Finisare DIY Tehnici de Finisare

Defecte de finisare – Variații ale gradului de luciu

Gradul de luciu al unui lac arată cât din radiația luminoasă este reflectată și se traduce prin strălucirea lacului – puternică, mai puțin intensă sau deloc. Variațiile mici ale gradului de luciu sunt foarte greu vizibile cu ochiul liber. Ele pot fi determinate numai cu ajutorul aparatelor. Dar nu ele sunt cele care deranjează. Marile probleme apar atunci când sunt vizibile pe piesa finisata din lemn diferite grade de luciu, sau atunci când clientul a comandat o mobilă mată și primește una lucioasă sau invers.

gloss 4

Gradul de luciu exprimă masura în care o suprafață finisată reflectă lumina. În funcție de cantitatea de radiație reflectată, suprafețele pot fi împărțite în mate și lucioase. Această proprietate este transferată practic suprafeței finisate de stratul de lac final aplicat, care are specificat gradul de luciu în codul de produs și în fișa tehnică. Gradul de luciu se măsoară cu ajutorul glossmetrului.

GLOSSMETRU - astroinstruments.com
GLOSSMETRU – astroinstruments.com

Pot apărea diferențe ale gradului de luciu din mai multe motive. Foarte importantă este pregătirea suprafeței înainte de aplicarea lacului. Gradul de luciu menționat în fișa tehnică este determinat pe o mostră de lac aplicată pe o bucată de sticlă. Pentru a avea același gloss, suprafața trebuie să fie cât mai plană, fără denivelări sau asperități. Este nevoie de o cantitate suficientă de grund pentru ca șlefuirea între straturi să se poată face cât mai bine. De aceea se recomandă aplicarea a cel puțin două straturi de grund. O astfel de cantitate permite o șlefuire corespunzătoare, rezultând o suprafață plană care înlătură eventualele denivelări și imperfecțiuni ale lemnului ramase dupa slefuirea in alb. Variații de grad de luciu apar și dacă se aplică material în cantități diferite. La aplicările prin pulverizare, de exemplu, trecerea cu pistolul de două ori peste aceeași suprafață crește cantitatea de material aplicat în acel loc iar suprafața nu va mai fi perfect plană. Suprafața finisată va avea grade diferite de luciu, iar pentru o suprafață lucioasă asta înseamnă o reflectare deformată a imaginilor.

coating defects 05.2014

 

Amestecarea materialului foarte bine în bidon înainte de folosire este o altă condiție pentru a nu avea variații de grad de luciu. Gradul de luciu al unui lac se obține prin adăugarea în rășina de bază a unei cantități de particule foarte fine care reflectă lumina. Numele generic al acestor particule este agent de mătuire sau de matisare și în funcție de cantitatea adăugată, lacul este mai lucios sau mai mat. Agentul de mătuire este mai greu decât rășina și în timp se depune. Dacă bidonul de lac nu este bine amestecat înainte de aplicare, atunci va exista diferență de luciu între mobilele pe care s-a aplicat lac la începutul bidonului si cele cu material de pe fundul bidonului.

gloss 2
amestecător bidoane 25 l
gloss 3
amestecător container 1000 l

Tipul diluantului folosit este foarte important când este vorba de gradul de luciu. Spuneam că pentru a reflecta bine radiația, lacul trebuie să se așeze pe o suprafață cât mai plană. Dacă lacul nu se întinde foarte bine, apare coaja de portocală și influențează gradul de luciu. Trebuie folosit întotdeauna diluantul recomandat pentru tipul de lac și pentru condițiile din spațiul de aplicare (temperatură, umiditate). Un diluant care se evaporă repede nu dă timp lacului să se așeze pentru a reflecta corect lumina.

lxkmp6h

În cazul folosirii produselor în două componente, de tipul poliuretanicelor, folosirea unui alt catalizator decât cel recomandat poate duce la modificarea gradului de luciu. În general, dacă adăugăm catalizator poliuretanic peste lac poliuretanic, amestecul rezultat trebuie să se întărească. Proporția adăugată și formularea fiecărei parți influențează timpul de întărire, duritatea peliculei, elasticitatea ei și gradul de luciu. Sunt catalizatori care pot modifica gradul de luciu și cu 20-25 de unități.

gloss 7
lac poliuretanic și catalizatorul aferent

Determinarea gradului de luciu menționat în fișa tehnică este făcută în laborator la o temperatură de 20 grd.C. Variațiile mari de temperatură, comparativ cu temperatura din laborator, pot duce la modificări ale gradului de luciu. La o temperatură prea mică lacul nu se poate destinde, iar la o temperatură prea mare lacul și grundul devin foarte fluide și nu asigură încărcarea necesară pentru o reflecție corectă a radiației. În plus, lacul, suportul lemnos și mediul ambiant trebuie să aibă aproximativ aceeași temperatură.

Prezența prafului în spațiul de lucru poate modifica gradul de luciu, mai ales în cazul lacurilor lucioase, care este bine să fie aplicate în spații cât mai curate (cabine de pulverizare presurizate, linii de finisare capsulate).

gloss 8
cabina de pulverizare presurizata

În momentul în care se observă variații ale gradului de luciu este bine să se verifice mai întâi dacă toate recomandările de mai sus au fost respectate după care, în cazul în care defectul persistă, să se contacteze producătorul.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter