Deco&Design

Reguli de mobilare de la designeri de interior

Alegerea mobilei, a culorilor sau a decorațiunilor pentru o cameră poate fi o treabă simplă dacă apelezi la un designer de interior sau ții cont de câteva reguli de mobilare.

Cum reușesc ei să găsească soluții când suntem atât de diferiți? Am încercat să identific câteva reguli de mobilare comune pe care designerii de interior le respectă în proiectele lor. Sunt de luat în seamă dacă plănuiești o reamenajare a interiorului casei. Nu sunt obligatorii, sunt despre viziune, mod de abordare, inspirație.

Abordează spațiul camerei ca pe un oraș, cu diverse înălțimi și proporții, combinații de forme, mărimi și culori.

Conform acestei abordări, ar înseamna să evităm cumpărarea sau amenajarea interiorului cu piese de mobilier sau obiecte decorative de aceeași mărime. Dacă toate ar avea aceeași dimensiune, fie toate mici, fie toate mari,  încăperea ar părea dezordonată.

Evită să pui mobilier de culoare închisă în spații mici.

Există o tendință de a alege mobilier greu, întunecat și voluminos. Despre aceasta, designerii spun că este una dintre cele mai nepotrivite alegeri pentru astfel de spații și totuși una dintre cele mai frecvente greșeli. O astfel de alegere face încăperea să pară mai mică și înghesuită, pe deasupra. În astfel de spații sunt potrivite culori deschise care reflectă lumina, cele din zona alb, crem, gri sau a culorilor pastel.

interior3_bdgstyle.blogspot.ro
Oricât de mult îți place mobilierul sobru în culori închise încearcă să nu îl pui și în camerele mici

Nu folosi o singură sursă de iluminat sau prea puține.

Iluminatul este important pentru orice spațiu. Deciziile în ceea ce privește iluminatul trebuie integrate de la început în proiectul de amenajare. Lipsa, insuficiența sau intensitatea luminii poate induce o stare de disconfort în schimbul unei atmosfere plăcute.

Dar atmosfera într-o încăpere nu este dată de lumina stridentă ci de diversitatea surselor de iluminat. Merg folosite modele și înălțimi diverse de lămpi de podea, veioze, lămpi de masă, toate cu lumină caldă. Lumina caldă parcă încălzește spațiul și induce o stare de relaxare, de intimitate. Lumina albă, fluorescentă ca de neon crează o atmosferă rece și iritantă.

interior38
Confort, relaxare, intimitate
Nu umple spațiul cu o masă prea mare.

În multe case este folosită masa cea mare din mijlocul camerei în jurul căreia doar te poți strecura. Aici trebuie avut grijă să nu ne imaginăm mai mult decât ne permite realitatea. Mai ales dacă locuiești într-un apartament micuț cumpără o masă mare doar dacă ești ferm convins că este absolut necesară și o vei folosi.

Dacă fără ea nu se poate, optează pentru o masă rotundă, la care pot fi așezate mai multe persoane sau la o variantă extensibilă. Oricum ar fi decizia pentru crearea unei zone de luat masa trebuie luată numai după ce s-au făcut toate măsurătorile necesare pentru a te asigura o dată, că există spațiu suficient și apoi că nu vei lua o masă prea mare.

Reguli de mobilare

Reguli de mobilare

Reguli de mobilare

Nu achiziționa mobilier impulsiv.

Este foarte posibil ca la impresia pe care o lasă mobilierul pe care ai pus ochii să contribuie și atmosfera locului unde este expus. Încearcă să ți-l imaginezi în spațiul destinat ca să vezi dacă ar avea același efect. Pentru aceasta ai în vedere proporțiile și dimensiunile spațiului din magazin prin comparație cu cel unde urmează să fie așezat.

Un spațiu larg va da impresia că mobilierul are dimensiuni mai mici și vei fi tentat să faci estimări fără a-l mai măsura. Riști fie să supra-aglomerezi încăperea, fie să o mobilezi necorespunzător.

Nu aglomera spațiul cu multe piese mici.

Este tentant să cumperi o mulțime de piese mici de mobilier sau o grămadă de obiecte decorative mici. Pare că este mult mai economic decât să achiziționezi o piesă de mobilier de calitate sau un element decorativ uimitor creat de un designer. De fapt și lucrurile mici costă și cu cât sunt mai multe cu atât cheltui mai mult. Iar efectul rezultat este de haos nu de armonie și coeziune.

Informează-te despre tendințe dar păstrează-ți stilul.

S-ar putea să fie dificil într-o lume avansată, unde ideile noi apar în fiecare zi. Totuși pentru a avea un spațiu unic și personal, alegerile ar trebui să fie bazate pe preferințe personale de estetică și stil. Întreabă-te cum ai vrea să te simți în spațiul respectiv, ce culori îți plac, ce texturi preferi. Îți place lemnul? Urmărește să personalizezi spațiul așa cum simți pentru a te bucura de confort. Fii la curent cu tendințele, dar ignoră-le dacă nu se potrivesc cu stilul și atmosfera pe care le dorești.

Reguli de mobilare

Reguli de mobilare

Ultima dintre „reguli” te duce cu gândul că este imposibil să existe un set de reguli de mobilare care să se potrivească tuturor, dar putem să le acceptăm, să le adaptăm, să ne inspirăm, să visăm.

Anamaria

Anamaria are peste 15 ani de experienta in marketing si comunicare pentru firme din industria si retailul de mobila. Inainte de Ces Brands a coordonat activitatile de marketing la ICLA Romania.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Bune sfaturi pentru care va multumesc! si mie imi plac mesele rotunde si cele ovale, pentru bucatarie am cumparat o masa mica, de 60X90, dar extensibila, acum nu stiu cum sa organizez camera in zona de dormit si zona de zi… nu ma pot hotari la un obiect de separare, sa fie o etajera, sa fie un panou decorativ…

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână