Case Fabricare case din lemn

Rigips® Activ’Air® reduce cu până la 70% nivelul de formaldehidă din spațiile interioare

De mai bine de 15 ani se vorbește despre necesitatea scăderii emisiei de compuși organici volatili (COV). Unul dintre acești compuși este formaldehida, o substanță periculoasă pentru organism când este în concentrații mari, dar care este destul de prezentă în viața noastră de zi cu zi. O găsim în mobila nouă, odorizantele de cameră, dezinfectanți, adezivi, vopsele, fum de țigară. Pentru a nu ajunge la concentrații periculoase au fost căutate continuu soluții de reducere a emisiei sau chiar de eliminare a formaldehidei din spațiile interioare. Grupul Saint-Gobain, lider mondial în domeniul habitatului și al materialelor de construcții, inițiatorul conceptului Multi Confort, nu putea rămâne indiferent la această problemă. Astfel că, în urma unor cercetări aprofundate și a testelor de laborator ale unor insituții independente de prestigiu, a putut oferi pieței de profil un material de construcție revoluționar care elimină formaldehida din aerul interior. Rigips®Activ’Air® este o placă din gips-carton cu miez aditivat care captează, reține și neutralizează formaldehida, contribuind astfel la îmbunătățirea calității aerului de acasă, de la serviciu sau din celelalte clădiri în care ne petrecem timpul.

rigips activ air saint-gobain reduce formaldehida

De ce ne sperie emisia de formaldehidă

Pentru că expunerea îndelungată duce la iritarea pielii feței și a brațelor, la dermatite, migrene sau conjuctivită. Pentru că știm că este un compus organic volatil care poate ajunge în casele noastre din mobila nouă sau din alte produse, inofensive la prima vedere. Dar cel mai rău ne sperie faptul că este foarte prezentă în viața noastră. Cei care au avut curiozitatea să caute informații despre formaldehidă au aflat că este folosită la fabricarea dezinfectanților, adezivilor, vopselelor, materialelor textile sau a spumelor pentru izolare. O găsim în parfumuri sau dezodorizante de cameră, în produse naturale precum lemnul (în cantități foarte mici), fumul de țigară sau veninul de albină.

Problema care trebuie să ne preocupe nu este prezența ei în diferite materiale ci posibilitatea ca formaldehida să se acumuleze în aerul din spațiile închise și să depășească o limită peste care organismul nostru începe să reacționeze – dureri de cap, iritații ale ochilor, vărsături. De aceea, factori de decizie la nivel european și mondial au stabilit limite de emisie pentru produsele care conțin formaldehidă astfel încăt să se ajungă foarte greu la acumulări periculoase.

Plăcile derivate din lemn – PAL, MDF, OSB – surse de formaldehidă liberă

Când se discută despre surse de formaldehidă liberă auzim foarte des menționat mobilierul nou, mai ales cel din PAL sau MDF. De ce? Pentru că panourile derivate din lemn sunt încleiate cu adezivi care conțin formaldehidă (ureo-formaldehidici, melamin-formaldehidici). O parte din formaldehidă nu reacționează în timpul procesului de fabricare rămânând în interiorul panourilor, iar când se ivește ocazia, iese în exterior. Emisia prin fețele panourilor este foarte redusă datorită parafinelor care blochează intrarea apei sau a melaminării (a foliilor cu care sunt placate). Ocazia apare atunci când panourile sunt tăiate pentru mobilă sau alte întrebuințări. Prin acele suprafețe nou apărute, fără parafină sau melamină, formaldehida liberă poate ieși cu ușurință. Cei din încăpere vor simți un miros înțepător, asociat de multe ori cu mirosul de mobilă nouă (pentru că emisia scade în timp).

Pentru a nu fi depășită limita peste care devine periculoasă, emisia de formaldehidă a fost standardizată. Există standarde europene, după care funcționăm și noi, dar și standarde ale altor țări sau companii (IKEA, de exemplu). Standardele impun producătorilor niveluri maxime de emisie pentru panourile fabricate, stabilind și clasele de încadrare (E0, E0.5, E1 sau E2). În 2010, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a considerat ca nivel maxim sigur de formaldehidă emisă cantitatea de 0,1 ppm (părți per milion), corespunzătoare clasei E1. Mai puțin de atât este bine (E0, E0.5), mai mult, nu (E2). Mai multe informații despre formaldehidă găsiți aici.

rigips activ air saint-gobain reduce formaldehida

Cum acționează Rigips® Activ’Air®

Apariția Rigips® Activ’Air® a fost o urmare firească a faptului că ne petrecem o bună parte din viată în spații închise. Fie că suntem la serviciu, la școală sau acasă, suntem într-o incintă și trebuie să respirăm aerul din interior. Sunt specialiști care afirmă că petrecem aproape 90% din timp în interior, adică 22 de ore dintr-o zi, iar în această perioadă respirăm aproximativ 10.000 l de aer. Calitatea acestui aer ne afectează și după o perioadă, dacă există acumulări de substanțe periculoase, apar durerile de cap, starea de greață, iritații ale ochilor, pot fi dezvoltate alergii. Iar cei mai vulnerabili, copiii și persoanele în vârstă, sunt și cei mai afectați. Calitatea aerului poate fi îmbunătățită simțitor dacă, încă din faza de construcție, se folosesc materialele potrivite.

Rigips® Activ’Air® este o placă din gips-carton cu miez din ipsos alb aditivat și înveliș din carton rezistent. Miezul de ipsos este astfel construit încât să capteze, să rețină și să neutralizeze formaldehida din spațiul interior, purificând astfel aerul. Este o tehnologie revoluționară pentru care Saint-Gobain deține brevet internațional. Eficacitatea reținerii formaldehidei a fost testată și demonstrată de institute independente, precum ECO Institut, din Koln sau Grupul de laboratoare EUROFINS din Danemarca. Testele făcute de aceste instituții au arătat că, folosind pentru placarea pereților 1 m² de placă Rigips® Activ’Air® pentru fiecare 1 m³ de volum interior, nivelul de formaldehidă din aerul interior se reduce cu până la 70%. Făcând un calcul simplu pentru un living sau un dormitor de 4×4 m², cu înălțimea de 2,5 m, volumul incintei va fi de 40 m³. Pentru a reduce formaldehida cu până la 70% vor trebui folosiți min.40 m² de Rigips® Activ’Air®.  Dacă se plachează pereții și tavanul, excluzând ușa și ferestrele, rezultă aproximativ 50 m².

rigips activ air saint-gobain reduce formaldehida

Testele au fost făcute și pentru placa de gips-carton acoperită cu diverse finisaje –  tapet din hârtie sau fibră de sticlă, vopsea minerală, vopsea acrilică – și pentru toate a fost demonstrată eficacitatea tehnologiei. Placa are eficacitate îndelungată, de 50 de ani, așa că nu se pune problema ca, la un moment dat, să nu mai poată reține formadehida emisă de un mobilier nou. Pentru ca placarea să fie eficientă trebuie însă respectat întotdeauna raportul de 1 m² de placă pentru 1 m³ al incintei.

Plăcile Rigips® Activ’Air® pot fi folosite pentru realizarea compartimentărilor, placarea pereților de OSB (în cazul caselor pe structură de lemn), a celor de  cărămidă sau beton, dar și pentru placarea plafoanelor. Este recomandată utilizarea în interiorul locuințelor (case sau apartamente) sau al școlilor, grădinițelor, al clădirilor din domeniul sănătății și al educatiei, în general. Pot fi folosite atât la construcția caselor noi, cât și la renovarea celor vechi. Se folosesc doar pentru interior, se montează cu ușurință și se finisează fără probleme, fiind albe.

Sper să vă fie de folos informațiile. Dacă doriți să aflați mai multe despre emisia de formaldehidă – metode de determinare, standarde, limite de emisie – sau despre panourile Rigips® Activ’Air®, lăsați întrebările mai jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță.

 

rigips activ air saint-gobain reduce formaldehida

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian