Arte e Artigianato - Mobili

Intarsio, l'antica arte di decorare mobili e oggetti in legno

Dacă vă plac antichitățile, cu siguranță ați văzut în magazinele de profil mobilier sau obiecte din lemn decorate cu flori, scene din viața cotidiană sau modele geometrice. Deși nu sunt în relief, par foarte reale. Sunt foarte bine realizate și fac obiectul cu mult mai apreciat și mai atrăgător. Dacă privim cu atenție desenele observăm că acestea fac parte din suprafața obiectului, nu sunt aplicate sau desenate deasupra. Metoda prin care sunt realizate se numește intarsio, o veche artă de decorare a lemnului și obiectelor din lemn. Ce este intarsia, când a apărut și cum se realizează, aflați în cele ce urmează.

fonte: inshalaimports.com
Scatola per gioielli con intarsi in osso fonte: inshalaimports.com

Che cos'è l'intarsio

Obișnuim să asociem intarsia doar cu lemnul, dar metoda nu se limitează doar la lemn. Conform DEX, intarsia este o tehnica de ornamentare a mobilierului și a altor obiecte ce constă în încrustarea în lemn a unor plăcuțe și/sau fâșii de os, fildeș, sidef sau lemn de altă culoare. Cuvântul vine din latină – interserere – și înseamnă a insera, a introduce.

În literatura de limbă engleză, ceea ce noi identificăm ca intarsie găsim sub numele de intarsio o intarsio. Căutând după cuvântul intarsio vom avea ca răspuns imagini diferite de ceea ce ne-am aștepta. Vom descoperi figuri sau imagini 3D construite din mai multe bucăți mari de lemn de diverse esențe, care uneori sunt colorate.

Între cei doi termeni – intarsio (a intercala, a încrusta) și intarsio (încrustare) există totuși diferențe. Încrustarea (inlay) se referă la crearea unei incrustații în lemn care implică decuparea lemnului de bază, umplerea decupajului cu noul material și finisarea suprafeței astfel încât să fie netedă și uniformă. Privind astfel și introducerea unui fluture (papion) în suprafața unui blat de masă pentru decor sau pentru a opri o fisură apărută în lemn se poate numi încrustare. Dar prin încrustare se pot face și desene foarte fine cu materiale precum alama, sidef, fildeș și furnire exotice, adevărate opere de artă.

Marchetăria (marquetry) este arta de a decupa mai multe forme din furnire subțire (estetice) de esențe și culori diferite, uneori și a altor materiale (alamă, sidef), apoi asamblarea lor într-o imagine finală care se așază pe suprafața obiectului pe care ne dorim să-l decorăm.

intarsio
fonte: it.wikipedia.org
intarsio
fonte: nosy13ari.woodpress.com
intarsio
fonte: rubylane.com

O artă cunoscută de aproape 5000 de ani

Gli oggetti in legno con intarsi sono menționate din cele mai vechi timpuri. Cel mai vechi obiect menționat este din anul 2600 îH și a fost descoperit în orașul Ur, în Mesopotamia. În Odiseea lui Homer există un fragment în care Ulise vorbește despre patul Penelopei, spunând că este făcut cu intarsii de aur, argint și fildeș. În Egiptul antic faraonii aveau obiecte din lemn cu incrustații din aur, argint și modele realizate cu diferite esențe de lemn.

Arta intarsiei a ajuns în Europa prin partea de sud, Sicilia si Andalusia, venind din nordul Africii. Primele date despre acest meșteșug sunt din Sienna, Italia, unde exista mobilier cu intarsii în biserici încă din secolul al XI-lea. Perioada de avânt al tehnicii începe cu Renașterea italiana și are un maxim în secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, când a fost intens folosită pentru decorarea mobilierului și a lemnului din Versailles și alte palate renumite din Franța, Germania și Anglia.

Un reprezentant de seamă a acestei arte a fost Andre Charles Boulle (1642-1732), un ebenist francez considerat un adevărat revoluționar în domeniu. Boulle a studiat adaptările culturale ale incrustațiilor, combinându-le într-o intarsie unică de mobilier. Metoda lui a influențat timp de secole decorarea mobilierului din palatele vremii.

intarsio
fonte: rubylane.com
intarsio
fonte: rubylane.com

Cosa è importante quando si realizza un intarsio

Furnirele din lemn folosite trebuie să aibă fibra dreaptă, să fie rezistente la dilatare și la contracție și să se poată tăia ușor pentru a nu se ciobi. Desenul se formează datorită culorii și aspectului diferit al speciilor de lemn. Cele mai folosite sunt furnirele de arțar, quercia, mahon, palisandro, noce, frassino, castan, venge, abanos și alte specii exotice. În urma combinării culorilor acestor specii apar buchete de flori, animale, modele geometrice sau chiar scene din viața de zi cu zi.

Sculele cu care se taie furnirele trebuie să fie foarte fine și bine ascuțite, iar meșterul trebuie să stăpânească tehnica foarte bine pentru a obține margini drepte care se îmbină armonios. Dacă vă aventurați să faceți astfel de decorări cu furnire veți avea nevoie și de șabloane pentru modele, hârtie adezivă pentru montajul modelului, adeziv.

Folosind această tehnică se poate decora suprafața unor piese de mobilier, cutiilor muzicale sau de bijuterii, parchetului (tehnică numită parquet) sau a panourilor ce decorează tavanele și pereții.

intarsio
fonte: craftsy.com

Intarsia, ieri și astăzi

În trecut, intarsia se lucra în totalitate manual, de la decuparea lemnului, la asamblare, șlefuire și lăcuire. Acum, cu toate sculele și utilajele moderne, realizarea unei intarsii a devenit mult mai simplă, tăierile fine realizându-se cu ajutorul laserului și al mașinilor controlate numeric (CNC).

Fiind o artă de mare finețe, care a avut mereu nevoie de meșteri pricepuți și talentați, dar și de timp pentru a realiza modelele migăloase, după 1900 intarsia a fost mult mai rar folosită și doar pentru obiecte speciale și scumpe. Tehnica modernă a permis însă o revigorare a acestei arte. Multe modele (șnururi, flori, păsări) pot fi cumpărate gata făcute. De asemenea, pentru pasionați există șabloane care pot fi folosite la realizarea desenelor.

Acum cel mai renumit centru pentru mobilier cu intarsie este în Italia, la Sorrento, lângă Napoli. Aici se fac adevărate opere de artă, cunoscute și recunoscute în toata lumea.

intarsio
fonte: amazingmusicbox.com

Spero che queste informazioni vi siano utili. Come sempre, le aggiunte sono benvenute. E se avete domande o dubbi, lasciateli nello spazio sottostante. Sono sicuro che vi risponderò.

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

Aggiungi commento

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano