Aplicare Adeziv

Cum te ajută un adeziv special pentru iarnă să crești productivitatea și să reduci pierderile de materiale

Iarna poate fi un anotimp dificil pentru producție. Vremea rece are efect asupra temperaturilor normale de lucru din ateliere, iar materialele cu care se lucrează au nevoie de mai multă grijă pentru a nu se deteriora. Este și cazul aracetului, adezivul preferat al lemnului. Araceții, adică adezivii PVA (polivinil acetat sau poliacetat de vinil), sunt dispersii apoase, iar scăderea temperaturii poate influența calitatea lipirii, mergând până la compromiterea totală a adezivului când aceasta scade sub 0°C. Fiind cu adevărat o problemă, producătorii de astfel de adezivi au încercat continuu să găsească soluții pentru a îmbunătăți comportamentul lor la temperaturi scăzute. Așa au apărut adezivi speciali pentru anotimpul rece, cum este și TISZABOND D3 IARNA distribuit de Szolvegy, Târgu Mureș. Cum te poate ajuta el să crești productivitatea și să reduci pierderile? Iată doar câteva dintre răspunsurile la această întrebare.

aracet pentru iarna tiszabond adezivi szolvegy

Temperatura scăzută de fixare elimină parte din timpul neproductiv

Fiecare adeziv are o limită de temperatură sub care nu mai poate funcționa. Aceasta se numește temperatura minimă de formare a peliculei (TMFP) și reprezintă pragul sub care adezivul nu mai face o peliculă continuă pe lemn. După uscare, în loc să rezulte o linie de lipire continuă și transparentă, cu aderență la ambele suprafețe, va apărea un strat pulverulent de culoare albă, fără aderență, care se desprinde de lemn. Temperatura la care acest fenomen se produce se numește punct de albire și la adezivii PVA obișnuiți este în jur de 5°C. La TISZABOND D3 IARNA această temperatură este de 0°C.

În procesul de lipire, pe lângă temperatura adezivului, sunt importante și temperatura mediului ambiant și cea a lemnului. De multe ori, lemnul ce urmează a fi încleiat este depozitat în spații neîncălzite. Dacă se folosesc adezivi obișnuiți, lemnul trebuie adus din timp în atelier și lăsat să ajungă la o temperatură care să nu afecteze lipirea. Folosind adezivul special pentru iarnă acest timp este eliminat și lipirea se poate face imediat, chiar dacă lemnul este foarte rece. Este motivul pentru care adezivul poate fi folosit și în construcții, unde condițiile din timpul iernii sunt destul de dure. Cu adezivul special lemnul poate fi lipit chiar dacă a stat într-un spațiu total neîncălzit.

Folosind un adeziv capabil să facă lipiri sigure și de foarte bună calitate și la temperaturi scăzute se câștigă timp de lucru efectiv și astfel productivitatea crește. Timpul de lucru va fi folosit mai eficient și rezultatele vor fi vizibile la fiecare final de zi.

Rezistența la îngheț a adezivului duce la reducerea pierderilor și a deșeurilor

Araceții obișnuiți nu mai pot fi folosiți dacă au înghețat. Chiar dacă aspectul pare normal după dezghețare, lipirea nu va fi rezistentă. Pe linia de lipire apar puncte unde adezivul se transformă în praf după uscare, puncte ce devin locuri vulnerabile care vor ceda la prima presiune. Este foarte riscant să fie folosit, de aceea, dacă există suspiciunea că adezivul a înghețat, el trebuie aruncat. Acest lucru duce la pierderi și probleme cu eliminarea deșeurilor.

TISZABOND D3 IARNA poate fi folosit și dacă condițiile de depozitare și transport nu au fost tocmai bune și adezivul a înghețat. Chiar dacă temperatura ajunge la -20°C calitățile adezivului nu sunt afectate. Este posibil ca, după dezghețare, viscozitatea lui să crească puțin, dar ea va reveni la normal după agitare. Adezivul își păstrează calitățile și după 3-4 astfel de cicluri îngheț-dezgheț. Totuși nu trebuie abuzat de această proprietate pentru că, la un moment dat, procesul va deveni ireversibil și chiar dacă adezivul va fi agitat foarte energic după dezghețare, viscozitatea lui nu va mai reveni la normal.

Această proprietate este foarte utilă celor care lucrează în zone unde iernile sunt foarte geroase. Practic, adezivul a fost creat pentru un astfel de utilizator aflat la Miercurea Ciuc, oraș recunoscut pentru recordurile în materie de temperaturi hibernale. În zilele foarte geroase, când temperatura scade sub -20°C, simpla descărcare a adezivului era o problemă. De asemenea, temperaturile foarte scăzute făceau uneori foarte dificilă obținerea unor condiții prielnice în spațiile de depozitare și chiar în secțiile de lucru. Cu noul adeziv aceste probleme au fost depășite, iar pierderile de adeziv au fost reduse considerabil.

rezolvare probleme adezivi

Elasticitatea adezivului protejează lamele utilajelor de calibrare și șlefuire

O altă proprietate care ajută la reducerea pierderilor și a costurilor de producție este elasticitatea adezivului special pentru iarnă. O mare cantitate de astfel de adeziv este consumat pentru obținerea panourilor din lemn masiv încleiat. În urma presiunii exercitate asupra fâșiilor de cherestea, adezivul în exces iese pe cele două fețe ale panoului, întărindu-se la suprafață. La finalul procesului, panourile sunt calibrate și șlefuite pentru a căpăta suprafețe plane și a îndepărta adezivul întărit.

TISZABOND D3 IARNA formează prin întărire o peliculă elastică, moale. Aceasta opune o rezistență mult mai mică atunci când panoul este calibrat și astfel lamele utilajului de calibrare sunt mai puțin afectate, viața lor fiind prelungită. De asemenea, resturile fiind mai ușor de îndepărtat, rezultă panouri de o calitate mult mai bună.

Adezivul special pentru iarnă de la Szolvegy vă ajuta să eliminați unele probleme în acest anotimp și vă poate face munca mai simplă și mai ușoară. În plus, este un adeziv D3 care poate fi folosit, atât pentru încleierea produselor care stau în medii cu umiditate ridicată de la interior (băi, bucătării), cât și al celui de la exterior dintr-un climat moderat. Poate fi folosit la fabricarea tămplăriei precum și la obținerea unor structuri în care cel puțin unul dintre elementele lipite este din lemn sau panouri derivate din lemn (scari, uși, ferestre).

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână