galbene și au un miros inconfundabil care învăluie orașele spre sfârșitul lui mai.

Teiul este foarte apreciat pentru puterile sale tămăduitoare. Cele mai cunoscute sunt utilizările florilor, ca remediu pentru tuse, răceală sau stări nervoase sau anxioase. Dar în farmacie, atât umană cât și veterinară, se folosește și lemnul sau scoarța copacului.

Caracteristicile lemnului de tei

Chiar dacă sunt atât de multe specii de tei, diferența între lemnul lor este insesizabilă. Culoarea este alb gălbuie spre crem, cu tente ușor roșiatice sau verzui. Se închide la culoare odată cu vârsta ajungând spre galben închis sau maro deschis. Alburnul nu se deosebește de duramen, iar inelele anuale sunt foarte puțin vizibile. Fibra este dreaptă, uniformă, omogenă și fină.

Densitatea lemnului de tei este de 560 kg/m³ când lemnul este uscat. Este un lemn ușor cu toate că are o rezistență foarte bună. Se usucă destul de repede, nu crapă, iar deformările în timpul uscării sunt foarte mici. Are însă o durabilitate medie spre mică, fiind atacat cu ușurință de ciuperci sau insecte. De aceea nu este un lemn recomandat pentru folosirea la exterior.

Lemnul de tei se prelucrează ușor, atât cu mașini cât și manual. La prelucrarea manuală trebuie folosite scule foarte bine ascuțite pentru că are tendința de scămoșare. Se lipește ușor cu adeziv și poate fi băițuit, ceruit, uleiat sau lăcuit fără probleme. Am menționat că teiul seamănă mult cu plopul, diferența fiind dată de culoarea ușor roșiatică și fibra puțin mai densă. Acest lucru face ca teiul să se coloreze mult mai uniform comparativ cu plopul care se pătează cu ușurință.

lemnul de tei
sirsa foto: woodshopdirect.co.uk
Utilizări ale lemnului de tei

Pentru că este ușor și moale lemnul de tei se lucrează foarte ușor, fiind probabil cel mai folosit lemn pentru sculptura manuală. Este foarte apreciat de începători pentru că nu opune rezistență și nu crapă. Este folosit sub formă de cherestea, furnir estetic sau tehnic, placaj.

Din lemn de tei se fac rame pentru tablouri sau oglinzi. Este o foarte bună materie primă pentru obiecte decorative, gen linguri sau mici sculpturi. Se strunjește cu ușurință obținându-se boluri sau alte tipuri de vase. Fiind ușor, din el se fac chitare electrice și alte instrumente muzicale.

Se face și mobilă din lemn de tei. A fost o perioadă când, alături de plop, era folosit intens pentru obținerea mobilierului numit arte povera. Era preferat plopului datorită ușurinței în prelucrare, dar la acea vreme era mult mai scump. Între timp diferența de preț nu mai este atât de mare, plopul crescând și el ca valoare. Am descoperit diferența dintre cele două specii finisându-le. Ca aspect general nu erau foarte diferite, culoarea ușor roșcată a teiului făcând diferența. La finisare, însă, diferența era ca de la cer la pământ. În timp ce plopul este foarte greu de colorat ieșind aproape mereu cu pete și necesitând uniformizare ulterioară, teiul se colorează frumos, uniform, având rareori nevoie de retușuri.

Pentru că este ușor, în ciuda rezistenței scăzute la exterior, se folosește pentru obținerea obloanelor. Se recomandă, însă, montarea în locuri protejate cu copertine sau unde fereastra este mai retrasă spre interior. Iar pentru bucuria copiilor (și nu numai) este folosit la fabricarea marionetelor, adică a actorilor principali ai teatrelor de păpuși.

Articolul întregește colecția Specii de lemn, pe care o puteți accesa oricând pe site. Dacă ar putea fi interesant și pentru alții, puteți distribui. Iar întrebările, neclaritățile sau completările, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Așa cum deja v-ați obișnuit, vă voi răspunde. 🙂

lemnul de tei
sirsa foto: danishteakclassic.com
Etichete

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

10 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Va salut!
    Am nevoie de niște sfaturi…
    Vreau sa fac o terasa acoperita și un gard gen riflaj din lemn de tei. Stâlpi, grinzi, suportul pentru tabla (nu știu denumirea tehnica)
    Se pretează acest lemn pentru asa ceva? Dacă nu, care ar fi dezavantajele fata de lemn de brad?
    Mulțumesc!

    • Nu este recomandat pentru că este un lemn mai moale. Zgârieturile și imprimările apar mai repede decât la alte specii.
      Mult mai potrivit este fagul, frasinul, stejarul sau lemnul de rășinoase.

    • Da, este corect.
      Lemnul poate fi sub diverse forme: cherestea, furnir, tocătură (pentru PAL, de exemplu), rumeguș, făină sau praf. Expresia ”lemn masiv” se referă la folosirea lemnului sub formă de cherestea, dulapi sau grinzi. Practic, ”lemn masiv de tei” înseamnă cherestea de tei, nu are legătură cu densitatea sau greutatea lui.

  • Bună ziua!
    As vrea sa imi cumpar o comodă din lemn de tei masiv pentru utilizarea cartilor, hainelor si al altor obiecte casnice, in interior, undeva unde temperatura uneori ramane joasa, pentru ca nu folosim mereu locul respectiv.
    Este teiul recomandat pentru asa ceva?

    • Bună seara!
      Dacă zona nu este umedă, nu este nicio problemă.
      Fiind comodă, cred că este protejată deja cu lac sau ulei.
      Dacă nu este, recomandarea mea este să-i dați un strat de ulei sau ceară. Ar fi mai protejată de murdărie și de absorbția excesivă de umiditate.

  • Am scluptat in lemn de tei si cand am dat cu lac Sa facut urme dt fibră ,niste dungi maronii .Ce mă sfătuiți să fac să nu mai apară dungile alea?

    • Sunt mai multe cauze pentru care apar dungile: lemnul nu a fost bine șlefuit, lacul a fost prea gros, pensula nu este de calitate și nu aplică uniform.
      Recomandarea mea este să șlefuiți bine lemnul înainte de aplicarea lacului. Lemnul de tei este mai moale și are nevoie de o șlefuire mai fină. Folosiți hârtie abrazivă cu granulația 150 sau 180. După șlefuire ștergeți bine praful cu cârpă moale și curată de bumbac (un tricou vechi).
      Folosiți lac incolor. Cu lac colorat, dacă se suprapun trecerile, pe zona de suprapunere apare o dungă închisă la culoare. Dacă vreți să colorați, este mai bine să băițuiți lemnul înainte și după uscare, să aplicați lac incolor.
      Diluați lacul înainte de aplicare. Arată mult mai bine dacă aplicați 2-3 straturi subțiri decât unul gros.
      În loc de pensulă folosiți un trafalet mic. Se găsesc în magazinele unde se vând lacuri și vopsele. Cu trafaletul se aplică mult mai uniform. Atenție, există trafalet special pentru lacuri pe bază de diluant. Cele pentru lacuri pe bază de apă nu rezistă, buretele se lățește în contact cu diluantul.
      Succes!

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână