Business Finisare DIY

Kreidezeit, fabrica de vopsele naturale unde rândunelele au cuib în secția de producție

În perioada premergătoare târgului, prețurile la cazare în Hanovra sunt prohibitive. Asta dacă, prin absurd, reușești să găsești ceva la vreun hotel. Cu mult timp înainte ca LIGNA să înceapă este imposibil să găsești o cameră liberă în oraș. Este motivul pentru care am hotărât să stăm la 50 de km de Hanovra și să facem naveta zilnic pe perioada târgului. A fost o alegere bună pentru că am ieșit mult mai ieftin, cu tot cu închirierea mașinii și plata combustibilului. În plus, am stat într-un mic sat forestier superb – câteva case la marginea pădurii – care, aveam să aflăm în prima zi de navetă, era doar la câțiva km de sediul firmei Kreidezeit Germania. Despre cum am ajuns la compania germană producătoare de materiale naturale pentru lemn și casă și ce ne-a impresionat acolo, în cele ce urmează.

Dorința de a merge la Hanovra pe un alt drum ne-a scos în cale fabrica Kreidezeit

Așa cum este ascuns în pădure, Glashütte pare pierdut de lume, dar este la doar 5 km de autostradă.  Este un mic sat de doar câteva case, unde noaptea liniștea este perfectă. Casa în care am stat face parte dintr-un ansamblu de trei, două destinate închirierii și una a gazdelor. Casele sunt micuțe, dar cu tot ce este nevoie. La parter sunt bucătăria, baia și livingul, iar la etaj două dormitoare. Livingul are și terasă unde, dacă am fi avut timp, am fi stat toată ziua cu ochii spre pădure și căsuța de basm de la baza ei.

Cum ajunsesem acolo pe autostradă, a două zi dimineață ne-am gândit să schimbăm ruta, mai ales că zona părea superbă. Așa că am ales drumurile de categorie B, nu atât de rapide, dar cu avantajul unui peisaj mai atrăgător. Nu plecasem de 5 minute când am intrat într-o mică localitate liniștită – Lamspringe – cu case vechi și multă verdeață. La ieșirea din localitate, pe niște clădiri care păreau mai mult ale unei ferme decât ale unei fabrici, am văzut sigla Kreidezeit.

Nu ne-am oprit atunci. Trebuia să ajungem la LIGNA, aveam deja stabilite întâlniri pe care nu le puteam rata. Dar ne-am propus să contactăm Naturalpaint, distribuitorul Kreidezeit în România, pentru a stabili o întâlnire pentru perioada următoare. Era păcat să ratăm așa o oportunitate, mai ales că norocul ne surâsese.

Kreidezeit, un loc liniștit, fără mirosurile specifice fabricilor de vopsele 

Distribuitorul din România ne-a stabilit întâlnirea pentru a doua zi dimineață la ora 9, așa că înainte de a merge la târg ne-am oprit pentru o scurtă vizită la sediul Kreidezeit. De când am coborât din mașină am sesizat lipsa oricărui miros specific unei fabrici de vopsele. Locul semăna foarte bine cu o fermă, mai ales că era liniștit, fără agitația întâlnită de obicei în fabrici.

Kreidezeit este o companie de familie înființată de Gert Ziesemann în 1987. Afacerea a pornit de la dorința de a înlocui vopselele industriale pe bază de bioxid de titan. Tehnologia de obținere genera ca produs secundar un acid slab care era deversat în Marea Nordului, periclitând flora și fauna. Gert a făcut o vopsea pe bază brânză proaspătă, borax și cretă pe care a folosit-o pentru a vopsi pereții propriei case. A vrut să dea rețeta și altora, dar ei voiau produsul gata făcut. Așa a început să producția în 1987, punând astfel bazele firmei. La început, a fost mai mult un hobby, produsul fiind vândut la târguri. Publicitatea adusă în 1992 de o emisiune televizată în care Gert a explicat cum se pot obține vopsele de foarte bună calitate și fără a porni de la petrol și procese chimice toxice, a dat imboldul necesar dezvoltării. A închiriat un spațiu mai mare, a angajat oameni și producția a început la scară mare. Dezvoltarea continuă a dus la cumpărarea, în 2002, a unui vechi gater în Sehlem, sat aparținând municipalității Lamspringe, unde a mutat producția și se află acum sediul Kreidezeit.

Gert nu a pus doar bazele unei fabrici de produse naturale pentru casă ci a transmis echipei sale o filozofie de muncă și de viață care este vie și acum. Chiar dacă nu mai este împreună cu ei (s-a retras în 2019 și a murit anul trecut), fetele sale care au preluat compania și întreaga echipă urmează aceeași idee pe care a lăsat-o moștenire: dacă nu poate fi produs într-un mod prietenos cu mediul, nu se produce. Este ceea ce ne-a transmis și Michael Meißner – consultant tehnic și responsabil de tot ceea ce înseamnă documentație tehnică –  cel care ne-a prezentat compania și produsele. Materialul video îl găsiți aici. Din păcate, în fabrică nu am putut filma, fiind vorba de procese și materiale protejate de brevete. Dar în afara zonei de producție, nu am avut restricții. Așa am descoperit o curiozitate a locului care nu doar face parte din moștenirea lui Gert ci e și o garanție a tehnologiilor naturale și curate.

La Kreidezeit, rândunelele au intrare specială

Este vorba de rândunele. Și nu 2-3 ci zeci, poate chiar sute. Rândunelele sunt peste tot la Kreidezeit. Au cuiburi în depozitul de materii prime, depozitul de produse finite, în fabrică, în birouri. Intră și ies când vor, sunt protejate, nimeni nu are voie să le interzică accesul. Pentru a proteja cât de cât bidoanele, au fost agățate de tavane umbrele deschise care mai colectează din dejecțiile păsărilor. Inevitabil, ceva mizerie ajunge și pe unele bidoane. De aceea, pe lângă etichetele obișnuite, este adăugată întotdeauna una pe care este scris: Mizeria este de la păsări. Nu vă speriați, este un lucru bun.

Rândunelele au fost întotdeauna protejatele lui Gert. Michael povestea că în trecut, când a făcut asigurarea companiei, au venit cei responsabili să verifice locul. Toate ferestrele erau deschise pentru ca rândunelele să poată intra și ieși oricând doreau. Reprezentanții firmei de asigurări au spus că ferestrele trebuie închise altfel nu pot încheia asigurarea împotriva furtului și a incendiului. Gert a acceptat închiderea ferestrelelor, dar imediat după plecarea lor a luat un ciocan și a spart peretele deasupra ușilor. Practic a scos câteva cărămizi din perete pentru ca păsările să poată circula în voie. A durat doar o zi până ce rândunelele au învățat noua lor cale de acces, care există și acum deasupra fiecărei uși de acces a oamenilor în fabrică sau depozite.

Ce produce Kreidezeit? Finisaje deosebite cu materiale naturale și tehnologii curate

La Kreidezeit, în Germania, se fabrică respectând natura și mediul: uleiuri și ceruri pentru lemn, vopsele și tencuieli pentru pereți. Sunt materiale recunoscute în întreaga lume și folosite de la finisare obișnuită în orice casă, la restaurarea unor obiective de interes universal. Tot aici sunt fabricați și pigmenții naturali care permit obținerea unei game foarte mari de culori, atât pentru ulei, cât și pentru vopselele de perete și celebra tencuială marocană Tadelakt, atât de apreciată pentru finisarea pereților băilor sau dușurilor.

Interesul pentru dezvoltarea unor produse noi este continuu. Sursele de inspirație sunt de multe ori catedrale și biserici vechi unde meșteri sau pictori celebri au folosit rețete speciale.  Așa au descoperit calitățile peliculogene și adezive ale zerului, cele emulgatoare ale oului sau cele de fixare ale berii și au folosit aceste materiale naturale în rețetele vopselelor.

Produsele Kreidezeit sunt o îmbinare între nou și vechi realizată în acord cu natura și cu respect pentru mediu.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian