Cum Să... Finisare DIY Tehnici de Finisare

Vreau să vopsesc alb lucios mobila de bucătărie, dar porii lemnului să rămână vizibili. Cum să fac?

Am primit aceasta întrebare de la cineva foarte priceput în ale lemnului, dar mai puțin la vopsirea și lăcuirea lui, el preferând aspectul natural dat de uleiul de tung. Despre condițiile necesare pentru a obține un luciu cât mai bun pe mobilă am mai scris, dar nu și despre combinația vopsire lemn cu pori deschiși și luciu înalt, când totul devine o adevărată provocare. De aceea am considerat subiectul interesant pentru profesioniști și pasionați și am să-l dezvolt în cele ce urmează.

cum se poate vopsi lucios mobila din lemn iar porii să rămână vizibili

De ce porii vizibili sunt o problemă pentru luciu

Pentru ca porii să nu fie acoperiți de finisaj, să fie vizibili și astfel să asigure aspectul de lemn chiar dacă acesta este vopsit, cantitatea de material aplicat pe suprafață trebuie să fie mică. Pe de altă parte, pentru a obține luciu este nevoie de o suprafață foarte plană și bine șlefuită, iar pentru a șlefui bine este nevoie de aplicarea a minimum 2 straturi de grund. După cum se vede, cele două cerințe se cam bat cap în cap. Dacă ne gândim că peste aceste straturi vine și unul de vopsea, devine clar că este greu ca porii să rămână neacoperiți.

Luciul vine din reflecția lumii pe suprafața lăcuită. Dacă aceasta nu este perfectă procentul de raze reflectate va scădea și luciu nu va mai fi la fel de bun. O suprafață pe care porii sunt vizibili nu poate reflecta lumina în proporție de 100%, deci nu se va putea obține un luciu înalt. Din fericire cerința este de a obține o suprafață cu grad de luciu 70. Și acesta este destul de mare, dar dacă se respectă anumite reguli, el poate fi atins.

Care sunt condițiile pentru a obține o suprafață lucioasă

Prima este ca lemnul să fie bine calibrat și șlefuit pentru ca suprafața să fie lipsită de denivelări și imperfecțiuni. Am scris de câteva ori despre vopsirea cu luciu înalt a MDF-ului, material folosit mult la obținerea mobilierului lucios. În acest caz problema calibrării panourilor dispare, ele fiind gata calibrate din fabrică. Șlefuirea se face doar în zonele frezate și asta doar pentru a îndepărta fibra ridicată. La lemn situația este diferită, iar calibrarea și șlefuirea trebuie făcute perfect pentru a obține un luciu de calitate.

Condițiile din spațiul unde se face aplicarea grundului și a vopselei sunt foarte importante. Spațiul trebuie să fie lipsit de praf, să nu existe curenți de aer care să vălurească pelicula încă udă, iar temperatura să fie cât mai aproape de cea optimă, adică 20°C.  Aceste condiții se găsesc într-o cabină de pulverizare presurizată. În lipsa ei trebuie găsit un spațiu cât mai lipsit de praf, departe de zonele de prelucrare mecanică. Cei care obțin luciu înalt știu că, în cazul apariției particulelor de praf, ele pot fi îndepărtate prin polișare. Dar în acest caz este mai dificil pentru că stratul este subțire și o altă șlefuire, fie ea cât de fină, ar putea strica suprafața.

Vopseaua trebuie să fie de bună calitate, să se întindă foarte bine și să nu facă coajă de portocală. Să fie aplicată cu sisteme performante care să nu includă aer în peliculă. Este exclusă aplicarea vopselei cu pensula. Oricât de bun ar fi lacul, nu se va așeza atât de bine încât să asigure luciul dorit.

cum se poate vopsi lucios mobila din lemn iar porii să rămână vizibili

Care sunt pașii pentru a obține un astfel de finisaj

Pentru a obține un finisaj de calitate, lemnul trebuie bine calibrat înainte de a începe orice prelucrare mecanică necesară obținerii mobilierului. Apoi, după ce toate elementele mobilierului sunt gata sau mobila montată (în funcție de cerințe), totul se șlefuiește din nou cu hârtie de șlefuit 180, chiar 220 pentru ca suprafața să fie cât mai fină.

Grundul și vopseaua folosite trebuie să fie ambele albe, de bună calitate și din punctul meu de vedere, pe bază de solvent. Solventul ridică mai puțin fibra lemnului și astfel șlefuirea va fi mai ușoară. Cantitatea de grund aplicată va fi cea necesară unui singur strat, dar va fi aplicată în 2 tranșe. Un strat înseamnă 2 treceri cu pistolul pe suprafața de vopsit, una perpendiculară pe cealaltă. În acest caz se va face o trecere, se va lasă să se usuce și se va șlefui foarte bine pentru a îndepărta fibra ridicată. După desprăfuire se face cealaltă trecere, perpendicular pe prima și se șlefuiește din nou după uscare. De data aceasta șlefuirea va fi mai ușoară, doar pentru a îndepărta micile imperfecțiuni. Grundul trebuie să se întindă foarte bine (fără coajă de portocală) și să aibă conținut mare de rășină. Desprăfuirea se face foarte bine, după fiecare șlefuire, pentru ca praful rezultat să nu rămână în pori.

La final se aplică vopseaua albă, bine diluată ca să se întindă fără să apară coaja de portocală. Un pistol bun va contribui la obținerea unei suprafețe fără bule sau scursuri. Până la uscarea totală, mobila trebuie să stea în mediu protejat pentru a nu prinde particulele de praf în peliculă și astfel polișarea nu va fi necesară.

A obține luciu nu este simplu, chiar dacă este doar 70 gloss. Nu există vopsele care să facă minuni ci doar materiale bune, tehnologii respectate și un spațiu adecvat unei astfel de sarcini nu tocmai ușoare.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian