Cum Să... Finisare DIY Grădină Tehnici de Finisare

Protejarea, curățarea și întreținerea lemnului teraselor și deck-urilor cu produse Borma Wachs

Protejarea și întreținerea lemnului pentru terase și deck-uri sunt aspecte importante pentru menținerea frumuseții și durabilității acestor spații exterioare. O terasă sau un deck bine întreținute nu doar că adaugă valoare estetică unei proprietăți, ci și oferă un spațiu plăcut pentru relaxare și socializare în aer liber. Dar pentru a menține lemnul într-o formă excelentă de-a lungul timpului este esențial să fie tratat și îngrijit corespunzător. Nu suntem toți specialiști în finisarea lemnului și nici timp foarte mult pentru a-l dedica îngrijirii terasei nu prea avem, așa că avem nevoie de produse eficiente și simplu de folosit. Despre ce este nevoie pentru a avea terase și deck-uri rezistente și cât sunt de simplu de folosit produsele Borma Wachs, în cele ce urmează.

Importanța tratării și întreținerii lemnului

Lemnul este un material folosit frecvent în construcția teraselor și deck-urilor datorită aspectului natural transferat spațiului respectiv și al rezistenței. Totuși, chiar și cele mai rezistente specii de lemn pot suferi deteriorări în timp din cauza expunerii la elementele naturii și a utilizării repetate. De aceea, protejarea și întreținerea adecvată a lemnului sunt esențiale pentru a prelungi viața teraselor și deck-urilor.

Protejăm lemnul prin aplicarea de straturi de materiale specifice pe suprafața lui sau prin tratamente sub presiune sau la temperaturi ridicate pentru a împiedica deteriorarea produsă de umezeală, radiații UV și alți factori dăunători. Straturile de protecție acționează ca o barieră fizică împotriva deteriorării lemnului și împiedică apariția problemelor precum decolorarea, fisurarea, crăparea, deformarea și chiar putrezirea. Aplicarea unui finisaj adecvat protejează lemnul, făcându-l să reziste mai bine condițiilor de mediu și utilizării zilnice.

În plus, finisajul îmbunătățește aspectul estetic al teraselor și deck-urilor. Finisajele disponibile vin într-o mare varietate de culori care pot adăuga frumusețe și eleganță spațiului exterior. Materialele folosite evidențiază caracteristici naturale ale lemnului precum textura, desenul natural, chiar defecte care-l personalizează, conferind o notă de rafinament și calitate.

Și nu în ultimul rând, întreținerea regulată a lemnului înseamnă reducerea costurilor pe termen lung. Este singurul mod prin care se previne deteriorarea lui ireversibilă care duce la înlocuirea elementelor afectate, cu costuri și efort mult mai mari decât cele necesare pentru o întreținere regulată.

Lemn pentru terase și deck-uri

Înainte de a trece la finisarea teraselor și deck-urilor cu produsele Borma Wachs, vă mai rețin atenția cu câteva cuvinte despre lemnul ce trebuie folosit pentru astfel de lucrări. Nu toate speciile sunt la fel de rezistente la exterior. Vorbim despre durabilitatea lemnului, adică rezistența la factorii externi – apă și umiditate, radiația UV, microorganisme, ciuperci, insecte.

Apa este dușmanul principal. Lemnul iubește apa și o absoarbe din mediul în care stă. Astfel îi crește umiditatea și se creează condiții de dezvoltare pentru insecte, ciuperci și microorganisme. Un lemn foarte umed este mai ușor de mâncat și va fi atacat cu ușurință. De aceea lemnul trebuie acoperit cu straturi de finisaj care îmbunătățesc scurgerea apei provenită de la intemperii și o țin departe.

Când alegem lemnul pentru o terasă sau deck, este important să optăm pentru specii care sunt rezistente la intemperii și care au o durabilitate naturală ridicată. Astfel de specii sunt salcâmul, stejarul, castanul, laricele, douglas-ul, teck-ul, iroko. Durabilitatea nu are legătură cu duritatea, un bun exemplu fiind fagul, specie dură și rezistentă, dar fără durabilitate. Nu este recomandat pentru proiecte exterioare, la fel ca mesteacănul sau plopul.

Lemn potrivit pentru terase și deck-uri este și cel supus unor tratamente care-i cresc rezistența la factorii de mediu. Vorbim aici de lemnul impregnat la presiune și temperatură ridicate sau de specii create special pentru a fi folosite la exterior cum sunt Accoya și Kebony. Chiar dacă are durabilitatea mult mai mare și suprafața acestor tipuri de lemn trebuie finisată pentru a-și păstra culoarea și frumusețea.

Borma Wachs, o soluție simplă și eficientă pentru finisarea amenajărilor exterioare cu lemn

Pentru ca terasa și deck-ul să nu se transforme din bucurie în coșmar este nevoie de produse ușor de folosit și întreținut. Terrace Oil este, așa cum sigur v-ați dat seama, un ulei pentru finisarea teraselor. Poate fi folosit cu succes și pentru deck-uri. Este pe bază de uleiuri naturale și datorită vâscozității reduse are capacitatea de a intra în profunzime. Lemnul va fi astfel foarte bine protejat împotriva umidității. Aspectul va fi unul natural, cu luciu satinat. Elasticitatea și lipsa unei pelicule groase și rigide elimină fenomenul de crăpare și exfoliere. Pentru rezistență la soare și microorganisme, Terrace Oil este îmbogățit cu filtre UV și aditivi antiseptici.

Produsul se aplică foarte ușor, chiar și în varianta colorată. Lemnul trebuie să fie șlefuit și curat. Nu este nevoie de un strat de grund înainte. Se aplică cu pensula, cârpa sau trafaletul, evitându-se excesul. Se lasă 10-12 ore pentru uscare, în funcție de condițiile de mediu. Se aplică minimum 2 straturi. Atenție, în cazul produsului colorat fiecare strat adăugat va închide culoarea. După ultimul strat, lăsați 24 de ore timp de uscare înainte de folosire. Pentru a obține un efect decorativ suplimentar și o protecție sporită se poate aplica ca strat final Decking Oil HD-Danish Oil. În cazul în care se aplică un nou strat pentru întreținere, nu este necesară șlefuirea.

Urmând pașii simpli de mai sus se obține o protecție eficientă împotriva efectelor nocive ale umidității, razelor UV și a uzurii generale. Suprafața lemnului își va menține aspectul natural, cu textura și desenul evidențiate, fără luciu strident, dar va deveni mult mai rezistentă la factorii de mediu. Terrace Oil poate fi aplicat pe o gamă variată de suprafețe: terase din lemn, pergole, foișoare, pardoseli exterioare, mobilier de exterior și multe altele.

Curățarea și întreținerea teraselor și deck-urilor din lemn

Pentru ca terasa și deck-ul să reziste un timp îndelungat, finisajul trebuie controlat periodic și dacă este cazul, reîmprospătat. Un semn că este nevoie de reîmprospătare este și dispariția luciului satinat pe care-l capătă lemnul după aplicarea uleiului pentru terasă. În acest caz se aplică încă un strat, fără șlefuirea vechiului finisaj. Trebuie doar curățat pentru a îndepărta murdăria acumulată în timp.

Uneori, la curățarea cu apă, putem descoperi mici pete negre sau gri. Sunt efectul soarelui și poate fi remediat tot cu ajutorul unui produs Borma Wachs. Este vorba de Borma No Grey, un detergent ușor de folosit care reface culoarea. Formulat pe bază de apă, detergentul este special conceput pentru a îndepărta eficient petele de gri și negru cauzate de expunerea prelungită la mediu și lumina directa a soarelui. După folosire, suprafața se clătește bine pentru îndepărtarea completă a petelor și murdăriei, lăsând lemnul curat și revitalizat. Folosirea regulată a detergentului va menține aspectul lemnului plăcut și îi va prelungi viața. Este alegerea perfectă pentru cei care doresc să își îngrijească singuri terasele și deck-urile.

Un alt detergent propus de Borma Wachs este Exterior Wood Cleaner. Este un produs monocomponent, pe bază de apă, cu ingrediente active organice. Permite curățarea eficientă și pregătește suprafața pentru tratamentele ulterioare, îndepărtând murdăria și redând culoarea lemnului. Este ideal pentru a pregăti lemnul pentru vopsire, lăcuire sau alte tratamente de protecție. Se folosește simplu și direct, permițând o curățare profundă a suprafețelor de lemn, fără a le deteriora. După folosire, recomandarea este să se clătească foarte bine suprafața.

Toate produsele menționate pot fi achiziționate online, pe site-ul www.bormaromania.ro.

Finisarea și întreținerea corespunzătoare a lemnului sunt esențiale pentru menținerea frumuseții și durabilității teraselor și deck-urilor. Alegerea lemnului potrivit și respectarea unui program regulat de curățare și reaplicare a finisajului vor contribui la prelungirea vieții utile a acestor spații exterioare și vor asigura o experiență plăcută în aer liber pentru mulți ani.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian