Daniela și Ion Iosif au pornit de la ideea de a construi o casă foarte confortabilă, care să fie ușor de întreținut în viitor. Și au ajuns că construiască o Casă Pasivă Premium certificată de Passivhaus Institut Germania. La acest nivel, durabilitatea și eficiența energetică se află în ADN-ul proiectului, în toate fazele sale, precum și în nivelul de execuție, materiale și echipamente instalate. Certificarea casei a intrat și ea în plan, pentru că astfel au fost siguri că fiecare etapă este bine făcută, iar consumul de energie pentru întreținere nu va fi mai mare de 15 kWh/m² anual. Revista din Lemn a documentat tot acest proiect, de la ridicarea primilor pereți, până la impresiile după mai bine de un an de locuit în casă. Găsiți toate materialele video pe Drumul spre casă.
O casă exact cum și-au dorit
Prima imagine care îmi apare în minte legat de acest proiect este bucuria lui Ion la montarea primului perete al casei. Se întâmpla în 10.05.2021 și după prima zi era absolut impresionat de viteza cu care casa prinsese formă. Ion este inginer, foarte meticulos și pasionat de lucrurile tehnice, de lucrurile bine făcute și foarte ordonate. Înainte de a începe să construiască s-a inspirat de la Casa Buhnici și a parcurs toate video-urile lui Șoflete despre construirea corectă a unei case, pentru a înțelege și a aplica proiectului său ceea ce considera că i se potrivește.
Acum și experiența lui poate va fi inspirație pentru alții. Ne-am cunoscut în 8.05.2021, ziua în care se monta talpa casei și de atunci i-am făcut în jur de 20 de vizite. L-am vizitat de câteva ori și după ce s-a mutat în casă, în aprilie 2022. De fiecare dată când ne vedem, Ion emană o mândrie justificată pentru ceea ce reprezintă acum locuința lor în ceea ce privește dimensiunile, eficiența energetică și mai presus de toate că este casa confortabilă pe care a gândit-o în detaliu. L-am întrebat ce îi place cel mai mult la casă și a zis, ca și când scria cu majuscule: “TOTUL! TOT ÎMI PLACE! E foarte, foarte bine, este o mare diferență de calitate. Casa pasivă îți asigură un confort sporit. Ai temperatură optimă, ai umiditate corelată cu temperatura, lucru care îți asigură confort sporit.”
Începutul și provocările fundației pe un teren cu probleme
Daniela și Ion Iosif au hotărât în 2020 să construiască o casă pe terenul cumpărat în apropierea lacului Pantelimon. Locuiau în București, într-un apartament de 3 camere într-un bloc din cartierul Titan, Piața Trapezului. Când au cumpărat terenul, au ales orașul Pantelimon, lângă București pentru a rămâne aproape de locurile pe care le știau foarte bine. Le-a plăcut zona pentru că era liniștită, iar terenul situat în vecinătatea lacului și a pădurii era un loc bun pentru viitoarea lor casă. Ambiția acestui proiect a fost de a face o casă simplă din punct de vedere arhitectural, suficientă ca spațiu pentru ei și cei doi copii ai lor, construită cât de bine se poate explorând potențialul noilor tehnologii.
Lucrările au început în iunie 2020 cu fundația. Nu ar fi trebuit să fie o problemă și nici un cost însemnat pentru că fundațiile caselor pe structură de lemn, mai ușoare decât cele din cărămidă sau beton, sunt mai simple. Doar că zona s-a dovedit a dificilă din punct de vedere al solului. În urma studiul geotehnic au descoperit că terenul avea un metru de pământ, sub care un metru de gunoi menajer depozitat peste dărâmături de la cutremurul din 1977.
Nu putea fi turnată fundația peste gunoi, așa că mai întâi s-a excavat până la 3,5 m, după care s-a umplut cu beton concasat în straturi și o pernă de balastru care au fost compactate. Înainte de turnarea fundației, terenul a fost izolat cu agregat din sticlă expandată pentru hidroizolare și termoizolare, după care s-a turnat fundația. Din cauza solului a trebuit fundație de tip radier general cu elevație. Adică mult mai mulți bani în fundație decât ar fi necesar pentru o casă pe structură de lemn.
De la dorința de confort sporit, la certificarea de CASĂ PASIVĂ
“Nu am știut de la început că îmi doresc o casă pasivă. Mi-am dorit o casă care să îmi asigure un confort foarte bun. Ulterior am descoperit că acest confort pe care îl doream în noua casă corespundea cu conceptul de casă pasivă. Aveam niște idei de bază și știam ce îmi doresc de la o casă, dar nu aveam punțile de legătură dintre aceste idei. Proiectul Casa Buhnici mi-a arătat aceste punți, am descoperit cum să aduc împreună toate ideile.
După discuții cu arhitectul, am decis să o facem casă pasivă. Îmi doream casă cu ventilație mecanică, cu încălzire în pardoseală, după ce am văzut la Buhnici, voiam răcire în tavan și toate astea se puteau întâmpla doar cu o izolație foarte bună. Și dacă le faci pe toate astea, deja te cam încadrezi ca și costuri la o casă pasivă. Etanșarea casei nu a fost ideea mea, dar pentru că doar asta mai lipsea până la standardul de casă pasivă, am zis de ce nu?
Nu am plecat de la ideea de casă pasivă sau că vreau să fiu independent energetic, ci am vrut un confort sporit în interiorul casei, pentru că aici ne petrecem majoritatea timpului. De aici nu a mai fost decât un pas.”
Dacă tot urma să construiască o casă pasivă, Ion a decis, încă de la început, să certifice casa știind că aceasta este o garanție a faptului că s-a lucrat bine. În paralel cu construirea casei, un consultant energetic a urmărit tot parcursul construirii în vederea întocmirii documentației necesare pentru certificarea de casă pasivă.
“Faptul de a o certifica, cu toate că în momentul de față nu ți se oferă niciun avantaj din punct de vedere al taxelor, impozitelor, înseamnă o asigurare că am construit-o la un standard de calitate ridicat. Costul efectiv pentru certificare nu a fost unul foarte ridicat. Ar trebui ca statul să încurajeze să se construiască case pasive pentru că în final, consumăm mai puțină energie, împovărăm mai puțin sistemul energetic”.
Structura din lemn ridicată într-o săptămână
Inițial se gândise la o casă pe structură metalică, dar ar fi fost mai greu de atins performanțele de casă pasivă, așa că a decis că cea mai bună soluție este pe structură prefabricată de lemn. Cum decizia de a face casă pasivă fusese deja luată, încă din faza proiectare s-a acordat atenție orientării casei, iar pentru a beneficia de lumina soarelui toate ferestrele au fost puse pe partea sudică a casei, orientate către lac și curte.
Arhitectura casei a fost gândită cât mai simplă, cu acces ușor și utilizare maximă a spațiului. Casă este parter+mansardă, cu sufragerie, bucătărie, birou, camera tehnică, o baie și un atelier la parter, iar la mansardă, trei dormitoare și două băi. În partea de est se află strada de unde se face accesul în curte. Spatele casei este către nord, iar pe partea de vest casa se continuă cu o terasă acoperită, cu acces din bucătărie și sufragerie.
Pentru structura prefabricată de lemn a lucrat cu Litarh – Case de Lemn. Echipa a început cu trasarea tălpii pe 8.05.2021 și după o săptămână era ridicat parterul, plafonul și mansarda. Ca material de izolare s-a folosit vata bazaltică minerală de 15 cm în interiorul pereților exteriori, plus 15 cm la exterior și 40 cm la acoperiș. Litarh s-a ocupat de structura, anveloparea și etanșarea casei. Un prim test cu ușa suflantă a fost efectuat în 14.06.2021, după anveloparea casei, pentru a identifica și remedia eventualele probleme de etanșeitate.
Elementele de casă pasivă
Urmând principiile unei case pasive, casa Iosif are ventilație mecanică pentru a aduce necesarul de aer proaspăt în casă și pentru a regla umiditatea. Încălzirea în toată casa se face prin pardoseală cu ajutorul unei pompe de căldură aer-apă, iar răcirea prin tavan. Pentru că este o casă pasivă, ferestrele și ușile joacă un rol important. Nu se poate monta orice fel de tâmplărie ci una care oferă un nivel ridicat de izolare termică, ferestre care să asigure lumină pe tot parcursul anului, fără compromisuri asupra confortului termic Au fost alese ferestre cu storuri pentru umbrire de la Internorm.
Casa a fost supusă la două teste de etanșeitate pentru a verifica dacă au loc scăpări de aer. Etanșeitatea sporită s-a asigurat eliminând schimbul necontrolat de aer cu exteriorul prin locurile sensibile (îmbinarea pereților, îmbinarea dintre perete și fereastră, străpungerile pentru traseele electrice, termice și sanitare). Manopera atentă a adus, la testul final de etanșeitate, un rezultat reușit care a încadrat casa în limitele impuse de standardul de casă pasivă.
Acoperișul este atât de bine izolat încât Ion spune că nu se aude nimic când plouă pe casă. “Aici vorbim despre un sistem care are, începând din interior: placa de rigips, gol de aer, membrana de etanșare, vată bazaltică de 40 cm, placă de HDF, membrană Rockwool, riglă, deci un alt gol, OSB, membrana cu peri și tabla. 10 elemente, deci, nicio șansă să se audă ceva. Nu se aude absolut nimic. Tabla a montat-o Stelică (Stelian Stavarache, S.Y.S.PRO CONSTRUCT). Cu el am făcut fundația, am turnat șapa lichidă peste încălzirea în pardoseala, am executat învelitoarea de tablă și am montat sistemul fotovoltaic.”
CAMERA TEHNICĂ – Centrul de Comandă al Casei
O cameră specială este cea tehnică, pe care Ion a prevăzut-o suficient de spațioasă ca să aibă loc toate aparatele și instalațiile destinate creșterii confortului casei.
“Am montat ventilația mecanică, care asigură aportul de aer proaspăt și controlul umidității. Pentru apa caldă menajeră am optat pentru un puffer cu capacitatea de 300 litri cu o pompă de căldură care recuperează de la ventilația mecanică căldura aerului viciat înainte de a fi evacuat afară și două panouri solare pe acoperiș pentru apă caldă. În acest moment funcționează în mod economic, adică rezistența electrică nu pornește. Funcționez pe modul economic din luna septembrie anul trecut (2022). În modul economic este suficientă căldura pe care o obține din aerul viciat și panourile solare. Avem 300 l de apă caldă la 62 de grade, înainte de a pleca spre băi, avem o vană de amestec care nu permite apei calde să plece cu o temperatură mai mare de 45 de grade, din motive de siguranță. Este și pompa de căldură apa sol pentru încălzirea și răcirea casei, care folosește un foraj de 100 m adâncime prin care trece agentul termic printr-un circuit închis, sistem care are si un puffer de 300 litri pentru a înmagazina căldura.”
”La centrala antiefracție avem conectați senzori de fum și senzori de căldură pentru detectarea incendiilor, precum și senzori de umiditate pentru detectarea inundațiilor. De asemenea, pentru limitarea pagubelor în urma unor potențiale incendii apărute la tabloul electric, avem instalat un dispozitiv mobil de stingerea incendiilor cu pulbere. Iar în cazul unor potențiale inundații, senzorii de umiditate vor acționa o electrovană care oprește alimentarea cu apă a casei, pentru a limita eventualele pagube materiale. În rack- ul care deservește partea de IT, avem un UPS care, în cazul unei întreruperi a alimentării cu energie electrică, ține tot sistemul în funcțiune până la cuplarea generatorului de rezervă. Tot în camera tehnică este și invertorul pentru panourile foto-voltaice de pe casă.”
Totul este ordonat, curat și etichetat, de la aparate la cabluri și țevi. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării, Ion are soluție pentru orice. De exemplu, opritoarele pentru uși sunt magnetice, montate pe perete. Prizele din bucătărie sunt mascate în corpul mobilierului suspendat, fiind foarte practic și mult mai estetic. Pentru că, în bucătărie, un senzor de fum ar fi putut declanșa alarme false de la aburul provenit de la gătit, a montat un senzor termic care se declanșează doar în cazul unei temperaturi excesive, mai exact în cazul unui incendiu. Cu toate că plita este pe inducție și este puțin probabil să declanșeze un incendiu, chiar și acest mic risc este acoperit. Sunt multe detalii ingenios “ascunse” pe care ni le prezintă Ion, dar ceea ce îți atrage atenția în mod evident este pardoseala.
Pardoseala de rășină epoxidică
“Ca să iasă o casă bună trebuie să fi deschis să încerci lucruri noi, să fi deschis la soluții. Urmăream de ceva timp tutoriale pe Youtube și am văzut că, în special în America, se folosește (rășina epoxidică) ca finisaj în reședințe. Nu mi s-a părut complicat și am zis să încercăm. Furnizorul de rășină epoxidică prin dl Eduard Wurtz ne-a asigurat că nu e greu de pus în execuție și ne-a acordat tot suportul tehnic de care am avut nevoie. Și am turnat-o noi, fără experiență, noi care am vopsit maxim un scaun la viața noastră.
Am început prin a testa în dressing-ul matrimonial, o cameră foarte mică și rezultatul a fost spectaculos. Am continuat la mansardă, cameră cu cameră, pentru că acolo avem uși glisante și delimitare fizică între pardoseli. Am lăsat la final parterul pentru că nu avem niciun toc și a trebuit turnat într-o singură operațiune. La etaj am ales un fond gri cu accente de cupru pentru a se asorta cu maroul ușilor glisante. Rășina de bază este transparentă și în ea se adaugă pigmenți metalici pentru a obține diferite culori. Ca și aspect dă senzația de marmură. Se întreține ușor, nu are rosturi, poți practic să arunci o găleată de apă pe jos și să o strângi cu mopul fără a crea nicio pagubă.”
Ce este greu când construiești o CASĂ PASIVĂ
”Cred că ideea de greu are legătură, în mare parte, cu banii. Mai cred și că, dacă nu ai pe cineva care să gestioneze proiectul, construcția poate fi un coșmar pentru că toate etapele sunt în strânsă legătură unele cu altele. Trebuie să știi ce și când să construiești. Chiar dacă ai proiectul de execuție, trebuie să știi etapele și ordinea lor, să știi când să stabilești termene de începere cu diverse echipe de montatori. Am avut noroc că în perioada în care am făcut casa am avut timpul necesar pentru a mă dedica construcției.
Sunt și multe lucruri la care trebuie să te gândești înainte, să le prevezi și să nu le uiți. Au fost episoade pe care le-am uitat și mi le-am adus aminte în ceasul al doisprezecelea. De exemplu, aveam sistemul audio de instalat in sufragerie și trebuiau trase cablurile înainte de a închide tavanul și a pune răcirea prin tavan. Aveam sistemul, aveam cablurile, eu eram acolo, dar am constatat după ce s-a instalat tavanul și răcirea că nu le-am tras. În cele din urmă am găsit o soluție sugerată de zugrav și am pus cablurile pe tavan între cele două trasee de răcire.
De asemenea, când am turnat fundația, m-am gândit să am două intrări prin fundație pentru curenții tari și două pentru curenții slabi. Numai că nu m-am gândit să le fac cu țeavă de diametru mai mare, de ex. 100 mm și am pus țeavă de diametru 50 mm. Acum, dacă este să mai bag încă un cablu, nu mai este loc prin țeavă care trece acum prin fundație. Au fost mici, foarte mici scăpări. Chiar și când le știi, mai pot fi scăpări.”
Ce ar face altfel?
“Aș prinde în faza de proiect golurile tehnice pentru instalații. Adică treceri între etaje, între camere, pentru instalațiile electrice, termice și sanitare. Au fost destul de dificil de executat când le-am tras. Golurile tehnice pentru instalații ar trebui prevăzute obligatoriu în faza de proiect.”
Alegerea sistemului de casă inteligentă
„Am avut dificultăți în a mă decide ce sistem de casă inteligentă să aleg pentru casă. Știam că vreau sistem inteligent, știam că vreau să controlez anumite elemente, dacă nu pe toate, dar nu știam ce sistem să aleg. Știam de KNX, dar este un sistem foarte scump. Foarte bun, dar nejustificat de scump. Am tras eu instalația electrică, dar pentru casă inteligentă ce cablu să trag, cum îl trag, ce tip de lumini pun, inteligente sau nu, ce întrerupătoare?
Am ales să fac sistemul de alimentare inteligent, în sensul în care alimentarea către lumini să o fac inteligentă, să controlez sistemul de alimentare. Asta înseamnă că pot pune orice fel de bec – incandescent, led, neon, orice. Alegând acest sistem, nu au mai fost necesare doze pentru întrerupătoare. Am ales întrerupătoare fără fir care comandă niște relee direct în camera tehnică. Am tras circuite dedicate, cablul direct în camera tehnică și întrerupătorul fără fir poate fi montat oriunde pentru că el comandă releul care acționează lumina în camera respectiva. Așa avem un sistem de alimentare inteligent.
Am salvat așa foarte mulți bani, cred că am salvat și la manoperă, că nu am mai montat doze de legătură, nu am mai pus nici doze pentru întrerupătoare pentru ca acestea se lipesc pur și simplu pe perete. Am ales întrerupătoare kinetice, care nu au nevoie de baterii. Produc suficientă energie când apeși pe buton pentru a trimite impulsul către releu.”
3 lucruri esențiale pentru a construi o casă bună
“Documentare, în primul rând. Trebuie să știi ce vrei să faci, să înțelegi și să știi ceea ce cauți. Apoi du-te să vezi proiecte realizate de cei cu care vrei să lucrezi, află cum s-au comportat în timp, cere opinii de la beneficiari!
Proiectarea. Cred că românii nu-i acordă importanța care trebuie. Fac rost de un proiect de casă doar pentru a obține autorizația de construire, iar când se apucă de construit, stai că aici nu vreau așa. Un proiect este ca un domino, dacă modifici într-o parte, afectează în altă parte. Un proiect de execuție bine făcut și urmărit pas cu pas te salvează de multe, poți să faci necesarul de materiale, estimări de costuri. Dirigintele de șantier trebuie să urmărească dacă tot ce se execută este conform proiectului. Dacă nu se lucrează după proiectul de execuție, ce lucru bine făcut e acela, nu ai nicio garanție. Fiecare are partea lui de experiență, de treabă, de responsabilitate. Multă lume încearcă să sară anumite etape, considerându-le costuri inutile sau facem că așa se cere. Pentru mine proiectul este o chestie super-esențială. Nu poți să faci ceva, dacă nu ai proiectul și meseriași care să lucreze conform proiectului de execuție.
Deci, da, documentare, proiectare, meseriași pentru execuție – acestea sunt cele 3 lucruri esențiale pentru a construi bine o casă.”
Costuri
La experiența de construire pozitivă a contribuit și strategia de aprovizionare eficientă cu materiale. Având banii disponibili, au mers pe strategia de a achiziționa din timp materialele și instalațiile și a obține discounturi pentru plata integrală. Au cumpărat în avans instalațiile termice și sanitare, sistemul de securitate și camere, acoperișul. Astfel au făcut o economie importantă.
“Când am început construcția, fix la o lună, a început și creșterea prețurilor. Cât am cheltuit nu mai este relevant atât timp cât foarte multe dintre prețurile materialelor folosite au crescut acum. Costurile cu casa s-au ridicat până la 350000 euro, din care fundația a fost 40000 de euro. La fundație aș fi putut salva cei mai mulți bani, dacă solul ar fi fost corespunzător. Ca finisaje, cele mai costisitoare au fost tencuielile pentru tavanele cu răcire pentru că trebuie acoperire mare și materiale speciale, plus manopera care a fost mai costisitoare.
Pardoseala este integral din rășină epoxidică și aici am salvat manopera pentru că am făcut-o noi. 70 mp la etaj, costul pentru a pune parchet pentru încălzirea în pardoseală ne-ar fi dus cu materiale și mână de lucru la 10000 euro (doar etajul 70 mp). Rășina ne-a dus la 6000 euro pentru toată suprafața casei 170 mp (parter + etaj).În plus, avem o pardoseală practică, foarte ușor de întreținut și care asigură un transfer termic optim, cred că cel mai bun. Sunt foarte, foarte mulțumit.”
După un an și jumătate de locuit în casă pasivă
Cum este acum, la mai bine de un an de locuit în casa pasivă premium.
” Fiind casă pe structură de lemn, după un an de zile mă așteptam la fisuri în tencuială, dar nu avem așa ceva. Nu se aude nimic de la etajele celelalte, nu se mișcă, nu scârțâie, nu se aude zgomotul, nici chiar dintr-o cameră în alta de pe același nivel. Urmează să facem o bucătărie de vară și un carport, tot pe structură de lemn vor fi.
Dacă ar fi să mai construiesc o altă casă, tot casă pasivă aș face, fără niciun dubiu. Atât de mult îmi place confortul pe care îl am acum încât nu aș concepe ceva mai slab. Calitatea aerului este excelentă în casă, avem pe lângă un aport de aer proaspăt constant și controlul umidității. Ventilația mecanică funcționează introducând aer curat de afară prin sufragerie și dormitoare cu evacuarea aerului viciat prin bucătărie, băi și camera tehnică.
Vara e răcoare în casă de la tavanele cu serpentinele cu răcire, iar iarna este căldură suficientă, care vine din pardoseală. Avem tot confortul, nu cred că este ceva care ne-ar putea crește mai mult confortul în momentul de față. Am trecut deja peste toate anotimpurile, cu o vară foarte călduroasă. Consumurile pentru încălzire-răcire nu depășesc o medie de 5kw/zi pentru 170 mp. În momentul de față cheltuim mai puțin de 5 lei/zi pentru încălzire-răcire, dar sistemul de fotovoltaice nu este încă pus în funcțiune.”
Ion și Daniela au pornit cu gândul ca viitoarea lor casă să fie foarte confortabilă, fără spațiu irosit, o casă modernă și confortabilă care să-i protejeze în viitor de costuri mari. Așa au ajuns să construiască o casă pasivă. Standardul casei pasive este la ora actuală calea pentru a rezolva în esență problemele legate de energie, confort și calitatea vieții din interior. Nu este simplu să construiești o casă. Necesită timp de gândire. Este nevoie de planificare, de a stabili cu prioritate „dorințe și nevoi” și a analiza opțiunile disponibile care se suprapun peste bugetul alocat. Ion a decis să fie 100% implicat în construirea casei și să contracteze firme/echipe specializate și cu experiență pe fiecare etapă de construcție.
În august 2022, Casa de lângă lac a primit certificarea de casă pasivă Clasic de la Passivhaus Institut. La momentul la care citiți aceste rânduri, întrucât sistemul de panouri fotovoltaice a fost deja instalat și dat în folosință Casa de lângă lac se încadrează și a primit certificarea de Casă Pasivă Premium, fiind una din cele 3 case din Romania certificate la acest nivel.
DETALII: Locuință pasivă P+M Suprafață: 236 mp
Arhitectură: arh. Raluca Munteanu / arh. Sandra Șonei – Arhi.Mede Studio
Proiect structură: ing. Cătălin Caraza – Biroul de Proiectare Inginerie Creativă
Proiect instalații: ing. Cornel Stanciu – Instal Studio
Construcție structură: Litarh Case de lemn
Ferestre: Internorm KF410
Sistem de ventilație cu recuperare de căldură: Zehnder ComforAir Q350 – EcoInstal IT Consult
Certificare casă pasivă: Ing. dr. Varga Szabolcs – V&V Projekt
Consultanță energetică: arh. Adriana Sîngeap – BIA
Adaugă comentariul