Una dintre speciile preferate de lutieri este paltinul de munte. Și nu doar pentru proprietățile lui acustice deosebite ci și pentru culoarea deschisă, fibra fină și ondulată ce-i dă un aspect de mătase. Modul de tăiere și defectele de creștere contribuie și ele la disegno naturale deosebit și unic. Este denumit frecvent paltinul care cântă și cei cu înclinații spre misticism cred că poate face legătura cu lumea spiritelor. În munții noștri cresc unele dintre cele mai apreciate exemplare pentru sonoritatea specifică. Pentru aceste motive, dar și alte aspecte interesante, articolul de mai jos este dedicat paltinului.
L'albero di Robin Hood
Cel mai cunoscut exemplar de paltin de munte este în Anglia și a giocato în film alături de Kevin Costner în Robin Hood – Prințul hoților. Există acolo o secvență renumită cu un paltin singuratic între două dealuri. Este cel mai fotografiat arbore din Anglia și se află lângă Zidul lui Hadrian, lângă Crag Lough, în Northumberland. Paltinul are câteva sute de ani și a avut alături și alți frați care însă au dispărut de-a lungul timpului. A părut și în videoclipul lui Bryan Adams (Everything I do, I do it for you), dar și în câteva seriale. În mai 2003 a fost din nou eroe, un elicopter prăbușindu-se la nici 30 m de el.
În 2016 a fost nominalizat la competiția Arborele Anului din Anglia, alături de alți 200 de arbori. A câștigat competiția și astfel a participat în 2017 la competiția Albero europeo unde a ieșit pe locul 5. Primul loc în Anglia i-a adus un premiu de 1000 de lire folosite pentru a-i analiza starea de sănătate și pentru a-i proteja rădăcinile, tot mai expuse de multele vizite.
Din familia arțarului, asemănător însă și cu platanul
Denumirea latină a paltinului de munte este Acer pseudoplatanus. Parte della famiglia Sapindaceaecome Acer, la fel ca arțarul. De altfel, acero mai este denumit și paltin de câmp (Acer platanoides). În literatura de specialitate găsiți paltinul de munte cu denumirile acero platano o Sicomoro europeo (Inglese), acciaio di montagna (Italiano), acero platano (franceză) sau bergahorne (germană).
Paltinul este nativ în centrul și estul Europei și în vestul Asiei. În secolele XV-XVI a ajuns și în nordul continentului fiind adus în Anglia de francezi. Prin anii 1700-1800 a fost aclimatizat și în Suedia, iar după 1800 a ajuns și în SUA. S-a adaptat foarte bine zonelor respective fiind acum socotită în unele părți specie invazivă. În România crește în zona colinară și cea montană ajungând până la 1500-1600 m altitudine.
Paltinul este un foios care crește înalt de 30-40 m, uneori și 50 m, cu un diametru de 1-1,2 m. Rădăcina este puternică și înfiptă adânc în pământ. Tulpina este dreaptă și scurtă, cu scoarță cenușie și netedă la tinerețe. După 30-40 de ani, scoarța începe să se îngroașe, să dezvolte crăpături și să se exfolieze în plăci neregulate, la fel ca platano. Coroana este largă și neregulată. Frunzele sunt mari (12-20 cm), palmat-lobate, zimțate, cu sinusuri înguste și ascuțite. Pe dos sunt mate și păroase la început, spatele frunzei fiind unul din modurile de a deosebi paltinul de arțar, care are frunza lucioasă pe dos. Florile apar după înfrunzire, sunt verzi-gălbui grupate în ciorchini atârnători. Fructele sunt disamare cu aripi de 3-6 cm unite în unchi ascuțit.
Paltinul crește repede în prima parte a vieții, la 30 de ani fiind asemănător cu fagul la 60. După 30 de ani apar fructele care sunt împrăștiate cu ușurință de vânt. Trăiește în mod obișnuit până la 400-500 de ani, dar sunt exemplare care depășesc cu mult această vârstă.
Lemnul de paltin: proprietăți, caracteristici
Paltinul este una din puținele specii unde este folosit lemnul de alburn. În secțiune transversală nu se vede întotdeauna diferența dintre alburn și duramen. Zona de alburn este lată, culoarea fiind de la alb-gălbuie spre crem, la brun auriu sau roșcat. Duramenul este brun roșcat mai închis. Inelele anuale sunt vizibile. Fibra este fină, uniformă și dreaptă. Cele mai apreciate însă sunt exemplarele unde fibra este ondulată, uneori chiar foarte pronunțat. Acest tip de paltin este denumit și paltin creț. Porii sunt difuzi, mulți, așezați uneori radial. Razele medulare sunt vizibile cu ochiul liber, sunt atât înguste, cât și largi, distanțate normal. Ele sunt cele care dau luciul natural specific paltinului. Tăierea radială pune în evidență razele medulare.
Paltinul este lemnul ale cărui defecte sunt de fapt calități. Pe lângă fibra ondulată și creață, lemnul poate conține noduri mici care, în funcție de tăiere, pot da furnire cu aspect deosebit (ochi de pasăre, coadă de păun).
Densitatea paltinului în stare anhidră este 615 kg/³, iar duritatea Janka 4680 N. Pentru a-și păstra culoarea deschisă alb-crem se recomandă tăierea arborelui iarna, debitarea imediată și uscarea în uscătoare. Altfel este posibil ca lemnul să se păteze cu propria sevă. Se lucrează bine, atât cu scule de mână, cât și mecanice. Se recomandă scule bine ascuțite și viteză nu prea mare poate a nu arde lemnul. Se strunjește, se sculptează și se încleiează bine. Este bine ca înainte de băițuire să se aplice un izolator pentru că are tendința să se păteze. Dacă este finisat transparent, fără colorare, are tendința de îngălbenire în timp.
Nu este rezistent la exterior și la umiditate. Este de înțeles având în vedere că se folosește alburnul, fără rezistență la exterior.
Paltinul românesc învață să cânte la Reghin
Lemnul de paltin se folosește la fabricarea mobilierului, al obiectelor decorative sau a cutiilor. Este o materie primă apreciată pentru furnire estetice. Furnirul de paltin cu desen deosebit este des folosit pentru a decora mașini de lux sau yahturi. Datorită culorii deschise este folosit la intarsii. Din paltin se fac boluri, linguri și alte obiecte folosite la bucătărie. Este și un foarte bun lemn de foc, dar și materie primă pentru obținerea hârtiei.
Cea mai importantă utilizare a paltinului este însă la obținerea instrumentelor muzicale (viori, violoncel, viole). Din acest punct de vedere este o specie cu pedigri fiind apreciată de maeștrii lutieri europeni. Se folosește în special pentru a face spatele, lateralele și gâtul instrumentelor. Cel mai apreciat este paltinul cu fibra ondulată pentru efectul vizual deosebit. Nu este însă doar estetic ci are și proprietatea de a propaga sunetele. Lemnul cu inele anuale înguste este folosit pentru obținerea sunetelor înalte (viori), iar cel cu inele anuale late pentru sunete joase (violoncel, contrabas). De asemenea, paltinul are capacitatea de a pune în valoare sunetele, le dă claritate. La fabrica de instrumente muzicale Hora, de la Reghin, se lucrează cu paltin românesc cu calități deosebite. Despre Hora și instrumentele fabricate acolo puteți afla mai multe qui.
Despre legătura dintre aspectul paltinului și proprietățile lui acustice și elastice găsiți qui un studiu detaliat făcut de un colectiv de profesori și cercetători români. Una dintre concluzii stabilește legătura dintre ondulația fibrei și lungimea de undă a sunetului. O fibră cu ondulația pronunțată va avea lungimea de undă mai mică, iar la ondulație mai discretă, lungimea de undă va fi mai mare.
Mă simt într-un fel legată sentimental de această specie pentru că ea a declanșat pasiunea mea pentru lemn. În primele 2-3 săptămâni de la angajarea în ICPIL (Institutul de cercetări și proiectări pentru industria lemnului) am văzut câteva mostre de lemn pe care se aplicare un lac lucios care punea în valoare desenul natural. Mostrele erau pentru lucrarea unei colege, iar mie mi s-a părut că nu am văzut niciodată ceva mai frumos. Cele mai frumoase dintre ele erau cele făcute cu furnir de paltin creț și paltin măzărat.
Sper să considerați utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsași-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde.
L'hardware è così fine e raffinato. dove si può trovare, da quale produttore????
Quello montato su questo mobile non so dove si possa trovare.
Potete trovare ferramenta antiche qui: http://www.feroshop.ro, http://www.luxfer.ro, blog.gelutrade.com.
Mi sto appassionando sempre di più alla lavorazione del legno, cercando gradualmente di acquistare attrezzi, guardando youtube, leggendo siti come questo. Non ne faccio una ragione di vita, è solo un hobby.
Ma, non voglio essere frainteso, ma articoli come questo mi fanno sentire ancora più confuso.
Dove posso trovare il legno in Romania?
La mia più grande frustrazione come dilettante alle prime armi è l'accesso alle essenze di legno.
Non ho né soldi né cosa farmene di metri cubi di noce, abete, quercia ecc.
Nei negozi di edilizia e bricolage si trovano 90% di abete rosso e abete rosso e il resto di quercia e faggio SOLO come pedate, alzate e balaustre per le scale. ATAT.
Dove posso trovare del legno duro "al pezzo"?
La seconda frustrazione è rappresentata dagli strumenti tradizionali. Non si trovano scalpelli e righelli veri nel commercio. Solo roba economica, stupida, non affilata, in acciaio scadente che non si affila o si scioglie dopo 10 minuti.
Un articolo così interessante, decorato con immagini esterne. E noi?
Capisco perfettamente la tua frustrazione perché anch'io sto lottando con la stessa cosa. Uso immagini esterne perché difficilmente riesco a trovarle qui. È quello che stiamo cercando di fare con la rivista. Far rivivere la tradizione del bricolage, avere nuove informazioni, in rumeno, sulle essenze del legno, sulle tecnologie, ecc. Lentamente le cose stanno iniziando a muoversi e non passerà molto tempo prima che ci saranno negozi specializzati in legni speciali, dove si potranno acquistare piccole quantità. Se avete letto gli articoli sul bricolage, avete visto alcuni degli strumenti che utilizziamo per i nostri progetti. Alcuni di essi sono stati presi dal mercato delle pulci di Bucarest. Forse vi aiuterà a trovare gli strumenti necessari.
Vi auguro di avere successo!
Da legno a tavola si può ottenere da Holver http://www.holver.ro/Sono costosi e si agitano se ne prendete solo un pezzo, ma non si rifiutano. Altrimenti potete trovarne in ogni ufficio forestale locale - tronchi o legna tagliata. In alternativa, potete tagliare voi stessi con una motosega quello che trovate a casa di amici o parenti, o quello che è già caduto.
In Romania si vendono buoni strumenti http://www.finetools.ro/ o Europa - https://www.fine-tools.com/ o https://www.dictum.com/en/.
Salve! Hai mescolato diverse specie di legno che sono visibilmente diverse anche nelle immagini proposte. Hai mescolato l'acero platano (Acer pseudoplatanus) con diverse forme di acero nelle immagini - sembrano essere l'acero da zucchero Acer saccharum (quello usato per fare lo sciroppo) e l'acero a foglia larga Acer macrophyllum o anche una foto di platano americano Platanus occidentalis. I nomi locali e regionali e la mescolanza di nomi di specie con nomi di varianti morfologiche per la stessa specie sono i motivi per cui è bene usare i nomi latini. Altrimenti si spreca un'occasione per chiarire la situazione e promuovere un uso corretto delle diverse specie legnose.
Grazie per il chiarimento. Il suo suggerimento di utilizzare il nome latino per identificare meglio la specie è molto utile. Apporterò le modifiche necessarie.
Complimenti per l'articolo, ma ho una domanda. Da quello che ho sentito dire, l'ancia viene utilizzata negli strumenti musicali solo come parte estetica "inferiore", non come risonatore. Gli anelli annuali piccoli e regolari di cui parla sono di abete rosso?
Anche il palissandro riccio è un legno di risonanza. Si usa per costruire strumenti a corda (violino, viola, violoncello), ma ho letto anche di sonagli fatti con il palissandro. A Hora-Reghin si usa anche il palisandro cavo.
Grazie per l'apprezzamento.
Tutto il meglio.
Da anni cerco informazioni sul legno di paltina che ho conosciuto in gioventù al CPL di Arad, dove utilizzavo questo legno per le sculture. Purtroppo nessuno conosce questa specie, ma una volta ho incontrato un ingegnere forestale che, con mia grande sorpresa, ha affermato che il paltino è uguale all'acero. Può confermarlo?
E sarebbe molto utile mettere una foto dell'albero vivente che state descrivendo.
Grazie mille!