Casa NZEB Casa pasivă Dulgherie Evenimente

Tâmplarii se alătură echipei Revista Din Lemn la evenimentul „nZEB goes Passive” de la Cluj din 10-12 noiembrie

În ultimele zile v-am dat câteva indicii despre participarea Revista Din Lemn la nZEB goes Passive, eveniment organizat de Marius Șoflete și echipa sa în perioada 10-12 noiembrie la Cluj-Napoca, pe BT Arena. A venit momentul să vă spunem mai pe larg despre această participare. Revista din Lemn este partener media al evenimentului, dar prezența noastră va însemna mai mult decât simpla relatare a ceea ce se va întâmpla acolo. Echipa va fi lărgită, din ea făcând parte Fane Pănăzan, Radu Vădan, Radu Călian, Mihai Ursu și Costel Pop. Ei vor fi prezenți pe toată durata târgului la standul Revista din Lemn de la etajul 1, foarte aproape de scena unde vor avea loc workshop-uri și prezentări. Vor veni cu bancuri de lucru, scule și priceperea lor. Șiiiii…, Fane va veni cu colecția completă de rindele Stanley. Am pregătit pentru voi un program plin de informații și demonstrații practice care se va desfășura, atât la stand, cât și pe scenă. Vom avea concurs și tombolă, voi avea și eu prezentări despre finisarea și tratarea lemnului.

Ce este nZEB goes Passive

Anul trecut evenimentul organizat la Cluj de echipa Șoflete împreună cu Clusterul pRO-nZEB s-a numit Săptămâna nZEB la Cluj-Napoca. Au fost peste 50 de expozanți, 20 de workshop-uri, 60 de sesiuni teoretice și mai mult de 4000 de vizitatori. Atmosfera evenimentului de anul trecut o găsești descrisă pe larg aici. Anul acesta echipa Șoflete organizează nZEB goes Passive unde vor fi peste 100 de expozanți și, față de anul trecut, mult mai multe workshop-uri și prezentări, care se desfășoară pe 2 scene, la standuri și pe platforma exterioară a arenei. Organizatorii se așteaptă ca vizitatorii să fie cu mult peste 4000, în cele 3 zile de târg.

Despre ce este nZEB goes Passive? Cred că mulți au aflat deja ce înseamnă standardul nZEB de eficiență energetică a clădirilor, mai ales că încă din 2020 este obligatoriu să se construiască așa. Găsești mai multe informații aici. Casa pasivă este nivelul maxim de eficiență energetică care se poate atinge acum în construcții, practic cel spre care ar trebui să tindem cu toții. Semnele sunt tot mai clare că trebuie să fim cât mai eficienți energetic, că viitorul este despre sustenabilitate și durabilitate. Evenimentul de la Cluj își propune să informeze, să prezinte soluții, să pună față în față producătorii de materiale și constructorii cu beneficiarii astfel încât să se construiască mai bine și mai eficient energetic.

Ce pregătim la standul Revista Din Lemn

Standul va fi de fapt un atelier în toată regula. Va avea 2 bancuri de lucru tâmplărești (mihei, cum se zice în zonă), scule de mână – dălți, rindele, fierăstraie – scule de ascuțit (pietre, pile, clește de păsuit). Sculele sunt ale tâmplarilor din echipă – Fane Pănăzan, Radu Vădan, Radu Călian și Mihai Ursu – care vor lucra în fața voastră în toate cele 3 zile. Dulapul cu colecția completă de rindele Stanley a lui Fane va fi și el în stand. Meșterii își propun să facă o mână curentă de scară, o fereastră și un corp de iluminat, totul lucrat cu scule de mână. Din echipă va face parte și un dulgher – Costel Pop – care va face o parte dintr-un pridvor tradițional și diverse îmbinări folosite în dulgherie. Și el va veni cu propriile scule.

Cei care vor veni la stand vor putea interacționa cu membrii echipei și vor putea lucra împreună cu ei. Pentru că sunt multe de făcut și povestit, am împărțit totul pe zile. Vineri este ziua dedicată profilărilor cu scule de mână, sâmbătă este despre îmbinări în lemn, iar duminică obiectele executate vor fi pregătite pentru finisare și vor fi finisate. Tot duminică se vor prezenta și diferite tratamente pentru a îndepărta carii și insectele, pentru protecția lemnului împotriva focului, ciupercilor și mucegaiului. Meșterii vă vor arăta zilnic și cum să ascuțiți și să întrețineți sculele astfel încât să funcționeze perfect.

Fane Pănăzan și Mihai Ursu - Turnul de stejar
Fane Pănăzan și Mihai Ursu – Turnul de stejar
Ne manifestăm și sus pe scenă

Vom fi prezenți și pe scena alăturată, cu workshop-uri și prezentări teoretice.

Radu Vădan va vorbi vineri 10 noiembrie, despre selecția lemnului pentru ca lucrările să fie rezistente și estetice, sâmbătă despre debitarea și uscarea lemnului, iar duminică despre execuția elementelor multi-material prin stratificare, laminare și furniruire.

Radu Varan Imagine Design Make

Sâmbătă 11 noiembrie, Costel Pop va avea un workshop unde va arăta cum se face o îmbinare între stâlp, contravântuire și grindă la un pridvor tradițional.

Duminică 12 noiembrie, Fane și Mihai ne vor arăta cum se face un nod dulgheresc și Radu Călian va prezenta corpul de iluminat realizat în timpul târgului și va sublinia ce este important când vrei să execuți un astfel de obiect. Tot duminică, pe scenă, tâmplarii vor prezenta fereastra și mâna curentă făcute în timpul celor 3 zile de târg.

Pe scenă voi fi prezentă și eu, Mihaela Radu, cu prezentări legate de finisare. Vineri va fi despre finisarea profesională a ferestrelor din lemn, iar sâmbătă despre materiale și moduri de finisare a lemnului aflat la exterior. Duminică voi vorbi despre tratamente aplicate lemnului pentru a îndepărta carii, ciupercile și mucegaiul și pentru a-l proteja împotriva focului.

Pe pagina de Facebook vom prezenta din timp programul prezentărilor, pe zile și ore, pentru a le putea adăuga agendei voastre.

Pridvor tradițional – Costel Pop
Vom avea concurs și tombolă

Concursul va fi cel în urma căruia va fi câștigată o rindea Stanley nr. 4 oferită de Fane. Se va desfășura sâmbătă, la standul Revista din Lemn. Participanții vor avea de scos un cârlionț de pe o bucată de lemn cu ajutorul rindelei reglate de Fane. Pe cârlionț va fi un număr. Toți cârlionții vor fi puși într-un bol de unde la final va fi extras câștigătorul care va pleca cu rindeaua acasă. Ora de desfășurare va fi anunțată pe Facebook. Obiectul tombolei va fi un bol făcut de Radu Vădan. Pentru a putea participa va trebui să vii la standul Revista Din Lemn și să-ți faci o fotografie la noi. O să vezi tu acolo ce fel de fotografie și ce trebuie să faci cu ea. Câștigătorul va fi tras la sorți duminică după amiază.

Vă așteptăm la Cluj

Așa că hai la Cluj, la BT Arena, între 10 și 12 noiembrie. Vineri programul este între 12.00 și 18.00, iar sâmbătă și duminică, între 10.00 și 18.00. Accesul este gratuit, dar ai nevoie de bilet pe care îl iei accesând acest link. Găsești link-ul și pe pagina evenimentului și pe pagina de Facebook șoflete.ro. Suntem nerăbdători să ne întâlnim cu cât mai mulți dintre voi, să stăm de vorbă, să facem planuri împreună.

Hai la nZEB-ul lui Șoflete! nZEB goes Passive!

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian